Πότε και πώς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Το πρόγραμμα αποχωρήσεων δημόσιων υπαλλήλων αποτελεί αυτή τη στιγμή τη σημαντικότερη εκκρεμότητα για την εκταμίευση των δύο δόσεων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ η κάθε μία. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αποχωρήσουν 25.000 υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Η Καθημερινή”, το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να είναι έτοιμο έως τις 20 Φεβρουαρίου, να προσδιοριστούν οι καταργούμενες θέσεις, αλλά και οι τριμηνιαίοι στόχοι αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2014.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, αποφασίστηκε το οριστικό χρονοδιάγραμμα να είναι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποσταλεί στην τρόικα.

Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να έχει καταρτίσει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ανά τρίμηνο. Δηλαδή πόσοι υπάλληλοι θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Επί της ουσίας, οι 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα έτος, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους. Κάποιοι από αυτούς, θα επαναπροσληφθούν και θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι κανένας υπάλληλος δεν θα απολυθεί, καθώς όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα καλύψουν άλλες κενές θέσεις που θα προκύψουν από την συνταξιοδότηση των συναδέλφων τους.

Ωστόσο, πηγές του ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι κάποια μερίδα αυτών θα τεθεί σε καθεστώς απόλυσης.

Πηγή: kathimerini.gr, news247.gr

 

To Top