ΩΡΑ 1:30, Ολοκληρώθηκε η τριμερής Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ – Τα πρώτα στοιχεία

Οι Βρυξέλλες έγιναν για ακόμη μια φορά το «θέατρο» της διαπραγμάτευσης, καθώς, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Αγνκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Η τριμερής ξεκίνησε περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ενώ, νωρίτερα η καγκελάριος είχε μια δεκάλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Το κρίσιμο ραντεβού κράτησε περίπου δύο ώρες, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τραπέζι (εκτός από τις προτάσεις των δύο πλευρών) έχει πέσει η το ελληνικό σχέδιο για επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Μαξίμου: Συμφωνία για επιστροφή στην ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των εναπομείναντων διαφορών.

«Στόχος η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του πρωθυπουργού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη συνάντηση στις Βρυξέλλες σχολίασαν το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ αποχώρησε χαμογελαστή από το κτίριο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσει η Ελλάδα τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, χωρίς να μπαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τι προβλέπει το σχέδιο επέκτασης

Το ενδεχόμενο εννεάμηνης επέκτασης του προγράμματος είναι η τελευταία εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα έριξε την πρόταση στο τραπέζι, παρά το γεγονός πως μέχρι πρότινος δεν συζητούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το υπάρχον πρόγραμμα θα παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2016 και, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Πηγή: iefimerida.gr

 

To Top