«Όταν μπήκαμε στην ΠΑΕ ήταν κομμένα και τα τηλέφωνα! Δεν είμαστε κέρινα ομοιώματα»

O Πάνος Στεφανίδης μίλησε για όλους και για όλα σε ότι αφορά το χθες, το σήμερα και το αύριο του Άρη, σε μια συνέντευξη 3.657 λέξεων!

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε στη «Μακεδονία»:
Ας αρχίσουμε από την τελευταία γενική συνέλευση και τη συνάντηση παραγόντων την παραμονή της. Πώς εκτυλίχθηκε η ιστορία;
Ο σχηματισμός της διοικούσας ήταν κάτι εντελώς αυθόρμητο. Ούτε εμείς που κληθήκαμε να συμμετάσχουμε δεν το πιστεύαμε. Την προηγούμενη μέρα είχε γίνει μία συνάντηση σε ξενοδοχείο, για να μας παρουσιάσει ο Λάμπρος Σκόρδας το πλάνο για το άρθρο 99, το οποίο ήταν μία πολύ καλή προοπτική και σαν πρόταση εμένα με έβρισκε θετικό. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να αλλάξει η διοίκηση και να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι να μπουν μπροστά. Αυτό βέβαια, δεν ήταν εύκολο. Με τα πολλά όμως, προέκυψαν κάποια ονόματα με το σκεπτικό να φύγει η προηγούμενη διοίκηση.
Το προτεινόμενο εκείνο σχήμα, προέκυψε με ομόφωνη γνώμη, ανοχή, συμβιβασμό των παρευρισκομένων στη συνάντηση;
Ομόφωνη γνώμη όχι. Υπήρχε όμως, ένα αδιέξοδο. Το οποίο ενίσχυε το γεγονός, ότι εκείνη η συνάντηση προκλήθηκε από πρωτοβουλία του Σκόρδα. Στον Άρη υπάρχει μόνιμο πρόβλημα να μπαίνουν ταμπέλες, να μην κοιτάμε τι λέει ο καθένας αλλά ποιος το λέει. Εκείνη η πρόταση ούτε είχε την ομόφωνη στήριξη, ούτε τελικά επιλέχθηκε στη συνέλευση.
Με την απόρριψή της, ξεκίνησαν επιτόπου διαβουλεύσεις. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στη διοικούσα;
Κάποια στιγμή με πλησίασαν οργανωμένοι οπαδοί και μου ζήτησαν να βγω από την αίθουσα. Βγήκα έξω, ήταν εκεί ο Σταύρος με τον Αλέκο. Εκείνη τη στιγμή είπαμε «πάμε» με συναίσθηση του κινδύνου, αλλά και ευρισκόμενοι σε ένα αδιέξοδο. Ηταν μια συνέλευση που όδευε στο μηδέν. Πρέπει να τονιστεί, ότι δεν ήταν οργανωμένο να γίνει διοίκηση ο Λαμπριάκος, ο Κατσιαούνης, ο Στεφανίδης. Εγώ και με τους δύο είχα απλώς ένα «γεια». Και από ό,τι ξέρω και ο Σταύρος με τον Αλέκο δεν ήταν παρέα.
Με το σχηματισμό της διοικούσας, ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις σας; Υπήρξε κατανομή ρόλων;
Έπρεπε άμεσα να παλέψουμε με τα προβλήματα. Ο Αλέκος και ο Σταύρος ήταν δεδομένο ότι θα αναλάβουν το αγωνιστικό. Η ομάδα έπρεπε να στελεχωθεί, να γίνουν ομιλίες προς τους ποδοσφαιριστές στους οποίους χρωστούσαμε πάρα πολλά λεφτά. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι στους ποδοσφαιριστές, που παρέμειναν στην ομάδα, τα οφειλόμενα ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο. Αυτοί λοιπόν, ξεκίνησαν με το αγωνιστικό κι εγώ κοίταξα να φτιάξω ένα οικονομικό πλάνο σχετικά με τη βιωσιμότητα της ομάδας, το ποσό στο οποίο θα ανέλθει το ρόστερ, από πού μπορούμε να περικόψουμε έξοδα. Ξεκινήσαμε αρχικά με τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις, υπολογίζοντας σε έσοδα κοντά στα 6,5 εκατ. Στην πορεία όμως, αναγκαστήκαμε να αναπροσαρμόσουμε τα πλάνα μας.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχες ενημέρωση για όσα συνάντησες;
Οι ενημερώσεις που είχα ήταν όλες ψευδείς και ελλιπείς. Είχα ενημέρωση από τΙς προηγούμενες διοικήσεις ΠΑΕ και ΚΜΑ. Η απόκλιση ήταν σημαντική. Από τη μία σε διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι τακτοποιημένα κι από την άλλη διαπιστώνεις στην πορεία, ότι δεν έχει πληρωθεί δόση στην εφορία και χρειάζονται σε πρώτη φάση 180.000 ευρώ και μετά άλλες 520.000. Τι να μπορείς να πεις; Επιπλέον, ξέραμε ότι δεν υπήρχαν εκχωρήσεις. Η διοίκηση μας είπε ότι δεν υπήρχαν. Στην πορεία όμως προέκυψαν εκχωρήσεις γύρω στις 400.000.
