Χάθηκε η… μπάλα με το αυτοδιοίκητο

Στη 1:00 τη νύχτα και μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία. Την Τετάρτη 15/2 θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί κατ’ άρθρων … Κατά… συνείδηση θα ψηφιστούν –όπως όλα δείχνουν- τα επίμαχα άρθρα του νέου αθλητικού νομοσχέδιο την Τετάρτη 15/2. Την πρώτη μέρα της συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο επίκεντρο βρέθηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. 

Γερουλάνος: «Κανένα αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να γίνεται άσυλο ασυδοσίας και παρανομίας». Ανατολάκης: «Αν αποβληθούν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, θα γίνουν τρομερά πράγματα»! Ιωαννίδης: «Βρείτε τη χρυσή τομή».Καράογλου: «Βόθρος η ΕΠΟ»! 

Το άρθρο 19 του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε αύξηση αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Επαγγελματικού και το κατά πόσο αυτές οι αρμοδιότητες θίγουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε την Τρίτη την Ολομέλεια της Βουλής, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του (την Τετάρτη 15/2 συζητείται εκ νέου και ψηφίζεται). 

Η κουβέντα, βέβαια, προκλήθηκε έπειτα από τις αντιδράσεις της ΕΠΟ, η οποία φέρεται να έχει καταγγείλει στη ΦΙΦΑ παρεμβάσεις του κράτους στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου μέσω της ΕΕΑ (η ομοσπονδία ζητεί να μην έχει η Επιτροπή αρμοδιότητα χορήγησης αδειών για συμμετοχή των ΠΑΕ στα πρωταθλήματα). 

Οι αντιδράσεις της ΕΠΟ, βέβαια, ήρθαν με μια μικρή καθυστέρηση… δέκα ετών, μιας και η ΕΕΑ λειτουργεί από το 2002. Αντιδράσεις που δεν ήρθαν ούτε καν τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν η ΕΕΑ δεν χορηγούσε πιστοποιητικό σε έντεκα(!) ομάδες και οι αποφάσεις της γίνονταν απολύτως σεβαστές από τους θεσμικούς φορείς του ποδοσφαίρου. 

Για το θέμα αυτό, λοιπόν, έγινε πολύ κουβέντα την Τρίτη στη Βουλή και την Τετάρτη θα φανεί αν το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί στο σύνολο του, ή θα υπάρχουν διαρροές στη ψηφοφορία επί των άρθρων (κάτι που θεωρείται βέβαιο, όπως φάνηκε). 

Από τις ομιλίες, η περισσότερο… δραματική, ήταν αυτή του Γιώργου Ανατολάκη, που δεν δίστασε να προειδοποιήσει τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, πως αν συμβεί το… μοιραίο και η ΦΙΦΑ επιβάλει κυρώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αποκλείοντας τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ από την Ευρώπη, τότε η χώρα θα καεί και θα ζήσει στιγμές όπως αυτές της περασμένης Κυριακής! 

«Δεν θέλω να κινδυνολογήσω» είπε ο Γιώργος Ανατολάκης στη Βουλή, αλλά το έκανε και με το παραπάνω. Αναλυτικά όσα είπε ο βουλευτής Πειραιά του ΛΑ.Ο.Σ.: 

«Συνεχίζετε κ. υπουργέ να θεωρείτε ότι πρέπει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να χορηγεί πιστοποιητικά και ότι είναι υποχρεωμένες οι ομοσπονδίες να τα αποδέχονται. Υπάρχει πρόβλημα εδώ και σας το έχουμε επισημάνει. Δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά έζησα στο πετσί μου τι σημαίνει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Πρέπει να αλλάξετε γνώμη. Είπατε ότι αν τιμωρηθεί το ποδόσφαιρο θα φταίει η ΕΠΟ. Εγώ σας λέω ότι η απόλυτη ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά εσάς και την πολιτεία. 

Έχετε στα χέρια σας το έγγραφο της ΦΙΦΑ που ζητεί αλλαγή στις αρμοδιότητες της ΕΕΑ. Βλέπετε τους κινδύνους που έρχονται. Μη μας λέτε μετά ότι φταίει η ΕΠΟ. Για ποιο λόγο έχετε στυλώσει τα πόδια; Με το νόμο Ορφανού προβλέπεται ότι υπερισχύουν οι διατάξεις του καταστατικού της ΕΠΟ, έστω κι αν είναι αντίθετες στο νόμο. Από τότε και μετά, η ΕΕΑ ουδέποτε αποφάσισε αποβολή ομάδας, πλην της τελευταίας απόφασης για Βόλο και Καβάλα. 

