ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο διάλογος την ώρα του ριπλέι

Το κάρφωμα του Σέρτζιο Κερούς κάνει το γύρο του κόσμου όμως η εικόνα του Χρήστου Χριστοδούλου πάνω από το μόνιτορ να προσπαθεί να διακρίνει αν το καλάθι του Τζέιμς έπρεπε να μετρήσει ή όχι, θα μείνει ανεξίτηλη σε όσους παρακολούθησαν την αναμέτρηση του Άρη με τον Ολυμπιακό. Ο Τζόνι Γκορέζης, υπεύθυνος της στατιστικής υπηρεσίας του Κώστα Γαλάνη στην βόρεια Ελλάδα αποκάλυψε στο PRESSARIS όσα είπε με τον Χριστοδούλου τη διάρκεια του… ριπλέι!

Η τελευταία φάση αλλά και η κίνηση του Πατρινού διαιτητή να κατευθυνθεί προς τον πάγκο της στατιστικής υπηρεσίας του Κώστα Γαλάνη για να πάρει την τελική του απόφαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις θετικές και μη. Ο άνθρωπος που βοήθησε τον έμπειρο ρέφερι να δει και να ξαναδεί… και να ξαναδεί την τελευταία φάση δεν είναι άλλος από τον Τζόνι Γκορέζη. “Με τον Χρήστο έχουμε καλή σχέση και είναι και πολύ καλός φίλος μου. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ζητάει την άποψη του μόνιτορ για να δει αν ένα καλάθι μετρούσε ή όχι. Το είχε κάνει και πέρυσι στην λήξη του πρώτου δεκαλέπτου στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Ηρακλή σε ένα καλάθι του Βλάντο Πέτροβιτς”, είπε ο Γκορέζης και πρόσθεσε: “Με κοίταξε κατευθείαν, μου έκλεισε το μάτι στην συνέχεια ζήτησε την γνώμη του κομισάριου και μετά ήρθε να δει την φάση. Είδε ένα ριπλέι από ψηλά και ένα από πίσω. Το είδε έξι φορές από ψηλά και τρεις από πίσω. Αυτό που με ρώτησε είναι αν το λέι απ έγινε εντός χρόνου. Του είπα ότι ήταν εμπρόθεσμο. Το δεύτερο που προσπάθησε να διακρίνει ήταν αν Χάινς κόβει κανονικά την μπάλα. Εγώ τότε τον ρώτησα αν μπορεί να κόψει την μπάλα πάνω από το καλάθι και μου είπε ότι έχει το δικαίωμα γιατί η μπάλα πάει προς το ταμπλό και δεν είναι στην κάθοδό της όπως για παράδειγμα σε μία φάση του πρώτου ημιχρόνου όταν ο Χάινς έκοψε αντικανονικά μία προσπάθεια του Τσαϊρέλη πάνω από το καλάθι και το καλάθι μέτρησε. Αυτό ήθελε να ξεκαθαρίσει”.

Όσον αφορά την εφαρμογή του μόνιτορ στα παιχνίδια του πρωταθλήματος ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας του Κώστα Γαλάνη τόνισε: «Από ότι ξέρω είχαν γίνει συζητήσεις για να υπάρχει ένα μόνιτορ στην γραμματεία όμως ήταν πολυέξοδο και δεν προχώρησε. Όμως στα παιχνίδια που καλύπτονται τηλεοπτικά οι διαιτητές μπορούν να ζητούν την βοήθεια του ριπλέι. Κυρίως σε φάσεις που τελειώνει ο χρόνος για να διαπιστώσουν αν ένα καλάθι ήταν εμπρόθεσμο ή όχι. Ο Χριστοδούλου είναι έξυπνος διαιτητής, σφυρίζει στην Ευρωλίγκα και αυτό τον έχει βοηθήσει πολύ να εφαρμόζει καλύτερα κάποιους κανόνες. Την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε μία αψιμαχία στο παιχνίδι Μπιλμπάο – Νανσί και οι διαιτητές παρακολουθούσαν το βίντεο επί 10 λεπτά για να δουν ποιος προκάλεσε και ποιος θα πρέπει να αποβληθεί. Με το ριπλέι δεν θα αδικείται κανένας, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλιώς θα αλλοιώνεται η φύση του παιχνιδιού”.

To Top