Σηφάκης: Τα όνειρα, η ανώμαλη προσγείωση και το Κρητικό πείσμα

«Αυτή είναι η πιο κομβική χρονιά της καριέρας μου», ήταν τα λόγια του Μιχάλη Σηφάκη πριν μερικές μόνο εβδομάδες, μόνο που δεν μπορούσε να σκεφθεί πώς ένας τραυματισμός θα μπορούσε να τον ρίξει πίσω… Είναι σίγουρο πως στο άκουσμα της είδησης το μεσημέρι της Παρασκευής, δηλαδή ότι ο διεθνής πορτιέρο εγχειρίσθηκε -με αποτέλεσμα να μείνει τέσσερις με πέντε μήνες εκτός δράσης, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου των «κιτρίνων» ένιωσε ένα μούδιασμα. Προφανώς, αφού πέρα από έναν ποδοσφαιριστή του Άρη, μιλάμε για τον αρχηγό της ομάδας και μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των αποδυτηρίων αυτή τη στιγμή.

Η αλήθεια είναι πως ο Κρητικός γκολκίπερ έχει το μικρόβιο του ποδοσφαιριστή, ο οποίος πάντα βάζει το ποδόσφαιρο πάνω απ’ όλα. Το συμφέρον της ομάδας του. «Ματώνει», για να είμαστε πιο σαφείς, τη φανέλα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που αγωνιζόταν με πρόβλημα στο γόνατο (και η αλήθεια είναι πως ήταν πάντα από τους πολυτιμότερους και πιο σταθερούς ποδοσφαιριστές του Άρη), δεν το έκανε εν αγνοία του. Τουναντίον. Με τάσεις αυτοθυσίας έμπαινε πάντα και έπαιζε με σκοπό να μην αφήσει την ομάδα από τις υπερπολύτιμες υπηρεσίες του (όχι μόνο αγωνιστικά). Με αφορμή λοιπόν τη σημερινή άσχημη τροπή στον τραυματισμό του, το PRESSARIS, κάνει μία  αναδρομή στην πορεία του…

Πειραιάς, Ηράκλειο και Χαριλάου!

Τη σεζόν 2007-2008, ο Μιχάλης Σηφάκης αγωνίζεται με τη φανέλα του Ολυμπιακού (ως δανεικός από τον ΟΦΗ), όμως λόγω της παρουσίας του Αντώνη Νικοπολίδη περιορίζεται σε μόλις δύο συμμετοχές. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς οι «ερυθρόλευκο» δεν κάνουν χρήση της οψιόν αγοράς του παίκτη (ας… πρόσεχαν) και έτσι ο Άρης εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες και τη θέληση του 24χρονου τότε Μιχάλη έρχεται σε συμφωνία με τους Κρητικούς και τον κάνει δικό του.

Πίσω από τον Κέλεμεν!

Η αλήθεια είναι πως ο Σηφάκης δεν καθιερώθηκε άμεσα στα βασικά πλάνα του Κίκε Ερνάντεθ (τότε προπονητής του Άρη), μένοντας στον πάγκο ως αναπληρωματικός του Μάριαν Κέλεμεν. Μάλιστα αυτή η επιμονή του Ισπανού τεχνικού είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης στις τάξεις των οπαδών, ουκ ολίγες φορές.

Άσχημο ντεμπούτο στο… νησί του

Το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Άρη θα το κάνει στις 14/09/2008, στον Παγκρήτιο κόντρα στον Εργοτέλη, ένα ματς που ο διεθνής τερματοφύλακας δε θα θέλει να θυμάται. Μέσα σε ένα ημίχρονο η άμυνα του Άρη, έκανε δώρο στην ομάδα του Καραγεωργίου τρία γκολ. Τελικό αποτέλεσμα, απίστευτη ήττα με 3-0.

sifakis cr crΚαθιέρωση και επιβράβευση

Εν συνεχεία ο Μιχάλης Σηφάκης και έπειτα από τον Νοέμβριο του 2008 καθιερώθηκε στο βασικό σχήμα της ομάδας, κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Η αγωνιστική του αναγέννηση, μετά τα παθητικό του πέρασμα από τον Ολυμπιακό, δε συνδυάστηκε και με επιτυχημένη πρώτη σεζόν στο «Κλ. Βικελίδης» (μη έξοδος στην Ευρώπη και αποκλεισμός στη φάση των 16 από τον ΠΑΟΚ στα πέναλτι εντός έδρας).

Συνεχείς κλήσεις στην Εθνική και ντεμπούτο

Οι εμφανίσεις του Σηφάκη δεν περνούν απαρατήρητες από τον Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος τον καλεί στην Εθνική ομάδα, δίνοντας του μάλιστα φανέλα βασικού για πρώτη φορά στις 14/10/2009 κόντρα στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, η συνεχής παρουσία του στην Εθνική Ελλάδας ανεβάζει τις μετοχές του ίδιου και κάνει διάφορες ομάδες να τον. ορέγονται. Με τη διοίκηση του Άρη να κόβει σε όλους τη. φόρα και να υπογράφει με τον παίκτη στις αρχές του 2010 νέο συμβόλαιο συνεργασίας, ως τον Ιούνιο του 2012.

