Πάρτι αισχροκέρδειας με αφορμή την Ομικρον

Πριν περάσουν 24 ώρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για υποχρεωτική χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας (KN95, Ν95, FFP2) σε ΜΜΜ και σουπερμάρκετ, εμφανίστηκαν οι πρώτες ανατιμήσεις, κυρίως σε ηλεκτρονικά καταστήματα, με τις τιμές να «τσιμπάνε» σε διψήφια ποσοστά μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η καμπύλη με την εξέλιξη των τιμών που διατηρούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το skroutz.gr και το bestprice.gr, η οποία από την παραμονή Χριστουγέννων ξεκίνησε να σκαρφαλώνει όπως ο υδράργυρος σε περίοδο καύσωνα.

Ενδεικτικά, η πρώτη σε δημοτικότητα μάσκα προστασίας σε μονή συσκευασία, που στις 24 Δεκεμβρίου κόστιζε 24 λεπτά, χθες κόστιζε 39 λεπτά, αύξηση 62,5%, σε διαφορετικό ωστόσο ηλεκτρονικό κατάστημα και χωρίς τα μεταφορικά. Αντίστοιχα το πακέτο με δέκα μπλε μάσκες της δημοφιλέστερης σε πωλήσεις ετικέτας κόστιζε χθες 4 ευρώ, όταν η ίδια ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών έδινε τιμή 3 ευρώ στις 24 Δεκεμβρίου (αύξηση 33%) και 2,11 ευρώ στις 23 Δεκεμβρίου (συνολική αύξηση 89%).

Ανατιμήσεις ώς 89% στις μάσκες υψηλής προστασίας

Τις αυξήσεις επισημαίνουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές στα σχόλια αξιολόγησης: «Στις 4 Δεκεμβρίου τις αγόρασα 2,32 και τώρα, μετά τις ανακοινώσεις, έχουν πάει 3,50 ευρώ. Απαράδεκτο, σηκώνει καταγγελία», γράφει επιβεβαιωμένος πελάτης που αγόρασε τις μάσκες ανήμερα τα Χριστούγεννα. «Ρε παιδιά, έλεος. Μέσα σε δυο μέρες τρελή αύξηση στην τιμή μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Την προηγούμενη εβδομάδα παρήγγειλα στη μισή τιμή. Ντροπή. Καμιά άλλη παραγγελία», σχολιάζει άλλος αγοραστής, που πραγματοποίησε αγορά παραμονή Χριστουγέννων.

Μετά το χριστουγεννιάτικο πάρτι τιμών στις μάσκες υψηλής προστασίας, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ελέγχους από τη ΔΙΜΕΑ σε 16 ηλεκτρονικά καταστήματα, στα οποία παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές ανατιμήσεις το διάστημα μεταξύ 24 και 27 Δεκεμβρίου «προκειμένου να τεκμηριωθεί η ενδεχόμενη άσκηση πρακτικών αισχροκέρδειας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το άρθρο 58 του ν. 4818/2021». Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να προσκομίσουν παραστατικά, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν παραβιάζουν τη σχετική διάταξη που απαγορεύει το μικτό περιθώριο κέρδους σε προϊόντα και υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητα για την υγεία, διαβίωση κ.λπ. να είναι μεγαλύτερο από όσο ήταν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.

Τους ελέγχους διαφήμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης από την τηλεόραση, τρίζοντας τα δόντια του στους κερδοσκόπους, λέγοντας ότι «εκτός από παράνομο είναι και ηθικά απαράδεκτο να θέλει κάποιος, επειδή η πανδημία δείχνει πάλι τα δόντια της και αναγκάζει την πολιτεία να πάρει μέτρα, να θέλει να βγάλει υπερβολικό κέρδος», προαναγγέλλοντας πρόστιμα που μπορούν να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Την ίδια στιγμή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ξεκαθαρίζει, μέσω του προέδρου του Απόστολου Βαλτά, ότι το φαινόμενο της αισχροκέρδειας δεν αφορά σε καμία περίπτωση τα φαρμακεία, στα οποία «η τιμή της χονδρικής στις μάσκες υψηλής προστασίας δεν έχει αυξηθεί, και όχι μόνο δεν έχουμε αυξήσεις στη λιανική, αλλά όσο ανεβαίνει η ζήτηση, παρατηρείται μείωση των τιμών».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ μιλώντας στην «Εφ.Συν.», διευκρινίζει ότι το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών παραμένει σταθερό και ότι οι συνεταιρισμοί έχουν καταφέρει να προμηθευτούν μάσκες υψηλής προστασίας από τις φαρμακαποθήκες σε χαμηλότερες τιμές (π.χ. στα 40 λεπτά από 70), προσαρμόζοντας αντίστοιχα την τελική τιμή καταναλωτή. Για επικοινωνιακά παιχνίδια από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, λέγοντας ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στις μάσκες δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα της ακρίβειας, η οποία δεν περιορίζεται με τηλεοπτικά διαγγέλματα, ενώ παράλληλα επιμένει ότι ο νόμος για την «περιστολή της αθέμιτης κερδοφορίας» στην πράξη δεν έχει λειτουργήσει.

 

To Top