Κάνω έκκληση και παράκληση. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της χώρας, μην στερήσετε το ποδόσφαιρο από τους πολίτες. Αν έρθει απόφαση αποκλεισμού από τη ΦΙΦΑ, θα δούμε εικόνες σαν αυτές της Κυριακής. Αν αποβληθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα γίνουν τρομερά πράγματα. Αυτή τη στιγμή παίζουν δύο ομάδες στην Ευρώπη που έχουν πάρα πολύ φίλαθλο κόσμο. Έχετέ το υπόψη σας αυτό. Το 2004 βγήκαν όλοι στο δρόμο. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν η Εθνική ομάδα απουσιάσει από το Euro 2012. Δεν καταλαβαίνω γιατί εμμένετε και δεν τροποποιείτε τη διάταξη». 

Ο Γιώργος Ανατολάκης είπε επίσης πως «θα καταντήσουν κενό γράμμα και οι διατάξεις περί αντικειμενικής ευθύνης των ΠΑΕ για τις πράξεις των μελών των συνδέσμων» και κατέληξε: «Λέμε ναι επί της αρχής, αλλά έχουμε επιφυλάξεις για κάποια άρθρα του νομοσχεδίου. Περιμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις σας για αυτά». 

Νωρίτερα, είχε μιλήσει ο εισηγητής από την πλευρά της Ν.Δ., Γιάννης Ιωαννίδης, που επίσης εξέφρασε τους προβληματισμούς του αναφορικά με τις εξουσίες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού: 

«Πρέπει να λάβετε μέτρα ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Πρέπει και η ΕΠΟ να έχει το αυτοδιοίκητο, αλλά και η πολιτεία να ελέγχει αυτά που πρέπει να ελέγχει. Το βασικότερο είναι να υπάρχει έλεγχος. Μόλις βρεθεί η λύση, εμεί θα συμφωνήσουμε στο άρθρο». 

Σχετικά με τις διατάξεις περί βίας, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε: «Να επιβάλλονται ποινές στις ομάδες μόνο αν έχουν αντικειμενική ευθύνη για τη μετακίνηση των οπαδών τους. Δεν μπορούν να έχουν ευθύνη οι διοικήσεις για τις πράξεις κάποιου μέλους της λέσχης. Ούτε ευθύνη όταν κάποιοι μετακινούνται μόνοι τους, π.χ. με το αυτοκίνητο τους». 

Ο Θεσσαλονικιός βουλευτής της Ν.Δ., Θεόδωρος Καράογλου, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ΕΠΟ και κάλεσε τον Παύλο Γερουλάνο να μην υποχωρήσει: «Η αμαρτωλή ΕΠΟ επικαλείται το αυτοδιοίκητο. Το περασμένο καλοκαίρι απεδείχθη παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τα σκάνδαλα στο ποδόσφαιρο και τους στημένους αγώνες. Η ΕΠΟ αποπνέει βόθρο και δυσωδία. Είναι ένα πλυντήριο αδικημάτων. Κύριε υπουργέ να μην λυγίσετε και να μην αποσύρετε το άρθρο 19». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών, Γρηγόρης Ψαριανός: «Στελέχη της ΕΠΟ πάνε μάρτυρες στα δικαστήρια για τους γνωστούς μπράβους και νονούς της νύχτας. Το αυτοδιοίκητο είναι αυτο(α)διοίκητο. Τι έκανε η ΕΠΟ για τα στημένα; Τίποτα δεν αποκάλυψε. Κατά παραγγελία της ΟΥΕΦΑ προχώρησε το θέμα των στημένων. Η ΕΠΟ παίζει μόνο άμυνα». 

Ο Τάσος Κουράκης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «Αμφισβητούμε το αυτοδιοίκητο γιατί αποτελεί ασπίδα των αυθαιρεσιών», ενώ κατέθεσε τροπολογία ώστε να εφαρμοστεί η απλή αναλογική για εκλογή Δ.Σ. και προέδρου στις ομοσπονδίες και να έχουν μέχρι δύο θητείες. 

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Θανάσης Νάκος, αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό Βόλου: 

«Κύριε υπουργέ, με το άρθρο 19 επιχειρείτε εκ των υστέρων να νομιμοποιήσετε τις παράνομες αποφάσεις του καλοκαιριού. Με κίνδυνο να παρέμβει η ΦΙΦΑ. Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου έχει καθιερωθεί με νόμο. Το καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός Βόλου, το καμάρι της πόλης μας, τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών, μια τιμωρία τραβηγμένη από τα μαλλιά. Λόγω της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, έπρεπε να παρουσιάσετε μια κυβερνητική επιτυχία. 

Αλλάξατε τη σύνθεση της ΕΕΑ η οποία εξαφάνισε τον Ολυμπιακό Βόλου. Αν είναι νόμιμες οι αποφάσεις του καλοκαιριού, γιατί φέρνετε σήμερα αυτή τη διάταξη; Τι θα απαντήσετε στη ΦΙΦΑ που έχει ζητήσει εξηγήσεις; Η ΦΙΦΑ δεν παίζει με αυτά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε την πόλη μας για εξιλαστήριο θύμα. Και όλα αυτά με πολιτικές σκοπιμότητες. Αν επιμείνετε, θέτετε σε κίνδυνο τη συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εγώ καταψηφίζω το νομοσχέδιο και ζητώ απόσυρση του άρθρου 19». 

