Έλεος! Πόλεμος ανακοινώσεων ΕΠΟ-Αυγενάκη πάνω από το “αίμα” του Άλκη!

Έλεος! Πόλεμος ανακοινώσεων ΕΠΟ-Αυγενάκη πάνω από το “αίμα” του Άλκη! Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει τέτοιες ώρες… ΕΠΟ και Αυγενάκης με ανακοινώσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, τη στιγμή που όλη η ελληνική κοινωνία παραμένει σοκαρισμένη και ζητάει τουλάχιστον να επιδειχθεί σοβαρότητα, σεβασμός και πράξεις.

Η ανακοίνωση του Αυγενάκη

«Θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τον γρήγορο εντοπισμό και τη σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της άγριας δολοφονίας του νεαρού φιλάθλου, του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, που συγκλόνισε όλη την ελληνική κοινωνία.
Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια από το Υφυπουργείο Αθλητισμού συνέβαλαν και συμβάλουν ουσιαστικά για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Θυμίζω ότι με τους νόμους του Υφυπουργείου Αθλητισμού, τον 4639 τον Νοέμβριο του 2019 και τον 4809 τον Ιούνιο του 2021 θεσπίσαμε, μεταξύ άλλων:

• Τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται, να ελέγχεται και να τιμωρείται.

• Την επέκταση των τοπικών και χρονικών ορίων εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).
• Τη δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
• Την επαναφορά του «ιδιώνυμου». Δηλαδή, την απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

Κι όταν, πριν από 15 χρόνια, είχε πρωτοεφαρμοσθεί το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, προτού δυστυχώς ανασταλεί, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα είχαν μειωθεί κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων.

• Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, όπου οι ομάδες πλέον έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.
• Τη δυνατότητα δημιουργίας μίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων, να δώσει δικαίωμα λόγου στην υγιή μερίδα του «οπαδικού κινήματος» και να εκπροσωπεί κεντρικά τους φιλάθλους στην επικοινωνία τους με θεσμικούς φορείς.

Είχαμε, παράλληλα και τον νόμο 4855/2021 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.
Πάγια βούληση του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των περιστατικών βίας.

Μετά από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό με την συμμετοχή όλων συναρμόδιων Υπουργείων, αποφασίστηκε να λάβουμε άμεσα κι άλλες πρωτοβουλίες στα εξής τρία επίπεδα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Δικαιοσύνης:

• Ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, καθώς επίσης και στο ρόλο και τις πραγματικές ευθύνες των ΠΑΕ στο ζήτημα αυτό
• Αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα και
• Εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, διότι η οπαδική βία έχει άμεση σχέση με την κουλτούρα και το πνεύμα διοίκησης στην ΕΠΟ. Η Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκάθαρα αναφέρει την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση στην Ομοσπονδία όλων των φορέων και των δομών του ποδοσφαίρου μας και αυτό πρέπει να γίνει πράξη.

Επιπλέον, θα θεσπίσουμε την Επαγγελματική Διαιτησία και θα ενισχύσουμε τον ρόλο και τις προοπτικές του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε και στην κύρωση της Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση Σεντ Ντενί, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα, που υπεγράφη το 2016.

Η αντιμετώπιση της οπαδικής, αλλά και της νεανικής βίας συνολικότερα, αποτελεί χρέος μας προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά, αλλά και προς την υγιή αθλητική κοινότητα και τα εκατομμύρια των σωστών φιλάθλων στη χώρας μας.

Τα 2,5 τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Η Κυβέρνηση, με μπροστάρη τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από όλους να συνδράμουν την ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους».

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ

Μετά τους δράστες της άθλιας επίθεσης κατά του δικαστή-μέλους του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακάλυψε χθες ότι “η οπαδική βία έχει άμεση σχέση με την κουλτούρα και το πνεύμα διοίκησης στην ΕΠΟ”.

Ο ευρηματικός, αλλά και αδίστακτος -όπως αποδεικνύεται- Υφυπουργός, χθες χρησιμοποίησε ακόμα κι ένα εκ των τραγικοτέρων τα τελευταία χρόνια συμβάντων στην πατρίδα μας, προκειμένου να κατασυκοφαντήσει για πολλοστή φορά τον ποδοσφαιρικό κόσμο της χώρας.

Ελπίζει προφανώς ότι έτσι θα αποκρύψει τις τεράστιες προσωπικές του ευθύνες αφενός για την σχεδόν τριετή καθυστέρηση να φέρει για κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια, προστασία και τις υπηρεσίες σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και αθλητικά γεγονότα, που υπεγράφη το 2016, και αφετέρου για την απόλυτη αδράνεια της πολυδιαφημισμένης steering committee για την καταπολέμηση της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων, η οποία χάθηκε στο επικοινωνιακό πανηγυράκι που ο ίδιος είχε στήσει στο υπουργείο του στις 23 Ιανουαρίου 2020.

Αλλά ξεχάσαμε… Σύμφωνα με τον αμετροεπή Υφυπουργό, ο Οργανισμός που προΐσταται “έχει υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Ολιστική Μελέτη”.

Δεν υπάρχει Έλληνας, εξάλλου, που δεν γνωρίζει ότι χάρη στις παρεμβάσεις Αυγενάκη ήδη δρουν η Εθνική κεντρική δομή ακεραιότητας που προβλέπει η συνθήκη Μακόλιν, η εθνική πλατφόρμα, η Διευθύνουσα Ομάδα Υλοποίησης, οι τροποποιήσεις στον Αθλητικό Νόμο, η υλοποίηση των διεθνών προγραμμάτων συμμετοχής και πρόληψης και το Δίκτυο εθνικών και περιφερειακών υπευθύνων ακεραιότητας, που προβλέπονται στο άρθρο 10 (σελίδες 89-93 και σελ.95) της “Μελέτης για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο”, Οκτώβριος 2020.

Κύριε Αυγενάκη, σεβαστείτε το Κοινοβούλιο και τους Πολίτες. Όταν εμπλέκετε συνειδητά το τραγικό συμβάν με την ΕΠΟ δηλώνετε συνειδητά ότι είστε εκτός πραγματικότητας, διακατέχεστε από εμπάθεια και προφανώς έχετε άλλους σκοπούς. Η κοινοβουλευτική παρουσία απαιτεί υπευθυνότητα και ειλικρίνεια.

Κύριε Αυγενάκη, αντί να ασχολείστε με τη διοίκηση της ΕΠΟ και το Αυτοδιοίκητο των αθλητικών φορέων, που κατά συρροή βάναυσα προσβάλλετε, υλοποιείστε άμεσα όλα τα παραπάνω, τα οποία ΔΕΝ τολμήσατε να αναφέρετε χθες στη Βουλή και προηγουμένως στον κ. Πρωθυπουργό, ως υφιστάμενες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της κυβέρνησης προς τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές.

To Top