Τα “τρωτά” της απόφασης για το 99 και που θα “πατήσει” ο Άρης για να την ανατρέψει!

Στον  Άρη η είδηση της απόρριψης της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 προκάλεσε σοκ, όπως ήταν φυσικό, προσγειώνοντας ανώμαλα την κιτρινόμαυρη οικογένεια. Στην 37 σελίδων απόφαση του δικαστηρίου, περιγράφονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους είπε το “όχι” η έδρα.

Μετά από μια προσεκτική ανάγνωση της απόφασης από τους νομικούς του Άρη προκύπτουν σημαντικά σφάλματα και με απλές νομικές και… μαθηματικές πράξεις μπορούν να αποδειχθούν στην έφεση, ώστε να δικαιωθεί ο κιτρινόμαυρος σύλλογος.

Ένα από τα σημεία που οδήγησε στην απόρριψη της αίτησης ήταν ότι σύμφωνα με το δικαστήριο οι συναινούντες πιστωτές ανήλθαν στο 57% και όχι τουλάχιστον στο 60% που απαιτεί ο νόμος!

Πρόκειται, όμως για ένα καίριο νομικό λάθος και πιο συγκεκριμένα:

1. Υπολόγισε τα ποσοστά με βάση την ημερομηνία που ξεκίνησε ο Άρης τη διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99, δηλαδή με βάση τα ισοζύγια της 30/6/2012 και όχι με βάση τα ποσοστά που υπήρχαν στο άνοιγμα της διαδικασίας, δηλαδή στις 17/5/2013.

2. Σύμφωνα, όμως, με τον νόμο (άρθρο 106α §2 του Ν. 3588/2007): «…τα ποσοστά υπολογίζονται με βάση τις υφιστάμενες κατά την ημέρα ανοίγματος της διαδικασίας εξυγίανσης απαιτήσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πιστωτές που δεν θίγονται από τη συμφωνία εξυγίανσης …».

Πέρα από αυτό το νομικό λάθος που θα κληθούν επισημάνουν οι νομικοί, η απόφαση παρουσιάζει και… μαθηματικά λάθη!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απόφαση:

Α. Από την μια σωστά εξαιρεί από τα ρυθμιζόμενα χρέη τις οφειλές που προκύπτουν από το νόμο Ορφανού και το άρθρο 44, αλλά την ίδια ώρα κατά τον υπολογισμό των ποσοστών προσθέτει αυτές τις οφειλές στον παρανομαστή, ενώ θεωρεί ότι ως απαιτήσεις δεν επηρεάζονται (όπως άλλωστε είχε ζητήσει η ΠΑΕ Άρης)!

Συνεπώς εάν δεν είχε κάνει το λάθος αυτό θα υπολόγιζε ότι το ποσοστό των συμβαλλομένων πιστωτών ανέρχεται ακριβώς στο 75,64% και όχι στο 57% όπως ανακριβώς αναφέρει! Ένα μεγάλο μαθηματικό λάθος που μπορεί να αποδειχθεί με μια απλή αριθμητική πράξη κι ένα… κομπιουτεράκι τσέπης,

Β. Ένα από τα σημαντικά σημεία που αφήνουν εκτεθειμένη την έδρα σε μια τόσο σημαντική απόφαση είναι το λάθος στην υπόθεση Σηφάκη. Η δικαστής υπολόγισε το Σηφάκη ως έχοντα απαίτηση μόλις 188.000 ευρώ (δεδουλευμένα), ενώ το ίδιο το δικαστήριο τον περασμένο Μάιο αναγνώρισε με συγκεκριμένη απόφασή του ότι η απαίτησή του ανέρχεται στα 988.887,62 ευρώ, μετά τη σχετική δικαίωσή του από την ΕΠΟ!

Γ. Το τρίτο σημαντικό μαθηματικό λάθος έχει να κάνει με την απαίτηση της Sportivision, η οποία τελεσιδίκησε μετά την κατάθεση της αίτησης του Άρη  και ανέρχεται με δικαστική απόφαση του ίδιου δικαστηρίου (Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης) σε 1.974.551,43 ευρώ. Έπρεπε να την υπολογίσει στους πιστωτές που συναινούν υπέρ του Άρη, κάτι που δεν έγινε λανθασμένα. Εάν προσέθεταν και αυτές τις απαιτήσεις το ποσοστό των συναινούντων θα έφτανε το 80%!

Με απλά λόγια; Προκύπτουν, πέρα από το ουσιώδες ζήτημα να φανεί το “ζεστό” και “φρέσκο” χρήμα που θα ξεκλειδώσει την βιωσιμότητα της ΠΑΕ, σημαντικές παραλείψεις και “τρωτά” στην απόφαση, οι οποίες θα αποτελέσουν, νομικά και μαθηματικά όπλα στην εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο. Και δεν είναι μόνο αυτά…

To Top