Ο καλαθοσφαιρικός μίτος (και μύθος) του Άρη

Όσο μειωτικά και νʼ αναφέρεται ο φίλαθλος στη σπυριάρα μπάλα, κατά βάθος αγαπάει και πονάει το φαινομενικά απαξιωμένο τόπι, που τόσες χαρές του έδωσε, εντός και εκτός οικίας.

Και τα αγοράκια που παίζουν μʼ αυτό το σπυριάρικο κοριτσάκι αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά άντρες και «φανελάτοι». Με τα ποσοστά εναντίον τους, έφτασαν να τα αμφισβητούν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο και λίγο έλειψε να τα περιγελάσουν. Ήταν οι στιγμές που η κίτρινη φανέλα ζύγιζε πολύ και όσοι τη φορούσαν αποδεικνύονταν ικανοί να σηκώσουν το βάρος της.

Δεν απέχουν από την κοινοτοπία οι παραπάνω διαπιστώσεις όπως και αυτή που θέλει τον Άρη «αυτοκράτορα», ακόμη και καθισμένο σε άβολες βαθμολογικές θέσεις ή προσβλητικές ήττες.

Για την ύφανση μιας φανέλας δουλεύει χρόνια και μερόνυχτα ο αργαλειός της παλικαριάς, της αγωνιστικής συνέπειας, της αξιοπρέπειας (δηλαδή, της ήττας με ψηλά το κεφάλι).

Και πριν απʼ όλα, τα νήματα τα στημονιάζουν οι φίλαθλοι στις κερκίδες, πλέκουν την κίτρινη ιστορία, για να κρεμάσουν αστέρια ομοιόχρωμα στην οροφή του γηπέδου.

Η ελάχιστη έμπρακτη ενασχόληση με τον αθλητισμό διδάσκει γρήγορα τον μαθητευόμενο αθλητή ότι οι αρετές και οι νόσοι της φανέλας μεταδίδονται ταχύτερα απʼ ό,τι AIDS και ηπατίτιδες αμολυμένα μέσα από σάλιο και αίμα.

Στη φανέλα το κόμπλεξ κολλάει κόμπλεξ, ο τσαμπουκάς-τσαμπουκά, η ανευθυνότητα-ανευθυνότητα, η σοβαρότητα-σοβαρότητα και πάει λέγοντας. Υπάρχουν φορές που θαρρείς ότι σχεδόν ανεξήγητα η τεχνική μεταγγίζει τεχνική και η τσαπατσουλιά πολλαπλασιάζει την τσαπατσουλιά.

Θαρρείς, επίσης, ότι αυτή η μεταφυσική διαδικασία πραγματοποιείται στα αποδυτήρια, από την πρώτη στιγμή που ο αθλητής θα διασχίσει το διάδρομό της, θα οσμιστεί τον ιδρώτα των παρελθόντων χρόνων και τη βαριά μυρωδιά της νίκης που αποπνέει κάθε γωνιά των καταιονητήρων * ( η γλώσσα έχει κι αυτή το δικό της νήμα, που οφείλουμε νʼ ακολουθούμε).

Ναι, είναι ένα νήμα η πορεία προς το μέλλον, το οποίο ξεκινάει από το βάθος ενός λαβύρινθου. Κι όταν κοπεί αυτό το νήμα, χάνεται η ομάδα, χάνεται ο φίλαθλος, χάνεται ο δρόμος για το νικηφόρο παρακάτω. Ευτυχώς, το μπάσκετ του Άρη κράτησε ζωντανή την Αρι-άδνη και το μίτο της, για άλλη μια χρονιά.

*Ντους

 

To Top