Κούπερ και  αποκορύφωση

Την επόμενη σεζόν ο Άρης δεν ξεκινά και πάλι καλά, όμως το Νοέμβριο η ομάδα αλλάζει προπονητή και τον Ιομάρ Μαζίνιο, διαδέχεται ο πασίγνωστος Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Όπως ο Βραζιλιάνος προπονητής, έτσι και ο Αργεντινός δίνουν τη φανέλα του βασικού στο Σηφάκη. σπίτι, με τον τερματοφύλακα του Άρη να επιβεβαιώνει πως είναι ο κορυφαίος Έλληνας. Με τον Κούπερ ο Άρης φτάνει ως τον τελικό του Κυπέλλου και ο Σηφάκης συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό. Πολλές φορές θα παίξει και ως τραυματίας, ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα του να μην αντέχει από τους πόνους σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο «Κλ. Βικελίδης», όμως σφίγγοντας τα δόντια συνεχίζει να αγωνίζεται κρατώντας το μηδέν!

“Πόρτα” στο Μουντιάλ
Οι γνωστές εμμονές όμως του Ότο Ρεχάγκελ τον αφήνουν στον πάγκο καθ’ όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής, με αποτέλεσμα τα τραγικά λάθη του Αλέξη Τζόρβα να φέρουν μεγάλη ευθύνη για τον αποκλεισμό της ομάδας, από τη φάση των ομίλων.

sifakis-ethnikhΣτα πέρατα της Ευρώπης

Η περσινή σεζόν ήταν όμως με διαφορά η κορυφαία, στην καριέρα του Σηφάκη. Ο Ότο Ρεχάγκελ αποχωρεί από την Εθνική και ο τερματοφύλακας του Άρη χρίζεται άμεσα βασικός και αναντικατάστατος από τον νέο εκλέκτορα, Φερνάντο Σάντος. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ο Σηφάκης πετυχαίνει με τον Άρη, ότι δεν κατάφερε σε διεθνές επίπεδο με την Εθνική στο Μουντιάλ. Μεγάλες εμφανίσεις και πορεία ως τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Όλη η Ευρώπη μαθαίνει τα κατορθώματα της Ελληνικής ομάδας και συνάμα  του Σηφάκη, ο οποίος είναι εκ των κορυφαίων της. Οι μετοχές του Έλληνα γκολκίπερ αυξάνονται διαρκώς. Ο ίδιος παρότι με πρόβλημα στο γόνατο συνεχίζει και πάιζει κάνοντας σπουδαίες εμφανίσεις, σε πολύ σημαντικά ματς. Ιδίως στην Ευρώπη. Μεγάλα παιχνίδια σε γήπεδα όπως το «Βιθέντε Καλντερόν», την “Μπάι Αρένα”, το “Σίτι οφ Μάντσεστερ” και το “Τρόντχαϊμ”, κόντρα σε Ατλέτικο Μαδρίτης, Λεβερκούζεν, Μάντσεστερ Σίτι και Ρόζενμποργκ, το «κοπέλι» παίζει με φανερή διάθεση αυτοθυσίας. Αν και ο Άρης εντός των τειχών για διάφορους λόγους δεν πετυχαίνει τους στόχους του, ο Σηφάκης παραμένει ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας.

Τα όνειρα και η… ανώμαλη προσγείωση
Η φετινή χρονιά ξεκινάει με στόχους και μεγαλεπήβολα σχέδια τόσο για τον Άρη, όσο και το Σηφάκη. Η εκκίνηση για τους κίτρινους δεν είναι η ιδανική -κάθε άλλο δηλαδή- όπως και για τον αρχηγό τους. Ο ίδιος κάνοντας αρχηγική εμφάνιση μετά την ήττα από τον Ατρόμητο (όπου έχει παίξει με σοβαρό πρόβλημα) μιλάει με έντονο τρόπο, θέλοντας να ταρακουνήσει τους συμπαίκτες του. Ο ίδιος λίγα εικοσιτετράωρα μετά βγαίνει και δηλώνει μετανιωμένος, μέσω γραπτής του δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας. Στην Εθνική παραμένει βασικός και η διαφαινόμενη πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το προσεχές καλοκαίρι στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, τον γεμίζει αυτοπεποίθηση.
Η τύχη όμως δεν είναι γενναιόδωρη μαζί του όμως. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα προβλήματος στο γόνατο, σήμερα ο Έλληνας τερματοφύλακας ξεκινάει τον δικό του Γολγοθά…με στόχο να επιστρέψει δυνατότερος και πιο γερός. Άλλωστε έτσι είναι το σκαρί του. Άλλωστε η Εθνική χρειάζεται τον τερματοφύλακά της και ο Άρης τον αρχηγό και φύλακα και άγγελό του.

To Top