ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τάτος: “Μίλησα με Καρυπίδη για να γυρίσω στον Άρη, δεν με ήθελε ο Ένινγκ”

Ο Ανδρέας Τάτος μίλησε για τη νέα σελίδα στην ποδοσφαιρική του καριέρα, την επιλογή της Ξάνθης, αλλά και την επιθυμία του να επιστρέψει στον Άρη.

Ο 31χρονος άλλοτε μεσοεπιθετικός του Άρη, επαναπατρίστηκε μετά από τρία χρόνια στην Τουρκία και υπέγραψε συμβόλαιο με την Ξάνθη, η οποία αγωνίζεται τη φετινή σεζόν στη Β΄ Εθνική.

Αναλυτικά όσα είπε στο thrakisports:

Η πρώτη αυτονόητη ερώτηση είναι «γιατί σε βρίσκουμε στην Ξάνθη»; Τι σε έπεισε να έρθεις σε μια ομάδα που μόλις υποβιβάστηκε, όπως υποβιβάστηκε, στην Β’ Εθνική; Δεν υπήρχαν καλύτερες προτάσεις;

Το αντίθετο, υπήρχαν. Αλλά επέλεξα αυτό που λέει η καρδιά μου. Και είπε Ξάνθη για χάρη του Ανέστη Τσετινέ. Εδώ με έφερε ο μάνατζέρ μου. Τόσα χρόνια με έχει βοηθήσει σε πολλά και τώρα ζήτησε την δική μου βοήθεια. Είχα τέσσερις προτάσεις από ομάδες Α’ Εθνικής αλλά για εμένα κάποια πράγματα είναι πάνω από χρήματα. Είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Ήρθα λοιπόν στην Ξάνθη για να βοηθήσω σε αυτήν την νέα προσπάθεια ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει στο παρελθόν. Ήρθα για να στηρίξω αυτήν την νέα προσπάθεια και να συμβάλω στην επιτυχία της.

Ρίσκο να έχεις προτάσεις από Α’ Εθνική και να επιλέγεις μια ομάδα στην Β’ Εθνική. Και φαντάζομαι θα μπορούσες κάλλιστα να μείνεις και στην Τουρκία.

Αυτό είναι αλήθεια και τα ποσά ήταν αρκετά πιο μεγάλα στην Τουρκία, αφού εκεί δεν έχει εφορία και η αντίστοιχη ΕΠΟ δίνει μεγάλα πριμ στις νίκες στις ομάδες που με τη σειρά τους δίνουν στους παίκτες. Όμως όπως σου είπα, ήρθα να στηρίξω κάποιους ανθρώπους που και αυτοί με στήριξαν σε κρίσιμες στιγμές της καριέρας μου. Μου αρέσει η Ξάνθη σαν πόλη και γενικά η επαρχία. Δεν ξέρω αν είναι ρίσκο… άλλωστε κάθε απόφαση είναι ρίσκο. Αλλά και στο παρελθόν έχω επιλέξει να αγωνιστώ σε κατώτερη κατηγορία ενώ είχα προτάσεις από ανώτερη, όπως με τον Άρη για παράδειγμα. Ο στόχος είναι τη νέα χρονιά πάντως να είμαστε και εμείς πίσω στην Α’ Εθνική, ώστε η Β’ να είναι μια μικρή παρένθεση για την Ξάνθη.

Σκέφτηκες καθόλου επιστρέφοντας στην Ελλάδα να πήγαινες ξανά στον Άρη;

Να σου πω την αλήθεια, μίλησα με τον Καρυπίδη. Μου έστειλε μήνυμα ότι θέλει να μιλήσουμε και σε ένα τρίλεπτο με πήρε ότι με θέλει στην ομάδα και να συναντηθούμε. Δε βρεθήκαμε ποτέ.

Τι άλλαξε;

Πιστεύω ότι δε με ήθελε το τεχνικό επιτελείο. Εγώ πάντως τον Καρυπίδη τον αγαπάω. Τον στηρίζω παρά τα όποια λάθη του. Και χαίρομαι που τώρα η ομάδα είναι πρώτη στη βαθμολογία και μάλιστα με έναν Έλληνα προπονητή, τον Άκη Μάντζιο, με τον οποίο είχα συνεργαστεί για ένα μικρό διάστημα στο παρελθόν και έχω πολύ θετική γνώμη.