Από τα εγγυημένα έσοδα, ποιο ποσό απέμεινε τελικά στη διάθεσή σας;
Είχαμε απώλειες. Μόνο η εφορία ήταν πάνω από 800.000, συν το ΙΚΑ, στο οποίο δώσαμε μέχρι τώρα 90.000 βάσει της ρύθμισης που κάναμε. Συν τα 400.000 από το τηλεοπτικό που έπρεπε να τα ξεχάσουμε καθώς ήταν εκχωρημένα, συν ένα ποσό που δόθηκε σε ποδοσφαιριστές για χρέη παλαιοτέρων ετών.
Ως το μέλος της διοικούσας που ανέλαβε τη συγκρότηση ενός οικονομικού πλάνου, πόσο δυσκόλευε την προσπάθεια η απώλεια εσόδων;
Αφάνταστα. Όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε χρόνο. Πολλά από αυτά ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια. Συμφωνούσαμε πώς θα πορευτούμε κι όλα ξαφνικά άλλαζαν. Καθημερινά υπήρχαν αλλαγές. Όταν π.χ. μαθαίναμε μετά από 15 μέρες ότι είναι εκχωρημένα 400.000 σε διάφορους τρίτους αναγκαζόμασταν να προχωρούμε σε μείωση του αγωνιστικού. Όταν είδαμε ότι τα διάρκειας δεν πάνε όπως θα θέλαμε, εμείς θέλαμε 10.000 πιάσαμε 5.000, αναγκαστήκαμε σε περικοπές.
Η ιδιότητα των αποδεκτών αυτών των εκχωρήσεων εντασσόταν στη λογική μιας ΠΑΕ;
Ναι, εντάξει, είχαν λογική. Αυτό που ήταν όμως εξοργιστικό ήταν οι χορηγικές συμβάσεις. Υπήρχαν συμβάσεις που ήταν ανταποδοτικές και ενώ ό Άρης έκανε μία συμφωνία με ένα χορηγό πχ. για διαφήμιση σε μία πινακίδα κι έπρεπε από το συγκεκριμένο χορηγό να προμηθευτεί προϊόντα ή υπηρεσίες, η σύμβαση ήταν με τέτοιο τρόπο φτιαγμένη που στο τέλος ο Άρης μόνο έδωσε λεφτά στο χορηγό και ο χορηγός διαφημίστηκε τζάμπα.
Θέλεις να αναφέρεις ονόματα χορηγιών;
Όχι τη δεδομένη στιγμή. Άλλωστε, συνεχίζω την έρευνα.
Στο ρωτώ, γιατί για τη διαφήμιση της εταιρείας του Θανάση Αθανασιάδη υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες.
Δεν την έχω ψάξει. Για να μη δημιουργούνται όμως παρανοήσεις, γιατί ο κόσμος νόμιζε πως ό,τι βρίσκαμε θα το βγάζαμε προς το έξω, εμείς δεν κληθήκαμε να κάνουμε έλεγχο. Εμείς ό,τι διαπίστωση έχουμε κάνει, την κάναμε μέσα από την καθημερινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δηλαδή, ερχόταν κάτι και έβλεπες τι γινόταν και ‘κει έλεγες «ρε, αμάν!». Ενδεικτικά αναφέρω, ότι την πρώτη κιόλας μέρα γίναμε “έξω φρενών”. Τη μέρα που μπήκαμε στην ΠΑΕ δεν υπήρχαν τηλέφωνα.
Κομμένα;
Ναι, κομμένα. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να πληρώσουμε το τηλέφωνο. Λογαριασμός 1.000 ευρώ. Τι να πω… Ζητούσαμε λίστα προσωπικού για να δούμε πόσους μισθούς οφείλαμε, λίστα των ποδοσφαιριστών από το λογιστήριο για να δούμε πόσα χρωστούσαμε και αναρωτιόμασταν για τουλάχιστον ένα χρόνο ποιος πληρώθηκε;
Όταν τα βλέπατε όλα αυτά, στον ίδιο χώρο βλέπατε και τον Αντώνη Ζαμπέτα. Υπήρξε καμία στιγμή δικής σας αγανάκτησης και δικής του απολογητικής διάθεσης προς εσάς;
Κοίταξε, όσες κόντρες και να ‘χω με τον Ζαμπέτα, διαφορετική αντίληψη και νοοτροπία, είναι τουλάχιστον ένας άνθρωπος που δεν σηκώθηκε να φύγει. Έχει όμως έναν τρόπο σκέψης, ο οποίος δεν αλλάζει. Εμείς του λέγαμε τα δικά μας, αυτός τα δικά του, ότι φταίει ο Σκόρδας.
