PRESSARIS Ανάλυση: Έργα και ημέρες της διοίκησης Αρβανίτη

Μια διοίκηση έχει πάντοτε στην θητεία της και καλές και κακές στιγμές. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η διοίκηση Αρβανίτη, ορισμένη από το πρωτοδικείο στις 22 Μαϊου 2012, ακριβώς δύο χρόνια πριν. Το PRESSARIS προχώρησε σε μια καταγραφή των κυριότερων γεγονότων που σημάδεψαν, είτε θετικά, είτε αρνητικά την διετία της συγκεκριμένης διοίκησης.

Υπαγωγή στο άρθρο 99

Επί διοίκησης Αρβανίτη και με την καθοριστική συμβολή του νομικού, Γιώργου Οικονόμου η ΚΑΕ πέτυχε να πείσει το δικαστήριο ότι μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα. Η ΚΑΕ είναι στο άρθρο 99, μέσα από διαπραγματεύσεις και μια συγκεκριμένη διαδικασία “κούρεψε” το χρέος της (έφτασε περίπου στα 3,2 εκατ. ευρώ) αλλά αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την εξυγίανσή της. Πλέον ξέρει πόσα χρωστάει και πότε πρέπει να πληρώνει. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το οποίο πρέπει να τηρείται ευλαβικά, προς δημόσιο και τρίτους.

Εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Γκάλη

Στις 7 Μαϊου 2013 το Αλεξάνδρειο φόρεσε τα καλά του και υποδέχθηκε τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή για να τον τιμήσει ο σύλλογος που τον ανέδειξε, με την φανέλα του οποίου δοξάστηκε, αλλά και δόξασε. Η τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Γκάλη ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική, μοναδική στα ελληνικά δεδομένα και όλοι όσοι εργάστηκαν γι’ αυτή, ειδικά αυτοί που δεν μνημονεύτηκαν τότε, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Ήταν μια στιγμή στην οποία επιτεύχθηκε συσπείρωση παραγόντων, η οποία αναδείχθηκε μέσα από τη δραστηριότητά τους για την εκδήλωση και σαφώς έπρεπε να υπάρξει συνέχεια.

Τελικός Κυπέλλου εννιά χρόνια μετά

Ο Άρης, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, διεκδίκησε και πάλι τίτλο ύστερα από εννιά χρόνια. Η πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με δύο σπουδαίες νίκες, εκτός έδρας με τον ΠΑΟΚ και εντός έδρας με τον Πανιώνιο, έδωσαν χαρά και όραμα (και έσοδα μέσω των διαρκείας) στον κόσμο, αλλά στα Δύο Αοράκια ο Άρης πήγε… σαν πρόβατο σε σφαγή, χωρίς τους φιλάθλους του, σε ένα… οργανωμένο σχέδιο από την ΕΟΚ και την “τοπική κοινωνία”, μη μπορώντας να αντιδράσει.

Ανάδειξη νέων παικτών

Ο Άρης πήρε πέρσι μπόνους για την χρησιμοποίηση παίκτη κάτω των 21 ετών, θα το πάρει και φέτος λόγω του Λευτέρη Μποχωρίδη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός που αναδεικνύεται μέσα από τον Άρη. Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν φέτος – βάσει του συστήματος αξιολόγησης – ο πολυτιμότερος παίκτης του Άρη, στην πρώτη του χρονιά ως επαγγελματίας, αφού υπέγραψε πέρσι το καλοκαίρι τριετές συμβόλαιο με τους κίτρινους. Αν προσθέσει κανείς σε αυτούς τους 24χρονους Γκίκα και Μούρτο που είχαν βασικό ρόλο στο ρόστερ, αλλά και τους νεαρούς Πουλιανίτη, Μήτογλου (πρωταθλητές εφήβων στην Θεσσαλονίκη), ο Άρης προσπάθησε να στηριχθεί σε “φρέσκα πόδια”.

Πρόσληψη Βαγγέλη Αγγέλου

Την περίοδο που η διοίκηση Αρβανίτη αποφάσιζε να αντικαταστήσει τον Βαγγέλη Αλεξανδρή μετά από δύο βαριές ήττες (Κηφισιά στο κύπελλο, Ρέθυμνο στο πρωτάθλημα με τραγικές εμφανίσεις και μεγάλη διαφορά) με τον Βαγγέλη Αγγέλου, η επιλογή δεν έγινε δεκτή από το ευρύ κοινό. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι ήταν σωστή την περσινή χρονιά, όταν ο Άρης για εξωγενείς παράγοντες έχασε την είσοδο στην τετράδα από τον Πανιώνιο. Ο Αγγέλου έμεινε, οδήγησε τον Άρη σε έναν τελικό κυπέλλου, αλλά παράτησε το πλάνο του στη μέση για τα χρήματα της Εφές…

Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος

Είναι… λαϊκή απαίτηση να γίνει ο έλεγχος για τα πεπραγμένα των περασμένων διοικήσεων από το 2003 μέχρι το 2012, για να αποδοθούν (και τυπικά) ευθύνες και φυσικά αν υπάρξουν ποινικά κολάσιμες πράξεις να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στην ελληνική δικαιοσύνη. Ο κ. Αρβανίτης έχει δηλώσει ότι ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί, οπότε αναμένεται το πόρισμα.

