Ο Μανέλ Φερέρ είναι πάλι εδώ! Aπό το… “Vamos Campeon” στο τώρα του Ισπανού ατζέντη

Σαν να μην πέρασε μια μέρα… Ο Μανέλ Φερέρ είναι εδώ… Έτοιμος να λειτουργήσει για τον Άρη και να εφαρμόσει τη συνταγή που γνωρίζει μαζί με τη διοίκηση του Άρη. Ο Ισπανός ατζέντης δεν κρύβει σε ποιο δρόμο θέλει να βαδίσει: νέοι παίκτες, ταλαντούχοι… πεινασμένοι για ποδόσφαιρο, με χαμηλό κόστος. Αυτό θα είναι το πλάνο του Φερέρ στον Άρη.

Η επιστροφή του στο Κλεάνθης Βικελίδης είναι πια δεδομένη, έπειτα από την υπερψήφιση της πρότασης του Θανάση Αθανασιάδη, στη συνέλευση της Κοινωνίας Μελών τη Δευτέρα. Έτσι, ο Ισπανός μάνατζερ, έπειτα από τη διακοπή συνεργασίας για περίπου τεσσεράμισι χρόνια (αν και υπήρχαν διαστήματα συνεργασίας, αφού έμμεσα είχε ασχοληθεί και ποτέ δεν κόπηκε η δίοδος επικοινωνίας με τους ανθρώπους της ΠΑΕ, τους οποίους μάλιστα είχε βοηθήσει σε μεταγραφικά και αγωνιστικά θέματα), θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική αναγέννηση της ομάδας και τον αγωνιστικό και μεταγραφικό της σχεδιασμό.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΡΕΡ

Η εφημερίδα «Μακεδονία» είχε σκιαγραφήσει τον Μανέλ Φερέρ από τον Ιανουάριο του 2008, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του. Αξίζει να ξαναθυμηθούμε εκείνο το αφιέρωμα, το οποίο αναδημοσίευσαν πρόσφατα αρκετές άλλες ιστοσελίδες:

Το ξεκίνημα…

Η αρχή της επαγγελματικής ενασχόλησης του Μανέλ Φερέρ Σαλαμάνκα -όπως είναι το πλήρες όνομά του- με το χώρο του ποδοσφαίρου, ξεκίνησε από το υποκατάστημα μιας τράπεζας στη Βαρκελώνη, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ως ανώτερο τραπεζικό στέλεχος (αλλά και επιφανής φίλαθλος της Μπαρτσελόνα) ο πολυπράγμων Ισπανός έγινε γνωστός για τις ικανότητές του σε ρόλο συμβούλου επενδύσεων και συνεργάστηκε με πολλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση της περιουσίας τους στα χέρια του και δεν το μετάνιωσαν.

Η μετάβαση στο ποδόσφαιρο…

Αφού είχε πλέον αποδείξει ότι μπορούσε να πολλαπλασιάζει με τις επενδυτικές κινήσεις του τα χρήματα των πελατών του, ο Φερέρ ξεκίνησε να σκέφτεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, περνώντας από τη διαχείριση χαρτοφυλακίων στην εκπροσώπηση των ίδιων των ποδοσφαιριστών. Με τις προτροπές του Αλφόνσο Πέρεθ και του μετέπειτα κουμπάρου του, Ιβάν Ντε λα Πένια (που ήταν δύο εκ των καλύτερων πελατών του) έκανε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο επάγγελμα και άνοιξε γραφείο μάνατζερ.

Εκτός από οικονομική επιφάνεια, γνώση των κανόνων της αγοράς και διαπραγματευτικές ικανότητες, είχε ως πλεονέκτημα την πολύ καλή του σχέση με τον παλιό άσο των «μπλαουγκράνα», Χουάν Μανουέλ Ασένσι, επειδή η κόρη του τελευταίου είχε δεσμό με τον Ντε λα Πένια. Μάλιστα, αργότερα, ο Φερέρ πάντρεψε το ζευγάρι.

Οι πρώτες… business

Οι πρώτες μεγάλες δουλειές του έγιναν με τη Λάτσιο του Σέρτζιο Κρανιότι. Το καλοκαίρι του 1998, ήταν ο άνθρωπος που μεσολάβησε ώστε να καταλήξει στη Ρώμη το «πνευματικό του παιδί», ο Ιβάν Ντε λα Πένια και ο Χιλιανός Μαρσέλο Σάλας, ενώ η συνεργασία του με τους «λατσιάλι» επεκτάθηκε και σε άλλες περιπτώσεις παικτών.