Υπήρξε δηλαδή θέμα συνεργασίας;
Στην πρώτη συνάντηση που κάναμε οι τρεις μεταξύ μας, για να συζητήσουμε το πώς θα κινηθούμε, ένα από τα πρώτα που αποφασίσαμε είναι ότι, εφόσον ο Ζαμπέτας υπογράφει, οι αποφάσεις πρέπει να βγαίνουν με ψήφους 4-0. Δηλαδή, να τον χρησιμοποιήσουμε.
Σε περίπτωση, που μια δική σας απόφαση δεν τον έβρισκε σύμφωνο, τη συζητούσατε ή απλώς την επιβάλλατε;
Φυσικά το συζητούσαμε. Προέβαλε με έντονο κάποιες φορές τρόπο τις αντιρρήσεις του για κάποιες κινήσεις, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς.
 Αυτό ίσχυε τον πρώτο καιρό. Ισχύει και τώρα; Επιμένω, γιατί δίνεται η εικόνα ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διοίκησης.
Αυτή η εικόνα δίνεται, γιατί εμείς δεν μιλάμε πολύ. Δεν θέλουμε να φαινόμαστε. Ίσως και να ‘χουμε κάνει λάθος, που δεν κάναμε μια συνέντευξη Τύπου, πέρα από εκείνη του καλοκαιριού, όταν διαπιστώσαμε ότι υπήρξε ένας εφησυχασμός στον κόσμο. Ίσως θα έπρεπε να βγούμε όλοι μαζί και να πούμε στον κόσμο τι γίνεται, γιατί η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. Και τότε, και τώρα, τα πράγματα είναι τραγικά. Απλώς, ο στόχος μας μετά τις πρώτες δέκα μέρες, μόλις διαπιστώσαμε το τι γίνεται, ήταν να παίξει η ομάδα στο πρωτάθλημα. Στόχος εξαιρετικά δύσκολος να επιτευχθεί. Οι πιθανότητες ήταν εναντίον μας.
Επί αυτού, το αποτέλεσμα σας δικαιώνει…
…ναι αλλά ο κόσμος το ξεχνάει.
Ας σταθούμε όμως, στη διαδικασία που επιλέχθηκε για την επίτευξή του. Υπάρχει η άποψη, σύμφωνα με την οποία η υπόθεση του “99” θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί από το καλοκαίρι…
Πιθανότατα θα έπρεπε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα ή τουλάχιστον, η επιτροπή νομικών που συστήθηκε για να εξετάσει το “99” θα έπρεπε να συσταθεί από το καλοκαίρι.
Επικαλούμαι και τη νομική σου ιδιότητα, αναφορικά με την κυριαρχούσα τότε άποψη, η οποία καθιστούσε επικίνδυνη κάθε κίνηση για το “99” το καλοκαίρι. Ο επικαλούμενος τότε κίνδυνος αφορούσε σε εκτιμήσεις ή σε γνώση του αντικειμένου;
Ο Άρης θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία για το “99” και παράλληλα να κινηθεί για τα δελτία και τις ενημερότητες που χρειαζόταν. Το ότι θα κάναμε αίτηση υπαγωγής στο “99” δεν σήμαινε ότι θα κάναμε παύση πληρωμών. Αυτή τη στιγμή που κάναμε την αίτηση, η ΠΑΕ θα πρέπει να πληρώσει κανονικά την εφορία για τον Οκτώβριο.
Δηλαδή, η άποψη περί κίνησης για το “99” μεσούσης του καλοκαιριού, ώστε η ΠΑΕ να διαθέσει δικά της χρήματα για καλύτερη στελέχωση του ρόστερ κι όχι προς πιστωτές, έχει τελικά βάση;
Εχει βάση. Εμείς όμως, ως διοικούσα επιτροπή θεωρήσαμε ότι δεν έχουμε τη θεσμική κατοχύρωση για μία τέτοια απόφαση. Αυτή ήταν μία απόφαση που έπρεπε να ληφθεί από το δ.σ. της ΚΜΑ, το μεγαλομέτοχο της ομάδας.
Οι τρεις επομένως συμφωνούσατε από το καλοκαίρι να γίνει κίνηση για το “99”;
Εμείς είπαμε να ξεκινήσουμε σαν να υπάρχει το “99”, να κάνουμε διακανονισμούς, αλλά ήταν πολύ δύσκολα. Ήθελε πολύ χρόνο να διαπιστώσουμε σε πόσους χρωστάμε και πόσα.
