Το PRESSARIS για τον Κούπερ

Με αφορμή το πέρασμα του Έκτορ Κούπερ από τον πάγκο του Άρη, το sport24.gr ζήτησε την γνώμη των… καθ’ ύλην αρμόδιων για να σκιαγραφήσουν το προφίλ του. Πέντε ρεπόρτερ των «κιτρινόμαυρων» απάντησαν σε πέντε ερωτήσεις αποκαλύπτοντας τα πάντα για τον Κούπερ! 

Σε αυτή την… κατάθεση απόψεων συμμετείχε και το PRESSARIS, το οποίο απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις που του έθεσε το sport24.gr:

1.     Ένα σχόλιο για τον τρόπο που δουλεύει ο Κούπερ: Πως ήταν στις προπονήσεις, στις αποστολές, κάποια ιδιαίτερα πράγματα που ίσως να μην είναι γνωστά στον κόσμο.

2.     Ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό είχε τον απόλυτο έλεγχο σε όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Κούπερ είναι άνθρωπος που θα αναλάβει τα πάντα; Μπορεί να το κάνει;

3.     Ο Ολυμπιακός έχει αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές και αναμένεται να έχει περισσότερους τη νέα χρονιά. Αρέσει στον Κούπερ να δουλεύει με μικρούς; Πως τους χειρίζεται;

4.     Το αγωνιστικό στυλ του Κούπερ ταιριάζει σε αυτό που έχει φτιάξει ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό; Μπορεί να το συνεχίσει ή θα αλλάξουν εικόνα οι ερυθρόλευκοι; (Οι ομάδες του Κούπερ είναι αμυντικογενής ενώ ο Ολυμπιακός αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας).

5.     Ένα σχόλιο για το χαρακτηρισμό loser και το γεγονός πως χάνει στους τελικούς.

 Οι απαντήσεις: 

1. «Ο Κούπερ είναι η προσωποποίηση του προπονητή που δουλεύει στο γήπεδο σκληρά, από το πρωί μέχρι το βράδυ… Θεωρείται εργασιομανής. Δεν είναι τυχαίο ότι πήγαινε πρώτος στο Νέο Ρύσιο, στις προπονητικές εγκαταστάσεις του Άρη, αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η προπόνηση. Περίμενε στην… πόρτα, έναν, έναν τους παίκτες, τους χαιρετούσε και όταν μαζεύονταν όλοι έπιανε δουλειά, παρατείνοντας πολλές φορές την διάρκεια της. Πήγαινε πρώτος, έφευγε τελευταίος.

Την ώρα του αγώνα είναι ο κατ’ εξοχήν προπονητής… κόουτς. Ο τρόπος με τον οποίο κοουτσάρει θυμίζει… μπάσκετ, φωνάζει, ζει το παιχνίδι, κάποιοι τον παρομοίασαν ως τον… 12 παίκτη της ομάδας. Π.χ. στον αγώνα με την Ξάνθη στο κύπελλο, κάτω από καταρρακτώδη βροχή είχε φτάσει σχεδόν μέχρι το… κέντρο για να βοηθήσει την ομάδα του. Τότε ειπώθηκε ότι είχε πιο βρεγμένη φόρμα, από τη φανέλα πολλών παικτών. Τον νιώθουν δίπλα τους οι παίκτες του την ώρα του αγώνα.

Στις αποστολές συνηθίζει να είναι πάντα με το τεχνικό επιτελείο του. Περνάει ώρες μαζί τους, αρκετά μακριά από την υπόλοιπη ομάδα, τους παίκτες. Μοιάζει απόμακρος, αλλά δεν είναι. Μοιάζει βλοσυρός, αλλά δεν είναι. Έχει αναπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ, του αρέσουν τα αστεία, λέει αστεία, κρατάει, όμως τις σωστές αποστάσεις. Χαμογελάει πολύ περισσότερο από αυτό που φαίνεται στο γήπεδο. Είναι κοινωνικός, μιλάει συχνά με την οικογένειά του.

Είναι ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που σέβεται τους συνεργάτες του και τους δημοσιογράφους… Δεν αρνείται να μιλήσει σε κανέναν, εφόσον του ζητηθεί. Προσπαθεί να κρατάει χαμηλά την μπάλα…

Μετά τον θρίαμβο επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Βιθέντε Καλντερόν, τον ρωτήσαμε εάν νιώθει ότι προκάλεσε ένα έπος και το βίωσε ως άλλος… μυθικός ήρωας λόγω… ονόματος (Έκτορας) και μόνο που δεν κοκκίνισε, ζητώντας να βάλουμε στην άκρα τα ωραία λόγια, ακόμη και σε μια τέτοια επιτυχία.

