Συλλυπητήρια του ΑΣ Άρης για τον Ματθαίου

Ο Ερασιτέχνης Άρης εξέφρασε επίσης τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φαίδωνα Ματθαίου.

Η ανακοίνωση του ΑΣ Άρης αναφέρει: “Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Φαίδων Ματθαίου, μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού μπάσκετ.

Ο πατριάρχης του ελληνικού μπάσκετ, Φαίδων Ματθαίου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουλίου 1924 και καταγόταν απο οικογένεια με αθλητικές καταβολές.



Ασχολήθηκε με πολλά σπορ (πόλο, πινγκ πονγκ, τένις, σκοποβολή, ξιφασκία, αναβάτης σε αγώνες μοτοσυκλετών) και ήταν μέλος των εθνικών ομάδων μπάσκετ και κωπηλασίας.

Ήταν αθλητής του συλλόγου μας σχεδόν σε όλα τα αθλήματα και συμμετείχε σε δύο Ολυμπιάδες σε δυο διαφορετικά αθλήματα: το 1948 στο Λονδίνο στην κωπηλασία και το 1952 στο Ελσίνκι στην καλαθοσφαίριση.

Στο μπάσκετ έκανε μεγάλη καριέρα ως παίκτης και προπονητής (πάνω απο 60 χρόνια), κατακτώντας πολλούς τίτλους.

Αγωνιζόταν στην θέση του πλέι μέικερ και φορούσε πάντα το νούμερο 1.

To 1955 αγωνίστηκε με τον Άρη στο διεθνές τουρνουά του Βιαρέτζιο κατακτώντας την 2η θέση και ανακηρύχθηκε 1ος σκόρερ με 129 πόντους και πολυτιμότερος παίκτης. Μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο σπουδαίους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες της εποχής του.



Αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδος σε 44 αγώνες και σημείωσε
συνολικά 539 πόντους (μ.ο. 12). Έπαιξε στον πρώτο επίσημο αγώνα στην ιστορία της εθνικής το 1949 στο Ευρωμπάσκετ της Αιγύπτου, στον αγώνα Ελλάδα-Ολλανδία 46-28 στις 15 Μαΐου 1949 στο Κάιρο, ενώ ήταν επίσης προπονητής στον πρώτο αγώνα της Εθνικής Ελλάδος γυναικών. Θεωρείται ο δημιουργός της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Άρη.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣ Άρης θα ήθελαν να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φαίδωνα Ματθαίου και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει”.

To Top