Αδειοδοτήσεις: Και φέτος… «μυρίζει» μπάχαλο! Τι λέει ο υπεύθυνος της ΕΠΟ

Το περυσινό αλαλούμ για την ευρωπαϊκή εκπροσώπηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την ΑΕΚ να αγωνίζεται στα πλέι οφ αλλά να μην παίρνει άδεια συμμετοχής στην Ευρώπη και τον Αστέρα Τρίπολης να καταλαμβάνει τη θέση της, δεν αποκλείεται να συμβεί και φέτος!

Αιτία; Το γεγονός ότι οι αδειοδοτήσεις των ομάδων από το αρμόδιο τμήμα της ΕΠΟ, όσον αφορά τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα αλλά και την Ευρώπη της νέας σεζόν, μπορούν να δοθούν ως τις 31 Μαΐου (καταληκτική ημερομηνία δήλωσης προς την UEFA), όπως ξεκαθάρισε ο υπεύθυνος του αρμόδιου τμήματος της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου!

Με δεδομένο ότι τα πλέι οφ ξεκινούν στις 15 Μαϊου (και ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου), υπάρχει ο «κίνδυνος» να μην έχουν προκύψει ως τότε οριστικές αποφάσεις, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και κάποια ομάδα να πάρει μέρος στους αγώνες κατάταξης και στη συνέχεια να «κοπεί» από την Ευρώπη.

«Θα πρέπει να έχουμε τελειώσει μέχρι τις 31 Μαϊου, ακόμα και στο δεύτερο βαθμό. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε τη λίστα με τις αδειοδοτημένες ομάδες στην UEFA μέχρι τις 31 Μαϊου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για το αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι η ΑΕΚ θα χρειαστεί εγγυητική επιστολή ύψους 12 εκατ. ευρώ και ο Παναθηναϊκός 15 εκατ. και αν όλα τα στοιχεία θα δίνονται στη δημοσιότητα: «Όχι, δεν θα δίνονται όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Ο κ. Σαρρής και η ΕΠΟ λένε ότι σε περίπτωση ανακριβειών, λανθασμένης πληροφόρησης, εσκεμμένης ή μη, τότε και μόνο τότε θα δίνονται τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Δεν μπορώ να πω ο,τιδήποτε για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, γιατί οι πληροφορίες είναι καθαρά εμπιστευτικές μεταξύ της Ομοσπονδίας και των ομάδων. Τώρα, αν με το πέρας της αδειοδότησης και μετά από απόφαση, μια ΠΑΕ ισχυριστεί ότι αδικήθηκε, ότι ο φάκελος ήταν πλήρης για δημιουργία εντυπώσεων, τότε τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα, για την αποκατάσταση της αλήθειας. Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω όσα λέτε για τις δύο ομάδες. Η ρήτρα εμπιστευτικότητας υπάρχει για να τηρείται».

Για το αν θα υπάρχουν προβλήματα και φέτος: «Τα προβλήματα θα παραμείνουν τα ίδια, με την έννοια ότι προβλήματα ετών δεν είναι δυνατόν να φτιάξουν μέσα σε ένα χρόνο. Είναι φύσει αδύνατον. Όταν οι ομάδες έχουν συσσωρευμένες ζημιές πολλών προηγουμένων χρήσεων, η κατάσταση αυτή δεν αντιστρέφεται σε 1 χρόνο μέσω καλής διαχείρισης. Μόνο μέσω εισροής κεφαλαίων θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το κλίμα».

Για το αν θα είναι πιο χαλαρά φέτος τα κριτήρια αδειοδότησης: «Τα κριτήρια παραμένουν ίδια με πέρυσι, με μόνη διαφοροποίηση στο σκέλος της ποινής. Τα κριτήρια και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ίδια, αδιαπραγμάτευτα. Η ποινή για την Ευρώπη είναι η μη συμμετοχή, ενώ για τις εγχώριες η ποινή είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης μεταγραφών με τον τρόπο που έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, όπως έγινε και πέρυσι».

Για το αν οι αδειοδοτήσεις θα δοθούν πριν ή μετά τα πλέι οφ: «Θα πρέπει να έχουμε τελειώσει μέχρι τις 31 Μαϊου, ακόμα και στο δεύτερο βαθμό. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε τη λίστα με τις αδειοδοτημένες ομάδες στην UEFA μέχρι τις 31 Μαϊου».

Για το πόσες ομάδες κινδυνεύουν να μην πάρουν άδεια: «Δεν μπορώ να σας το πω αυτό, σίγουρα υπάρχουν προβλήματα. Ξέρω ότι δυσχεραίνω το έργο σας, αλλά δεν μπορώ να πω και είναι δυσχερής και η θέση μου. Δεν μπορώ να κάνω περιπτωσιολογία».

Για το αν μια προβληματική ΠΑΕ μπορεί να συμμετέχει στα πλέι οφ: «Τι λέει η σχετική απόφαση; (σ.σ. του επισημαίνεται πως λέει ότι μπορεί). Ε, άμα το λέτε εσείς…»

Για το τι θα γίνει στην περίπτωση που μια ομάδα παίξει στα πλέι οφ αλλά στη συνέχεια δεν πάρει άδεια: «Φαντάζομαι την ακολουθεί η επόμενη. Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα. Εμείς κοιτάζουμε τους φακέλους. Η αξιολόγηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο είτε είναι η πρώτη είτε η τελευταία ομάδα. Αρα τα διαδικαστικά, τα πλέ ιοφ, τα πριν και μετά δε μας ενδιαφέρουν. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι για τα πλέι οφ».

Για το αν υπάρχει βελτίωση στις ομάδες σε σχέση με πέρυσι: «Είναι ανά περίπτωση. Υπάρχουν ομάδες με σταθεροποιητικές στάσεις, κάποιες που έχουν χειροτερέψει και κάποιες με ελαφρά βελτίωση. Όπως σας είπα και πριν, επειδή είναι σημαντικά τα προβλήματα, δεν μπορεί να γίνει προσαρμογή μέσα σε ένα χρόνο».

Για το αν υπάρχουν πιέσεις στα μέλη της επιτροπής: «Δεν μπορώ να μιλήσω για την επιτροπή, γιατί εγώ δεν είμαι μέλος της. Εγώ εισηγούμαι στις επιτροπές ως διευθυντής. Δεν ξέρω τι γίνεται, αλλά δεν θέλω να πιστεύω ότι ασκούνται πιέσεις στις επιτροπές. Σε μένα δεν ασκούνται πιέσεις».

Πηγή: sentragoal.gr

To Top