Έχεις γράψει και εσύ την δική σου ιστορία με τον Άρη…

Την έχω στην καρδιά μου αυτήν την ομάδα. Εγώ επέλεξα να πάω στον Άρη την πρώτη φορά, παρόλο που ο Ολυμπιακός με έδινε σε ΟΦΗ και σε Τρίπολη. Επέλεξα τον Άρη, μια ομάδα με κόσμο και ιστορία, παρόλο που με Σκόρδα τότε στην διοίκηση ήξερα ότι μπορεί να έχανα λεφτά και ο Ολυμπιακός δεν πολύ-ήθελε να πάω στην Θεσσαλονίκη. Και έχασα αρκετές χιλιάδες ευρώ, είναι η αλήθεια. Τα χάρισα για την ακρίβεια. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ…

Έμεινε και η πίκρα της μη ανόδου την πρώτη χρονιά…

Παίξαμε σε αυτήν την ομάδα στα πέτρινα χρόνια στη Γ’ Εθνική. Από την ομάδα πέρασαν παίκτες που δεν ακούμπησαν, από Αργεντινή, σαν να ήταν ο Ρικέλμε, αλλά τότε δεν κάνανε κριτική σε αυτούς ενώ εμένα με «ξέσκιζαν»… Και την ίδια ώρα δεν υπήρχε κανένας εισαγγελέας να δει τι γίνεται, όταν εμείς δεν ανεβήκαμε με 82 βαθμούς και οι άλλες ομάδες δεν έχαναν ποτέ, ενώ την άλλη χρονιά ανεβήκαμε με 20 λιγότερους βαθμούς.

Η παρουσία σου στον Αρη της Γ’ Εθνικής αποτελεί σημείο αναφοράς για τους παίκτες που σε αντιμετώπισαν ως αντίπαλοι τότε, για παράδειγμα του Έβρου Σουφλίου και του Εθνικού Αλεξανδρούπολης που τότε μετείχαν από την Θράκη στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Βλέπεις τα προφίλ τους στο facebook και έχουν επιλέξει να βάλουν σε αυτά φωτογραφίες που σε αντιμετωπίζουν…

Τα αγαπάω αυτά τα παιδιά. Τα σεβόμασταν και εμείς μέσα στα ματς, φαινόταν η χαρά τους όταν έπαιζαν στο Χαριλάου και ζούσαν το όνειρό τους. Και εγώ άλλωστε όπως όλοι μας, ξεκίνησα κάποια στιγμή από χαμηλά.

Μίλησέ μου λίγο για αυτό το ξεκίνημα.

Ενός έτους ήρθαμε με την οικογένειά μου στην Ελλάδα και εγκατασταθήκαμε στην Ζάκυνθο όπου πρώτο-έπαιξα μπάλα. Στον Ζακυνθιακό. Μετά έπαιξα στον Αστέρα Τρίπολης. Ήμουν παιδάκι 14,5 ετών και έμελε να αγωνιστώ κάποια στιγμή σε εκείνη την ηλικία με την πρώτη ομάδα. Πρέπει να τα στηρίζουμε τα παιδιά που είναι ερασιτέχνες.

Και τώρα στην Ξάνθη, για όλους τους ερασιτέχνες της περιοχής και ιδίως για τα νέα παιδιά, είσαι η ατραξιόν της νέας ομάδας. Ένας παίκτης πρότυπο. Αλήθεια, σκέφτεσαι στο μέλλον να ασχοληθείς με την προπονητική ώστε να μεταδίδεις σε αυτά τις γνώσεις σου;

Όχι με την ευρεία έννοια, αλλά μόνο με ακαδημίες θα ήθελα να ασχοληθώ μελλοντικά. Μιλάω πολύ με τον Τάσο Θέο που ήταν σε Ολυμπιακό και Άρη με πολλές επιτυχίες και είναι τώρα στην Εθνική Ομάδα. Ίσως μαζί κάνουμε κάτι μελλοντικά. Αλλά για την ώρα μου φαίνεται κάτι μακρινό. Άλλωστε, υγεία να έχουμε, παραμένω παίκτης και φιλοδοξώ να παραμείνω για μερικά χρόνια ακόμα.

