Αλλαγές στο νέο πρωτάθλημα βόλεϊ

Για τις 13 Οκτωβρίου ορίστηκε η πρεμιέρα του πρωταθλήματος βόλεϊ της περιόδου 2012-2013, έπειτα από απόφαση του δ.σ. της ΕΣΑΠ. Στη συνεδρίαση της Λίγκας αποφασίστηκαν και κάποιες αλλαγές όσον αφορά τη διεξαγωγή των πλέι οφ και των πλέι άουτ, με κυριότερες την τροποποίηση στο σύστημα που αφορά το πλεονέκτημα έδρας και την κατάργηση του μικρού τελικού.

Σύμφωνα με την προκήρυξη της Ένωσης, στα πλέι οφ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες οκτώ θέσεις της βαθμολογίας. Αυτές θα χωριστούν σε δύο γκρουπ, α) 1-4 και β) 5-8.

Στο πρώτο γκρουπ, θα αγωνιστούν σε ζευγάρια, ο 1ος με τον 4ο και ο 2ος με τον 3ο της κανονικής περιόδου. Στον τελικό θα περάσει η ομάδα από το κάθε ζευγάρι που θα συμπληρώσει πρώτη τις 3 νίκες. Το πλεονέκτημα έδρας, όπως είναι αναμενόμενο, θα το έχει ο 1ος και ο 2ος της κανονικής έδρας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι αγώνες δε θα διεξαχθούν εναλλάξ στην έδρα της κάθε ομάδας, αλλά, οι δύο πρώτοι αγώνες στο γήπεδο του 1ου και του 2ου, οι δύο επόμενοι στην έδρα του 3ου και του 4ου και αν χρειαστεί και 5ος στο γήπεδο της ομάδας που έχει το πλεονέκτημα έδρας. Το ίδιο σύστημα, που ευνοεί ιδιαίτερα την ομάδα που θα έχει αποκτήσει το πλεονέκτημα έδρας, θα ακολουθηθεί και στους τελικούς.

Στο δεύτερο γκρουπ, 5-8, ο 5ος με τον 8ο και ο 6ος με το 7ο θα δώσουν έναν αγώνα στην έδρα του 5ου και του 6ου της κανονικής περιόδου αντίστοιχα και οι νικητές θα παίξουν μεταξύ τους για την 5η και την 6η θέση της τελικής κατάταξης. Την 5η θέση θα καταλάβει η ομάδα που θα φτάσει στις δύο νίκες, ενώ το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στο γήπεδο της ομάδας που τερμάτισε στη χαμηλότερη θέση της κανονικής περιόδου και οι επόμενοι στην έδρα που κατατάχθηκε στην ψηλότερη.

Ο μικρός τελικός καταργείται και για τα δύο γκρουπ και οι ηττημένες ομάδες κατατάσσονται με βάση τη βαθμολογία τους στην κανονική περίοδο.

Τροποποίηση όμως θα υπάρξει και στην διεξαγωγή των πλέι άουτ. Οι ομάδες που θα αγωνιστούν μεταξύ τους θα παίξουν τέσσερις αγώνες εναλλάξ στις δύο έδρες, ξεκινώντας με τη συνολική βαθμολογία που είχαν στη λήξη της κανονικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους τελικούς αγώνες για τις θέσεις 1-2, κάθε ομάδα θα πρέπει να δηλώσει τουλάχιστον εννιά αθλητές που θα έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον στο 50% των αγώνων από την στιγμή υπογραφής συμβολαίου με ΤΑΑ.Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου 2012.

Πηγή: sport-fm.gr

To Top