Σκληρές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας για “λουκέτο” σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Με «λουκέτο» απειλούνται οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας καθώς η τρόικα, κυρίως η Κομισιόν, απορρίπτουν μέχρι στιγμής την ελληνική πρόταση για εκκαθάριση εν λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.

Η τρόικα, με ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Φ. Γεννηματά, προκάλεσε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον των τριών εταιρειών, κρίνοντας μη βιώσιμη τη λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία και αντιπροτείνοντας τον «ξαφνικό θάνατο» των εταιρειών, έως και την απόλυση των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση. Κάτι που, σύμφωνα με την Ημερησία, όπως διαμηνύει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό.

“Θα δώσω τη μάχη, προσωπικά” φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κ. Φ. Γεννηματά, δηλώνοντας έτοιμος να φέρει το θέμα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα ανέκυψε ξαφνικά με τις ενστάσεις να διατυπώνονται κυρίως από την πλευρά της Κομισιόν και κυρίως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους εκπροσώπους της τρόικας. Όπως λέει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή η Αθήνα θα υποστηρίξει πως με το μοντέλο της εκκαθάρισης εν λειτουργία, σε βάθος πενταετίας, το όφελος για το Δημόσιο θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που θα προκύψει εάν υιοθετηθεί η λύση της πτώχευσης.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναθέσει σε συμβούλους να ποσοτικοποιήσουν και τα δύο σενάρια -εκκαθάριση εν λειτουργία ή πτώχευση- σε βάθος πενταετίας, ενόψει των διαβουλεύσεων που επικείνται με την τρόικα, με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου να κάνει πάντως λόγο για μια δύσκολη μάχη.

Ήδη από χτες σήμανε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου και στα εμπλεκόμενα υπουργεία, με απανωτές συσκέψεις για να καθοριστεί μια ενιαία και τεκμηριωμένη γραμμή άμυνας έναντι των ακραίων απαιτήσεων της τρόικας. Η αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων εταιρειών αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου. Αυτό ήταν και το λιτό μήνυμα που επέλεξε να στείλει χθες η Κομισιόν, αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις για το φλέγον ζήτημα, αν οι εργαζόμενοι θα απολυθούν χωρίς να λάβουν αποζημιώσεις.

Η Φ. Γεννηματά δήλωσε πως η τρόικα έχει υπολογίσει λανθασμένα τα ποσά που απαιτούνται, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εκκαθάρισης εν λειτουργία. Σύμφωνα με την ίδια, η τρόικα θεωρεί πως για τα ΕΑΣ απαιτούνται 144 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά. Εμείς λέμε, είπε η κ. Γεννηματά, 30 εκατ. και ότι αυτά θα επιστραφούν στο Δημόσιο μέσα από τη λειτουργία εταιρείας. Και θέλουμε και άλλα 12 εκατ. ευρώ για πακέτο εθελουσίας για 350 άτομα επί συνόλου 818 εργαζομένων.

Πηγή: news247.gr

 

To Top