Τσομίδης: “Αυτή είναι η αλήθεια γιατί δεν απειλείται ο Άρης. Ξαφνικός θάνατος δεν θα υπάρξει”!

Ο ένας εκ των τριών νομικών που χειρίζεται την υπόθεση υπαγωγής του Άρη στο άρθρο 99, ο Στάθης Τσομίδης σχολίασε την αναβολή της εκδίκασης, αλλά και τη συνέχιση της προσωρινής διαταγής, που εξασφαλίστηκε από το δικαστήριο.
Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για το αν τελικά συμφέρει ή όχι τον Άρη η αναβολή της υπόθεσης: «Θεωρώ πως ήταν μια αναβολή που κρίνεται αναγκαία. Το λέω υπό την έννοια ότι η δική μας πλευρά ήταν έτοιμη να δικάσει, αλλά υπάρχει η αποχή των δικηγόρων και των δικαστών (10:00-15:00). Δεν θέλω να τοποθετηθώ αν η αναβολή είναι επωφελής ή όχι. Εμείς παρουσιαστήκαμε έτοιμοι να δικάσουμε και περιμέναμε να εμφανιστούν παρεμβάσεις, όπως κι έγινε. Συνεχίζουμε πλέον την προσπάθεια εν όψει της 11ης Ιανουαρίου όταν και ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί η εκδίκαση».

Για το τι ισχύει με την συνέχιση της ισχύος προσωρινής διαταγής: «Είναι άλλη μία επιβεβαίωση της ορθής άποψης που ακολουθήσαμε. Με τη σημερινή απόφαση παράτασης της διαταγής, η επιτυχία του Άρη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Κι αυτό διότι στην πρώτη διαδικασία έκδοσης της προσωρινής διαταγής, είχε εμφανιστεί μόνο το ΙΚΑ, ενώ σήμερα εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι ιδιωτών πιστωτών της ΠΑΕ Άρης, που ανέπτυξαν τα επιχειρήματα τους. Οι δικαστές όμως, μετά από συνδιάσκεψη, επιβεβαίωσαν την παράταση της προσωρινής διαταγής. Ένας εκ των συναδέλφων που εκπροσωπεί ιδιώτες πιστωτές, προσκόμισε έγγραφο που έλεγε ότι χθες το βράδυ έγινε γνωστή η τακτική που θα ακολουθήσει η ΕΠΟ. Παρ’όλα αυτά το δικαστήριο διέταξε τη συνέχιση της ισχύος της προσωρινής διαταγής».

Για το αν θα υπάρξει κίνηση προσβολής της διαταγής από την ΕΠΟ ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση κατά του Άρη στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου:

«Ο Άρης δεν απειλείται. Όχι μόνο γιατί είναι ιστορική ομάδα. Δεν απειλείται γιατί είναι μια ΠΑΕ που τηρεί τους ελληνικούς νόμους, εισφέρει στο ελληνικό δημόσιο τα χρήματα που μπορεί και τηρεί συμφωνίες, στο μέτρο που μπορεί να τις τηρήσει. Είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία, που θέλει να εφαρμοστεί σε αυτή η διαδικασία της εξυγίανσης, που προβλέπεται από τον πτωχευτικό κώδικα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνδεθεί και με τη βασική αρχή της FIFA περί διαφάνειας όλων των οικονομικών των ομάδων.

Επομένως, όποιος θεωρεί ότι μπορεί να απειλεί τον Άρη, κάνει τεράστιο λάθος. Το θέμα ή όχι του αυτοδιοίκητου κρίνεται από την τακτική δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι με τις δύο αναβολές υποθέσεων που πέτυχε ο Χρήστος Γρόλλιος στα διοικητικά και διαιτητικά όργανα της ομοσπονδίας, φαίνεται ο σκεπτικισμός που επικρατεί σχετικά με την πορεία της θεμιτής προσπάθειας υπαγωγής του Άρη στο άρθρο 99. Ξαφνικός θάνατος όμως για τον Άρη, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει».