Ένας τζέντλεμαν των γηπέδων».

2. «Ο Κούπερ μπορεί να αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο, εφόσον του δοθεί. Τον είχε στον Άρη, σύμφωνα με τα λεγόμενα και του ίδιου. Μπορεί να το κάνει, εφόσον στηριχθεί από τη διοίκηση, ειδικά μετά από ένα, δυο αναποδιές ή άτυχα αποτελέσματα. Δεν τον φοβίζει να δουλεύει υπό πίεση. Έχει τεράστια πείρα, του αρέσει να δημιουργεί, του αρέσει να ενημερώνεται συνεχώς για το ποδόσφαιρο. Εφόσον βρει… γήπεδο, χωρίς να παρεμβαίνουν διάφοροι στα πόδια του, μπορεί να έχει σταθερά το τιμόνι.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι δεν κολλάει σε πρόσωπα. Συναινεί στην απόκτηση παικτών σε συγκεκριμένες θέσεις, εφόσον δεν είναι δυνατόν να αποκτηθούν συγκεκριμένα ονόματα»

3. «Βούτυρο στο… ψωμί του οι νεαροί. Του αρέσει, μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο να δουλεύει, θέλει να προωθεί κάποιους από αυτούς, αλλά κοιτάει ποιες είναι οι δυνατότητες της ομάδας, τι ρόστερ έχει και εάν μπορεί να μπολιάσει κάποιους από αυτούς στον κορμό της ομάδας.

Στον Άρη δεν είχε την πολυτέλεια ενός ρόστερ με πολλές λύσεις και μοιραία η προώθηση κάποιων νεαρών πήγε πίσω. Ειδικά, όταν τα μεγάλα παιχνίδια στην Ευρώπη, δεν έδιναν περιθώρια για πειράματα. Λογικά στον Ολυμπιακό, θα έχει περισσότερες επιλογές».

4. «Στον Άρη είχε, σίγουρα, μια αμυντικογενή τεχνική, αλλά πιστεύουμε ότι ξεκίνησε με βάσει το υλικό που είχε. Στην Βαλένθια, ειδικά, αλλά και στην Ίντερ δεν μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν 100% αμυντικός ο προσανατολισμός της ομάδας. Στον Άρη επιδίωκε να πιέζει ψηλά τον αντίπαλο σε μια επιθετική άμυνα, είχε κοντά τις γραμμές, ζητούσε μεγάλη αλληλοκάλυψη, εξασφαλίζοντας πρώτα το μηδέν και μετά το… μισό γκολ που θα του έδινε την νίκη. Πιστεύουμε ότι λόγω των συγκυριών, την έλλειψη καθαρόαιμου επιθετικού και γενικά του ρόστερ της ομάδας του Άρη, προσαρμόστηκε σε αυτήν την τακτική.

Λογικά στον Ολυμπιακό θα προσαρμοστεί στα δεδομένα της ομάδας και θα χαράξει την αγωνιστική του φιλοσοφία ανάλογα με το τι παίκτες θα έχει στα χέρια του. Σίγουρα, δεν θα δούμε τον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε».

5. «Η δική του απάντηση είναι ότι: όταν κάποιος φτάνει σε τόσους τελικούς δεν είναι… loser. Η ιστορία, όντως, του έχει φερθεί σκληρά. Στον τελικό του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, ο Άρης ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, έχασε στην λεπτομέρεια και σίγουρα δεν ήταν θέμα προπονητή. Με τη Βαλένθια έχασε στα πέναλτι…

Loser δεν θα τον χαρακτηρίζαμε. Αντίθετα, είναι ένας προπονητής, ο οποίος διψάει για διάκριση, θέλει το κομμάτι από την πίτα της ιστορίας που του αναλογεί και στον Ολυμπιακό, λογικά θα έχει την ευκαιρία να κλείσει κάποιους ανοικτούς λογαριασμούς για τον ίδιο. Εάν ο Άρης μπορούσε να αντέξει το συμβόλαιό του και όλο το οικονομικό μπάτζετ μιας ομάδας του Κούπερ, τότε θα έπαιρνε… σύνταξη από το Κλεάνθης Βικελίδης».

To Top