Οι δυο πιστοί του… “Μουτζαχεντίν”!

O Mάκης Κατσαβάκης, όπως κάθε προπονητής, έχει τα στηρίγματα, τα “χέρια” του, τους συνεργάτες του.  Έτσι λειτουργούν στον Άρη οι Κώστας Παπαδόπουλος και Ηλίας Καρακώστας.

Δύο άνθρωποι του Μάκη Κατσαβάκη που τα τελευταία χρόνια τον… ακολουθούν πιστά. Οι δυο προπονητές-συνεργάτες του 59χρονου τεχνικού μίλησαν στην εφημερίδα «Metrosport» από την Ιταλία σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Αναλυτικά:
Η κουβέντα μας ξεκίνησε με τι άλλο; Με την εξέλιξη της προετοιμασίας του Άρη και την δουλειά που απαιτείται για να φτιαχτεί ένα καλό «οικοδομημα» ενόψει της νέας σεζόν. 

«Κ.Π.: Είναι το στάδιο όπου η ομάδα προετοιμάζεται κατά κύριο λόγο στην φυσική κατάσταση και σιγά σιγά μπαίνουμε στα κομμάτια της τακτικής. Μέχρι τώρα η προετοιμασία βαίνει καλός. Αυτό που επιδιώκουμε με τον κόουτς είναι να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτό που απαιτεί μία προετοιμασία. Ακόμη έχουμε δρόμο. Ο χρόνος σίγουρα μας πιέζει γιατί μπήκαμε στην τελική ευθεία για την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο κόουτς έχει να κάνει ένα δέσιμο μέχρι τότε μιας δύσκολης ομάδας από την στιγμή που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι άγνωστοι μεταξύ τους και εννοώ ότι άλλοι είναι νεαροί σε ηλικία με απειρίες στα πόδια τους, άλλοι προέρχονται από πρωταθλήματα Β? και Γ? εθνικής, οπότε το έχουμε χρόνο είναι σχετικό. Το κυριότερο μέχρι τώρα είναι ότι δεν έχουμε προβλήματα τραυματισμών, αν εξαιρέσουμε το μικρό διάστρεμμα του Κώστα (Καπετάνος)».
Επιπλέον, ο Κώστας Παπαδόπουλος ρωτήθηκε και για το επίπεδο ετοιμότητας των νεαρών ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στην φετινή προετοιμασία της ομάδας του Άρη και το κατά πόσο σαν άνθρωποι του τεχνικού τιμ, είναι ικανοποιημένοι. 

«Κ.Π.: Προσπαθούν όσο μπορούνε. Βέβαια οι ελλείψεις είναι πολλές, σε όλους τους τομείς είτε σε τακτικής θέματα είτε φυσικής κατάστασης. Ο κόουτς επέλεξε αυτούς γιατί διέκρινε ένα ταλέντο και αυτοί τώρα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες τους. Ειδάλλως δεν θα μπορούν να σταθούν σε αυτόν τον σύλλογο που λέγεται Άρης. Ο χρόνος είναι αυτός που θα δέσει αυτά τα παιδιά. Ο κόουτς άλλωστε θα στηριχτεί σε κάποια από αυτά στην διάρκεια του χρόνου και όχι τώρα άμεσα.

Το συναντήσαμε και εμείς στο διάστημα παραμονής μας στο Πράτο, μέχρι τώρα. Μας το επιβεβαίωσαν χθες και με τα λεγόμενά τους οι δύο άνδρες. Κανείς δεν δουλεύει μόνος του. Το συγκεκριμένο τιμ είναι ένα πακέτο και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η γνωριμία και η συνεργασία με τον Κατσαβάκη είναι μακροχρόνια…

«Κ.Π.: Εδώ λειτουργούμε διαφορετικά. Εγώ με τον Μάκη (σ.σ. Κατσαβάκη) είμαστε μαζί 7 χρόνια. Υπάρχει πάντα μια προετοιμασία πριν από την προπόνηση. Καθόμαστε όλοι μαζί συζητάμε, μοιράζουμε τα κομμάτια και νομίζω υπάρχει ένας σωστός καταμερισμός ο οποίος βοηθάει να γίνεται πιο εύκολη η δουλειά στην προπόνηση», μας είπε αρχικά ο Κώστας Παπαδόπουλος, για να συμπληρώσει ο Ηλίας Καρακώστας:

