Αθάνατη Ελλάδα, αλαλούμ για την ποινή της αφαίρεσης βαθμών

Μετά την απόφαση της Πειθαρχική επιτροπής της ΕΠΟ να τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών, ποινή έδρας και πρόστιμο για τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό το ερώτημα που ανακύπτει είναι από που θα αφαιρεθούν αυτοί οι τρεις βαθμοί, αφού δεν προβλέπεται από τον πειθαρχικό κώδικα αν αφορά το τρέχον πρωτάθλημα ή το επόμενο.

Η ποινή που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 30/4 η ομοσπονδία αναφέρει πως η πειθαρχική επιτροπή: Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ α) πειθαρχική χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, β) ποινή διεξαγωγής δύο (2) αγώνων χωρίς θεατές, γ) αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα.

Από αυτή την ανακοίνωση γεννιούνται τα εξής ερωτήματα α) Αφαιρούνται οι βαθμοί από το τρέχον πρωτάθλημα; β) Aφαιρούνται οι βαθμοί και κατ΄ επέκταση από τα πλέι οφ; γ) Αφαιρούνται από το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν;

Η ΕΠΟ παρά το ερώτημα που της έθεσε ο ΠΑΟΚ μέσω ανακοίνωσης  δεν έχει πάρει επίσημα ή ανεπίσημα θέση, κάτι που όσο δεν θα ξεκαθαρίζεται θα οδηγεί επιβεβαιώνει το «νομικό κενό», γεγονός που φανερώνει υπολειτουργία σ’ ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως αυτό της απονομής δικαιοσύνης από τα όργανα της ομοσπονδίας.

Τι υποστηρίζει ο νομικός στο SoccerPlus

Το Socceplus επικοινώνησε με νομικό που ειδικεύεται στο ποδοσφαιρικό δίκαιο οποίος έδωσε την δική του ερμηνεία :

“Υπάρχουν δύο εκδοχές για την τιμωρία του ΠΑΟΚ. Η πρώτη είναι με το γράμμα του νόμου η δεύτερη με το πνεύμα. Εγώ συγκλίνω προς την δεύτερη.

Η πρώτη λέει ο ΠΑΟΚ ότι τιμωρείται και χάνει βαθμούς από τα πλέι οφ η δεύτερη ότι του κόβονται από το επόμενο πρωτάθλημα. Στην υπόθεση του Παναθηναϊκού τα πράγματα ήταν διαφορετικά καθώς τότε ο Παναθηναϊκός είχε τιμωρηθεί με άλλο ειδικό άρθρο του κανονισμού.

Με τη δεύτερη περίπτωση συγκλίνω περισσότερο καθώς όταν είχε γραφεί ο κανονισμός δεν υπήρχαν πλέι οφ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι  για να αποκτήσει αυτό το πλεονέκτημα στα πλέι οφ, ο ΠΑΟΚ ήταν πολλούς βαθμούς μπροστά και έτσι είναι λίγο άδικο. Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση θα ήταν σβηστεί στην έφεση η αφαίρεση βαθμών”

Πηγή: soccerplus.gr

To Top