Παράλληλα, ο Ισπανός ατζέντης είχε φροντίσει να δικτυωθεί μέσα στη διοίκηση της «Μπάρτσα», στην οποία διετέλεσε εξωδιοικητικός παράγοντας του συλλόγου, επί προεδρίας του Γιοζέπ Λουίς Νούνιεθ. Έχοντας προνομιακή πρόσβαση στις ακαδημίες του συλλόγου, ο Φερέρ ξεκίνησε να εφαρμόζει την επιχείρηση αξιοποίησης όσων ταλέντων δεν είχαν την ευκαιρία να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν… κάποιος Αλμπέρτ Λούκε της Μπαρτσελόνα Β’, για τις ικανότητες του οποίου φρόντισε να πείσει τη Μαγιόρκα,κρατώντας ταυτόχρονα ο ίδιος το 50% των δικαιωμάτων του παίκτη, σε περίπτωση μελλοντικής μεταπώλησης. Η παραχώρηση του Λούκε τέσσερα χρόνια αργότερα στη Λα Κορούνια, έναντι 15 εκατ. ευρώ, έκανε τον ατζέντη του πολύ πλουσιότερο. Λίγο αργότερα ο τελευταίος συνεργάστηκε με τη Μαγιόρκα και στην περίπτωση ενός άλλου, νεαρού και πολλά υποσχόμενου παίκτη, που δεν είχε θέση στη Ρεάλ Μαδρίτης και αναζητούσε ομάδα. Το όνομά του ήταν Σαμουέλ Ετό.

Η επαγγελματική συνεργασία του με την Μπαρτσελόνα βρέθηκε στο απόγειό της το καλοκαίρι του 2000, όταν η διοίκηση του φίλου του, Ζοάν Γκασπάρτ, απέκτησε τους «δικούς του» Αλφόνσο και Ντε λα Πένια. Ο Φερέρ είχε ενεργή συμμετοχή και στην υπόθεση απόκτησης του Ροναλντίνιο, το 2003, αφού εκείνη την εποχή συνεργαζόταν με τον αδερφό και ατζέντη του Βραζιλιάνου σταρ, Ρομπέρτο Ασίς.
Εντούτοις, δεν είχε επίσημα καμία ανάμιξη στη συμφωνία του τελευταίου με την ΠΑΕ Άρης, την άνοιξη του 2006. Η εμπλοκή του στους κίτρινους ξεκίνησε λίγους μήνες αργότερα, με τη μεσολάβηση του παλιού του γνώριμου, Γιάννη Κόντη.

Η θητεία στον Άρη

Ο Φερέρ συνεργάστηκε με τον Κόντη επί διοίκησης Σκόρδα φέρνοντας στο Χαριλάου ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με λίγα χρήματα. Το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες και οι προσδοκίες των φιλάθλων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Ωστόσο, η δουλειά…χάλασε όταν ο Ισπανός ατζέντης επιχείρησε να ελέγξει τον Άρη μέσω της εταιρίας «ONCE» που θα αναλάμβανε ουσιαστικά τη διαχείριση της ΠΑΕ. Στη συνέχεια, ο Άρης πορεύτηκε με τον κορμό του Φερέρ και μείωνε σταδιακά την ανταγωνιστικότητά του μετά τη φυγή των ποδοσφαιριστών που αυτός έφερε στην ομάδα αλλά παρέμειναν μετά την απομάκρυνσή του.

ΤΑ «ΠΑΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΦΕΡΕΡ

Το PRESSARIS θυμάται μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς παίκτες και τις κινήσεις που έκανε στην θητεία στη Θεσσαλονίκη ο Φερέρ και την πορεία που ακολούθησαν οι παίκτες αυτοί. Οι παίκτες που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα, ήταν Ισπανοί και μάλιστα ίδιας ηλικίας, κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία.