Άρα δεν θα είσαι για ένα μόνο χρόνο στην ομάδα…

Όχι. Το συμβόλαιο που υπέγραψα με την Ξάνθη είναι διετές.

Πώς είναι η πρώτη αυτή περίοδος συνεργασίας με τον Πόποβιτς; Όλοι έχουν απορία για αυτόν τον προπονητή, γιατί πάνω-κάτω τους παίκτες που έχετε έρθει σας ξέρουμε τους πιο πολλούς, αλλά ο «μαέστρος» που εν προκειμένω είναι ο προπονητής της ομάδας, μας είναι στους περισσότερους άγνωστος…

Και εγώ δεν τον ήξερα, αλλά αυτό που μπορώ να πω από το διάστημα που συνεργάζομαι μαζί του είναι, ότι ο Πόποβιτς είναι δουλευταράς. Δουλεύει στα κόκκινα. Θα έλεγα ότι κάνουμε ποιοτική προπόνηση. Έχει πάρει τρόπαια και έχει παίξει και Αγγλία. Δεν είναι λίγα αυτά.

Πάντως ήδη υπάρχει μια μικρή γκρίνια σε μερίδα του κόσμου ότι ακόμα δεν έχετε νίκη στα φιλικά αν και η Ξάνθη έχει ως επί το πλείστον αγωνιστεί με ομάδες μικρότερων κατηγοριών…

Είναι πολλοί οι ξένοι και γενικά είμαστε μια νέα ομάδα που χτίστηκε από το μηδέν. Είναι λογικό λοιπόν. Ίσως θα είναι δύσκολο και για την αρχική προσαρμογή στην Β’ Εθνική, αλλά υπάρχουν άνθρωποι εδώ, στην ομάδα, που ξέρουν καλά τι και πώς πρέπει να το κάνουν.

Έχεις συνεργαστεί με πολλούς παίκτες και προπονητές και είναι αλήθεια ότι τουλάχιστον εγώ μόνο θετικά λόγια έχω ακούσει από όλους για εσένα. Έχεις κάνει φίλους από το ποδόσφαιρο;

Ναι, αναμφισβήτητα. Και αρκετοί με ρωτάνε, όχι μόνο τώρα, γιατί ήρθα στην Β’ κατηγορία. Ο Σόσα, πρώην της Μίλαν και νυν της Φενέρ, όταν παίξαμε με την Τράμπζοσπορ για το Κύπελλο μου είπε γιατί παίζω στην Αλτάι. Αυτό με κάνει χαρούμενο, αυτά που λένε για μένα. Ο Μιλίνκοβιτς που πέρασε από Άρη και Παρτιζάν, τόσα χρόνια έχουν περάσει και δεν με ξεχνάει.

Ποιον παίκτη ξεχωρίζεις από την καριέρα σου όλα αυτά τα χρόνια, που αγωνίζεσαι σε τόσο υψηλό επίπεδο;

Τον Τζιοβάνι. Πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος παίκτης που πέρασε από Ελλάδα.

Ποιον ξεχωρίζεις από αυτούς που έπαιξες είτε σαν συμπαίκτης είτε σαν αντίπαλος;

Τον Σόσα που ανέφερα και πριν.

Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχες;

Ο Γιώργος Δώνης. Αυτός νομίζω ήταν ο καλύτερος προπονητής που συνεργάστηκα. Στον Ατρόμητο. Πήγαμε δύο τελικούς Κυπέλλου όπου εκεί έδειξα το ταλέντο μου. Με στήριξε, με βοήθησε και με ήθελε και στον ΑΠΟΕΛ, αλλά εγώ μετά πήγα στον Άρη και κακώς ξαναπήγα στον Ατρόμητο.

