ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

“Ο Μέσι είναι ο Μέσι, αλλά ο Μόντριτς είναι ο Μόντριτς”! O Aντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ

Είμαστε ένα βήμα πριν τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος . Έχουμε τους ημιτελικούς αγώνες , από τους οποίους θα προκριθούν οι δύο φιναλίστ.

Οι τέσσερις ομάδες αντιπροσωπεύουν την Ευρώπη, Γαλλία και Κροατία, τη Νότια Αμερική, Αργεντινή, και για πρώτη φορά υπάρχει αφρικανική ομάδα , το Μαρόκο. Δεν περίμενα αυτή την τετράδα να είναι στα ημιτελικά , πιθανόν και πολλοί από εσάς. Ο αποκλεισμός της Βραζιλίας ήταν έκπληξη, αλλά υποτιμήθηκε η Κροατία από το κοινό, γιατί ξεχάστηκε το γεγονός ότι πριν τέσσερα χρόνια είχε φτάσει στον τελικό.

Ήταν η χρονιά που ένας ποδοσφαιριστής ηττημένης ομάδας πήρε τη Χρυσή Μπάλα, ο Μόντριτς, σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών η επιλογή,  η ιστορία όμως  απέδειξε ότι όχι μόνο την άξιζε ,  αλλά συνεχίζει να είναι ο στυλοβάτης , ο μαέστρος αυτής της ομάδας. Πέτυχε να τη φτάσει μέχρι εδώ, με την βοήθεια των συμπαικτών του, έδωσε απίστευτη αυτοπεποίθηση και είναι ο αντίπαλος που δεν πρόκειται να φοβηθεί την Αργεντινή.

Εδώ που φτάσαμε οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Μέσι είναι ο Μέσι αλλά ο Μόντριτς είναι ο Μόντριτς. Ποδοσφαιρικά η αναμέτρηση των δύο θα είναι το κλειδί της επιτυχίας. Το αργεντίνικο τανγκό χρειάζεται δύο. Τους έχουμε μπροστά μας και θα τους απολαύσουμε. Κάνουν την ίδια δουλειά μέσα στο γήπεδο, με τον κροάτη να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στις φάσεις της ομάδας του, να δημιουργεί και να μαρκάρει, ενίοτε να σκοράρει, όχι με τη συχνότητα που το κάνει ο Μέσι, να ηρεμεί και να καθοδηγεί το παιχνίδι, να είναι ο ηγέτης που χρειάζεται κάθε ομάδα.

Ο Μέσι μπορεί να διαλύσει την Κροατία με μία κίνηση, με μία πάσα, με ένα σουτ. Είναι ο παίκτης που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω , απ’ οποιονδήποτε άλλον, μέσα στο γήπεδο , να σκοράρει και να κρίνει τον αγώνα. Δεν θα μαρκάρει , όπως ο Μόντριτς, με την τακτική που παίζει η Αργεντινή δεν κρίνεται απαραίτητο. Η αναμέτρηση των δύο είναι το Α και το Ω του αγώνα. Πολλά θα κριθούν από την δική τους απόδοση.

Από την Αργεντινή θα ήθελα να δω να παίζει μπροστά ο Λαουτάρο Μαρτίνεζ. Αυτός ο παίκτης μου βγάζει μια ποδοσφαιρική μαγκιά και περίσσιο τσαμπουκά, που θα χρειαστεί σίγουρα σε ένα τέτοιο ματς. Έχουν κοινό την ικανότητα των τερματοφυλάκων τους στα penalties, και διαφορά την εμπειρία των παικτών. Η Κροατία σ’ αυτό υπερτερεί. Η δυσκολία της είναι να βγάλει καλές φάσεις και να τις εκμεταλλευτεί ανάλογα, κάτι που δεν ισχύει για την Αργεντινή. Η λατίνοι είναι πιο κυνικοί , λόγω Μέσι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον ματς.

Το άλλο παιχνίδι έχει το ξεκάθαρο φαβορί και το απόλυτο αουτσάιντερ. Η Γαλλία κάνει την πορεία που πάνω – κάτω ήταν αναμενόμενη, δεν απειλήθηκε από καμία ομάδα σοβαρά, το Μαρόκο ζει το όνειρο του. Δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι ότι μπορεί να  φτάσουν μέχρι εδώ. Φυσικά μπορούν να ελπίζουν για το καλύτερο γιατί γι’ αυτούς έχει πάψει να υπάρχει άγχος. Έφτασαν εκεί που δεν μπορούσαν, ελπίζουν να πάνε εκεί που θεωρούνταν αδύνατο. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο.

