Από τον Τσιριμώκο και τον Ναγκόλι μέχρι τον Καζναφέρη και τον Μαργαρίτη

Με αφορμή το παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και τα Γιάννενα το PRESSARIS κάνει μια μικρή αναφορά σε ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων. Τους λεγόμενους «διπλούς πράκτορες»…

Την απαρχή κάνει τη σεζόν 1980-1981 ο Θαλής Τσιριμώκος όπου μετά από μια εξαιρετική χρονιά που κάνει με τα χρώματα του ΠΑΣ. Το 1980 ήταν δεύτερος στον πίνακα των σκόρερ του πρωταθλήματος πίσω μόνο από το Ντούσαν Μπάγεβιτς της ΑΕΚ! Ο Άρης σπεύδει κι αποσπά την υπογραφή του Τσιριμώκου.

Συνέχισε στους κίτρινους, όπου με την οξυδέρκεια και την αίσθηση του γκολ που τον διακατέχει, καταφέρνει να πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις.  Οι πιο παλιοί θυμούνται και τον αμυντικό, τον Παπάζογλου, ο οποίος αγωνίστηκε μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’70 στον Άρη, ενώ είχε συμμετοχές κα στον ΠΑΣ.

Στον ΠΑΣ έπαιξε και ο Γιώργος Ανανιάδης. Αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ το καλοκαίρι του 1980 ως αντικαταστάτης του Τσιριμώκου και έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο. Με δυο δικά του φάουλ (ένα τρίτο βρήκε το δοκάρι) η ομάδα των Ιωαννίνων στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1980-81 κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 2-1. Στα δύο χρόνια που έπαιξε στον ΠΑΣ Γιάννινα, συνολικά είχε στο πρωτάθλημα 59 συμμετοχές και πέτυχε 15 γκολ.

Ο επόμενος που αγωνίστηκε και στις δύο ομάδες ήταν ο πολύ μεταγενέστερος Θωμάς Κυπαρίσσης, που αγωνίστηκε από το καλοκαίρι του 2000 και για ενάμιση χρόνο με τα κιτρινόμαυρα, πετυχαίνοντας τρία τέρματα σε 22 συμμετοχές, με αποτέλεσμα να συνεχίσει με τα χρώματα του ΠΑΣ.

Ο Ναγκόλι Κένεντι υπήρξε ο πρώτος ξένος παίκτης που φόρεσε τις φανέλες και των δύο ομάδων! Στην Ελλάδα αγωνίστηκε από τον Ιούλιο του 1997 μέχρι τον Μάιο του 2002 με τα χρώματα του Άρη, του οποίου αποτέλεσε βασικότατο και αναντικατάστατο μέλος βοηθώντας την ομάδα να διακριθεί τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα όσο και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη συνέχεια μεταγράφηκε στους Ηπειρώτες, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει, εξίσου καλές εμφανίσεις εκεί σε σχέση με την προηγούμενη ομάδα του και μετά από οχτώ μήνες αποχώρησε!

Την αντίστροφη πορεία πήρε ο επιθετικός από τη Γκάμπια Νιόγκου Ντεμπά Νιρέν όπου ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πας στη Β’ Εθνική και την επόμενη σεζόν ο Γιώργος Φοιρός τον ενέταξε στο δυναμικό του. Με τους κίτρινους αγωνίστηκε σε 22 αγώνες και πέτυχε 12 γκολ, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας και έγινε είδωλο της κερκίδας, καθώς πέτυχε πολύτιμα γκολ και βοήθησε σημαντικά την ομάδα να φτάσει στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας και να βγει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Έξι χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2009 ο Βασίλης Ρόβας πρόβαλε με το «θεό του πολέμου» στο στήθος. Όμως δεν κατάφερε να καθιερωθεί ως βασικός και δόθηκε δανεικός στον ΠΑΣ τον Ιανουάριο του 2010.

Από την άλλη, ο Κώστας Μενδρινός με τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στα Γιάννενα, κίνησε το ενδιαφέρον των κιτρίνων οπού κινήθηκαν άμεσα στην απόκτηση του ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή τη σεζόν 2010-2011, και καθιερώθηκε με τη φανέλα βασικού, υπό τις οδηγίες του Έκτορ Ραουλ Κούπερ. Το καλοκαίρι του 2011 αποχώρησε κάτω από το βάρος της σκιάς των όσων ακούστηκαν στην υπόθεση των «ύποπτων αγώνων».

Την ίδια σεζόν ο Άρης ανακοινώνει και τη μεταγραφή του Κώστα Καζναφέρη από τον ”Αγιαξ της Ηπείρου”, ενώ παίκτης των Ιωαννίνων ήταν και ο Γιώργος Μαργατίτης, πριν επιστρέψει πέρσι στον Αγροτικό Αστέρα και φέτος πάρει την ευκαιρία του στον Άρη και την Σουπερλίγκα.

Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση του Κάρλος Ρουίς. Ο επιθετικός από την Γουατεμάλα, πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο το 2000 με τον ΠΑΣ Γιάννινα σε ηλικία 21 χρόνων, έπαιξε, μόλις σε τέσσερα παιχνίδια και στη συνέχεια έκανε καριέρα κυρίως στο MLS. Στον Άρη αγωνίστηκε το πρώτο εξάμηνο της περιόδου 2010-11. Οι φίλαθλοι του Άρη τον θυμούνται για τα πολύτιμα γκολ που έβαλε εντός κι εκτός έδρας με την Αούστρια Βιέννης, τα οποία έδωσαν την είσοδο της ομάδας στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ.

Ξεχωριστή, φυσικά, αναφορά χρειάζεται για τον Νίκο Πασιαλή! Ο νυν προπονητής του Άρη στην πολυετή του καριέρα ως ποδοσφαιριστής (αμυντικός) αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια (από το 1984 έως το 1989) στον ΠΑΣ Γιάννινα και θεωρείται ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στην ομάδα των Ιωαννίνων.

Όπως έχει παραδεχθεί κι ο ίδιος έχει πολλές μνήμες από τον ΠΑΣ. Αύριο θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα την πρώην του ομάδα, με ένα και μοναδικό στόχο: το «τρίποντο» των κίτρινων που θα δώσει μεγάλη βαθμολογική ανάσα στους κίτρινους.

Ακόμη στην μακρά λίστα των παικτών που αγωνίστηκαν και στις δυο ομάδες είναι και οι: Τίτο Παστερνάκης, Βασίλης Σκούτας, Γιάννης Χατζηαντωνίου, Κόκκορης, Γιώργος Θεοδωρής, Μιχάλης Μπόλος, Ντε Καμπς, Ζιλ Ντομορό, Σανχούρχο, Κάσερες!

 

To Top