Μετανιώνεις για κάτι που έκανες ή δεν έκανες, στην διάρκεια της καριέρας σου;

Νομίζω ότι δεν έπρεπε να φύγω από τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν είχα υπομονή. Με τον Ζαρντίμ ένα ματς έπαιξα κόντρα στον Άρη. Ο Μίτσελ όταν έπαιξε αντίπαλος, μου είπε «πως έφυγα δανεικός». Και την άλλη χρονιά με έδιωξε και αυτός… Ειλικρινά δεν το κατάλαβα αυτό. Εκεί άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως δε κάνουν κουμάντο τελικά οι προπονητές…

Και ποιοι κάνουν;

Στην Ελλάδα, οι πρόεδροι. Αυτοί κάνουν κουμάντο και όσοι είναι τριγύρω τους και απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη τους. Αλλά από την άλλη, είναι λογικό, αυτοί βάζουν τα χρήματα. Πάντως, έπαιξα με Τσόρι, με Ιμπαγάσα, με Μασάδο. Είχε παιχταράδες τότε ο Ολυμπιακός. Όσο πέρναγε από το χέρι μου, έπρεπε να προσπαθήσω να μείνω.

Ήταν η περίοδος που κλήθηκες και στην Εθνική Ομάδα αλλά δεν αγωνίστηκες. Σήμερα την παρακολουθείς; Πώς σχολιάζεις την τωρινή κρίση στην Εθνική;

Χωρίς να ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει με λεπτομέρειες, νομίζω ότι ο Σιόβας είπε την πραγματικότητα για την Εθνική Ομάδα. Είμαι υπέρ του Σιόβα γιατί ξέρω τι παιδί είναι, κάναμε και παρέα παλιά. Παρόλο που ήξερε ότι θα χάσει την θέση του και δεν τον συνέφερε αυτό που είπε, ανέφερε το αυτονόητο. Ότι στην Εθνική πρέπει να παίζουν Παπασταθόπουλος και Μανωλάς. Δεν γίνεται να υπάρχουν τέτοιου βεληνεκούς παίκτες και να μην καλούνται.

Αγωνιζόσουν τόσα χρόνια στην Τουρκία. Πώς είναι να είσαι Έλληνας και να παίζεις μπάλα στην Τουρκία, σε μια τόσο τεταμένη περίοδο με το Ορούτς Ρέις να κόβει βόλτες στη Μεσόγειο, τους στόλους στο Αιγαίο και τον Ερντογάν να βρίζει την Ευρώπη;

Αφήστε τα αυτά. Ο κόσμος στην Τουρκία είναι μια χαρά, καμία σχέση με αυτά που πιστεύουμε εδώ στην Ελλάδα. Εγώ δεν αντιμετώπισα ποτέ και από κανέναν κάποιο πρόβλημα. Στο Ελαζίγκ με σέβονταν απίστευτα, όπως και μετά στη Σμύρνη. Τα πράγματα ήταν πολύ καλά και από εγκαταστάσεις και από ζωή. Και θα τολμούσα να πω ότι και ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με την Τουρκία, όπου δαπανώνται αρκετά χρήματα σε όλα τα επίπεδα. Οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μόνο πολιτικά είναι τα θέματα και ο φανατισμός. Στους ανθρώπους, στον απλό κόσμο, δεν υπάρχουν αυτά. Πολλοί Έλληνες ζουν εκεί και κάνουν διακοπές. Ειλικρινά στο λέω, δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Και τότε γιατί δεν έμεινες και φέτος εκεί;

Ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα αν και πέρασα ωραία στην Τουρκία. Ειδικά το δεύτερο μισό της σεζόν, ο κορωνοϊός με κούρασε, με ισοπέδωσε. Δώδεκα φορές έκανα τεστ.

Φοβάσαι τον κορωνοϊό;

Πιστεύω ότι παρουσιάζονται κάπως υπερβολικά τα πράγματα. Δεν αμφισβητώ την ύπαρξή του κορωνοϊού, αλλά νομίζω ότι τελικά είναι ένας φυσιολογικός ιός, πιο φυσιολογικός τουλάχιστον σε σχέση με τον ντόρο που γίνεται. Δεν λέω να πάμε και να κολλήσουμε. Ούτε προτρέπω κανέναν να μην φοράει μάσκα. Αλλά και αυτόν τον πανικό δεν τον καταλαβαίνω. Θέλει ψυχραιμία.

To Top