Η Γαλλία μπαίνει ως η ομάδα που τα έχει όλα και θέλει υπερασπιστεί τον τίτλο της. Ολοκληρωμένο ρόστερ, τα πάντα λειτουργούν κάτω από την μπαγκέτα του Ντεσάμπ, αστέρες που κυριαρχούν στην Ευρώπη με τους συλλόγους τους, παίκτες έμπειροι , ποδοσφαιρικά ώριμοι, με δυνατότητες να παίξουν κάθε σύστημα και τακτική, αν χρειαστεί, με μεγάλη αυτοπεποίθηση , είναι αναμφίβολα το μεγάλο φαβορί.

Η ευκαιρία να κάνουν το repeat είναι ένα τεράστιο κίνητρο για τους γάλλους. Αν το καταφέρουν θα είναι η πρώτη ομάδα που θα το κάνει. Μοιάζει ανίκητη μέσα στο γήπεδο, με λύσεις σε όλες τις θέσεις. Οι αλλαγές που μπορεί να κάνει ο προπονητής είναι τέτοιες ώστε να αλλάξει σχέδια κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να χρειαστεί απέναντι στους μαροκινούς, σίγουρα θα έχει πάρει το μάθημα από τους αποκλεισμούς των προηγούμενων αγώνων που πέτυχε το Μαρόκο. Ξέρει ότι θα έχει να αντιμετωπίσει μία πολύ δυνατή άμυνα, με παίκτες που θα τα δώσουν όλα. Θα πρέπει να βρει τρόπο να σπάσει τα διπλά και τριπλά μαρκαρίσματα , της ζώνης των μαροκινών, και να απειλήσει όσο περισσότερο μπορεί  για να σκοράρει.

Ο προπονητής των Γάλλων έχει στα χέρια του τα εργαλεία που μπορούν να κερδίσουν έναν ημιτελικό, αλλά με τον αντίπαλο που θα παίξουν, πρέπει να «καταθέσουν» και ψυχή. Είναι από τα απαιτούμενα αυτού του αγώνα. Το Μαρόκο θα παίξει για την πλήρη ανατροπή όλων των προγνωστικών. Ξέρει ποιους έχει να αντιμετωπίσει, θα ψάξει τρόπους για να πετύχει την πρόκριση. Η συνταγή μέχρι τώρα , της αμυντικής προσέγγισης των παιχνιδιών, απέδωσε οπότε μάλλον θα τη δούμε και με τους γάλλους. Μπορεί ποιοτικά να απέχουν οι παίκτες των δύο ομάδων, οι γάλλοι είναι μακράν καλύτεροι, από το Μαρόκο όμως είδαμε ότι παίζουν με το πάθος και την αυταπάρνηση για να πετύχουν αδύνατα αποτελέσματα. Αυτό τους κάνει επικίνδυνους.

Η αποτυχία με την επιτυχία , σ’ αυτή τη φάση, δεν έχει καμία σημασία πλέον. Φτάσανε τόσο ψηλά, οπότε έχουν την καλύτερα θέα που θα μπορούσαν να φανταστούν. Λίγο παραπάνω θα τους κάνει εθνικούς ήρωες και ταυτόχρονα αθάνατους στο Μαρόκο γιατί αυτό θα είναι επιτυχία πέρα από κάθε όριο. Έδειξαν ότι έχουν την ψυχολογία για να κερδίσουν, ο προπονητής τους είναι αυτός που κινεί τα νήματα, η ομάδα έχει ομοιογένεια, είναι συγχρονισμένη στις κινήσεις που πρέπει να κάνει, οι παίκτες κρατάνε τις θέσεις τους, είναι συγκεντρωμένοι , έχουν σοβαρό τερματοφύλακα.

Αγώνα μεταξύ Δαυίδ εναντίον Γολιάθ. Αν υπήρχε τότε στοίχημα όλα τα λεφτά θα πήγαιναν στο δυνατό. Θα είχαν χάσει όλοι. Για να δούμε τώρα; Θα τα καταφέρει ο δυνατός ή θα γίνει η έκπληξη των Μουντιάλ μέχρι σήμερα;

 

To Top