Φατί: «Άρη, Άρη, Άρη σ’ αγαπάω…»

 Ο Ρικάρντο Φατί ήταν από τους πρωταγωνιστές της χθεσινής νίκης του Άρη επί του Παναθηναϊκού με 3-1. Σήμερα μια μέρα μετά εξήγησε το πως κατάφερε η ομάδα του να φτάσει στη νίκη, τι άλλαξε η έλευση του Μίχαλ Πρόμπιερζ στον πάγκο της ομάδας, αλλά και πολλά ακόμα.

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο αρχηγός στην ιστοσελίδα gazzetta.gr
 

Κόντρα στον Παναθηναϊκό δείξατε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με τα προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια σας τη φετινή σεζόν. Τι ήταν αυτό που αλλάξατε;

«Η ήττα από τον Πανιώνιο την προηγούμενη εβδομάδα μας πίκρανε πολύ. Μας πείραξε και ψάχναμε τρόπο να αντιδράσουμε, έτσι το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό απέκτησε οριακό χαρακτήρα για εμάς. Έπρεπε να κερδίσουμε πάση θυσία και ευτυχώς αυτό έγινε».

Τι ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά στο χθεσινό ματς;

«To κίνητρο που είχαμε και η μεγάλη ανάγκη για βαθμούς. Μέχρι και το ματς με τον Παναθηναϊκό δεν είχαμε κερδίσει εντός έδρας και αυτό ήταν κάτι που θέλαμε πολύ. Θέλαμε μια μεγάλη νίκη και για εμάς, αλλά και για τον κόσμο μας που τόσο μας έχει στηρίξει. Το κίνητρο λοιπόν ήταν μεγάλο αφού αντιμετωπίζαμε τον πρώτο της βαθμολογίας. Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός μέχρι το μεταξύ μας ματς δεν είχε ήττα και έτσι το κίνητρο έγινε ακόμα μεγαλύτερο για εμάς. Γίναμε η πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα που κέρδισε φέτος τον Παναθηναϊκό. Όσο γι’ αυτό που έκανε τη διαφορά, ήταν η θέληση μας για τη νίκη. Μπήκαμε από την αρχή δυνατά στο ματς, βάλαμε γρήγορα γκολ και μπορούσαμε να προηγηθούμε και με 2-0 αφού είχαμε κλείσει τον Παναθηναϊκό στην περιοχή του».

Φοβήθηκες όταν δεν έγινε το 2-0, αλλά το 1-1;

«Όχι δεν φοβήθηκα γιατί ένιωθα σίγουρος για την ομάδα μου. Ο Παναθηναϊκός έχει αρκετά έμπειρους παίκτες και περιμέναμε πως θα αντιδράσει, δεν γινόταν να μην αντιδράσει μετά το 1-0. Έτσι, αφού ήμασταν άτυχοι και δεν έγινε το 2-0, έγινε το 1-1, αλλά και πάλι δεν το βάλαμε κάτω. Πιέσαμε και αντιδράσαμε σωστά μετά την ισοφάριση και σε ένα πολύ κρίσιμο σημεία κάναμε το 2-1».

Όταν μπήκατε στα αποδυτήρια τι είπατε με τους συμπαίκτες σου; Τι σας είπε ο προπονητής σας;

«Στο ημίχρονο συζητήσαμε ό,τι ακριβώς είχαμε πει και πριν το παιχνίδι. Είπαμε να μπούμε και πάλι δυνατά και να αιφνιδιάσουμε τον Παναθηναϊκό, να τον πιάσουμε από το λαιμό, να μην μας αιφνιδιάσει και πιστέψει πως μπορεί να κερδίσει στο γήπεδο μας. Και αυτό κάναμε, ήρθε και το καταπληκτικό γκολ του Νέτο και μετά το 3-1 νομίζω πως κυριαρχήσαμε απόλυτα στο γήπεδο και το σκορ θα μπορούσε να έχει πάρει και μεγαλύτερες διαστάσεις. Βέβαια, θα μπορούσε και ο Παναθηναϊκός να μειώσει, οπότε δεν χρειάζεται να ζητάμε πολλά, όλα πήγαν μια χαρά (γέλια)».

Από την ημέρα που ανέβαλε την ομάδα ο Μίχαλ Πρόμπιερζ, δείχνετε να έχετε βελτιωθεί αρκετά. Ποιο είναι το… κουμπί που πάτησε ο Πολωνός κόουτς και έχει αλλάξει το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας;

«Ο κόουτς έκανε κάτι πολύ απλό, μας πιστεύει όλους και μας το έδειξε. Έχει χρησιμοποιήσει τον Τριανταφυλλάκο, τον Γαννιώτα, χθες έδειξε και στον Νέρι (σ.σ Καστίγιο) πως τον πιστεύει και έτσι οι προπονήσεις από την μέρα που ανέλαβε είναι σκέτος.. πόλεμος. Γιατί όλοι ξέρουν πως αν προσπαθήσουν και κάνουν αυτά που ζητάει θα παίξουν. Οπότε, έχει κάνει τους πάντες να νιώθουν χρήσιμοι και αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει ένας προπονητής. Θέλει να είμαστε πολεμιστές και να δίνουμε το 120% σε κάθε άσκηση στην προπόνηση, σε κάθε φάση του ματς, δεν συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο».