Μεταφέρατε την άποψή σας για την επίσπευση του άρθρου στο δ.σ. της ΚΜΑ;
Ναι, φυσικά… Μη ξεχνάς, ότι εμείς δεν είχαμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε με όλα τα θέματα. Κάθε μέρα γινόταν της… τρελής. Το τηλέφωνο χτυπούσε συνέχεια από πιστωτές, ερχόντουσαν προσφυγές, είχαμε να ασχοληθούμε με το πώς θα φτιάξουμε την ομάδα, να δούμε το γήπεδο, την “Αρης Εμπορική” ή οποία ήταν ένα τίποτα, υπολειτουργούσε. Είπαμε αυτήν την απόφαση, που είναι πολύ σοβαρή, ας την πάρουν οι εκπρόσωποι του μεγαλομετόχου.
Τι απαντήσεις λάβατε;
Τίποτα. Η ΚΜΑ έκανε τις συνεδριάσεις της, συζητούσανε… Εμείς βλέποντας το πού πηγαίνει η κατάσταση απλώς τους το εισηγηθήκαμε. Ειδικά ο Αλέκος Κατσιαούνης τους είπε «παιδιά πρέπει να δούμε το ‘99». Τα πράγματα ήταν τραγικά.
Χρονικά πότε έγινε αυτή η εισήγηση;
Τον Αύγουστο. Πριν πάρουμε την ενημερότητα. Τα βάζαμε κάτω έσοδα-έξοδα. Είδαμε ότι με 6-6,5 εκατ. μπορούμε να βγάλουμε τη χρονιά και να εξοικονομήσουμε ένα ποσό για διακανονισμούς. Στην πορεία όμως διαπιστώσαμε ότι πρέπει να πληρώσουμε μία δόση για να μη χάσουμε τις ρυθμίσεις. Τον Αύγουστο οι δόσεις έγιναν δύο για να πάρουμε ενημερότητα, έπρεπε να τακτοποιήσουμε το ΙΚΑ…
Σε διακόπτω, μιλάς για την εκταμίευση των 520.000 από τη χορηγία του ΟΠΑΠ;
Ναι, είναι τα 520.000 του ΟΠΑΠ. Ήταν μεγάλη απώλεια, αλλά όχι η μόνη. Ηταν και περίπου άλλες 180.000 που έπρεπε να πληρώσουμε τον Ιούλιο, τα οποία όμως δεν ήταν δικά μας έσοδα, αλλά της προηγούμενης διοίκησης από το κλείσιμο του περσινού συμβολαίου με τον ΟΠΑΠ. Μόλις ήρθαν πήγαν κατευθείαν στην εφορία.
Το σκεπτικό μας λοιπόν, στην αρχή ήταν ότι με 6-6,5 εκατ. μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κάποιους πιστωτές, Βέβαια, όχι σε πολύ μεγάλη κλίμακα, αλλά στην πορεία 520.000, συν 400.000 στην εφορία, συν ΙΚΑ συν κάτι εκχωρήσεις που έκανε ο Ζαμπέτας στον Καστίγιο, ο προϋπολογισμός τινάχθηκε στον αέρα.
Είπαμε λοιπόν, τότε, να πιέσουμε για το “99” γιατί είναι μία πρόταση. Δεν υπήρχε άλλη.
Αφού βλέπατε ότι τα πάντα είναι ρευστά, γιατί επομένως ο Άρης περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή για την ενημερότητα, απεμπολώντας μάλιστα ένα σημαντικό ποσό από τα εγγυημένα έσοδά του;
Αυτό ήταν κωλυσιεργία της ΚΜΑ. Το “99” ήταν η μοναδική πρόταση και πιέσαμε γι’ αυτό. Υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις ότι δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σ’ αυτό.
Ήταν άμεσες απόψεις του δ.σ. της ΚΜΑ ή έμμεσες, μέσω νομικών συμβουλών, που λάμβαναν τα μέλη του; Η θέση του μέλους του δ.σ. της ΠΑΕ και νομικού Χρήστου Γρόλλιου, ποια ήταν;
Ο Χρήστος στην αρχή πίστευε, ότι δεν είναι ανάγκη να πάμε στο 99. Βέβαια, στην πορεία κι αυτός βλέποντας το τι γίνεται συνηγόρησε. Εγώ κατάλαβα, ότι το ήθελαν όλοι το “99”. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Το πρόβλημα ήταν το ποιος θα το τρέξει. Γιατί, αυτός που θα το τρέξει θα έχει πολύ μεγάλες ευθύνες. Στην ΚΜΑ το έβλεπαν το “99”. Από τις πρώτες συναντήσεις το θέμα «έπαιζε». Υπήρχε όμως η νομική τους άποψη, να εξασφαλιστεί πρώτα φορολογική ενημερότητα για να υπαχθούμε. Πιθανόν εκείνη την περίοδο είχαν κι άλλο πράγματα στο μυαλό τους. Μπορεί να εμφανίστηκαν και επενδυτές, πιθανότατα να απευθύνθηκαν σε πρώην παράγοντες.