 Σέρχιο Κόκε Κοντρέρας Πάρντο

Η καλύτερη και πιο ηχηρή κίνηση του Φερέρ κατά τη συνεργασία του με τον Άρη, ήταν δίχως άλλη η μεταγραφή του Κόκε. Με εξαιρετικές περγαμηνές και εντυπωσιακό ιστορικό, ο 23χρονος τότε φορ ήρθε μετά… Βαΐων και κλάδων στο «Κλεάνθης Βικελίδης», από τη Μαρσέιγ και δικαίωσε πέρα για πέρα τις προσδοκίες. Με παρουσία και στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και ενδιαφέρον από τη Γιουβέντους, οι οπαδοί του Άρη δεν πίστευαν στα αυτιά τους, στο άκουσμα της είδησης. Οι εμφανίσεις του Ανδαλουσιανού επιθετικού θα τους δικαίωναν. Εντυπωσιακός στο ξεκίνημα στη Λάρισα (ανέτοιμος ήταν κι έπαιξε περίπου ένα τέταρτο), έβγαλε σπουδαίες αρετές μέσα στο χορτάρι. Τις δύο πρώτες χρονιές σκόραρε ακατάπαυστα (δέκα γκολ την πρώτη και άλλα δώδεκα τη δεύτερη, σε όλες τις διοργανώσεις). Στη συνέχεια είναι αλήθεια πως ο Κόκε δεν ήταν ο παίκτης που όλοι γνώρισαν, ως προς το γκολ όμως διότι κατά τα άλλα παρέμενε ο ηγέτης του Άρη. Αποκτώντας και το περιβραχιόνιο του αρχηγού έκανε μεγάλες εμφανίσεις, με μεγαλύτερη όλων αυτή του «Βιθέντε Καλντερόν», που έδωσε στον Άρη τη μεγάλη νίκη επί της Ατλέτικο με 3-2 στην Ισπανία. Ο Κόκε παρέμεινε στους «κίτρινους» ως τα τέλη της σεζόν 2010/2011, για να μετακομίσει στην Αμερική και στους Χιούστον Ντίναμο, για το πρωτάθλημα του MLS. Από τις ΗΠΑ ο Ισπανός έφυγε… νύχτα και βρήκε στη συνέχεια ποδοσφαιρικό «σπίτι» στη Μαδρίτη και τη Ράγιο Βαγεκάνο. Στην Πριμέρα Ντιβισιόν έπαιξε ένα… χειμώνα, κάνοντας τα πάντα κυριολεκτικά στη συνέχεια για να επιστρέψει στον Άρη. Αυτό δεν του βγήκε και στο παρά πέντε της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου έκλεισε στην Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με την οποία μάλιστα στέφθηκε και Κυπελλούχος. Οι «σειρήνες» για επιστροφή του ωστόσο, ακόμη δεν έχουν σιγήσει…

 Φρανθίσκο Χαβιέρ Περάλ Χαβίτο

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που επέλεξε να φέρει στον Άρη ο Φερέρ, ήταν ο Χαβίτο και μάλλον μία από τις πιο επιτυχημένες του επιλογές. Ο νεαρός τότε μεσοεπιθετικός ξεχώρισε άμεσα και με μία εξαιρετική εμφάνιση στο «Αλκαζάρ», την πρώτη αγωνιστική της σεζόν 2006/2007, όταν και ο Άρης είχε επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία, «έκλεψε» τα βλέμματα. Εκρηκτικός και εντυπωσιακός στο ένας εναντίον ενός, έγινε άμεσα βασικός και αναντικατάστατος. Το μόνο που του έλειπε, όπως σχολίαζαν άπαντες ήταν το τελείωμα, αλλά αν είχε και αυτό σε μεγάλο βαθμό, δύσκολα θα τον άφηνε να φύγει η Μπαρτσελόνα, με την οποία μάλιστα είχε και μία συμμετοχή κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Με τον Άρη σε 136 παιχνίδια, σκόραρε συνολικά 15 φορές, με τα γκολ που ξεχωρίζουν να είναι αδιαμφισβήτητα το εκπληκτικό βολέ που χάρισε τη νίκη στο Χαριλάου απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στην πρεμιέρα των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και αυτό στην Τούμπα, στη νίκη της σεζόν 2010/2011. Χρονιά που ήταν ωστόσο η τελευταία του με τον Άρη, μιας και έπειτα υπέγραψε τον Ολυμπιακό (είχε προηγηθεί ένα άτυχο πέρασμα από τη Λα Κορούνια), στον οποίο δε στέριωσε ποτέ, για να βρει… στέγη στην Τουρκία και την Ορντούρσπορ, όπου και ξανάσμιξε με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ.

