ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τι σημαίνει “κατάπτωση εγγυητικής” για ΠΑΕ και ΚΑΕ

Η κατάπτωση της εγγυητικής στην ΠΑΕ και την ΚΑΕ από τον Ρίκι Φατί και τον Νίκο Χατζηβρέττα δεν αποτελεί υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τις δύο εταιρείες. Είναι ουσιαστικά ένας (ακόμα) τρόπος για να εισπράξουν οι παίκτες αυτά που τους οφείλονται ή μέρος αυτών.

Ειδικά, την δεδομένη χρονική περίοδο που δεν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις, δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στις δύο ομάδες. Το ότι ο Φατί και ο Χατζηβρέττας έδωσαν εντολή για κατάπτωση των εγγυητικών, σημαίνει ότι έχουν δικαίωμα να εισπράξουν χρήματα από τις εγγυητικές.

Οι τράπεζες δεσμεύουν χρήματα του εγγυητή (στην περίπτωση της ΚΑΕ είναι ο Γιάννης Δαμιανίδης) και από αυτά θα πληρώσουν μια ληξιπρόθεσμη οφειλή, αν και εφόσον ζητηθεί, όπως και έγινε από τους Φατί και Χατζηβρέττα.

Στην περίπτωση της ΠΑΕ και του Φατί, κατέπεσε το υπόλοιπο της εγγυτικής επιστολής που είχαν καταθέσει οι κίτρινοι το περασμένο καλοκαίρι, ύψους 205.000 ευρώ, δηλαδή ένα ποσό περίπου 75.000 ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 130.000 τα έχει πάρει ο Διγενής Λακκώματος και άλλος ένας πιστωτής.

Οι αθλητικές εταιρείες καλούνται σε διάστημα 15 ημερών να καλύψουν την εγγυητική με το ποσό που “τραβήχτηκε”, για να μην έχουν επιπτώσεις με τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα. Στην περίπτωση της ΚΑΕ π.χ. η εγγυητική θα αντικατασταθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, αφού έως τότε υπάρχει χρονικό περιθώριο.

Με οικονομικούς όρους “με την έκδοση μίας εγγυητικής επιστολής, η τράπεζα αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει, και μάλιστα στην περίπτωση της λεγομένης εγγυητικής «σε πρώτη ζήτηση» άμεσα στον δικαιούχο (δηλαδή αυτόν υπέρ του οποίου εκδίδεται) το αναφερόμενο στην εγγυητική χρηματικό ποσό. Αυτό το ποσό θα πρέπει να είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα από τον προκείμενο πελάτη της, αλλιώς το καλύπτει η ίδια η Τράπεζα. Βεβαίως, είναι ενδεχόμενο η εγγυητική επιστολή να περιέχει διατύπωση, ότι το αναφερόμενο σε αυτήν ποσό θα καταβληθεί υπό κάποιους όρους, οι οποίοι θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Τράπεζα. Η πληρωμή του ποσού της εγγυητικής από την Τράπεζα αποκαλείται στην τραπεζική ορολογία «κατάπτωση» της εγγυητικής επιστολής”.

To Top