Μεγάλες “καμπάνες” έρχονται από τη ΦΙΦΑ

Στο συνέδριο της FIFA στο Μαυρίκιο η ομάδα κρούσης κατά του ρατσισμού κατέθεσε εν είδη ψηφίσματος της προτάσεις της για την καταπολέμηση του προβλήματος τέτοιων συμπεριφορών σε γήπεδο και εξέδρα, με γεγονότα που αμαυρώνουν την εικόνα του παιχνιδιού.

Οι προτάσεις της «ομάδας κρούσης» πέρασαν συλλήβδην και πλέον οπαδοί, παράγοντες, παίκτες και ομάδες των οποίων οι οπαδοί συμπεριφέρονται ρατσιστικά κατά μειονοτήτων φυλής και όχι μόνο, θα τιμωρούνται με ιδιαίτερα αυστηρές ποινές.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, εάν το ρατσιστικό κρούσμα σε γήπεδο συμβαίνει για πρώτη φορά ή δεν είναι σοβαρό πρέπει να αντιμετωπίζεται με προειδοποίηση, πρόστιμο ή τιμωρία έδρας. Αν όμως συμβαίνει επανειλημμένα ή είναι ιδιαίτερα «βαρύ», τότε προβλέποντας ποινές αφαίρεσης βαθμών, αποβολής από τουρνουά, ακόμα και υποβιβασμού του συλλόγου που κατηγορείται!

Παράλληλα, η FIFA ξεκαθάρισε ότι παίκτες ή παράγοντας που αποδεικνύεται ότι έχουν ρατσιστική συμπεριφορά θα τιμωρούνται αυτομάτως για πέντε ματς, μια ποινή που ίσχυε ούτως ή άλλως για τις διεθνείς διοργανώσεις.

«Έχουν υπάρξει κάποιες ποταπές επιθέσεις φέτος, οι οποίες έχουν προκαλέσει μία μεγάλη σκιά στο ποδόσφαιρο και στην υπόλοιπη κοινωνία. Μιλάω για την πολιτική του μίσους, τον ρατσισμό. Δεν υπάρχει θέση στο ποδόσφαιρο για τον ρατσισμό, όπως δεν υπάρχει και για τα στημένα ματς. Πρέπει να είμαστε σκληροί και να κάνουμε ξεκάθαρο στους ρατσιστές ότι έχουν τελειώσει», δήλωσε ο πρόεδρος Σεπ Μπλάτερ.

Η FIFA θα ζητήσει την διεξαγωγή σεμιναρίων και εκστρατειών κατά του ρατσιμού από όλες τις λίγκες και τις ενώσεις που ανήκουν σε αυτήν.

Πηγή: soccerplus.gr

 

To Top