 Ρουμπέν Παλαθουέλος

Εξαιρετική προσθήκη ο οποίος ήρθε ως δανεικός από την Χιμνάστικα της Σοσιεδάδ. Ένας πολύ χαρισματικός μέσος, που επί των ημερών του Όγιος κινούνταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας, αλλά κατά τον ερχομό του Κίκε Ερνάντεθ, έγινε βασικός κι αναντικατάστατος. Εξαιρετικό κορμί, αλτικός και με έφεση στο ψηλό παιχνίδι, αλλά και πολύ καλή πρώτη πάσα, δεν μπόρεσε να παραμείνει στον Άρη, αφού η σκωτσέζικη Χαρτς τον έκανε άμεσα δικό της. Ο 29χρονος πια Παλαθουέλος, έπειτα από το 4χρονο πέρασμα του από την Πρέμιερ Σκωτίας (114 συμμετοχές και 3 τέρματα), επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό της Αλαβές, στη Σεγκούντα Β’.

 Άλεξ Πέρεθ

Ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που ήρθε την πρώτη σεζόν του Φερέρ στον Άρη. Μεγαλωμένος ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, ήρθε στους «κίτρινους» να προσδώσει την παραπάνω ποιότητα που γύρευαν μεσοεπιθετικά. Με την μπάλα στα πόδια καλός και τεχνίτης, αλλά προβληματικός σαν χαρακτήρας και με έφεση στους τραυματισμούς. Εν ολίγοις όσο πρόλαβε έδειξε πράγματα, αλλά τα… ψυχολογικά του τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην πατρίδα του. Εκεί αγωνίστηκε δύο σεζόν στη Σεγκούντα με την Αλμπαθέτε κι ακόμα δύο στη Σεγκούντα Β’ με την Οντινιέντ της Βαλένθια, ωστόσο σήμερα στα 27 του δηλώνει άνεργος. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ο ίδιος είχε βρεθεί το 2010 στις κερκίδες του «Βιθέντε Καλντερόν» με τον κόσμο του Άρη, τον οποίο ακολούθησε με την πορεία στο γήπεδο!

 Γιόναν Γκαρθία

Ακόμη ένας Ισπανός του Φερέρ. Ο κοντόσωμος Βάσκος ήταν εξίσου ποιοτικός ποδοσφαιριστής, που προσπάθησε να πείσει στη διετή του θητεία στο Χαριλάου. Παίκτης  με ηρεμία και ποιότητα, έφυγε κι αυτός… νύχτα από τον Άρη, αφού δεν ήταν και κάτι το συνταρακτικό. Ακολούθησε μία πορεία στη δεύτερη και στην τρίτη τη τάξει κατηγορία της Ισπανίας, για λογαριασμό των Ίμπιζα, Ουέσκα, Γέιδα, Έθιχα και Γκουανταλαχάρα για λογαριασμό της οποίας αγωνίζεται αυτήν τη στιγμή στη Σεγκούντα Ντιβιζιόν, στα 29 του χρόνια.

 Χοσέ Λουίς Ρέγες Βερντέχο

Ήρθε με πολύ καλές συστάσεις από την Κάντιθ ο Ρέγες, ωστόσο ποτέ δεν έδωσε το κάτι παραπάνω και η παρουσία του πέρασε αδιάφορα. Ακολούθησε ένα πέρασμα από τον Ατρόμητο και το Λεβαδειακό και τώρα αγωνίζεται στην τέταρτη κατηγορία της Ισπανίας, για λογαριασμό της Ρεάλ Μπαλομπιέ, στην περιοχή της Ανδαλουσίας και τη Λα Λινέα.

 Ααρόν Εσκουντέρο

Ταχύτατος. Έτσι συστήθηκε ο Εσκουντέρο, που δεν ήταν και η πιο επιτυχημένη κίνηση του Φερέρ. Έπαιξε σχεδόν καθόλου κι ακολούθησε μία άκρως καθοδική πορεία, στις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας, για να φτάσει στην Ατλέτικο Ντε Πίντο (μία κωμόπολη της Καστίλλης).

Τόνι Κάλβο

Ο Τόνι Κάλβο αποτέλεσε μία από τις σούπερ μεταγραφές του Φερέρ. Από τους MVP του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ20 του 2007 με την Εθνική Ισπανίας, ήρθε από την Μπαρτσελόνα, για να δώσει στον Άρη το κάτι παραπάνω. Στην πρώτη του χρονιά το κατάφερε όντας εντυπωσιακός, ενώ συστήθηκε σε ένα φιλικό του καλοκαιριού με τον ΑΠΟΕΛ, όταν και σκόραρε δύο υπέροχα τέρματα. Η πορεία του στον Άρη ήταν εξαιρετική, αλλά ο προβληματικός του χαρακτήρας, αποτελούσε σκόπελο στο αγωνιστικό του προφίλ κι έτσι από το 2010 κι έπειτα η καριέρα του άρχισε να παίρνει την κατιούσα. Ο Φερέρ τον βοήθησε να πάει δανεικός στην Πάρμα, όπου δεν έπιασε, για να ακολουθήσει η μεταγραφή του στην Λέφσκι Σόφιας, όπου ξεκίνησε κάκιστα, για να αναγεννηθεί στη συνέχεια. Πια αποτελεί το πρώτο όνομα στη βουλγάρικη ομάδα.

