Σπύρος Χριστοφορίδης: “Οι θέσεις μου για την ΚΜΑ”

Το PRESSARIS συνεχίζει να φιλοξενεί και θα φιλοξενεί μέχρι και την 1η Ιουλίου απόψεις, θέσεις, σχόλια των υποψήφιων για τις εκλογές της ΚΜΑ της 2ης Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι μπορούν, μάλιστα, να στέλνουν στο [email protected] aπόψεις, σχόλια, προτάσεις ενόψει των αρχαιρεσιών.

Ο Σπύρος Χριστοφορίδης, ένας από τους 19 υποψήφιους, έστειλε στο PRESSARIS τις δικές του θέσεις για την ΚΜΑ και τις εκλογές.

“Η Λέσχη Φίλων ΑΡΗ, εν τη γενέσει της, προτού μετονομαστεί (δυστυχώς) σε ΚΜΑ εξαιτίας των τροποποιήσεων του αθλητικού νόμου, υπήρξε το ρεαλιστικό γέννημα της ανάγκης της μεγαλύτερης ομάδας της πόλης μας να γλιτώσει από τους πάτρονες που καπηλεύονται το όνομα και τη βαριά της φανέλα επί σειρά ετών.

Με τα χρόνια ο θεσμός γιγαντώθηκε, η ομάδα μπήκε σε δρόμο επιτυχιών (4 τελικοί, εξαιρετική πορεία της ομάδας του Κούπερ στην Ευρώπη), για να επιστρέψουμε πρόσφατα στη συρρίκνωση (των συμμετεχόντων στις Συνελεύσεις, πολλώ δε μάλλον του αριθμού των οικονομικά τακτοποιημένων μελών), στη μιζέρια και την εσωστρέφεια, που άρχισαν πάλι να εμφανίζονται δειλά δειλά πάνω από το «ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ».

Δεν έχει νομίζω ιδιαίτερο νόημα σε μια προεκλογική περίοδο να αναζητήσουμε τι έφταιξε. Σημαντικότερη θεωρώ είναι η αναζήτηση του τι «μέλλει γενέσθαι».

Εν περιλήψει πρέπει – κατά τη γνώμη μου – να οδηγηθούμε μεσοπρόθεσμα σε ένα πιο τεχνοκρατικό μοντέλο διοίκησης. Καλοί οι 50 νομικοί – μέλη της ΚΜΑ (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγομαι), αλλά η υποχρέωση ενός έμμισθου νομικού συμβούλου, του οποίου η γνώμη θα συνοδεύεται από την αυξημένη ευθύνη και υποχρέωση εκπηγάζει από την έμμισθη σχέση, θα κάνει τη λειτουργία της ΚΜΑ στα ζωτικής σημασίας νομικά θέματα που αντιμετωπίζει πιο εύρυθμη. Φαινόμενα σαν αυτά πρόσφατης συνέλευσης όπου εκκλήθηκαν οι νομικοί – αδιακρίτως – για να γνωμοδοτήσουν μεσούσης της Γ.Σ. για το αν είναι εφικτό να ανανεωθεί από το σώμα της Γ.Σ. η θητεία του Δ.Σ., θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν είχε ζητηθεί έγκαιρα από δικηγόρο να έχει έτοιμες τις σχετικές απαντήσεις.

Επιπλέον η πρόταση που -τολμώ να- καταθέσω για τον τρόπο εκλογής ή διορισμού της ΠΑΕ έχει ως εξής:

«Πώς επιτυγχάνεται το αυτοδιοίκητο – Μια υπόθεση εργασίας για την

Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ

  • Πρόεδρος ή/και Δ. Σύμβουλος εκλεγμένος απευθείας από την ΚΜΑ.

  • Τρεις Αντιπρόεδροι, με διαφορετικά αντικείμενα, έμμισθοι, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η αποκλειστική απασχόληση και η υπογραφή/συνυπογραφή – ανάληψη ευθύνης στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους.

