Ρύθμιση – εξπρές: Μπλόκο στη διαγραφή των προσαυξήσεων

Από την πρώτη κιόλας μέρα εμφανίστηκαν σoβαρά προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή της ρύθμισης-εξπρές, σύμφωνα με την οποία για κάθε μέρος του πρωτογενούς χρέους που καταβάλλει ο φορολογούμενος, θα διαγράφεται αυτόματα αντίστοιχο ποσοστό από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής. Εάν δηλαδή κανείς πληρώσει όλο το πρωτογενές χρέος του, προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι των ΔΟΥ, ενημέρωσαν τους πρώτους ενδιαφερόμενους που έσπευσαν να επωφεληθούν της ρύθμισης, ότι το σύστημα δεν διαγράφει σημαντικό μέρος των προσαυξήσεων που προέρχονται από καταλογισμό φόρων, καθώς οι προσαυξήσεις αυτές έχουν κεφαλαιοποιηθεί και συνυπολογίζονται στα «αρχικά βεβαιωθέντα ποσά». Δηλαδή,τα ποσά αυτά των προσαυξήσεων θεωρούνται μέρος της αρχικής οφειλής.
Και τούτο διότι, στα φύλλα ελέγχου, πράγματι, σημαντικό μέρος των προσαυξήσεων προστίθεται στις αρχικές οφειλές και τελικά αναγράφονται όλες μαζί συνολικά ως πρωτογενές κεφάλαιο. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερες είναι οι οφειλές, από αυτές δηλαδή που το υπουργείο περιμένει σημαντικά έσοδα, συνήθως παρατηρείται και μεγαλύτερο ύψος κεφαλαιοποιημένων προσαυξήσεων.
Για να έχει λοιπόν νόημα η ρύθμιση-εξπρές, αλλά και η βασική ρύθμιση με τις 100 δόσεις, που έπεται και επίσης δίνει τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόσο για τα άδεια δημόσια ταμεία όσο και για τους οφειλέτες, θα πρέπει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να  εκδώσει εγκύκλιο που θα προβλέπει τη διαγραφή όλων των προσαυξήσεων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν κεφαλαιοποιηθεί. Άλλωστε, στα φύλλα ελέγχου φαίνεται ποια είναι η αρχική οφειλή, πριν την κεφαλαιοποίηση των προσαυξήσεων, οπότε θα μπορούσε να υπάρξει μία ειδική μέριμνα που θα λύνει το πρόβλημα.
Εάν, ωστόσο, δεν γίνει η σχετική διευκρίνιση, η ρύθμιση-εξπρές για αυτές τις περιπτώσεις θα είναι κυριολεκτικά «δώρον-άδωρον», κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το υπουργείο Οικονομικών εν όψει κυρίως της εφαρμογής της βασικής ρύθμισης των 100 δόσεων.
πηγή:voria.gr
To Top