Μπερτομέου: “Πιστεύουμε στις εθνικές διοργανώσεις”

Κατά μίας “κλειστής” διοργάνωσης είναι  ο Τζόρντι Μπερτομέου, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε σε εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague στην εφημερίδα “As”, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη διαμάχη που υπάρχει με την FIBA.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

“Δεν σκοπεύουμε να φτιάξουμε κλειστό τουρνουά. H ύπαρξη φιλοδοξίας είναι πολύ σημαντική ώστε η κάθε ομάδα να μπορεί να παίξει και η καλύτερη να νικήσει. Εδώ η ερώτηση έχει σχέση  με το συνδυασμό της σταθερότητας των συλλόγων με ένα ανταγωνιστικό πλάνο. Χρειάζεται σταθερότητα κι αυτή είναι αδύνατη με μια ΕuroLeague που κάθε χρόνο οι μισές ομάδες θα είναι καινούριες. Η απάντηση είναι να υιοθετήσουμε ένα σύστημα πυραμίδας με προβιβασμούς και υποβιβασμούς μεταξύ της EuroLeague και του EuroCup, χωρίς εξασφαλισμένες συμμετοχές. Δεν μπορείς να ξεκινάς κάθε χρόνο από το μηδέν“, δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της EuroLeague, ενώ αναφέρθηκε στις εθνικές διοργανώσεις στην Ευρώπη και την σημασία τους:

“H EuroLeague ενδιαφέρεται να έχει ομάδες που παίζουν στις χώρες τους. Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύω κάτι διαφορετικό. Δεν έχουμε ένα ενιαίο σύστημα όπως στις ΗΠΑ και τα εθνικά πρωταθλήματα είναι με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια. Πιστεύουμε στις εθνικές διοργανώσεις, αποτελούν τη βάση, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι στην κορυφή της EuroLeague  είναι δεκαοκτώ σύλλογοι. Μεγαλύτερο καλεντάρι δεν είναι εφικτό να υπάρξει”.

Για να οι ομάδες που συμμετέχουν στην EuroLeague μπορούν να φτάσουν στις 24, είπε: “Το θέμα με τις 24 ομάδες που έχουμε συζητήσει είναι κάτι απίθανο, το οποίο δεν λαμβάνουμε υπόψη μας. Επιπλέον, η δέσμευσή μας στην ποιότητα δεν συμβαδίζει με την αύξηση των συμμετεχόντων. Στα Βαλκάνια και τη Λιθουανία παράγονται ταλέντα. Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε, όσο κι αν θέλουμε να ενισχυθούν χώρες όμως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία”.

Επίσης, αναφερόμενος στην Liga Endesa και την διάρκειά της τόνισε πως “το πρόβλημα με την ACB είναι σχεδόν μοναδικό και δεν επηρεάζει άλλες χώρες”

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα της EuroLeague και το καλεντάρι της FIBA, παρατήρησε: “Θα υπάρχει πρόγραμμα οκτώ μηνών με τους συλλόγους και μετά θα ξεκινήσουν οι εθνικές ομάδες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Θα προκύψουν 45 ημερών διακοπές για τους παίκτες και για να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν μια περίοδος δύο εβδομάδων προετοιμασίας, αλλά με όλους τους παίκτες διαθέσιμους, όχι όπως τώρα. Έχουμε κάνει έρευνα που δείχνει ότι το 60% των πιο σημαντικών τραυματισμών γίνεται τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, αφότου οι παίκτες είναι με τις ομάδες τους. Η FIBA έχει οργανώσει σωστά το πρόγραμμα όσον αφορά στο γεγονός ότι δεν συμπίπτουν τα μεγάλα τουρνουά με αυτά του ποδοσφαίρου. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τον Ιούλιο”.

Tέλος, αναφέρθηκε και στην διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία: “Δεν νιώθουμε νικητές. Δεν είμαστε ευτυχισμένοι, όταν γίνεται κάτι λάθος στο μπάσκετ, αλλά φαίνεται πως μόνο εμείς πιστεύουμε ότι κάτι πηγαίνει πραγματικά λάθος. Η FIBA από την πλευρά της, πιστεύει πως τα παράθυρα ήταν πετυχημένα”.

To Top