Προτεινόμενοι τομείς: α) Οικονομικά – φορολογικά θέματα

β) Εμπορικά – διαφημιστικά – χορηγικά θέματα

γ) Νομικά – τραπεζικά – εταιρικά θέματα

Χρειαζόμαστε πλέον τεχνοκράτες, η Αρειανοσύνη δε φτάνει από μόνη της. Ενδεχόμενα μπορεί να γίνει και πρόσκληση ενδιαφέροντος, ώστε σε στενό κύκλο, ή να εξουσιοδοτηθεί από αντιπροσωπεία της ΚΜΑ ο Πρόεδρος του Δ. Σ. της Π.Α.Ε. για να κάνει επιλεκτικές επαφές με κάποιους προταθέντες ενδιαφερομένους. Η υπογραφή/συνυπογραφή των αποφάσεων που αφορούν τους αντιπροέδρους εξασφαλίζει:

α) Δέσμευσή τους για όσα εισηγούνται/Ανάληψη κινδύνων επί προσωπικού σε περίπτωση αποδεδειγμένα εσφαλμένων υποδείξεων.

β) Δικαιολόγηση του μισθού. Όταν είσαι υπόλογος και υπογράφεις, πρέπει και να αμείβεσαι ανάλογα.

γ) Απαλλαγή του Προέδρου από ευθύνες επί ειδικών θεμάτων για τα οποία δεν είναι δυνατό να έχει πλήρη γνώση και αντίληψη.

δ) Εξασφαλίζει την καλύτερη εκμετάλλευση του νέου γηπέδου, εάν ποτέ αυτό ανεγερθεί, εξεταζόμενη με τεχνοκρατική και όχι μόνο συναισθηματική αντίληψη.

  • 1 μέλος της ΚΜΑ επίσης εκλεγμένο, όπως και ο Πρόεδρος, με αρμοδιότητες να μεταφέρει στο σώμα της Λέσχης τα πεπραγμένα, ή όσα εξ αυτών είναι κοινοποιήσιμα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να ελέγχει με τη βοήθεια της εξελεγκτικής επιτροπής τους Αντιπροέδρους και να κατευθύνει τις δράσεις προς την στρατολόγηση νέων μελών στη Λέσχη, άρα προς την είσπραξη περισσότερων εσόδων. Για αυτή τη θέση δεν αποκλείεται η εκ περιτροπής συμμετοχή μελών του Δ. Σ. της Λέσχης, ακόμα και του Προέδρου αυτής.

  • 1 μέλος του Α. Σ., όπως ο νόμος επιβάλλει.

  • 1 μέλος των συνδέσμων του ΑΡΗ, με ευθύνη τη σχέση με τους φιλάθλους και την ενημέρωση αυτών. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν οι σύνδεσμοι επισήμως στις επαφές με την Εισαγγελία, την Αστυνομία, τους Υπεύθυνους Τάξης της SUPERLEAGUE και της Δ.Ε.Α.Β. Η άμεση ενημέρωση και η θέση ευθύνης των εκπροσώπων τους στο Δ. Σ. της Π. Α. Ε. θα έθετε πάντες προ των ευθυνών τους ( βλ. παράδειγμα Α. Ε. Κ. , όπου εκπρόσωπος της Ένωσης 1914 συμμετέχει θεσμικά στο Δ. Σ. της Π. Α. Ε. Α.Ε.Κ. )

  • Διοικητικό Συμβούλιο : συνεδριάζει 2 φορές το μήνα, τουλάχιστον, σε γνωστή εκ των προτέρων ημερομηνία. Απουσίες αδικαιολόγητες και τακτές επιφέρουν εκ του καταστατικού (μετά από τροποποίησή του) έκπτωση του απόντος μέλους από τα καθήκοντά του.

  • Εκπροσώπηση της SUPERLEAGUE : Οι 3 Αντιπρόεδροι εκ περιτροπής, ανάλογα με το είδος των προς συζήτηση θεμάτων. Οι τεχνοκράτες πρέπει να ρίξουν γέφυρες με τους εκεί τεχνοκράτες της Λίγκας, για να μπορούμε να διεκδικούμε περισσότερα.

  • Εκπροσώπηση στις Πειθαρχικές Επιτροπές, την ΕΕΑ και τα Αθλητικά Δικαστήρια : Μόνιμη εκπροσώπηση – με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών – από δικηγόρο Θεσσαλονίκης, όχι απαραίτητα το νομικό σύμβουλο της Π. Α. Ε. ΑΡΗΣ. Η εκ περιτροπής εκπροσώπησή μας απ’ τους αθλητικολόγους των Αθηνών δε μας εξυπηρετεί, αντίθετα εγκυμονεί κινδύνους.