Εκείνη την περίοδο, εσείς ως διοικούσα δεχθήκατε καμία ενόχληση από τον Σκόρδα;
Ποτέ δεν είχαμε ενόχληση από τον Σκόρδα. Είχε έρθει και σε μία συνάντηση που έκανε η ΚΜΑ με τη διοικούσα επιτροπή, γνώστης των προβλημάτων της ομάδας πριν από μας, τα ήξερε καλύτερα από μας, ήταν φανερό αυτό, δεν υπήρξε ούτε κόντρα, ούτε το ο,τιδήποτε, αλλά συζητήσεις.
Το ρωτάω, μήπως είχε ενημερωθεί και για τη δική σας άποψη περί του “99”, ώστε να το θέτατε από κοινού;
Όχι. Εμείς είπαμε για το “99” όχι γιατί το είπε ο Σκόρδας. Εμείς από τη θέση μας είμαστε αναγκασμένοι πολλά πράγματα να τα βλέπουμε ψυχρά.
Η θέση των εχόντων το δικαίωμα της υπογραφής, Αθανασιάδη και Ζαμπέτα ποια ήταν στο θέμα του «99»;
Δεν είχαν άποψη. Υπήρξε μόνο μία εμπλοκή, όταν είχε παρθεί η απόφαση να κατατεθεί το «99», έπρεπε να υπογράψουν κάποιες λίστες από την ΠΑΕ, κάποια λογιστικά. Το οποίο για να το υπογράψουν ήθελαν να πάρουν πρώτα μία γνώμη δικού τους νομικού.
Εκείνες τις μέρες, πριν από την κατάληξη της υπόθεσης με την προείσπραξη από τον ΟΠΑΠ, απευθυνθήκατε σε επιφανείς Αρειανούς. Τι λαμβάνατε;
Χτυπήσαμε πολλές πόρτες. Η προθυμία όμως να βοηθήσουν ήταν μικρή. Όταν δεν ξέρεις αν θα παίξει η ομάδα στο πρωτάθλημα είναι λογικό να μην έρθει κανείς να εξυπηρετήσει ταμειακά την ΠΑΕ.
Ναι, αλλά για να παίξει η ομάδα στο πρωτάθλημα ζητούσατε βοήθεια;
Σωστά, δεν υπήρχε όμως καμία διασφάλιση.
Ακριβά διαρκείας διατέθηκαν; Βοήθεια μέσω κάλυψης θέσεων στις σουίτες;
Διατέθηκαν, αλλά όχι στα Vip. Σουίτες δώσαμε αρχικά τρεις, σήμερα είναι πέντε. Κοίταξε, η κίνηση των διαρκείας συνεχίστηκε μέχρι και το δεύτερο ματς με την Κέρκυρα.
Διατέθηκε σουίτα σε παράγοντες της πρώην διοίκησης;
Βέβαια. Ο Παπαϊωάννου και ο Πόππης πήραν σουίτα πριν γίνουμε διοίκηση.
Από τους προκατόχους σας, υπήρξε έστω και μία κίνηση συμπαράστασης στην προσπάθειά σας;
Κοίταξε… οι άνθρωποι έρχονται στο γήπεδο, Παπαϊωάννου, Πόππης, Ορφανίδης κάθε Κυριακή είναι στο γήπεδο. Με τα διοικητικά πάντως, δεν ασχολείται κανείς. Ούτε ρωτάνε, ούτε τίποτα. Ο Αθανασιάδης έρχεται στα γραφεία μόνο όταν κληθεί.
Κληθήκατε άμεσα να προχωρήσετε στη διαμόρφωση του ρόστερ, με αρχή τον προπονητή. Πώς επιλέχθηκε ο Κατσαβάκης;
Καταρχήν ζητούσαμε Έλληνα προπονητή. Με ρόστερ ελληνικό θέλαμε έναν προπονητή γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας και έτσι διαμορφώθηκαν οι επιλογές. Χωρίς σειρά προτεραιότητας, Αναστόπουλος, Κατσαβάκης, Κωστένογλου. Κάναμε έρευνα και είπαμε θα κάνουμε επαφές και με τους τρεις.