Μετά το ματς μίλησες με τους συμπατριώτες σου Μπουμσονγκ και Καντέ;

«Φυσικά, πριν αλλά και μετά το παιχνίδι. Μου έδωσαν συγχαρητήρια για τη νίκη και μου ευχήθηκαν καλή συνέχεια. Με τον Καντέ μιλάμε συνέχεια, αγωνιστήκαμε μαζί και στο Στρασβούργο και έχουμε εξαιρετική σχέση, είναι κάτι σαν μεγάλος μου αδερφός και μιλάμε για πολλά θέματα. Χθες μου είπε πως του έκανε εντύπωση η εμφάνιση του Άρη και πως παίξαμε αρκετά καλά».

Η συνέχεια περιλαμβάνει για τον Άρη το δύσκολο εκτός έδρας ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Και εκεί θα βρείτε απέναντι σας τον πρώην προπονητή σας. Έξτρα κίνητρο για σένα αυτό;

«Δεν το βλέπουμε έτσι. Ο Αστέρας Τρίπολης είναι μια σκληρή ομάδα που δύσκολα μπορείς να της βάλεις γκολ. Εμείς θα πάμε εκεί με μοναδικό στόχο τους τρεις βαθμούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είναι σαν να μην κερδίσαμε τον Παναθηναϊκό».

Έχοντας αντιμετωπίσει και τον Ολυμπιακό, αλλά και τον Παναθηναϊκό στο Κλ. Βικελίδης, ποια ομάδα θεωρείς πως θα πάρει το πρωτάθλημα.

«Δύσκολη ερώτηση και αυτό γιατί ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε το οτιδήποτε. Πάντως αν θα έπρεπε να επιλέξω έναν εκ των δύο, θα επέλεγα τον Παναθηναϊκό και αυτό γιατί πιστεύω πως ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα ρίξει εκεί το βάρος του. Ίσως λοιπόν η κούραση να στοιχίσει στον Ολυμπιακό και τελικά να χάσει το πρωτάθλημα. Πάντως προβλέπω πως θα γίνει μεγάλη μάχη και όλα θα κριθούν τις τελευταίες αγωνιστικές, ίσως και την τελευταία».

Είσαι δεύτερη σεζόν στην ομάδα. Είσαι ικανοποιημένος με όσα έχεις βρει στον Άρη και τη Θεσσαλονίκη γενικότερα;

«Nαι, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Ο Άρης είναι εξαιρετική ομάδα με σπουδαία ιστορία και η Θεσσαλονίκη μια πολύ όμορφη πόλη. Μου αρέσει να ζω εδώ και έχω βρει όλα όσα έψαχνα».

Το καλοκαίρι κατάλαβες τι έγινε στην Ελλάδα; Όλα αυτά με τις διώξεις για τα στημένα, τις αποβολές ομάδων και όλα τα υπόλοιπα;

«Για να είμαι ειλικρινής όχι, δεν κατάλαβα και νομίζω ακόμα δεν έχω καταλάβει, το μέγεθος του προβλήματος. Εντάξει, ρώτησα, έμαθα και ενημερώθηκα γύρω από το θέμα, αλλά δεν ξέρω πάρα πολλά. Σίγουρα όλο αυτό που συνέβη δημιούργησε πρόβλημα στον προγραμματισμό των ομάδων καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεις ρυθμό όταν μένεις χωρίς αγώνα για 14 ημέρες».

Στη Γαλλία τι έλεγαν για όλα αυτά;

«Θα περίμενε κανείς να υποτιμήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και να μιλήσουν με άσχημα λόγια για τη χώρα σας και το πρωτάθλημα σας. Δεν έγινε, όμως, έτσι. Οι Γάλλοι εκτιμάμε πολύ τη χώρα σας και το πρωτάθλημα σας και πιστεύω πως αυτό που έγινε ήταν για καλό και μόνο κερδισμένοι θα βγείτε από αυτό. Γενικά, προς τα έξω δεν βγαίνει μια καλή εικόνα για την Ελλάδα, αν σκεφτούμε και όλα αυτά που γίνονται με την οικονομική κρίση τελευταία, αλλά θεωρώ πως υπάρχει μεγάλος σεβασμός για τη χώρα σας που έχει τεράστια ιστορία. Είμαι σίγουρος πως θα βρείτε ξανά τον δρόμο σας σε όλα τα επίπεδα».

Εσύ τι λες στους φίλους σου στη Γαλλία για τη χώρα μας;

«Εγώ τους λέω τα καλύτερα. Τώρα είναι εδώ και η γυναίκα μου με τον γιό μου και περνάμε πολύ καλά. Πηγαίνουμε βόλτες στην παραλία, στο εμπορικό κέντρο και γενικά περνάμε πολύ όμορφα, οπότε έχω μόνο καλά να τους πω για μια υπέροχη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη».

Κανένα βίντεο από τα ματς του Άρη τους στέλνεις;

«Ναι, συνέχεια (γέλια). Είτε μέσω facebook, είτε μέσω Twitter, τρόπους με τους οποίους επικοινωνώ με τους φίλους μου στη Γαλλία, τους στέλνω βίντεο και φωτογραφίες για να βλέπουν πως περνάω, αλλά και πόσο ωραία ατμόσφαιρα δημιουργούν οι φίλοι του Άρη».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σύνθημα;

«Μου αρέσουν πολύ δύο, μου αρέσει αυτό και αυτό. Oι φίλαθλοι μας δημιουργούν μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και όποτε ακούω αυτά τα συνθήματα, μου ανεβαίνει η ψυχολογία. Ειδικά εκεί που κάθονται οι φανατικοί μας, μπορώ να κοιτάω με τις ώρες, είναι απλά κάτι απίστευτο αυτό που κάνουν».

To Top