Σαρρής: «Δεν είναι θέμα της ΕΠΟ οι αδειοδοτήσεις, η επιτροπή παίρνει τις αποφάσεις»

Να ξεκαθαρίσει κάποια θέματα σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης θέλησε ο Γιώργος Σαρρής, τονίζοντας πως η αρμόδια επιτροπή παίρνει την τελική απόφαση και έδωσε εξηγήσεις για άνοιγμα των φακέλων.

Θέμα της επιτροπής είναι η τελική απόφαση για τις άδειες που χορηγούνται στους συλλόγους, όπως δήλωσε ο Γιώργος Σαρρής στον SUPER FM 104,3 με αφορμή τον ΠΑΣ Γιάννινα, που δεν τα κατάφερε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ τόνισε ότι η Ομοσπονδία εποπτεύει το τμήμα αδειοδοτήσεων, στο οποίο είναι επικεφαλής ο Γιώργος Δημητρίου και όχι την επιτροπή, που έχει τον τελευταίο… λόγο.

Ακόμη, μίλησε για το θέμα του ανοίγματος των φακέλων που καταθέτουν οι σύλλογοι και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημοσιοποιείται ένα σκεπτικό αδειοδότησης. Σε ότι αφορά το θέμα των Ηπειρωτών σχολίασε πως πιθανόν κάποια διαδικαστικά λάθη να τους στέρησαν την άδεια, ενώ τόνισε πως οι σχέσεις της ΕΠΟ με τον ΠΑΣ είναι καλές.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε

Ξεκινώντας τη συζήτησή μας από την τελευταία ανακοίνωση της ΕΠΟ, που απαντούσε στην ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννινα, θέλω να ρωτήσω το εξής. Από τη στιγμή που μιλάμε για ανεξάρτητες επιτροπές που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις, γιατί παρενέβη η ΕΠΟ;

Διότι οι ανακοινώσεις αναφέρονταν στην ΕΠΟ γενικά και αόριστα και στο τμήμα αδειοδότησης. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχει καμία δουλειά το τμήμα αδειοδότησης και οι εισηγήσεις του, με τις αποφάσεις των επιτροπών, οι οποίες είναι ανεξάρτητες.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα, όμως, δεν αναφέρθηκε στην ΕΠΟ, αλλά καθαρά στις επιτροπές και άφηνε κάποιες αιχμές στα κριτήρια με τα οποία κόπηκε και ίσως στα διαφορετικά κριτήρια με τα οποία πέρασαν οι άλλες τέσσερις ομάδες στο β’ βαθμό. Εκεί ήταν η ένσταση του ΠΑΣ.

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι σαν ΕΠΟ ως προς τη δουλειά που κάνει το τμήμα αδειοδοτήσεων υπό τον κ. Δημητρίου, όχι η επιτροπή αδειοδότησης. Το τμήμα αδειοδότησης δουλεύει όλο το χρόνο. Πέραν τούτου ουδέν. Και απ’ ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν υπήρχε καμία διαφορά στο τι έγινε με τις άλλες ομάδες. Το τμήμα αδειοδοτήσεων έκανε το καθήκον του, όπως προστάζει ο Νόμος. Το τι αποτελέσματα έβγαλε η επιτροπή, δεν είναι θέμα της ΕΠΟ.

Λέτε ότι έκρινε δηλαδή με τα ίδια κριτήρια, κάτι όμως που το αμφισβητεί ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Να σας πω κάτι, ο ΠΑΣ μπορεί να το αμφισβητεί, αλλά εγώ δεν μπορώ να κρίνω τις αποφάσεις μιας επιτροπής στην οποία συμμετέχει ένας δικαστικός, ένας ορκωτός κι ένας δικηγόρος. Εγώ μπορώ σαν ΕΠΟ να κρίνω και να πω ότι το Τμήμα Αδειοδότησης έχει αποδείξει διαχρονικά ότι κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του. Αυτό φάνηκε και πέρυσι, όπου πάλι το Τμήμα Αδειοδότησης είχε κάνει αρνητική εισήγηση στις επιτροπές, οι αποφάσεις όμως ήταν διαφορετικές. Ήρθε η UEFA μετά και ουσιαστικά δικαιώθηκε το τμήμα αδειοδότησης.

