Αφιέρωμα: Κιτρινόμαυρη κυριαρχία στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ

Ο Άρης υποδέχεται το Σάββατο τον ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο, στο παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και ο ΕΣΑΚΕ στην επίσημη ιστοσελίδα του κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν έχουν δημοσιευτεί ξεχωριστές ιστορίες που σημάδεψαν τα μεγάλα ντέρμπι εδώ και δεκαετίες. Ακολουθούν ιστορίες για ορισμένες ιστορικές νίκες του Άρη:

“Για τους μεταξύ τους αγώνες θα μπορούσε κάποιος να γράψει όχι απλώς βιβλίο, αλλά εγκυκλοπαίδεια και μάλιστα πολύτομη! Από πού ν’ αρχίσει κανείς και που να τελειώσει…

Κάποια από τα περιστατικά που έχουν σημαδέψει το κλασικό (θεσσαλονικιώτικο κατ’ αρχήν, πανελλήνιο, αλλά και ευρωπαϊκού βεληνεκούς στα τέλη των 80s και στις αρχές των 90s ) ντέρμπι είναι γνωστά, πολυγραμμένα και χιλιοειπωμένα.

Ο “Ξανθός” έκοψε την κορδέλα στο Παλέ

Μετά από τέσσερις δεκαετίες στις δύο ομάδες έλαχε ο κλήρος να εγκαινιάσουν το νεότευκτο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο! Τα έργα ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 1967 και στις 5 Φεβρουαρίου του 1967 το “Παλέ ντε σπορ” φιλοξένησε το πρώτο ντέρμπι της πόλης, στο οποίο επιβλήθηκε ο Αρης με 69-59, προεξάρχοντος του Γιάννη Ιωαννίδη. Οι σκόρερς σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα τον οποίο διαιτήτευσαν οι ΛάλοςΤαλιαδώροςΙωαννίδης 26, Ροδόπουλος 15, Μπουσβάρος 13,Παρίσης 6, Αντωνακόπουλος 5, Τσιτουρας 4 (Αρης, κόουτς Πεταλίδης)-Οικονόμου 19, Μπούσιος 18, Δούκας 10, Ανδρεάδης 4, Παπαχρήστου 4, Γέσιος 4 (ΠΑΟΚ, κόουτς Αγγελίδης)

Μοχάμεντ Αλι εναντίον Τζο Φρέιζερ!

Στις 8 Μαΐου του 1991, στον επίλογο του τελευταίου αγώνα  της συγκλονιστικής σειράς των τελικών των πλέι οφς, το παρκέ του Αλεξάνδρειου μετατράπηκε σε πυγμαχική αρένα. Ο Αρης είχε κάβα το 2-0 από την κανονική περίοδο, ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε 2-2 και οι “΄κίτρινοι” απάντησαν με δυο νίκες που κρίθηκαν στην εκπνοή από τα buzzer beaters του Παναγιώτη Γιαννάκη και του Μπραντ Σέλερς. Στο τέταρτο ματς ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 80-74 εβδομήντα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, αλλά ο Αρης πέτυχε ένα σερί 7-0 και νίκησε με 81-80, μετά τη λάθος πάσα του Παναγιώτη Φασούλα (εξού και το σύνθημα “Φασούλα, Φασούλα, δώσε μια πασούλα”) και το καλάθι του Σέλερς.  Στο τέλος του αγώνα ο Νίκος Γκάλης πήρε την μπάλα του αγώνα και άρχισε να τη στροβιλίζει πάνω στο δάχτυλο του, κίνηση που για τους ΠΑΟΚτσήδες αποτέλεσε casus belli! Ξαφνικά ο Μπάνε Πρέλεβιτς φεύγει από τον πάγκο της ομάδας του,  ορμάει στον αρχηγό του Αρη και το γήπεδο μετατρέπεται σε ρινγκ. Εντέλει η “μάχη του αιώνα” (κατά το “fight of the century” του Μοχάμεντ Αλι με τον Τζο Φρέιζερ, στο Μadison) έλαβε τέλος όταν επενέβησαν οι (αναγκαίοι σε τέτοιες περιπτώσεις) “ψυχραιμότεροι”, αλλά οι δυο παίκτες οι οποίοι -σύμφωνα με τον αστικό μύθο της εποχής-είχαν βάλει ένα μεγάλο στοίχημα- δεν γλίτωσαν την τιμωρία αποκλεισμού τριών αγωνιστικών στην επόμενη σεζόν.

Δουβής: Μας συγχωρείτε διακοπή! 

Υπάρχει βεβαίως και ένα ματς που ναι μεν άρχισε, αλλά δεν τελείωσε ποτέ: εκείνο της 22ας Μαρτίου του 1986, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής, που διεκόπη από τον  Σταύρο Δουβή  στο 33ο λεπτό κι ενώ ο Αρης προηγείτο με 83-69. Ο διεθνής διαιτητής έλαβε αυτή την απόφαση εξαιτίας των υβριστικών (εις βάρος του) συνθημάτων και της ρίψης κερμάτων από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Πριν από μερικές μέρες ο Δουβής είχε διατάξει την εκκένωση του γηπέδου της Πάτρας, μόλις 54 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα Απόλλωνα-Ιωνικός Νικαίας (106-88) και ήγειρε την ίδια αξίωση και στο Αλεξάνδρειο, ώστε να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο για να συνεχισθεί το ματς. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις και ο Δουβήςδιέκοψε τον αγώνα οριστικά και αμετάκλητα, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό (με σκορ 2-0) και την αφαίρεση δύο βαθμών από τον “Δικέφαλο του Βορρά”.

Το σπρέι και τα πέντε τρίποντα του Γκάλη 

Ιδιαίτερη χροιά είχε ο αγώνας της 31ης Ιανουαρίου του 1987, στον οποίο ο Άρης νίκησε τον ΠΑΟΚ με 86-77 χάρη στις… τεχνητές αναπνοές, που του έδωσε ο Νίκος Γκάλης,  όχι με λέι απ ή τζαμπ σουτ από τα 4-5 μέτρα, αλλά με τρίποντα! Εκείνο το βράδυ ο “γκάνγκστερ” σημείωσε 35 πόντους σουτάροντας 5 στα 6 τρίποντα, μάλιστα τρία από αυτά τα έβαλε στον αιφνιδιασμό! Στο τέλος του αγώνα κι αφού, όπως συνήθιζε ο Γιάννης Ιωαννίδης τα ‘βαλε με τους διαιτητές, είπε το εξής: “Κανονικά έπρεπε να χάσουμε, αλλά οι ΠΑΟΚτσήδες κάνουν μισές δουλειές! Αντί να αφήσουν το θηρίο να κοιμάται, μας τσίγκλισαν τον εγωισμό πηγαίνοντας πήγαν εκεί που είχαμε παρκάρει τα αυτοκίνητα μας και βάφοντας τα με σπρέι. Θα χάναμε, γιατί δεν είμαστε σε καλή κατάσταση, αλλά τσατιστήκαμε και τους νικήσαμε”!

 

To Top