Η οικονομική σας πρόταση ήταν κοινή;
Διαπραγματεύσεις στο οικονομικό έγιναν με Κατσαβάκη και Κωστένογλου. Με τον Αναστόπουλο δεν μπήκαμε καθόλου στο οικονομικό. Έγινε μια κουβέντα και είπαμε δεν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Ο Κωστένογλου μας κέρδισε ως άνθρωπος. Είχε πολλά θετικά στοιχεία, αλλά τελικά προτιμήσαμε τον Κατσαβάκη.
Όμως, τέσσερις μήνες μετά παραιτήθηκε. Σας εξήγησε τους λόγους;
Δεν ήρθε σε μας. Παραιτήθηκε στους δημοσιογράφους.
Το γεγονός της παραίτησης πάντως, δεν ξένισε. Υπήρχε κι αυτή η συνεχής φημολογία περί απομάκρυνσής του.
Είναι γεγονός, ότι υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων, η πηγή των οποίων αποδείχθηκε αναξιόπιστη. Από αυτό όμως φαίνεται και ποιος διοικεί.
Σας ενόχλησε η δήλωσή του περί ανανέωσης του συμβολαίου του ως ένδειξη στήριξής του;
Εμείς πιστεύαμε, ότι με τη στάση μας του δείχναμε τη στήριξή μας. Σε κάθε περίπτωση, δείχναμε το σεβασμό μας στο θεσμό του προπονητή και στο πρόσωπό του. Θεωρώ όμως, ότι ήταν άστοχη δήλωση, ούτε τα οικονομικά δεδομένα επιτρέπουν μια τέτοια κίνηση. Τι να πω… Ίσως να ένιωσε ανασφάλεια. Τον καταλαβαίνω μπορεί να εκνευρίστηκε από όσα διάβαζε για τον Νταμπίζα, τον Ντα Κόστα, τον Αναστασίου.
Αλήθεια, Νταμπίζας και Αναστασίου ως τι ερχόντουσαν στο «Βικελίδης»;
Με τον Νταμπίζα μας ενδιέφερε η συνεργασία, αλλά όχι για το θέμα του προπονητή. Ο Αναστασίου βρέθηκε στο γήπεδο, γιατί είναι κουμπάρος με τον Νταμπίζα και έγινε μια συζήτηση γενική. Δεν έγινε «έλα να αναλάβεις την ομάδα». Ρωτάω αυτούς που τα έγραφαν. Γιατί δεν έχει αναλάβει ο Αναστασίου, αφού εμείς θέλαμε;
Τα οικονομικά δεδομένα πλέον επιτρέπουν την αντικατάσταση του Κατσαβάκη;
Ψάχνουμε για το καλύτερο. Ο Κατσαβάκης άλλωστε δεν πήρε όλο το συμβόλαιο.
Για παίκτες, πώς κινηθήκατε.
Ο σχεδιασμός έγινε με βάσει το σκάουτινγκ που ήδη είχε γίνει. Κάποιοι παίκτες, ήταν ήδη τσεκαρισμένοι από το τμήμα σκάουτινγκ πριν έρθει ο προπονητής.
Ποιος συγκεκριμένα από το τμήμα σκάουτινγκ. Πρόσφατα, ο Μιχαλήτσιος δήλωσε ότι είχε συμμετοχή μόνο στην επιλογή των ξένων.
Αυτούς τους παίκτες τους είχε δει ο Βλαχόπουλος. Θυμάμαι -για παράδειγμα- από τη λίστα, ότι μου είχε κάνει εντύπωση το όνομα του Παντίδος.
Την επιλογή των ξένων, ποιος τη χρεώνεται;
Οι ξένοι πέρασαν από κόσκινο. Τους μετρήσαμε από χίλιες πλευρές.
Δυσλειτουργίες με μάνατζερ στην αναζήτηση των ξένων υπήρξαν; Στο ρωτώ αυτό για την περίπτωση του Βαντόζ. Παίκτης, που προτάθηκε αρχικά από έναν μάνατζερ, να μην υπάρχει συνέχεια από τον Άρη κι αργότερα ο ίδιος παίκτης να έρχεται στη Θεσσαλονίκη με άλλον μάνατζερ, αλλά και άλλη -αυξημένη- τιμή…
Για τον Βαντόζ δεν το ξέρω, απλώς το έχω ακούσει…
Η πληροφορία μάλιστα, θέλει μέλος της διοικούσας επιτροπής να είχε έντονο διάλογο με άνθρωπο της ΠΑΕ για την εν λόγω διαφορά;
Δεν το ξέρω, μιας και ‘γω δεν είχα καμία εμπλοκή στο αγωνιστικό. Εγώ είχα πει στα παιδιά ποιο ποσό μπορεί να διατεθεί. Από την πληροφόρηση που έχω πάντως, δεν προκύπτει τέτοιο θέμα. Αλλά και πάλι οι μάνατζερ κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Ο Αγκάνθο, για παράδειγμα, μας προτάθηκε με τα ίδια χρήματα από έναν μάνατζερ την πρώτη φορά κι από άλλον όταν τον πήραμε.
