Ώρα μηδέν στην Ουκρανία!

Στη συνεδρίαση του  Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαιώθηκαν οι βαθιές διαφορές των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών κρατών και της Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με διπλωμάτες στο πρακτορείο Ρόιτερς πίσω από τις κλειστές πόρτες διαδραματίστηκε μία έντονη συζήτηση για το εάν έπρεπε η συνεδρίαση, να είναι δημόσια όπως  ή να παραμείνει κεκλεισμένων των θυρών, όπως επιθυμούσε η Ρωσία. Τελικά αποφασίσθηκε η συνεδρίαση να είναι δημόσια.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Κριμαίας, υποστηρίζονατς ότι η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα παραβιάζει τη συνθήκη του 1994 για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάλεσε τα υπόλοιπα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική τους ισχύ για να βοηθήσουν την χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, πριν ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση, εξέφρασε την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία, ενώ ο εκπρόσωπός του ανέφερε πως ο γγ του ΟΗΕ «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις. συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία κάνοντας λόγο για «επιδείνωση της κατάστασης».

Πριν ξεκινήσει το Σ.Α. του ΟΗΕ ο Μπαν Κι Μουν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του για τον πλήρη σεβασμό και την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή των 15 κρατών μελών, τη δεύτερη που συγκλήθηκε εκτάκτως σε διάσημα διάστημα δύο ημερών για αυτό το θέμα, είχε ζητήσει η Βρετανία μετά την απειλή στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας.

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση αυτή, ειδικά για τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών» εξήγησε ο Βρετανός πρέσβης Λίαλ Γκραντ, κατά την είσοδό του στην αίθουσα της συνεδρίασης.

«Για αυτό ακριβώς ζητήσαμε αυτή την έκτατη συνεδρίαση για να προσπαθήσουμε να μάθουμε ποια δικαιολογία η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει για μέτρα που έλαβε» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο πρεσβευτής της Αυστραλίας Γκάρι Κουίνλαν υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «χρειάζεται μια αποκλιμάκωση» των εντάσεων σε αυτήν την κρίση.

Η πρεσβευτής της Λιθουανίας Ραϊμούντα Μουρμοκαϊτέ δήλωσε ότι το Συμβούλιο θα μπορούσε να μην εκδώσει κοινή ανακοίνωση με θέμα αυτήν τη συνεδρίαση. «Σίγουρα θα θέλαμε να έχουμε ένα ψήφισμα στο τραπέζι (…) όμως το σημαντικότερο είναι να μοιραστούμε την ανησυχία μας για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο (ουκρανικό) έδαφος».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους «εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της γαλλικής προεδρίας. Η ανακοίνωση του Ολάντ ακολουθεί τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.

Οι δύο άνδρες «μοιράστηκαν την πλέον έντονη ανησυχία τους» μπροστά στην κατάσταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής.

Ο Γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την κοινή δράση της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας» για έξοδο από την κρίση και «κάλεσε σε μία ταχεία και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την 3η Μαρτίου».

Πηγή: thetoc.gr

To Top