Αλεξανδρής στο PRESSARIS: “Έτσι έζησα το ντεμπούτο του Γκάλη”

Ο Νίκος Γκάλης υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τον Άρη στις 16 Οκτωβρίου 1979 κι έκανε ντεμπούτο περίπου ενάμιση μηνά μετά, στις 2 Δεκεμβρίου σε μια ομάδα που είχε αρχηγό τον νυν τεχνικό της, Βαγγέλη Αλεξανδρή, ο οποίος μίλησε στο PRESSARIS για τις πρώτες μέρες του Γκάλη στην Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη και τον Άρη.

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα όμως βίωσε την αμφισβήτηση. Αρχικά για το ύψος του. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως είχε ύψος 1,92μ.. Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε με το πραγματικό του ύψος (1,85 μ.) και ως συνήθως κάποιοι έκαναν την τρίχα τριχιά. «Κύριοι, μπορείτε να λέτε και να γράφετε ό,τι θέλετε. Προσέξτε, όμως, γιατί μια μέρα θα γλείφετε εκεί όπου τώρα φτύνετε. Μια μέρα ο Γκάλης θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί να νικήσει τους πέντε» ήταν η αντίδραση του «Πατριάρχη» του μπάσκετ του Άρη, Ανέστη Πεταλίδη και γενικού αρχηγού της ομάδας τότε, ο οποίος μετά από λίγο καιρό δικαιώθηκε για τα λεγόμενα του.

Αρχηγός του Άρη εκείνη την περίοδο ήταν ο σημερινός προπονητής των κίτρινων, Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο οποίος τον υποδέχθηκε την ημέρα της άφιξης του στη Θεσσαλονίκη και τον συνόδεψε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» όπου κατέλυσε τις πρώτες μέρες του στην Ελλάδα. Ο «τίγρης» είχε μείνει κι αυτός εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες του Γκάλη. «Η αλήθεια είναι ότι δεν έπειθε με το παρουσιαστικό του, όμως όταν μπήκε στο γήπεδο είχε κάποια χαρακτηριστικά διαφορετικά. Μεγάλη ευχέρεια στο κατέβασμα της μπάλας και κίνηση χωρίς αυτή. Διέθετε αυτό το τζαμπ σουτ που σηκωνόταν μπροστά σου και δεν μπορούσες να τον κόψεις. Ήταν πολύ καλός στο ανοικτό γήπεδο και τελείωνε τις φάσεις. Είχε σπάνιες ικανότητες για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Άργησε να παίξει σε επίσημο αγώνα και περίμενε με ανυπομονησία την ώρα που θα αγωνιστεί», τόνισε ο Αλεξανδρής.

Αποκάλυψε και ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε πριν την αναμέτρηση με τον Ηρακλή: «Εκτός από συμπαίκτες εκείνα τα χρόνια ήμασταν πολύ δεμένοι και αγαπημένοι. Κάναμε παρέα και εκτός γηπέδου και είχαμε τον τρόπο να επικοινωνούμε ενώ δεν έλειπαν και τα πειράγματα. Μεγαλύτερο «πειραχτήρι» της ομάδας ήταν ο Στέλιος Καλαντίδης και παραμονές του πρώτου του αγώνα με τον Ηρακλή πείραζε τον Γκάλη. Του έλεγε θυμάμαι ότι ο Ηρακλής, έχει έναν παίκτη, τον Σωτήρη Σακελλαρίου που του είχε πει (σ.σ του Καλαντίδη) ότι θα τον παίξει με ένα χέρι. Ο Γκάλης μας είχε εκμυστηρευτεί ότι δεν είχε άγχος για το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άρη αλλά του φαινόταν περίεργο πως ένας παίκτης του αντιπάλου έλεγε πως θα τον αντιμετωπίσει με ένα χέρι. Δεν μπορούσε να καταλάβει ακόμη το ιδιότυπο ελληνικό χιούμορ».

Όσο για το παιχνίδι με τον Ηρακλή: «Παρότι πέτυχε 30 πόντους είχε χάσει αρκετά σουτ. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι και το κερδίσαμε στον πόντο. Όταν προσαρμόστηκε όμως βρήκε τον εαυτό του και βέβαια στη συνέχεια έκανε αυτή την εκπληκτική καριέρα που τον καθιέρωσε».

To Top