«Η.Κ: Είμαστε ένα τιμ. Δεν θα μπούμε στον χαρακτηρισμό ο βοηθός, ο συνεργάτης, ο γυμναστής. Είμαστε ένα πακέτο. Ο κόουτς μας δίνει εργασίες και εμείς προσπαθούμε να την εκτελούμε με τον καλύτερο τρόπο. Συζητάμε την κάθε άσκηση που θα βάλουμε είτε αφορά το κομμάτι της λειτουργικής δύναμης, είτε στην τακτική. Τα πάντα καταγράφονται. Η κάθε άσκηση γράφεται σε βίντεο. Ο κοουτς εγκρίνει την κάθε άσκηση που θα προτείνουμε εάν είναι αναγκαία ή όχι. Αποφασίζει ο δάσκαλος πάντα για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε στις επιμέρους εργασίες. Υπάρχει μία άριστη συνεργασία μεταξύ μας. Εγώ συνεργάστηκα με τον δάσκαλο στον Ηρακλή το 2009, κάναμε και κάποια σεμινάρια μαζί. Τον είχα όμως και προπονητή (στη Νίκη Βόλου) το 1988 οπότε λογικό είναι να υπάρχει αυτό το δέσιμο».

Σε καθημερινή βάση οι ποδοσφαιριστές του Άρη, κατά κύριο λόγο το μεσημέρι, παρακολουθούν μέσα από το βίντεο είτε τις ασκήσεις που έκαναν στην προπόνηση είτε κάποια από τα παιχνίδια που έχει επιλέξει ο προπονητής. Ο Ηλίας Καρακώστας μας επισημαίνει την σημασία της βιντεοθεραπείας…

«Η.Κ.: Υπάρχουν δύο κομμάτια. Ένα είναι η καταγραφή των τακτικών προσανατολισμών για να δείχνει ο κόουτς τους προσανατολισμούς που έχουμε σαν ομάδα. Το βλέπει με τα παιδιά μετά την προπόνηση για να έχουν καλύτερη οπτική επαφή τα παιδιά. Το άλλο κομμάτι καταγραφής γίνεται στην λειτουργική δύναμη. Υπάρχουν κάποιες αρχές σε λειτουργικές θέσεις που επιλέγουμε για να τους εκπαιδεύσουμε. Η καταγραφή του βίντεο γίνεται για δύο λόγους. Ο ένας είναι να δούμε εμείς σαν τιμ αν αυτά που σχεδιάσαμε βγήκαν καλά στο γήπεδο και το άλλο για να δούμε ποια παιδιά δουλεύουν σωστά και ποια παιδιά θέλουν βελτίωση σε κάποια κομμάτια. Είναι σε μια συνεχή παρακολούθηση οι παίκτες, τους κρατάμε στα αρχεία μας και βλέπουμε την εξέλιξή τους», όπως επίσης και το πλάνο στο οποίο θα κινηθεί η ομάδα του Άρη με την επιστροφή της στην Θεσσαλονίκη:
«Η.Κ.: Είμαστε στην 4η εβδομάδα προετοιμασίας. Θα ολοκληρωθεί το βασικό στάδιο εδώ στην Ιταλία και ο κύκλος των φιλικών που έχουμε, θα γυρίσουμε Θεσσαλονίκη. Υπάρχει σχεδιασμός αρχικός και για εκείνο το διάστημα. Ανάλογα με αυτόν θα κινηθούμε και στην δύναμη ή την φυσική τους κατάσταση».

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθε ο Μάκης Κατσαβάκης στον Άρη δεν είναι και οι ευνοϊκότερες. Τα προβλήματα (κυρίως οικονομικά) μαστίζουν τον σύλλογο. Κατά πόσο αυτό μπορεί να δυσκολεύει το έργο του τεχνικού τιμ; Την απάντηση την έχουν οι συνεργάτες του 59χρονου, με τον Κώστα Παπαδόπουλο πάντως να χαρακτηρίζει «Μουτζαχεντίν» τον προπονητή…

«Κ.Π.: Αυτό που έχω διαπιστώσει εγώ στον Μάκη τον Κατσαβάκη από το 2005 μέχρι και σήμερα είναι ότι ζει στις δύσκολες καταστάσεις, δεν φοβάται τις ευθύνες. Τον αποκαλώ «μουτζαχεντιν» εγώ. Δεν μπορείς να ψάχνεις μόνο το σαλόνι όμως, υπάρχουν πάντα και τα δύσκολα. Ο Άρης είναι μια ομάδα μεγάλη. Ποιος δεν θα ήθελε να δουλέψει; Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες; Αυτό έκανε και ο Μάκης», ενώ ο Ηλίας Καρακώστας συμπλήρωσε:

