«Ζημιές» 113 εκατ. ευρώ η Τσέλσι για το έτος 2018-19

Μεγάλη οικονομική «τρύπα», ύψους 113 εκατ. ευρώ (96 εκατ. λιρών) ανακοίνωσε η Τσέλσι το μεσημέρι της Τρίτης (7/1) για το οικονομικό έτος 2018-19, με το 1/4 του συγκεκριμένου ποσού να δίνεται μόνο για την αποζημίωση απόλυσης του πρώην προπονητή των «μπλε», Αντόνιο Κόντε.

Ο 50χρονος προπονητής, που εργάζεται από το περασμένο καλοκαίρι στην Ίντερ, είχε ακόμη συμβόλαιο ενός έτους όταν απομακρύνθηκε από τους «μπλε» τον περασμένο Ιούλιο. Τον πρώτο του χρόνο στην Τσέλσι κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή της Premier League, ενώ τη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα, παρότι κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας, στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 5η θέση, μένοντας εκτός «εισιτηρίων» Champions League.

Αυτή ακριβώς η «απουσία» της Τσέλσι από τους «χρυσοφόρους» ομίλους του Champions League, μαζί με την αποζημίωση προς τον Κόντε, δημιούργησαν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος στα οικονομικά της, παρά τη σημαντική, οικονομική ενίσχυση από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο σύλλογος ενισχύθηκε από τον Ρώσο ιδιοκτήτη του με το ποσό των 26,6 εκατ. λιρών (31,3 εκατ. ευρώ) στο τέλος Ιουνίου, για να καλυφθεί μέρος της «τρύπας» και να πληρωθεί η αποζημίωση προς τον Κόντε και το επιτελείο του.

Είναι δε χαρακτηριστικό, πως από το 2004, που ο Αμπράμοβιτς ανέλαβε τα ηνία της Τσέλσι, έχει πληρώσει συνολικά 90 εκατ. λίρες (106 εκατ. ευρώ) μόνο για αποζημιώσεις προπονητών και συνεργατών τους. Ένα άλλο σημαντικό ποσό (28,6 εκατ. ευρώ) επενδύθηκαν από τον αγγλικό σύλλογο σε μισθούς παικτών που αποκτήθηκαν με μεταγραφή, όπως ο Κέπα, ο Ματέο Κόβασιτς, ο Ζορζίνιο, αλλά και ο Πούλισιτς που έκλεισε στην Τσέλσι τον Ιανουάριο του 2019, λίγο πριν την επιβολή της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών.

Οι προβλέψεις πάντως του οικονομικού επιτελείου της Τσέλσι, για το επόμενο οικονομικό έτος (2019-20), είναι σαφώς ευνοϊκότερες, αφενός διότι οι «μπλε» δεν ξόδεψαν ούτε… ευρώ το περασμένο καλοκαίρι λόγω της ποινής τους κι αφετέρου διότι θα βάλουν τις επόμενες εβδομάδες στα ταμεία τους το σύνολο των 100 εκατ. ευρώ από την πώληση του Εντέν Αζάρ στη Ρεάλ Μαδρίτης τον περασμένο Ιούλιο. Συν τα εγγυημένα έσοδα που θα έχουν από τη συμμετοχή τους στη φάση των ομίλων του εφετινού Champions League, αλλά και την πρόκρισή τους στους «16» του θεσμού.

To Top