Σκέψεις για την ενοποίηση Super League-Football League!

Τη σκέψη για την ενοποίηση της Super League με την Football League σε μια ενιαία επαγγελματική διοργανώτρια αρχή έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής.

Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει αυτή την περίπτωση-χωρίς βέβαια να έχει τεθεί τίποτα στα όργανα-, με τη νέα Λίγκα που θα φτιαχτεί να έχει δύο κατηγορίες, την πρώτη και την δεύτερη. Παράλληλα, μιλάμε για την διάλυση των διοργανωτριών αρχών με την τωρινή τους μορφή και την συνένωσή τους με κοινό προεδρείο και κοινό ταμείο.

Ο κύριος λόγος που ο κ. Σαρρής θέλει να κάνει αυτή την κίνηση είναι το ασταθές οικονομικό περιβάλλον της Football League, το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές. Στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία υπάρχουν ομάδες που έχουν αδυναμία να πληρώσουν τις οφειλές τους προς παίκτες, ενω σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της ΕΕΑ και αυτές της επιτροπής αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Ας μην ξεχνάμε, δε, πως μέχρι τελευταία στιγμή η διοργανώτρια αρχή της Β΄ Εθνικής «ψαχνόταν» για τον αριθμό των ομάδων που θα απαρτίζουν τους 2 ομίλους στο νέο πρωτάθλημα.

Τα αγκάθια του μεγάλου αδελφού

Οι βασικές ενστάσεις στην σκέψη του Γ. Σαρρή που αναμένεται να έχει ο «μεγάλος αδελφός», δηλαδή η Super League, είναι οι εξής:

Πρώτον: Ένας από τους βασικούς άξονες από τη δημιουργία της Super League το 2006 ήταν η «απαλλαγή» της Α΄ Εθνικής από την τότε ΕΠΑΕ, δηλαδή την διοργανώτρια αρχή που είχε την Α΄,  την Β΄ και την Γ΄ Εθνική, και την δημιουργία μια νέας αρχής των «μεγάλων» με βασικό άξονα μεταξύ άλλων ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο για τις ανάγκες του συνεταιρισμού.

Δεύτερον: Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον της Β΄Εθνικής που θα πάει πολυ πίσω την οικονομική λειτουργία της Λίγκας, καθώς η πίτα θα μοιράζεται… διαφορετικά.

Τρίτον: Ένας ακόμη λόγος είναι ότι η Super League ,η οποία έχει και αυτή τα δικά της προβλήματα, στηρίζει οικονομικά την Β΄ Εθνική, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να μοιράζεται κατά κάποιον τρόπο τα χρήματά της σε τέτοιο βαθμό.

Τετάρτον: Όσον αφορά το διοικητικό μέρος, φαντάζει δύσκολο σαν σκέψη να κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι δυνατές ομάδες της Super League με αυτές της B΄ που έχουν βαθιά, οικονομικά προβλήματα. Και δεν το αναφέρουμε σε επίπεδο κομπλεξισμού των μεγάλων προς τους μικρούς, αλλά στο ότι δεν θα υπάρχει πεδίο συζήτησης.

Πέμπτον: Σχετικά με τη Nova, το συνδρομητικό κανάλι ίσως είναι το μικρότερο, αγκάθι. Καθώς μπορεί να υπάρχει ξεχωριστή τηλεοπτική κάλυψη από άλλο συνδρομητικό για τις δύο κατηγορίες.

Παράλληλα, η σκέψη για μια Ενωση με δύο διαφορετικά ταμεία, και δύο Δ.Σ δεν είναι ουσιαστική, καθώς όπως εξηγήσαμε , ο στόχος είναι η βοήθεια –κυρίος της Β΄ που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα συντήρησης της – με το κοινό ταμείο των δύο Ενώσεων.

Η ρεαλιστική περίπτωση

Στο τελευταίο Δ.Σ της, η ΕΠΟ, μέσω του προέδρου της, εξέφρασε πως «βλέπει» ως πιο ρεαλιστικό το πρωτάθλημα και στις δύο κατηγορίες από τη σεζόν 2015 – 16 να διεξάγεται με 16 ομάδες. Αυτό μπορεί να είναι και η λύση για την δημιουργία της νέας διοργανώτριας αρχής, καθώς οι ομάδες θα είναι λιγότερες.

Πηγή: soccerplus.gr

To Top