«Η.Κ.: Ξέρουμε πολύ καλά που ήρθαμε και τις μας περιμένει. Υπήρχαν προτάσεις κι? άλλες για τον κόουτς, ήταν όμως επιλογή του να επιλέξει τον Άρη έστω και από αυτές τις συνθήκες. Θέλουμε να στηρίξουν τον Άρη τα παιδιά και οι φίλαθλοι. Αυτό θέλουμε, γιατί αυτή η προσπάθεια είναι ειλικρινής και ευλογημένη. Τα παιδιά που βρίσκονται εδώ θα πρέπει να αισθάνονται τυχερά. Υπό άλλες συνθήκες πιθανόν να μην τους δινόταν αυτή η ευκαιρία. Εμείς και τα παιδιά σαν ελληνικό τιμ έχουμε να αποδείξει πολλά. Ότι τουλάχιστον είμαστε ισάξιοι με τους άλλους τους ξένους συναδέλφους που έχουν έρθει με τα παχυλά συμβόλαια. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ο Άρης χτίζεται από την αρχή και χρειάζεται η υπομονή και η στήριξη από τον κόσμο».

Τα τελευταία χρόνια ο Άρης είχε την ξενομανία όχι μόνο στους ποδοσφαιριστές αλλά και για τον πάγκο στηριζόμενος στους Λάτιν προπονητές. Πέρυσι ένας άλλος Έλληνας τεχνικός, ο Σάκης Τσιώλης δεν τα κατάφερε…

«Κ.Π.: Το κάθε σωματείο κάνει τις επιλογές από μόνο του. Αυτή τη στιγμή έγινε η επιλογή του Κατσαβάκη. Δεν νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα. Αυτή η ομάδα, από τότε που την παρακολουθώ, από το ?80, θέλει ηρεμία. Αυτό έχω διαπιστώσει εγώ απ? έξω. Οι φίλαθλοι πρέπει να στηρίξουν αυτό που λέγεται Άρης. Ο προπονητής έρχεται και παρέρχεται. Το σωματείο μένει και ο Άρης δεν είναι τυχαίο σωματείο. Είναι κρίμα να τραβάει αυτά που τραβάει ο Άρης», λέει ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος συμπληρώνει όσο αφορά την κατ? ανάγκη ελληνοποίηση στο ποδόσφαιρο της χώρας:

«Κ.Π.: Ταλέντο υπάρχει. Αυτό που δεν έχει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής είναι η αυτοπειθαρχία. Αυτό το έχω διαπιστώσει τόσα χρόνια. Υπάρχει έλλειψη υποδομών, αλλά κυρίως λείπει ο σεβασμός. Είμαστε λίγο στο… «δεν βαριέσαι» σαν Έλληνες. Μην πάτε μακριά. Στο φιλικό με την Παλέρμο ο Ιταλός είχε πάρει τον σέντερ μπακ του «καροτσάκι». Ούτε μίλησε, ούτε γύρισε να κοιτάξει ούτε τίποτα… Είναι ότι από μικροί μαθαίνουν να αυτοπειθαρχούν. Εμείς όλα τα ξέρουμε».
Κλείνοντας, ο Ηλίας Καρακώστας, ο οποίος έτυχε να γνωρίζει τον Κατσαβάκη και από την… καλή, και από την ανάποδη αφού πέρα από την συνεργασία που έχουν ως γυμναστής με προπονητή, συνεργάστηκαν (το 1988) και σαν ποδοσφαιριστής-προπονητής, κλήθηκε να μας σχολιάσει τα χαρακτηριστικά του κόουτς: «Είναι 35 χρόνια στα γήπεδα. Είναι το αφεντικό. Πρέπει όλοι να τον ακούμε, εμπνέει σεβασμό, είναι μεγαλόψυχος, έχει υπομονή, ακούει, είναι ταπεινός. Έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται. Όλοι πρέπει να ακολουθούμε τον δάσκαλο».

-Αλήθεια, δάσκαλο γιατί τον φωνάζεις; 
«Γιατί με τον τρόπο που δουλεύουμε τώρα δούλευα εγώ μαζί του το 1988, στην Νίκη Βόλου. Τότε δεν είχαμε εργοφυσιολόγους αλλά και τότε κάναμε μαζί του τεστ εργομετρικά και τότε που ήταν και μικρότερος σε ηλικία ήταν εξίσου καλός τότε με τώρα. Αυτόν τον άνθρωπο τον άγγιξε ο Θεός και τον έκανε προπονητή», μας είπε τελειώνοντας την κουβέντα μας.

To Top