  • Διοίκηση προσωπικού : οι τρεις Αντιπρόεδροι επιμερίζονται τις ευθύνες για το υπαλληλικό προσωπικό, εισηγούνται προσλήψεις/απολύσεις, αξιολογούν και κατανέμουν αρμοδιότητες. Έτσι, αποφεύγονται οι «ιδιαίτερες σχέσεις», ενώ ελαχιστοποιούνται – με δεδομένο ότι είναι ευκολότερος ο έλεγχος των υπαλλήλων – οι καταστροφικές διαρροές προς τον τύπο.

Εναλλακτικό σενάριο : Αν εμφανιστεί το φαινόμενο κανείς Πρόεδρος στο μέλλον να μην επιθυμεί να αναλαμβάνει και το δικαίωμα υπογραφής/εκπροσώπησης, μπορεί το καταστατικό να προβλέψει την πρόσληψη έμμισθου εντεταλμένου συμβούλου στα πρότυπα άλλων Π.Α.Ε. της Αθήνας. Έτσι οι ευθύνες των υπογραφών συνοδεύονται και από αξιοπρεπή αμοιβή, καθιστώντας ελκυστική τη θέση του νόμιμου εκπροσώπου.

Αυτό είναι ένα τρόπον τινά σχέδιο ώστε να εδραιωθεί στην ομάδα της καρδιάς μας το αυτοδιοίκητο. Και επειδή στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η άλλη λύση είναι να ενημερώσουμε αναλυτικά το λαό της Λέσχης για την οικονομική θέση και το επισφαλές του Συλλόγου και να τον αφήσουμε να επιλέξει αν θα ξαναναζητήσει το «μεγιστάνα» που θα μας διοικήσει ή θα προχωρήσει, ματώνοντας εκ νέου οικονομικά αν χρειαστεί, στη λύση (μονόδρομο κατ’ εμέ για τον ΑΡΗ ) της συμμετοχικής και συλλογικής δημοκρατίας/διοίκησης του Συλλόγου, για την οποία τόσοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, αισθάνονται περήφανοι και συνάμα αδικαίωτοι ακόμα».

Καταλήγοντας, και για να μην ξεχνάμε τη ιστορία μας, ας αναρωτηθούμε τα εξής:

Ποιος θα το περίμενε άραγε, στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του ’80 ή αργότερα, μετά τη φυγή Κοντομηνά και την «αναγκαστική» έλευση Ζαχουδάνη ότι θα διαβαίναμε ταχιά όλο το δρόμο και θα φτάναμε ως εδώ. Χωρίς τον ιδιοκτήτη με την ξέχειλη τσέπη. Μόνο με τη συγκλονιστική δύναμη της φωνής και της οικονομικής στήριξης του κόσμου. Με –δωρεάν- μαθήματα δημοκρατίας, προσομοιάζουσας στο «Χρυσό Αιώνα» του Περικλή. Και με τη ΚΜΑ σε ρόλο Εκκλησίας του Δήμου.

Με υψηλό ποσοστό μετοχών ήδη στη διάθεσή της, με τη βούλα πλέον και του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Με τα ανέκκλητα πληρεξούσια των φυσικών προσώπων – θεματοφυλάκων των υπολοίπων μετοχών ανά χείρας, που της δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία στις Γενικές Συνελεύσεις.

Για να εκλέγει διοικήσεις, να πρωτοπορεί, να συντελεί στη δημιουργία ομάδων – κόσμημα. Για να «βγαίνει» μπροστά, στηρίζοντας την εκλεγμένη διοίκηση, κάθε φορά που οι ανάγκες το επιβάλλουν. Για να είμαστε όλοι περήφανοι για τις εκάστοτε επιλογές της, που πλέον είναι και δικές μας. Για να μην πισωγυρίσουμε ποτέ στον απομονωτισμό και τη μιζέρια και να ξεχάσουμε οριστικά τα φαντάσματα του παρελθόντος. Να μην καλέσουμε ποτέ αυτόκλητους σωτήρες. Για να είναι η Διοίκηση πάντα σάρκα από τις σάρκες μας. Και γιατί τέλος στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η λύση βρίσκεται πάντα. Venceremos!

Καλόν αέρα στα όνειρά μας

Σπύρος Χριστοφορίδης

                                                                                                                    Δικηγόρος”

To Top