Δεν σας προβληματίζει κύριε Σαρρή το γεγονός ότι φέτος το τμήμα αδειοδοτήσεων έδωσε αρνητικές εισηγήσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, αλλά μόνο ο ΠΑΣ Γιάννινα τελικά δεν πήρε, ενώ οι άλλοι πήραν παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις;

Αυτό πρέπει να ανησυχεί την ίδια την επιτροπή, η οποία έβγαλε τις αποφάσεις και που φυσικά θα απασχολήσει κι εμάς. Αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να ακυρώσουμε μια απόφαση.

Μόνο το CAS μπορεί να αλλάξει μια απόφαση και μόνο εκεί μπορεί να προσφύγει ο ΠΑΣ Γιάννινα;

Ναι, βεβαίως.

Μήπως το γεγονός ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα προσέφυγε πέρυσι στο CAS ενόχλησε την ΕΠΟ;

Όχι, ίσα-ίσα. Ο ΠΑΣ πέρυσι πήγε ενάντια στην απόφαση της UEFA, όχι της ΕΠΟ.

Δεν θα μπορούσε η ΕΠΟ ή εσείς προσωπικά να προτείνετε να ανοίγουν οι φάκελοι κάποιων ομάδων, όταν έχουμε αντικρουόμενες αποφάσεις μεταξύ του κ. Δημητρίου και των επιτροπών;

Το απαγορεύει ο κανονισμός. Υπογράφεται μια ρήτρα εμπιστευτικότητας μεταξύ των ομάδων, η οποία μπορεί να αρθεί μόνο αν συμφωνήσει η ομάδα που ενδιαφέρεται για το φάκελό της.
Αυτό που λέτε είναι ένα θέμα που μπορεί να απασχολήσει πρωτίστως της Super League και δευτερευόντως την ΕΠΟ.

Η ΕΠΟ κάλεσε τον ΠΑΣ Γιάννινα να ανοίξει το φάκελό του. Αν τον ανοίξει όμως δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημοσιοποιηθούν και κάποια στοιχεία ποδοσφαιριστών ή τραπεζικών ιδρυμάτων με τα οποία συνεργάζεται η ΠΑΕ;

Γι’ αυτό υπάρχουν οι ρήτρες εμπιστευτικότητας και απορρήτου και θεωρώ ότι καλώς υπάρχουν. Όμως δεν μπορούμε να βγαίνουμε και να λέμε ότι αδίκως κοπήκαμε και χατιρικώς πήραν κάποιοι άλλοι.

Αν ο ΠΑΣ εκθέσει με το άνοιγμα του φακέλου τους ποδοσφαιριστές του ή μία τράπεζα που μπορεί να του δίνει ένα ευνοϊκό επιτόκιο και δεν θέλει αυτό να φανεί πιο έξω, πως θα δημοσιοποιηθούν αυτά ενώ δεν είναι στα προβλήματα μιας ομάδας;

Εμάς πρωτίστως μας ενδιαφέρει να μην εκτίθεται η ΕΠΟ. Η ΕΠΟ δεν εκτίθεται από τη στιγμή που το τμήμα αδειοδότησης κάνει σωστά τη δουλειά του και κάνει κατά τη γνώμη του και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, εισηγήσεις σ’ αυτές τις ανεξάρτητες επιτροπές. Τώρα, αν οι επιτροπές αυτές παίρνουν πάντα σωστές αποφάσεις ή όχι είναι ένα άλλο θέμα, στο οποίο δεν μπορώ να πάρω εγώ θέση.

Για διαδικαστικούς λόγους, τι ακριβώς σημαίνει άνοιγμα ενός φακέλου. Βγάζετε ό,τι στοιχείο έχει στείλει η ομάδα;

Ναι, ναι.

Δηλαδή θα δημοσιοποιείται μία-μία τις σελίδες του φακέλου στο site της ΕΠΟ;

Θα δημοσιοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους για μία ομάδα, κατά την άποψη του τμήματος αδειοδότησης, έκανε την αρνητική εισήγηση.

Δηλαδή το σκεπτικό;

Όχι το σκεπτικό, τα στοιχεία.

