Η ημέρα που ξεκίνησε ο θρύλος του «απόρθητου κάστρου»

Σαν σήμερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1969, ξεκινούσε για τον Άρη το εκπληκτικό αήττητο σερί στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες. Η αναμέτρηση με την ιταλική Κάλιαρι, για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Εκθέσεων, έληγε ισόπαλη 1-1, δίνοντας την εκκίνηση σε ένα θρυλικό επίτευγμα που αντέχει 42 χρόνια και συνεχίζεται…

Την προηγούμενη χρονιά, οι «κίτρινοι» είχαν την ατυχία να διασταυρωθούν με τη μετέπειτα τροπαιούχο του Κυπέλλου Εκθέσεων, ουγγρική Ούιπεστ, από την οποία είχαν χάσει με 1-2 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η δεύτερη ευρωπαϊκή ήττα τους στο Καυτανζόγλειο, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως έδρα, αφού είχε προηγηθεί η αντίστοιχη από τη Γιουβέντους (0-2), την περίοδο 1966-67.

Κάπου εκεί, όμως, άρχιζε να… χτίζεται το άπαρτο «κάστρο». Η πρώτη που το διαπίστωσε αυτό ήταν η ομάδα της Σαρδηνίας, που επισκέφθηκε την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον Άρη κατά τη διάρκεια της 34ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εκείνη την εποχή, η Κάλιαρι θεωρούνταν ως η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ιταλία και μάλιστα στην πορεία κατέκτησε το «σκουντέτο» της σεζόν 1969-70, έχοντας στις τάξεις της τέσσερις διεθνείς παίκτες, με επικεφαλής τον σπουδαίο Τζίτζι Ρίβα και τον Άντζελο Ντομενγκίνι.

Οι Ιταλοί έφτασαν με αέρα σταρ και αρνήθηκαν να προπονηθούν στο γήπεδο του Μακεδονικού, που τους προσφέρθηκε, αλλά ούτε και στο Καυτανζόγλειο. Αντίθετα, τίμησαν δεόντως την αγορά της Θεσσαλονίκης την παραμονή του αγώνα.

Την επομένη, όμως, μπροστά στους σχεδόν 50.000 οπαδούς του που στοιβάχτηκαν στις εξέδρες, κυρίαρχος ήταν ο Άρης, ο οποίος μάλιστα άνοιξε το σκορ μόλις στο 11′. Σκόρερ ήταν ο Άγγελος Σπυρίδων με κεφαλιά, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Ψηφίδη. Ο «Ρίνγκο» τα πήγε εξίσου καλά και στην άμυνα, όπως και ο Πάλλας, αφού εξουδετέρωσαν πλήρως τον Ρίβα και τους παρτενέρ του στην επίθεση, τον Ντομενγκίνι και τον Βραζιλιάνο Νενέ.

Ωστόσο, οι Σαρδηνοί κατάφεραν να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο στο 82′, όταν ο Ντομενγκίνι εκτέλεσε κόρνερ και ο αμυντικός Μαρτιραντόνα ισοφάρισε σε 1-1 με κεφαλιά. Οι «κίτρινοι» έχασαν στην εκπνοή τη μεγάλη ευκαιρία να πάρουν τη νίκη που άξιζαν, αφού το δυνατό σουτ του Αλέκου Αλεξιάδη στο 90′ σταμάτησε στη ρίζα του δεξιού δοκαριού. Αμέσως μετά ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης, ενώ ο φορ του Άρη ακόμα «χτυπιόταν» για το γκολ που δεν μπήκε…

Διαιτητής του αγώνας ήταν ο Γιουγκοσλάβος Ράτκο Τσάνακ.
Οι συνθέσεις:
ΑΡΗΣ: Χρηστίδης, Πάλλας, Ναλμπάντης, Σπυρίδων, Ραπτόπουλος, Ψηφίδης, Κωνσταντινίδης (Πετκάκης), Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Σακελλαρίδης, Παπαϊωάννου.
ΚΑΛΙΑΡΙ: Αλμπερτόζι, Μαρτιραντόνα, Σινέζι, Τσέρα, Νικολάι, Τομαζίνι, Ντομενγκίνι, Νενέ, Γκόρι, Κρεάτι, Ρίβα.

Στον επαναληπτικό αγώνα, που έγινε την 1η Οκτωβρίου 1969, η Κάλιαρι νίκησε με 3-0 (10′ Ντομενγκίνι, 14′ Ρίβα, 74′ Γκόρι) και προκρίθηκε στο 2ο γύρο του Κυπέλλου Εκθέσεων.

To Top