Γιατί δεν τον πήρατε εξαρχής;
Γιατί τότε είχαμε τρεις επιλογές για τη θέση.
Σ’ αυτήν τη συζήτηση για μεταγραφές και μάνατζερ ο Ζαμπέτας εμπλοκή είχε;
Είχε. Αλλά με τη μορφή βέτο δεν υπήρξε, όχι. Αν υπήρχε άλλωστε, θα φεύγαμε εμείς.
Πολλά ακούγονται για τη συνεργασία Άρη και Σιωπίδη…
Αυτό που παρουσιάζεται, ότι ο Σιωπίδης μπαινοβγαίνει στην ΠΑΕ είναι ιστορίες για αρκούδες.
Ο Σιωπίδης όμως, είχε εμπλοκή στο φιλικό με την Μπενφίκα; Εσείς γνωρίζατε εξαρχής ότι θα είναι η β’ ομάδα;
Ναι, είχε εμπλοκή. Για το αν ήταν η β’ Μπενφίκα, μπορώ να πω ότι το έμαθε στο65’ του αγώνα. Τσατιστήκαμε και οι τρεις.
Νιώσατε εκτεθειμένοι στον κόσμο;
Φυσικά. Αλλά ως εκεί. Υπήρξε μια πρωτοβουλία του Ζαμπέτα με τον Σιωπίδη, στο άκουσμα της οποίας κρίναμε ότι μπορούσε να αποφέρει κέρδη. Έτσι όπως εξελίχθηκε κρίνεται αυτός που ανέλαβε την πρωτοβουλία. Να τελειώσει το παραμύθι… Εμείς ούτε κέρινα ομοιώματα -όπως μας αποκαλούν- είμαστε, ούτε γαμπροί το παίζουμε. Εχουμε μπει σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, χωρίς καμία ευθύνη για αυτό που αντιμετωπίζει ο Άρης. Δεν πρόκειται όμως να τα παρατήσουμε. Θεωρούμε- ότι έχουμε κάνει κάποια πράγματα κι ας μη λένε, ότι δεν έχει κάνει τίποτα η διοικούσα. Ας μην ξεχνάει κανείς, πού ήταν η ομάδα τη μέρα που αναλάβαμε. Στην τελική, ας πάει κάποιος που να θέλει να διοικήσει, στην ΚΜΑ, να γίνει γενική συνέλευση να πάρει τη λαϊκή εντολή και εμείς να παραχωρήσουμε τη θέση μας.
Είσαι της άποψης, ότι η ΠΑΕ πρέπει να αποκτήσει κανονική διοίκηση;
Εξαρτάται. Το ότι δεν έχουμε γίνει διοίκηση πρωτοδικείου έχει να κάνει με δυσλειτουργίες. Εμείς δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες προηγούμενων διοικήσεων.
Μα μια διοίκηση πρωτοδικείου δεν θα είναι υπόλογη μόνο για τη δική της χρήση;
Δεν ισχύει αυτό. Εμείς δηλαδή, έχουμε πληρώσει χρήματα για προηγούμενες οφειλές, τα οποία εμείς -αν είχαμε γίνει διοίκηση πρωτοδικείου- θα στερούμασταν λεφτά δικής μας θητείας με ό,τι συνεπάγεται. Πρόσφατα, η ΠΑΕ είχε δύο δικαστήρια για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και διώκονταν κι άλλα μέλη του δ.σ. κι όχι μόνο αυτοί που υπέγραφαν. Η ΠΑΕ σήμερα στο ΙΚΑ πληρώνει τα χρέη για την περίοδο 2009-‘11 αλλά όχι τα τρέχοντα. Δηλαδή, έχουμε ως διοικούσα, δώσει 90.000 ευρώ στο ΙΚΑ και γιατί να μη τα δώσουμε, να καλύψουμε τέσσερις μήνες δικής μας θητείας.
Άρα, η επιφυλακτικότητά σας έγκειται ουσιαστικά στον όγκο των προβλημάτων στα οποία θα κληθεί να αντεπεξέλθει κάθε διοίκηση;
Εμείς έχουμε κάνει πρόταση στην ΚΜΑ να μπει διοικούσα με σκοπό να πάμε στο πρωτοδικείο. Ηταν ξεκάθαρο, μην κρυβόμαστε. Όταν αρχίζουμε όμως να βλέπουμε το συμβαίνει είναι λογικό να φοβόμαστε.
Το δ.σ. της ΚΜΑ στο θέμα του πρωτοδικείου τις σας λέει;
Από τη μία πιέζει, από την άλλη είναι συγκαταβατική και κατανοεί το λόγο που δεν μπαίνουμε.
