Ο Στουρνάρας μίλησε για άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ!

Δραματική προειδοποίηση για τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας, θέτοντας προ αμείλικτου διλήμματος τους βουλευτές που έχουν εκφράσει διαφωνίες ή σκεπτικισμό ενόψει των καθοριστικών ψηφοφοριών. Η παρέμβαση Στουρνάρα έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται ο Προϋπολογισμός του 2013.

Ο κ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης» και αφού κάλεσε τους βουλευτές να τα υπερψηφίσουν, είπε ‘ορθά – κοφτά’ τα εξής.
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία, σε απρόβλεπτα δεινά και εκτός ευρωζώνης. Κάποιοι λένε πως αυτό είναι εκβιασμός, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα».

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει «την τελευταία δέσμη επώδυνων μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση» και παρατήρησε: «Κάναμε πολλά, σηκώσαμε πολλά βάρη και μείναμε όρθιοι. Γι’ αυτό είναι άδικο και παράλογο να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, τώρα που οι συνθήκες αλλάζουν».
Αναφερόμενος στις πιθανές αντιπροτάσεις, σημείωσε: «Ψάξαμε επισταμένως, αλλά δεν βρήκαμε καμία εναλλακτική λύση. Κανείς δεν μπόρεσε να μας πει κάτι διαφορετικό. Κι αν μάς είπε, αυτό οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ».

«Πολλοί λιποψυχούν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, πολλοί μπορεί να το επιδιώκουν κιόλας. Η κυβέρνηση όμως θα επιτελέσει το έργο της (.) Είμαι βέβαιος πως όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Η αξιοπιστία του Προϋπολογισμού του 2013, οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και οι δυνατότητες χάραξης εναλλακτικών οικονομικών στρατηγικών, κυριαρχούν στη συζήτηση του 
Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
 «Υπάρχουν μπροστά μας πολλά χιλιόμετρα μαραθώνιας διαδρομής για την ανάκαμψη της οικονομίας» ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντώνης Μπέζας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, «οι παρεμβάσεις των νέων μέτρων που ανακοινώνονται είναι εμπροσθοβαρείς και δύσκολες».

Τα νέα μέτρα ωστόσο, «θα διασφαλίσουν μελλοντική χρηματοδότηση και δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και θα “αγκυρώσουν” την Ελλάδα στο ευρώ, θέτοντας τέλος στο καθεστώς της αβεβαιότητας, προσελκύοντας επενδύσεις και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της χώρας μας στις όποιες διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρξουν στο μέλλον», είπε.

«Δεν μπορεί να είμαστε και με τον αστυφύλαξ της σωτηρίας της χώρας και με τον χωροφύλαξ του λαϊκισμού» σημείωσε με νόημα ο κ. Μπέζας. «Δεν μπορούμε να γυρίζουμε συνεχώς σε εποχές αλόγιστων υποσχέσεων και διεκπεραιώσεων, όπου το πολιτικό σύστημα λειτουργούσε σαν τον Άγιο Βασίλη. Απευθυνόμενος δε, προς την αντιπολίτευση, υπογράμμισε: «Λεφτά δεν υπάρχουν έξω απ’ την Ευρώπη, λύσεις δεν υπάρχουν στη Λατινική Αμερική. Ακόμα και η Αργεντινή που επικαλείστε, κινδυνεύει και πάλι να χρεοκοπήσει».


«Πιο εύκολα πιστεύεις τον Αγιο Βασίλη»

Με αφορμή το τελευταίο σχόλιο του Α. Μπέζα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) παρατήρησε πως «είναι πιο εύκολο να πιστέψει κανείς στον Άγιο Βασίλη παρά να πιστέψει πως αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, με δεδομένη την πρόβλεψη για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, ο εξαγωγικός τομέας και οι ξένες επενδύσεις στις οποίες προσβλέπει ο Προϋπολογισμός προκειμένου να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακές δραστηριότητες, (καθώς η κατανάλωση και ο δημόσιος τομέας υποχωρούν) αδυνατούν να δικαιολογήσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις του, όπως και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2016.
«Η υπόθεση εδώ, είναι πως η φιλελευθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα επικαλύψει το κλείσιμο των επιχειρήσεων και το γεγονός ότι η δυνητική παραγωγή σε μια ύφεση, συνεχώς πέφτει. Το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών έχει ήδη περικοπεί μέσα σε λίγες εβδομάδες κατά 500 εκ. ευρώ και ενδέχεται να φτάσει σε ποσά μικρότερα των 6 δισ. Με βάση τα παραπάνω, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πρέπει να είσαι πολύ νεοφιλελεύθερος για να πιστέψεις πως η ελεύθερη αγορά θα επικαλύψει τις διαφορές» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Προϋπολογισμός ωστόσο, κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί και μια συνολικότερη αλλαγή: «Ο καπιταλισμός επιδιώκει να αντικαταστήσει το πελατειακό σύστημα, αλλά στη θέση του δεν βάζει απολύτως τίποτε. Ο Προϋπολογισμός δεν μπαίνει καν στον κόπο, να πει ότι εκτός από το ένα τρίτο της κοινωνίας, υπάρχει κάτι και για τα δύο τρίτα.».
«Αν δεν απομακρυνθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, δεν θα έρθουν οι επενδύσεις. Τα ευρωπαϊκά δεδομένα καταδεικνύουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για συνολικότερη διευθέτηση της κρίσης χρέους- και είναι απόλυτα καθοριστικό να συμμετέχουμε» απάντησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης.
Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, ο κ. Σαχινίδης έκανε λόγο για «κριτική που προτάσσει τον λαϊκισμό, με βασικό στοιχείο τη στρέβλωση των πραγματικών επιλογών και αντικατάστασή τους από μυθοπλασίες».

