Μπενφίκα, το πρώτο θύμα μιας μεγάλης ομάδας (photostory)

Σαν σήμερα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1979, ξεκινούσε η πιο ένδοξη ευρωπαϊκή πορεία του Άρη, μέχρι την αντίστοιχη περσινή. Οι «κίτρινοι» αντιμετώπιζαν την Μπενφίκα για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και η σπουδαία νίκη τους, με 3-1, έβαζε τις βάσεις για την πρόκριση στον επόμενο γύρο, όπου επρόκειτο να αντιμετωπίσουν -και να αποκλείσουν- την Περούτζια…

Κατά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, οι Πορτογάλοι αναγνώριζαν ότι ο Άρης θα είχε ένα πλεονέκτημα λόγω έδρας και… δικαιώθηκαν. Παρότι ο αγώνας είχε οριστεί να γίνει νωρίς το απόγευμα, στις 17:00, το Χαριλάου ήταν κατάμεστο από 20.000 φιλάθλους, που έδωσαν ώθηση στους παίκτες του Πέπε Σασία στο ξεκίνημα.

Μέσα σε τέσσερα λεπτά, οι γηπεδούχοι βρέθηκαν να προηγούνται με 2-0 επί των «Αετών της Λισσαβόνας»: Το σκορ άνοιξε στο 16′ ο Κούης με ψύχραιμο σουτ από κοντά, έπειτα από σέντρα του Όλε και κακή απομάκρυνση του αμυντικού Αλίνιο, ενώ στο 20′ ο Πάλλας έγραψε το 2-0 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, το οποίο δόθηκε για χέρι του Αλμπέρτο.

Ωστόσο, οι δις πρωταθλητές Ευρώπης ξαναμπήκαν στο παιχνίδι στο 29′, αξιοποιώντας την πρώτη ευκαιρία που δημιούργησαν, με τον Λόπες να σεντράρει και τον Ρεϊνάλντο να σκοράρει με καρφωτή κεφαλιά.

Αντίθετα, ο Άρης δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικός στην τελική προσπάθεια, με συνέπεια να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως την υπεροχή του από εκείνο το σημείο και μετά. Κάτι τέτοιο συνέβη μόνο στο 57′, όταν ο Ζήνδρος συνδυάστηκε με τον Ανανιάδη και πέτυχε το 3-1 με σουτ από το ύψος του πέναλτι.

Ο ίδιος παίκτης έχασε την ευκαιρία για ένα ακόμη γκολ στο 59′, αφού το πλασέ του ήταν χλιαρό, ενώ το σκορ δεν άλλαξε μέχρι τέλους, παρά τις προσπάθειες των Πορτογάλων στο τελευταίο 20λεπτο.

Κορυφαίοι των «κίτρινων», σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ήταν οι Φοιρός, Βάγγης και ο Όλε Σκόμποε, ο οποίος εξουδετέρωσε το μεγάλο αστέρι της Μπενφίκα, τον Νένε.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Βούλγαρος Ντότσεφ και τα εισιτήρια που κόπηκαν ήταν 15.280.
Οι συνθέσεις:
ΑΡΗΣ: Παντζιαράς, Πάλλας, Μόκαλης, Βένος, Φοιρός, Κούης, Ζήνδρος, Μπαλλής (72′ Αλεξίου), Ανανιάδης, Όλε, Βάγγης (76′ Δράμπης).
ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Μπέντο, Λόπες, Ουμπέρτο, Αλμπέρτο, Αλίνιο, Πιέτρα, Νένε, Ρεϊνάλντο, Φονσέκα (72′ Τόνι), Σαλάνα, Σέου.

Στον επαναληπτικό αγώνα, που έγινε στις 3 Οκτωβρίου 1979, η Μπενφίκα επικράτησε με 2-1 (21′ Ρεϊνάλντο, 50′ Γκόμες – 81′ Σεμερτζίδης), αλλά ο Άρης πήρε την πρόκριση χάρη στο ασύλληπτο σουτ του Σεμερτζίδη στο φινάλε. Στην συνέχεια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, επρόκειτο να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη κατάπληξη στην Ευρώπη, αποκλείοντας την Περούτζια του Πάολο Ρόσι, για να αποκλειστεί στην συνέχεια από την Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί…

Φωτογραφίες – ρετρό από την ιστορική νίκη επί της Μπενφίκα:

{gallery}karaoglanidis/aris-benfica{/gallery}

To Top