Ξένοι χωρίς δικαίωμα συμμετοχής

Είτε από απειρία, είτε από όχι σωστή πρόβλεψη και ενημέρωση, ο Άρης προχώρησε το καλοκαίρι του 2012 σε εντελώς λανθασμένο σχεδιασμό, αποκτώντας παίκτες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα λόγω του απαγορευτικού μεταγραφών (Κόλιμον, Σάιμον, Άουτερμπριτζ). Αυτοί οι παίκτες πέρασαν δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψαν συμβόλαια, ακολούθησαν την προετοιμασία της ομάδας και δεν έπαιξαν ποτέ.

Άρση απαγορευτικού μεταγραφών της FIBA

Δεν χωράει συζήτηση ότι για το απαγορευτικό μεταγραφών ευθύνονται οι διοικήσεις με πρόεδρο τον Γιάννη Δαμιανίδη, που υπέγραψαν συμβόλαια τα οποία δεν κάλυψαν και επήλθε η τιμωρία της FIBA από τις 25 Ιανουαρίου 2012. Το ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει αρθεί το απαγορευτικό μεταγραφών είναι ευθύνη της διοίκησης, που δεν έχει αξιολογήσει σωστά τις προτεραιότητές της στον αγωνιστικό σχεδιασμό. Αυτό το καλοκαίρι, το τρίτο της θητείας της, η άρση του απαγορευτικού είναι απλά μονόδρομος.

Φυγή Αγγέλου, Αθηναίου

Δύο υποθέσεις με την ίδια κατάληξη. Ο Βαγγέλης Αγγέλου παράτησε το πλάνο που ο ίδιος εκπόνησε για να υπογράψει στην Εφές (την οποία έβγαλε 6η στη Τουρκία…) με τις “ευλογίες” της διοίκησης, η οποία δεν έδειξε σωστά αντανακλαστικά, δεν πήρε γρήγορα προπονητή και την… πάτησε η ομάδα με δύο ήττες που αν δεν τις έκανε, θα άλλαζε όλη η πορεία της. Μετά τον τελικό ήρθε και η φυγή Αθηναίου, ο οποίος ζητούσε να φύγει από τον Δεκέμβριο (μετά τη φυγή Αγγέλου) και τελικά τον Μάρτιο αναχώρησε για την Αρμάνι. Η μεταγραφή σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της διοίκησης απέφερε 15.000 ευρώ. Ο Αθηναίου πριν μερικές μέρες έμεινε ελεύθερος από την ιταλική ομάδα.

Έβδομη θέση ίσον αποτυχία

Ο Άρης κυρίως λόγω της φυγής του προπονητή και του καλύτερου παίκτη του, δεν μπόρεσε να κάνει το βήμα παραπάνω που έθεσε ως στόχο ο Αγγέλου το καλοκαίρι, ούτε καν να βγει έκτος για να διεκδικήσει κάτι στα πλέι οφ από τον Πανιώνιο. Η ήττα στην Ρόδο από τον Κολοσσό στην εκπνοή τον έφερε στην έβδομή θέση και με δύο ήττες από τον Ολυμπιακό αποχαιρέτησε πρόωρα το πρωτάθλημα, δίχως να καταφέρει να πάρει μπόνους βελτίωσης θέσης. Αγωνιστικά η ομάδα δεν πέτυχε τον στόχο που είχε βάλει στο πρωτάθλημα.

Δεν πείστηκε ο κόσμος να πάει στο γήπεδο

Το έργο της διοίκησης Αρβανίτη (και της κάθε διοίκησης) κρίνεται από τον κόσμο και καθρέφτης πολλές φορές είναι το γήπεδο. Το Παλέ, παρότι η ΚΑΕ ανακοίνωσε ότι πούλησε 1.700 διαρκείας – αύξηση 30-35%, στα περισσότερα παιχνίδια ήταν περισσότερο άδειο παρά γεμάτο. Ο κόσμος δεν πήγε στο γήπεδο, παρά μόνο σε συγκεκριμένα παιχνίδια, σαφώς έχει τα ελαφρυντικά της κρίσης στο ποδοσφαιρικό τμήμα της κρίσης γενικότερα στην καθημερινότητά του. Ίσως, όμως, να απογοητεύτηκε, βλέποντας τον Αγγέλου να φεύγει, τον Αθηναίου να φεύγει και την ομάδα να καταλήγει έβδομη… Χρειάζεται σαφώς καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική, γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές φέτος που ούτε οι κάτοχοι των διαρκείας δεν πήγαν στο γήπεδο.

Ανεπιτυχής προσπάθεια εκμετάλλευσης του brand name

Μέσα στην διετία ουκ ολίγες φορές αναφέρθηκε η αξία του brand name που έχει ο μπασκετικός Άρης, αλλά επί της ουσίας δεν σημειώθηκε κάποια αλλαγή προς την καλύτερη εκμετάλλευσή του. Δεν ήρθαν οι χορηγίες που οι ίδιοι οι διοικούντες προσδοκούσαν, πόσο μάλλον ο κόσμος και είναι ένα κομμάτι της λειτουργίας της ΚΑΕ που χρειάζεται άμεσα βελτίωση, όχι γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι να το “τρέξουν”, αλλά γιατί παρατηρήθηκε διοικητική κωλυσιεργία.

Χωρίς Ευρώπη για… τρίτη χρονιά

Ο Άρης δεν πρόκειται να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ούτε την επόμενη αγωνιστική περίοδο, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά. Είναι πολύς καιρός για τον Αρειανό τα τρία χρόνια και σαφώς αυτό το θέμα έχει και άμεση σχέση με το απαγορευτικό μεταγραφών, το οποίο αν δεν αρθεί, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής η ομάδα να παίξει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

 

To Top