Νίκησε την σκλήρυνση κατά πλάκας και υπέγραψε συμβόλαιο στο ΝΒΑ!

Η ελληνική έκδοση του ΝΒΑ καταπιάστηκε με μία συγκλονιστική ιστορία. Του Κρις Ράιτ, για τον οποίο διαγνώστηκε ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, όμως δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ από τους Ντάλας Μάβερικς!

Είναι σχεδόν βέβαιο πως όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές γνωρίζετε κάποιον στον στενό σας κύκλο που αντιμετωπίζει τη χρόνια νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια, την πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Οπότε και θα γνωρίζετε τον καθημερινό αγώνα που δίνουν απέναντι σε μία ασθένεια που αυτή την στιγμή δεν θεραπεύεται, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπείες που καθυστερούν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Γι’ αυτό και η ιστορία του Chris Wright, πρέπει να γίνει γνωστή. Για να δώσει κουράγιο σε όσους ξεκίνησαν τώρα να πολεμούν την πολλαπλή σκλήρυνση και δύναμη σ’ εκείνους που συνεχίζουν να τα βάζουν μαζί της.

Τον Wright, πιθανότατα να μην τον δείτε ποτέ σε θεαματικά highlights από αγώνα του ΝΒΑ. Ισως να μην τον δείτε ποτέ σε αγώνα του ΝΒΑ. Δεν έχει σημασία. Στα μάτια όσων τραβάνε λούκι με την πολλαπλή σκλήρυνση, ο Wright είναι πρωταθλητής. Εγινε ο πρώτος παίκτης που υπέγραψε συμβόλαιο – έστω και δεκαήμερο- με ομάδα του ΝΒΑ, ενώ έχει διαγνωσθεί με πολλαπλή σκλήρυνση. Οι Mavericks, εντυπωσιάστηκαν από τις εμφανίσεις του στο NBDL, με τους Iowa Energy, όπου είχε μ.ο 15.5 πόντους, 7 ασίστ, 4.3 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα. Ετσι αποφάσισαν να του δώσουν την ευκαιρία. Γνωρίζοντας ασφαλώς ότι πριν από έναν περίπου χρόνου, έμαθε ότι πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση.

Τότε έπαιζε στην Τουρκία στην Olin Edime. Πριν από ένα χρόνο, τον ίδιο μήνα, στη διάρκεια της προπόνησης, ένιωσε να μουδιάζει το δεξί του πόδι. Μετά το χέρι και ο ώμος. Στην ίδια πλευρά. Μετά από αλεπάλληλες εξετάσεις ήρθε η διάγνωση που τον σόκαρε: Πολλαπλή σκλήρυνση. Το μπάσκετ ήρθε σε δεύτερη μοίρα για τον απόφοιτο του Georgetown, που δεν επιλέχθηκε από κάποια ομάδα στο ντραφτ του 2011. Οι γιατροί στην Τουρκία τον ενημέρωσαν πως η καριέρα του θα λάμβανε πρόωρο τέλος. Ο 22χρονος, τότε, Wright είχε διαφορετική άποψη. Είπε στον εαυτό του, πως θα επέστρεφε για τον ίδιο, αλλά και στο όνομα όλων όσων παλεύουν με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Αφιέρωσε ατελείωτες ώρες στην αποθεραπεία του και μετά από λίγους μήνες πάτησε και πάλι στο παρκέ, κάπου στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Δεν πρόλαβε να λάβει μέρος στα summer leagues του ΝΒΑ. Συνέχισε τις προπονήσεις και μόλις ξεκίνησε η D- League πήγε στους Iowa Energy.

Εκεί άρχισε να γίνεται γνωστή η ιστορία του. Εφτασε μέχρι τ’ αυτιά του προέδρου των Mavs, Donnie Nelson. Αρχισε να τον παρακολουθεί στενά και με την πρώτη ευκαιρία, όταν η ομάδα έλυσε το συμβόλαιο του Dominique Jones, αποφάσισε να του δώσει μία ευκαιρία: «Ηταν συνεχώς μέσα στους κορυφαίους γκαρντ του NBDL αυτή τη σεζόν. Εχει τρομερό χαρακτήρα και είναι ένας σκληρός αγωνιστής που κατάφερε να ξεπεράσει προσωπικές προκλήσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, για να φτάσει μέχρι εδώ». Ο προπονητής των Mavs, Rick Carlisle, είπε πως η ιστορία του Wright, θ’ αποτελέσει πηγή έμπνευσης και κουράγιο για τους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση ανά τον κόσμο: «Η διαδρομή του δείχνει αποφασιστικότητα κι ένα δείγμα επινοητικότητας, απαραίτητα προσόντα για οποιαδήποτε ομάδα στο ΝΒΑ. Γνωρίζω ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με αυτήν την ευκαιρία. Την ίδια στιγμή θα δώσει έμπνευση σε τόσους άλλους που πάσχουν από την ίδια ασθένεια».

Για την ώρα ο Wright, που δεν είχε κανένα άλλο νευρολογικό επεισόδιο όμοιο με της Τουρκίας, είναι ευγνώμων για την ευκαιρία. Μια φορά τον μήνα λαμβάνει την ενδοφλέβια θεραπεία Tysabri κι ελπίζει ότι τον περιμένει μία λαμπρή καριέρα στο μπάσκετ: «Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει πλήρης ίαση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο υποτροπής; Ασφαλώς. Ομως με τον τρόπο που προοδεύω και όπως είναι το σώμα μου –βοηθά το ότι είμαι αθλητής- μειώνεται το ρίσκο στης υποτροπής». Αν και θα έπρεπε, ο Wright, δεν θα τύχει της προβολής που έχει ο Kobe Bryant, o LeBron James και οι άλλοι αστέρες του ΝΒΑ. Ομως στα μάτια των εκατομμυρίων ανθρώπων, που μάχονται καθημερινά με την πολλαπλή σκλήρυνση, ο Chris Wright, είναι το λαμπρότερο αστέρι και οι Mavericks άξιοι συγχαρητηρίων για την ευκαιρία που του έδωσαν!

To Top