Απευθυνόμενος δε, στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτήρισε ως προσβλητικές για το ΠΑΣΟΚ «προσκλήσεις και παληκαρισμούς του τύπου «εμείς προχωράμε μόνοι μας και όποιος θέλει ας ακολουθήσει». Θυμηθείτε ότι εμείς πραγματικά πορευτήκαμε μόνοι μας πριν δύο χρόνια και τελικά δεν τα καταφέραμε» ανέφερε. Από την άλλη, σχολιάζοντας τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Σαχινίδης παρατήρησε πως «δεν μπορεί να προχωράμε μαζί στα εύκολα και χώρια στα δύσκολα (.) Για σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν σήμερα ζητούσαμε και εμείς να “ξαποστάσουμε” γιατί κλονίζονται οι αρχές μας» προειδοποίησε ο κ. Σαχινίδης, δηλώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό.

«Η κοινωνία μπορεί να κάνει κι άλλη υπομονή, αρκεί τα βάρη να είναι δίκαια- και να πεισθεί ότι οι θυσίες δεν εξαερώνονται λόγω νεοφιλελεύθερης εμμονής» απάντησε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ). «Τα παραπάνω δεν είναι παιχνίδια ή ζητήματα “ξεκούρασης” κ. Σαχινίδη, αλλά επανιεράρχησης των προτεραιοτήτων μας, που πρέπει να κάνετε κι εσείς» συμπλήρωσε.
Η κυρία Ξυροτήρη επισκόπησε τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και εκτίμησε πως πέτυχε «να μην υπάρχει αύξηση των αναγκαίων ενσήμων για την ελάχιστη σύνταξη, να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, να μην γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, να μην περικοπούν τα αναπηρικά επιδόματα, να μην μπουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά».
«Εμείς επιμένουμε για τα θέματα των εργασιακών και απ’ την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, βάζοντας προϋποθέσεις όπως η ρήτρα των δημοσιονομικών ισοδυνάμων, που φαίνονται κατ’ αρχήν να γίνονται αποδεκτές σε μεγάλο βαθμό» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής, δηλώνοντας πως το κόμμα της επιφυλάσσεται για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στον Προϋπολογισμό του 2013.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν Προϋπολογισμό του μνημονίου και της τρόικας, που ενδιαφέρεται για το πώς θα πληρωθούν οι δανειστές» υποστήριξε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Επιβάλλει πλήρη αφαίμαξη όλων των εισοδημάτων, επίθεση στην ελληνική κοινωνία και δεν θα βγάλει πουθενά: Τα ίδια τα στοιχεία αποδεικνύουν πως θα πάμε σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία, ανέχεια, εκρήξεις και εντάσεις. Στηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τους παλιούς μετόχους στην ηγεσία τους, διασώζει συγκεκριμένες τράπεζες και προωθεί το ξεπούλημα στη δημόσια περιουσία. Ο Προϋπολογισμός του 2013 δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί, καθώς η συγκυβέρνηση του μνημονίου θα καταρρεύσει σε πολύ μικρό διάστημα» προέβλεψε.
Τον… Μεταξά θυμήθηκε ο Παναγιώταρος
«Δεν κάνατε τίποτε για να διερευνήσετε τους μαύρους λογαριασμούς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Δεν τσακίσατε τη φαύλη και σπάταλη τοπική αυτοδιοίκηση» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

«Ο ΟΑΕΔ επιδοτεί χιλιάδες θέσεις εργασίας για αλλοδαπούς σε βάρος χιλιάδων Ελλήνων, οι αλλοδαποί δεν καταβάλλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στα νοσοκομεία έρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και με 300 ένσημα παίρνουν σύνταξη για το υπόλοιπο της ζωής τους. Δεν έγινε κανένας έλεγχος για όλα αυτά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώταρος, μνημονεύοντας και τη στάση που είχε κρατήσει ο Ιωάννης Μεταξάς το 1936, αρνούμενος να αποπληρώσει ένα δάνειο της Ελλάδας σε μία τράπεζα του Βελγίου: «Αυτό το προηγούμενο επικαλέστηκε και η Αργεντινή το 2003» τόνισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «κρατικό Προϋπολογισμό- λαιμητόμο», καθώς «προωθεί το σύνολο των επιδιώξεων της αστικής τάξης».
Κατά τον βουλευτή του ΚΚΕ, η αστική τάξη επιδιώκει να πληρώσουνε τα λαϊκά στρώματα τα βάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, να διευκολυνθεί η επανεπένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων σε νέους τομείς που θα απελευθερωθούν μέσω εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου μέσω κατάργησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Απέναντι στο λαό ανοίγονται δύο επιλογές: Ο ένας είναι ο δρόμος που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και ο άλλος, ο δρόμος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και που με συνέπεια προβάλλει το ΚΚΕ» ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Πηγή: ethnos.gr

To Top