Πάντως δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιείται έστω το σκεπτικό για να είναι πιο κρυστάλλινη η διαδικασία; Κάθε χρόνο υπάρχει θέμα με τις αδειοδοτήσεις, φέτος με τον ΠΑΣ, παλιότερα όμως είχε υπάρξει και ένταση με τον Ηρακλή…

Ακούστε, το θέμα αυτό είναι πολύ λεπτό. Όποιος νομίζει ότι αδικήθηκε μπορεί να συνηγορήσει να ανοίξει ο φάκελός του. Τελεία και παύλα. Τώρα το θέμα κατά την άποψή μου είναι ότι πέρυσι έγινε ό,τι έγινε, εκτεθήκαμε και σαν επιτροπή ανεξάρτητη στην UEFA, όπως το γνωρίζετε όλοι, αλλά δικαιώθηκε το τμήμα αδειοδότησης.

Ναι, γιατί οι επιτροπές είχαν δώσει κακώς τις άδειες σε Παναθηναϊκό και ΠΑΣ Γιάννινα. Η UEFA ανέτρεψε αυτές τις αποφάσεις.

Η ΕΠΟ και το τμήμα αδειοδότησης προσπαθεί και κάνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει τις ομάδες να παίρνουν όλες άδεια. Αυτό κάνει. Σας ξαναλέω, όμως, ότι οι επιτροπές είναι ένα άλλο θέμα.

Οι επιτροπές, όμως, διορίζονται από την ΕΠΟ…

Εμείς έχουμε έναν κατάλογο με συνταξιούχους δικαστικούς που μας δίνει ο σύλλογος συνταξιούχων δικαστικών και από εκεί και πέρα εμείς ορίζουμε έναν δικαστή από τον κατάλογο, έναν ορκωτό κι έναν δικηγόρο. Τον ορκωτό και τον δικηγόρο τους διορίζει η Super League, όχι εμείς.

Κάθε χρόνο ο ΠΑΣ Γιάννινα χάνει την άδεια και μ’ έναν διαφορετικό τρόπο. Την πρώτη χρονιά είχε αδειοδοτηθεί σε πρώτο βαθμό και μόνο στον ΠΑΣ έκανε έφεση ο κ. Δημητρίου και έχασε την άδεια σε δεύτερο βαθμό. Πέρυσι παρενέβη η UEFA. Δεν φαίνεται δηλαδή να υπάρχει μια ξεκάθαρη άποψη για τον ΠΑΣ Γιάννινα από επιτροπή σε επιτροπή. Αυτό πως γίνεται, πως το εξηγείτε;

Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση και μη με ρωτάτε τέτοια πράγματα, γιατί δεν μπορώ να σας απαντήσω. Προφανώς κάποιες λεπτομέρειες, δεν ξέρω τι, δεν είναι καλές στον φάκελο και γι’ αυτό δημιουργείται αυτό το θέμα. Ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί ο ΠΑΣ είναι ένα ιστορικό σωματείο και μια ομάδα που διαχρονικά πρωταγωνιστεί στη Super League. Ο πρόεδρός του είναι ένας αξιόλογος παράγοντας. Πιθανόν κάποια διαδικαστικά λάθη γίνονται στον φάκελο, δεν ξέρω τι, και δημιουργείται αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω να είναι η τελευταία χρόνια και από του χρόνου να μπορεί να αδειοδοτείται.

Μπορεί να διαταράχθηκαν οι σχέσεις του ΠΑΣ Γιάννινα με την ΕΠΟ τα τελευταία χρόνια απ’ αυτό το θέμα;

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και θεωρώ ότι το ξέρει και ο πρόεδρος του ΠΑΣ και όλοι. Κανένα θέμα διατάραξης των σχέσεων του ΠΑΣ Γιάννινα με την ΕΠΟ.

Νομίζω ότι μας διαφωτίσατε αρκετά σε κάποια θέματα…

Να πω ότι αυτά ισχύουν για όλες τις ομάδες και για όλες τις αδειοδοτήσεις και για ό,τι γίνεται κάθε χρόνο και πιστεύω ότι του χρόνου θα φτάσουμε στο σημείο να μην κοπεί μία ομάδα και όλες οι άλλες να παίρνουν άδεια. Η ΕΠΟ θα κάνει ό,τι μπορεί μέσω του τμήματος αδειοδοτήσεων, να παίρνουν όλοι άδεια.

Παρεμπιπτόντως, το τμήμα αδειοδότησης είναι μόνο ο κ. Δημητρίου ή κι άλλα άτομα;

Όχι, είναι κι άλλα άτομα. Επικεφαλής και προϊστάμενος του τμήματος, όμως, είναι ο κ. Δημητρίου.

To Top