Παπαγεωργίου στο PRESSARIS: “Μέχρι και κινηματογράφοι είχαν ενδιαφερθεί…” (photos)

Μπορεί να πέρασαν 34 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου μεταπολεμικού πρωταθλήματος του Άρη, τη σεζόν 1978-79 όμως ο Χάρης Παπαγεωργίου, μέλος εκείνης της σπουδαίας ομάδας το θυμάται σαν να ήταν. χθες. Η παλιά δόξα των κίτρινων που αγωνίστηκε στο αξέχαστο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, με τροφική δηλητηρίαση μοιράστηκε μέσω του PRESSARIS τις αναμνήσεις του για τη νίκη που «κλείδωσε» την κατάκτηση ενός τίτλου,  ο οποίος ήταν η αφετηρία για τη δημιουργία της αυτοκρατορίας των κίτρινων, τα επόμενα χρόνια.  

Οι κίτρινοι είχαν υποδεχθεί τον Ολυμπιακό σε ένα Αλεξάνδρειο όπου οι φίλοι του Άρη κρεμόντουσαν σαν τα σταφύλια λόγω και της τεράστιας κρισιμότητας του αγώνα. «Εκείνο το παιχνίδι ήταν το πιο καθοριστικό μιας πορείας με πολλούς σταθμούς. Ήταν η πιο καθοριστική νίκη επί ενός πανίσχυρου αντιπάλου», τόνισε αρχικά ο Παπαγεωργίου και πρόσθεσε:  «Θυμάμαι πως ο αγώνας είχε σπάσει κάθε ρεκόρ ενδιαφέροντος για τη Θεσσαλονίκη. Στο Αλεξάνδρειο είχαν βρεθεί περισσότεροι από 8.000 φίλαθλοι γιατί τότε δεν υπήρχαν καθίσματα και το γήπεδο χωρούσε πιο πολύ κόσμο ενώ άλλοι τόσοι ήταν έξω από το γήπεδο. Είχαν ενδιαφερθεί και κινηματογράφοι να δείξουν την αναμέτρηση αλλά για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους δεν προχώρησε το θέμα καθώς ο Άρης θα είχε απώλεια εσόδων. Με τη νίκη του αυτή ο Άρης κατέκτησε ουσιαστικά το πρωτάθλημα που ήταν το πρώτο μετά από 49 χρόνια, σχεδόν μισό αιώνα δηλαδή».

Ο εκ των μεγαλύτερων σκόρερ και σουτέρ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ δεν είχε κλείσει μάτι την παραμονή της αναμέτρησης με την ομάδα του Πειραιά εξαιτίας μιας τροφικής δηλητηρίασης που του στέρησε πολλές δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά αγωνίστηκε και είχε μεγάλη συμβολή στην τελική επικράτηση. «Είχα ταλαιπωρηθεί από μια τροφική δηλητηρίαση, δεν είχα κοιμηθεί όλο το βράδυ. Υπό κανονικές συνθήκες ένας παίκτης δεν θα έπαιζε την επομένη. Δεν γινόταν όμως να λείψω. Με παρότρυναν οι συμπαίκτες μου να εμφανιστώ στο γήπεδο αφού έστω με την παρουσία μου η ομάδα θα είχε να κερδίσει αρκετά πράγματα. Τελικά αγωνίστηκα αφυδατωμένος, χωρίς δυνάμεις και σημείωσα 17 πόντους. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι έπεφταν πάνω μου οι παίκτες του Ολυμπιακού, έμεναν αμαρκάριστοι οι συμπαίκτες μου και μπορούσαν να πετύχουν πιο εύκολα πόντους.  Μετά το τέλος του αγώνα είχε έρθει στα αποδυτήρια ο δημοσιογράφος τότε Γιώργος Λιάνης κα με είχε χαρακτηρίσει Ελ Σιντ! Επίσης δεν πρόκειται να ξεχάσω πως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος φωταγωγήθηκε η πόλη».

Μια μέρα μετά ο Άρης αγωνίστηκε κόντρα στον Σπόρτιγκ με τον Παπαγεωργίου να τελειώνει το παιχνίδι με 64 πόντους: «Το Σάββατο αντιμετωπίσαμε τον Ολυμπιακό και την επομένη παίξαμε κόντρα στον Σπόρτιγκ που είχε εξαιρετική ομάδα και διεκδικούσε κι αυτός το πρωτάθλημα. Ξέσπασα. Πέτυχα 64 πόντους. Θυμάμαι πως ο Γιάννης Ιωαννίδης με απέσυρε στον πάγκο περίπου πέντε λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού για να με χειροκροτήσει ο κόσμος. Κάποιοι φώναξαν από την κερκίδα να με βάλει ξανά για να σπάσω το ρεκόρ των 60 πόντων. Τελικά έβαλα άλλους τέσσερις στο τελευταίο ενάμιση λεπτό».

Το πρωτάθλημα αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της Αυτοκρατορίας του Άρη μετά την άφιξη του Νίκου Γκάλη. Παράλληλα όμως ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους που μονοπωλούσαν εκείνη την εποχή τους τίτλους.  «Ήταν ο τίτλος που άλλαξε την ιστορία του Άρη, του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα. Έσπασε το κατεστημένο της Αθήνας! Μετά ήρθε ο Γκάλης, ο Άρης δημιούργησε την Αυτοκρατορία με τα γνωστά αποτελέσματα και την κυριαρχία του για αρκετά χρόνια», επεσήμανε ο Χάρης Παπαγεωργίου και συμπλήρωσε: «Εκείνο το πρωτάθλημα πάντως κατακτήθηκε απέναντι σε πανίσχυρες ομάδες όπως ήταν αυτές της Αθήνας που είχαν στις τάξεις τους περισσότερους παίκτες της Εθνικής ομάδας, ενισχυμένες με παίκτες που ήρθαν από την Αμερική και έγιναν Έλληνες. Μαζί με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή λέγαμε «πάμε να το πάρουμε» και το πίστεψαν και οι υπόλοιποι παίκτες. Είχαμε την εκπληκτική συμπαράσταση του κόσμου σε ολόκληρη τη διαδρομή αυτή και τελικά τα καταφέραμε!»

To Top