Για το τι θα γίνει με την UEFA:

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετική ερώτηση. Οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή υπάρξει για τον Άρη από ελληνική ή διεθνή αρχή, η νομική υπηρεσία της ομάδας, θα την αντιμετωπίσει νόμιμα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν πρέπει να τρομοκρατούμε τον κόσμο και να μην κάνουμε αναλύσεις επί αναλύσεων τη στιγμή που δεν υπάρχουν γνωμοδοτήσεις. Αν υπάρξει κάποια τέτοια, τότε η νομική υπηρεσία του Άρη, θα πάρει θέση και θα διεκδικήσει το δίκιο της ομάδας, εντός κι εκτός Ελλάδας».

Για το αν είναι διαφορετικά τα δεδομένα σε σχέση με την υπαγωγή της ΚΑΕ ΠΑΟΚ:

«Αν θυμάμαι καλά, η υπαγωγή της ΚΑΕ ΠΑΟΚ δεν έγινε με βάση το ισχύον άρθρο 99 αφού τότε τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι σήμερα το δημόσιο δεν παρέστη στη διαδικασία, πράγμα που δεν σημαίνει ότι παραιτείται των δικαιωμάτων του ασφαλώς. Δεν θέλω να δώσω φρούδες ελπίδες σε κανέναν. Είναι μια διαδικασία δύσκολη, η μάχη δίνεται, αλλά θα είναι νικηφόρα για τον Άρη».

Σχετικά με τις παρεμβάσεις των ιδιωτών πιστωτών:

«Ήταν παρεμβάσεις που όλοι τις περιμέναμε. Θα μεταφέρω όμως κάτι που με λύπησε. Άνθρωποι που κατά καιρούς διατείνονται ότι θέλουν να υπαχθεί ο Άρης στη διαδικασία, ήθελα να είναι εκεί είτε από τα δικηγορικά έδρανα, είτε από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν σε ΠΑΕ και Κοινωνία Μελών. Θέλω συμπερασματικά να πω ότι σήμερα δεν κερδίσαμε μια μάχη, αλλά ένα σημαντικό χρονικό περιθώριο. Η βασική μας ρότα για να υπαχθεί ο Άρης στο άρθρο 99 παραμένει, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε νομική ενέργεια, είτε στα πολιτικά, είτε στα διοικητικά δικαστήρια».

Για το ποιος είναι ο άλλος δρόμος αν ο Άρης δεν μπει στο άρθρο 99:

«Ο Άρης δεν θέλει να «ρίξει» κανέναν αλλά προσπαθεί να εφαρμόσει αυτό που προβλέπει το ελληνικό δίκαιο. Κανείς απολύτως δεν θέλει να χαριστούν χρήματα σε οποιονδήποτε, ο Άρης συγκεκριμένα δεν επιδιώκει να του χαριστεί τίποτα, παρά να εφαρμοστούν οι νόμοι, κυρίως στις οφειλές του στο ελληνικό δημόσιο. Θεωρώ ότι όταν θα ανοίξει η διαδικασία συζητήσεων με τους πιστωτές με απόφαση του δικαστηρίου τότε θα ικανοποιηθούν όλοι στο μέτρο του δυνατού κάτι που αποτελεί όφελος για όλους, όπως και για την ελληνική κοινωνία συνολικά. Αν πτωχεύσει μια αθλητική ΑΕ, τότε τα πολλαπλασιαστικά αρνητικά αποτελέσματα, θα είναι τραγικά. Όφελος για όλους είναι να μπει ο Άρης στο άρθρο 99. Η διαδικασία υπαγωγής στο εν λόγω άρθρο του πτωχευτικού κώδικα, αποτελούν μονόδρομο εξυγίανσης για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι δειλά-δειλά, αλλά με βάσιμες ελπίδες, αν αυτή η διαδικασία εφαρμοστεί για όλες τις «προβληματικές» ΠΑΕ, θα απολαύσουμε το ποδόσφαιρο που μας ικανοποιεί ως θεατές».

* Η συνέντευξη δόθηκε στο “Αθλητικό Μετρόπολις”.

 

To Top