Φελίπε Σαντσόν 

Ο βραχύσωμος Ισπανός ποδοσφαριστής επιθετικός γεννήθηκε ταο 1982 στη Βαρκελώνηκαι τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στο παιδικό τμήμα της ομάδα της γενέτειράς του , την Μπαρτσελόνα σε ηλικία δέκα ετών. Γέννημα-θρέμμα της ομάδας θήτευσε στα διάφορα ηλικιακά τμήματα μέχρι και την ομάδα Νέων (Μπαρτσελόνα B), στην οποία αγωνίστηκε για μια αγωνιστική σεζόν (2003-04), έχοντας 22 συμμετοχές και 1 γκολ.

Τις επόμενες περιόδους μεταπήδησε σε μικρότερες ομάδες της Καταλονίας και αγωνίστηκε στις χαμηλότερες κατηγορίες του Ισπανικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Έτσι φόρεσε διαδοχικά τη φανέλα της Φιγκέρες (2004-05 με 14 συμμετοχές), της Τζιρόνα (2005-06 με 38 συμμετοχές και 21 γκολ) και τέλος της Λ’Οσπιταλέτ (2006-07) με την οποία ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ της με 20 τέρματα στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Ισπανίας και έχασε σε αγώνες play-offs την άνοδο στην Β’ Εθνική. Τον Ιούνιο του 2007 , ακολουθώντας την συμβουλή του προπονητή της Λ’Οσπιταλέτ, Χουάν Κάρλος Ολίβα, μεταγράφηκε στον Άρη. Το καλοκαίρι του 2009, όταν η συνεργασία του με τους Θεσσαλονικείς τερματίστηκε, ο Ισπανός υπέγραψε στην ιταλική Ουντινέζε! Δεν έμελλε όμως να λάβει μέρος ούτε σε ένα παιχνίδι των «φριουλάνι», οι οποίοι τον έδωσαν δανεικό στη Γρανάδα. Με τα χρώματα της τελευταίας ο ίδιος αγωνίστηκε 38 φορές (πέντε γκολ), ενώ την περασμένη σεζόν έπαιξε για ένα εξάμηνο δανεικός (από το σύλλογο του Ούντινε) στη Χιμνάστικ Ταραγόνα (18 ματς/4 γκολ). Σήμερα ανήκει στην Έρκουλες.

Ντανίλο Περέιρα

Μισό χρόνο έμεινε στον Άρη ο Ντανίλο Περέιρα, του οποίου την απόκτηση εισηγήθηκε ο Μανέλ Φερέρ. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, με καλές τοποθετήσεις και απίστευτα σωματικά προσόντα έθελξε κατά την εξάμηνη παρουσία του στον Άρη, αλλά δεν μπόρεσε να παραμείνει. Ο Πορτογάλος αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι ξανά για την Πάρμα, με την οποία όμως δεν πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε.

Κριστιάν Πορτίγια

Ο τελευταίος των… Μοϊκανών. Ένας Ισπανός αμυντικός χαφ, που κατά την άποψη των περισσοτέρων άξιζε καλύτερης μεταχείρισης. «Σκύλος» πραγματικός μεσοαμυντικά και με εξαιρετικό αριστερό πόδι, ποτέ δεν παρουσιάστηκε αδιάφορος στο χορτάρι. Τη σεζόν 2010/2011 ήρθε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος από τη Σπόρτινκ Χιχόν και αλήθεια είναι ότι προς το τέλος πήρε πολλές ευκαιρίες από τον Σάκη Τσιώλη, τις οποίες αξιοποίησε. Φέτος όμως χάθηκε αφού ξεκίνησε με ένα τραυματισμό και εν συνεχεία ποτέ δεν προτιμήθηκε από τους προπονητές που πέρασαν, από τον «κίτρινο» πάγκο. Ψάχνει πια για τη νέα ομάδα της καριέρας του.

To Top