Προϊστορία: Νίκες που δείχνουν τον… δρόμο για τον Άρη

Αναμφίβολα, ο αγώνας του Σαββάτου είναι ζωτικής σημασίας και όλοι το περιμένουν με ανυπομονησία στο κίτρινο στρατόπεδο. Είναι ο κρισιμότερος της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας.

Αντίπαλος του Άρη ο Άτρόμητος, μια αρκετά καλά δουλεμένη ομάδα όπου ο “θεός του πολέμου” θα πρέπει να καταβάλει αρκετά μεγάλη προσπάθεια ώστε να περάσει νικηφόρα από την έδρα των Περιστεριωτών.

Οι ποδοσφαιριστές των κίτρινων έχουν καλή παράδοση και το… “μυστικό της επιτυχίας” τα προηγούμενα χρόνια και φεύγανε σχεδόν πάντα χαμογελαστοί από το λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα για το θεσμό του πρωταθλήματος και μετά το 2005, όταν και πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της Χαλκηδόνας με την ομάδα του Ατρομήτου, ο Άρης μετράει σε τέσσερις αγώνες δύο νίκες και δύο ισοπαλίες ως φιλοξενούμενος σε τέσσερις αγώνες, ενώ για το θεσμό του κυπέλλου μετράει τέσσερα “διπλά” σε πέντε επισκέψεις! Καθόλου άσχημες επιδόσεις…

Με εννιά παίκτες

Ξεκινώντας λοιπόν από τις συναντήσεις των δύο ομάδων στο πλαίσιο της SUPER LEAGUE κανείς δε μπορεί εύκολα να ξεχάσει το “παλικαρίσιο” διπλό με 9 παίκτες στις 11/11/2007 όταν με το Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι και με γκολ του Νάτσο Γκαρσία (στο 9′) και Ντιόγκο Σιστόν (στο 70′) ο Άρης περνούσε από το Περιστέρι με τελικό σκορ 1-2. Για τους γηπεδούχους είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Λουτσιάνο στο 38ο λεπτό της συνάντησης.

Η «τριάρα»

Επόμενη συνάντηση των δύο ομάδων στην έδρα των Περιστεριωτών ήταν στις 05/01/2010 όταν και με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο ο Άρης πετύχαινε το μεγαλύτερο σε έκταση “διπλό” (0-3) εκείνης της χρονιάς. Με εκτελεστές λοιπόν τον Τόνι Κάλβο (στο 14′) και Χαβιέ Κάμπορα (στο 23′ και στο 69′) περνούσε αρκετά εύκολα από μια δύσκολη έδρα.

Ισοπαλίες

Μετά από αυτές τις δύο επικρατήσεις ακολούθησαν δύο “λευκές” ισοπαλίες. Η πρώτη σημειώθηκε στις 20/02/2011 με το Γιάννη Μιχαλήτσο στον πάγκο της ομάδας, ενώ η δεύτερη ένα χρόνο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 15/01/2012 με το Μανουέλ Μασάδο να καθοδηγεί τους ποδοσφαιριστές.

Κύπελλο

Το ζευγάρι Άτρόμητος-Άρης όμως είναι ιδιαίτερα “αγαπητό” στις κληρώσεις του κυπέλλου. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι δύο ομάδες έχουνε συναντηθεί μέσα σε εφτά χρόνια τέσσερις φορές για τον εν λόγω θεσμό. Η πρώτη συνάντηση χρονολογείται στις 05/01/2005 όταν η ομάδα του Άρη αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική κατηγορία. Τότε λοιπόν είχε περάσει με το εκκωφαντικό 0-5 από την έδρα του Ατρομήτου. Τα γκολ είχανε σημειώσει ο Μαρκομιχάλης στο 37′, ο αρχηγός του Άρη Κώστας Νεμπεγλέρας είχε σημειώσει χατ-τρικ (49′ 55′ πεν., 80′), ενώ το σκορ είχε κλείσει ο Αβραάμ Παπαδόπουλος στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.

Για τα ημιτελικά του θεσμού συγκρούστηκαν οι δύο ομάδες στις 16/04/2008 στον επαναληπτικό του 1-0 υπέρ του Άρη στη Θεσσαλονίκη. Οι κίτρινοι “υπέταξαν” για δεύτερη φορά τους αντιπάλους τους (1-2 το τελικό σκορ) με γολ του Κόκε στο 76ο λεπτό και του Βλάνταν Ίβιτς στο 81ο λεπτό. Για τους γηπεδούχους μείωσε ο Νικολόπουλος στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Πρόκριση

Λίγους μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 12/11/2008 ο Άρης πανηγύρισε ακόμη μια πρόκριση εις βάρος του αυριανού αντιπάλου του καθώς για τη φαση των ¨32” της σεζόν 2008-2009 πέρασε από το Περιστέρι πάλι με 1-2. Αυτή τη φορά ο Κάλβο στο 55′ και ο Χαβίτο στο 80′ “καθάρισαν τη μπουγάδα” για το “Θεό του Πολέμου”. Για τους γηπεδούχους είχε μειώσει ο Κριπιντίρης στο 88ο λεπτό του αγώνα.

Υπάρχει και μια αρκετά μακρινή συνάντηση στις 04/02/1981 όπου ο Άρης είχε περάσει γι’ ακόμη μια φορά νικητής, καθώς είχε επικρατήσει με 0-1 και σε συνδυασμό με το 1-0 του Χαριλάου είχε προκριθεί στην επόμενη φάση.

Μοναδική ήττα

Η μοναδική ήττα του Άρη στο συγκεκριμένο γήπεδο για οποιοδήποτε θεσμό σημειώθηκε πέρυσι στη φάση των “16” του κυπέλλου Ελλάδος όταν στις 12/01/2012 κι ενώ ο Άρης προηγήθηκε με γκολ του Νέρι Καστίγιο, εν τέλει υποκλίθηκε στον αντίπαλό του με τελικό σκορ 2-1 και σκόρερ τους Φυτανίδη στο 79′ και Κώστα Μήτρογλου στο 90′ της αναμέτρησης.

«Χρήσιμος» οδηγός από την προϊστορία για τους παίκτες του Άρη για να εμφανιστούν αποφασισμένοι να αφήσουν και τη ψυχή τους τον αγωνιστικό χώρο το Σάββατο το απόγευμα, δίνοντας στον κόσμο έστω και την ύστατη στιγμή μια μεγάλη χαρά.

Επιμέλεια: Χρήστος Τσιόκας

To Top