Με δεδομένο ότι το δ.σ. της ΚΜΑ έχει δεσμευτεί για το διορισμό διοίκησης, σας τέθηκε ποτέ πρόταση να αποχωρήσετε, εφόσον δεν αποδέχεστε τη συμμετοχή σας σε μια τέτοια διοίκηση;
Ας το κάνει. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο. Ας το κάνει. Ας μας ρίξουν κιόλας. Η προσωπική μου θέση είναι ότι αν βρεθεί ένα σχήμα και πει θέλω να διοικήσω την ΠΑΕ, να συγκληθεί άμεσα συνέλευση και να πάρουν το χρίσμα.
Δηλαδή, παραμένετε μέχρι να βρεθεί διοίκηση;
Μα δεν μπήκαμε με συγκεκριμένη θητεία.
Βάσει των όσων βιώνετε καθημερινά, επαναλαμβάνω, είναι ανάγκη η ΠΑΕ να αποκτήσει διοίκηση;
Προτεραιότητα τώρα είναι το «99». Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος και υπάρξει αύξηση των δόσεων, τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα. Αλλά και τότε, για να μπεις, πρέπει να δεις πόσες δόσεις θα πάρεις. Μπορεί να σου κάνει μέχρι 90, όχι 90.
Εκτός του ότι δεν μου δίνεις ξεκάθαρη απάντηση για το αν απαιτείται άμεσα διοίκηση, μου δίνεις την εντύπωση ότι ακόμη κι αν υπάρξουν οι ευνοϊκότερες συνθήκες για την ΠΑΕ, δύσκολα μια διοίκηση πρωτοδικείου θα μπορέσει να ανταποκριθεί…
Αυτό είναι δεδομένο. Μα όλα τα δεδομένα είναι εις βάρος του Άρη. Ακόμη και στο «99» να μπει χρειάζεται αυστηρό πλάνο βιωσιμότητας της εταιρείας. Η ομάδα έχει καταστραφεί. Εχουν γίνει εγκλήματα εκεί μέσα. Το αν χρειάζεται διοίκηση, ναι χρειάζεται. Αλλά και πάλι, τι να κάνουμε στο φινάλε. Να γίνουμε διοίκηση για να ικανοποιήσουμε κάποιους και μόλις προκύψει κάποια στραβή να παραιτηθούμε;
Εξήγησέ μου το εξής: πώς γίνεται πριν ενάμιση χρόνο να διεκδικείς τη διοίκηση της ΠΑΕ αποδεχόμενος να αναλάβεις κάθε υποχρέωσή της και πλέον αρνείσαι να συμμετάσχεις σε μία διοίκηση πρωτοδικείου;
Όταν διεκδίκησα με τον “Αρης Ενότητα” την προεδρία της ΠΑΕ, ζήτησα οικονομικό έλεγχο. Αυτός διήρκεσε μισή ώρα και πήρα στοιχεία σε ένα… μπακαλοτέφτερο. Εγώ ήξερα, ότι οι παίκτες είναι πληρωμένοι, οι οφειλές καλυμμένες κι ότι υπάρχει ένα άνοιγμα προς το ΙΚΑ. Μας είπαν ότι όλα ήταν τακτοποιημένα. Κι όχι μόνο σε μας. Το είπαν και στα ραδιόφωνα. Είχα άλλα δεδομένα. Η απάντηση θα δοθεί όταν κλείσει ο ισολογισμός, που θα δείξει με πόσα παραπάνω εκατομμύρια επιβαρύνθηκε η ΠΑΕ.
Χαρακτηρίστηκες τότε άνθρωπος του Σκόρδα. Ποιες είναι σήμερα οι σχέσεις σας;
Ηταν κάτι εσκεμμένο τότε. Η πολιτική της ταμπέλας. Όποιος θυμάται, εμείς ως “Αρης Ενότητα” μιλήσαμε τότε για διαχειριστικά λάθη των τελευταίων εκείνων επτά ετών. Στα πέντε διοίκηση ήταν ο Σκόρδας, αλλά αυτή η αναφορά μας αποσιωπήθηκε. Τον Λάμπρο τον εκτιμώ κι ας έχουν υπάρξει κάποιες παρεξηγήσεις τελευταία.
Ο επικείμενος διαχειριστικός έλεγχος θεωρείς ότι θα προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις για κάποιους; 
Πιστεύω, ότι ο έλεγχος θα βγάλει στοιχεία τα οποία θα δείξουν στον κόσμο το τι γινόταν. Δεν ξέρω αν θα είναι ποινικά κολάσιμα, αλλά σίγουρα θα δείξουν, ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν εκτιμούσαν το χρήμα του κόσμου.

 

To Top