‘Γκάλης, ο μεγαλύτερος που πέρασε’

Ήταν συμπαίκτες σε Εθνική αλλά και Παναθηναϊκό. Ο Κώστας Παταβούκας έζησε τον Νίκο Γκάλη «από μέσα» όπως είπε ο ίδιος στο novasports.gr, κληθείς να σχολιάσει και να θυμηθεί τον παίκτη αλλά και τον άνθρωπο Γκάλη, εν όψει της εκδήλωσης που θα γίνει προς τιμήν του στις 7 Μαΐου στο Αλεξάνδρειο.

«Πρόκειται για μια τιμή που οποιοσδήποτε παίκτης θέλει να γίνεται προς τιμήν του. Ο Γκάλης είναι ο μεγαλύτερος που πέρασε, δεν θέλω όμως να επεκταθώ σε συγκρίσεις, το βρίσκω λάθος. Ανέβασε επίπεδο το μπάσκετ, φυσικά συνεισέφεραν και οι άλλοι, αλλά ήταν αυτός που έκανε την αρχή αφήνοντας τεράστιες παρακαταθήκες» ήταν τα πρώτα λόγια του παλαίμαχου Έλληνα γκαρντ, ο οποίος στην ερώτηση για το αν άργησε αυτή η τιμή, απάντησε:

«Δεν χωράνε μεμψιμοιρίες, αυτό που μετράει είναι πως πλέον γίνεται. Εξάλλου δεν είναι μόνο η δική του γενιά. Αυτό που ακολούθησε, ο κύκλος που άνοιξε στη συνέχεια -σκεπτόμενοι τις τελευταίες επιτυχίες της Εθνικής- δείχνει πως είναι το επιστέγασμα της δικής του γενιάς, της δικής του κληρονομιάς».

Ποιο ήταν το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Γκάλη στο παιχνίδι του, τι ήταν αυτό που σου έμενε με την πρώτη ματιά;

«Ο Γκάλης είχε ανά πάσα στιγμή εικόνα του παιχνιδιού. Δεν ήταν μόνο σκόρερ όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Ήξερε να διαβάζει το παιχνίδι, πού βρίσκεται ο κάθε συμπαίκτης του, διάβαζε την αντίπαλη άμυνα. Ο Γκάλης δημιουργούσε, το ένιωσα αυτό παίζοντας δίπλα του άλλωστε, το έβλεπα από μέσα».

Τι ξεχωρίζεις από τον χαρακτήρα του;

«Ήταν πολύ ευθύς και αυτό ήταν εξαιρετικό. Ήξερες με ποιον έχεις να κάνεις, δεν υπήρχαν από πλευράς του ούτε κρυφές συμπεριφορές, ούτε δεύτερες σκέψεις. Έβλεπες αυτό που ήταν πραγματικά. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση με τον Νίκο, ήταν πως όταν είχε πέσει στα πόδια του όλη η Ελλάδα, εκείνος δεν ασχολιόταν καθόλου με αυτά. Κοιτούσε μόνο τη δουλειά του, τον ενδιέφερε μόνο αυτό που έκανε».

Πώς τον έζησες σαν συμπαίκτης σε Εθνική και Παναθηναϊκό;

«Σου έδινε τη σιγουριά μιας μηχανής που έκανε τη δουλειά της, πρέπει να ψάξεις για να βρεις μέτρια παιχνίδια του. Σου έδινε μια σταθερότητα, ξεκινούσες από θέση ισχύος τον αγώνα στο πλάι του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, πως όπως έδινε αυτός σιγουριά στους συμπαίκτες του, έτσι αντλούσε και εκείνος εμπιστοσύνη από αυτούς, προκειμένου να κάνει το παιχνίδι του».

Ένα μήνυμα προς τον ίδιο;

«Να περνάει καλά και να διασκεδάζει μαζί με την οικογένειά του και την κόρη του, στους οποίους είναι πολύ αφοσιωμένος».

To Top