Από τον ίδιο Νομό, αλλά για το ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καρτάλης σημείωσε: «Η πολιτεία πρέπει να βρει ένα τρόπο να δίνει δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες σε συλλόγους. Για παράδειγμα, να μπορεί να ελέγχει η ΕΕΑ και σε άλλες χρονικές περιόδους, αν το αιτηθεί κάποια ΠΑΕ, ώστε να μπορεί να διορθωθεί κάποια απόφαση». 

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, υπεραμύνθηκε των επιλογών του και των διατάξεων του νομοσχεδίου και έδειξε με τα λεγόμενα του πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει: 

«Στο τέλος της περσινής σεζόν και το καλοκαίρι, όλοι μου έλεγαν ότι πρέπει να κλείσουμε το πρωτάθλημα και να φύγουν οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη. Αλλά με δική μου εισήγηση στον τότε Πρωθυπουργό κρατήσαμε το πρωτάθλημα ζωντανό. Πήρα ένα σημαντικό προσωπικό ρίσκο. Και το έκανα προασπίζοντας και σεβόμενος με κάθε τρόπο τους θεσμούς του. Μεταξύ αυτών των θεσμών και το αυτοδιοίκητο. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι το αυτοδιοίκητο τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Κανείς και τίποτα δεν είναι πάνω απ’ αυτό. Κανένα αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να γίνεται άσυλο ασυδοσίας και παρανομίας. 

Όταν ανοίγουν κεφάλια κανείς δεν αναρωτιέται τι λέει για αυτά ο κ. Πλατινί, τι λέει για όλα αυτά ο κ. πρόεδρος της άλφα ή της βήτα ομάδας. Το μόνο που αναρωτιούνται είναι τι κάνει η Πολιτεία. Και η υποχρέωσή μας μέσα σε αυτό το Κοινοβούλιο είναι πρώτα απέναντι στον Έλληνα πολίτη, στον Έλληνα αθλητή, στον Έλληνα φίλαθλο, στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μετά απέναντι σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό. Γι’ αυτό και δεχθήκαμε να συζητήσουμε τα πάντα, αλλά όχι προτάσεις για αλλαγές επί των άρθρων που μας ήρθαν με την επίφαση του αυτοδιοίκητου. 

Ξέρω πως κάποιοι επλήγησαν με τις αποφάσεις του καλοκαιριού. Υπήρξαν ομάδες που δεν πήραν άδεια να παίξουν, γεγονός που προκάλεσε απογοήτευση και θυμό σε κάποιες τοπικές κοινωνίες, σε ανθρώπους που μέχρι πρότινος καμάρωναν γι’ αυτές. Ανθρώπους που αναρωτιούνται γιατί πρώτοι αυτοί να πληρώσουν το τίμημα της αλλαγής. Αλλά αν θέλουμε να ξαναδούμε τον ελληνικό αθλητισμό εκεί που του αξίζει, θα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε υγιείς βάσεις. Ή θα πορευθούμε με βάση τις αξίες μας, ή δεν θα πορευθούμε καθόλου. Κι αν αυτό έχει εφήμερο κόστος, έχει και διαχρονική αξία». 

Στη δευτερολογία του, ο Παύλος Γερουλάνος ήταν ακόμη πιο αιχμηρός, εκτόξευσε βολές κατά της ΕΠΟ και της ΦΙΦΑ και μίλησε για αλήτες που μπαίνουν στο ποδόσφαιρο: 

«Τι φαγούρα είναι αυτή με το άρθρο 19; Τι πράγμα είναι αυτό; Αυτό το άρθρο αναφέρεται στον έλεγχο που κάνουμε για το αν οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι παράνομοι. Τα αυτονόητα λέει. Να σταματήσουμε να ψάχνουμε τους φοροφυγάδες στο ποδόσφαιρο; Τους παράνομους; Προστατεύουμε το ποδόσφαιρο από τέτοιου είδους αλήτες που μπαίνουν στις ομάδες. Είμαστε με τα καλά μας; Δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε τέτοια πράγματα εδώ μέσα. 

Η πολιτεία θα ελέγχει και θα συνεχίσει να ελέγχει ποιος αγοράζει τις ομάδες. Αν η ΕΠΟ βάλει τιμωρίες στο δικό της δίκαιο για τέτοιες παραβάσεις, που όφειλε να έχει και δεν έχει, τότε ευχαρίστως τις ποινές να τις βάζει η ΕΠΟ. Αλλά μέχρι τότε μη μου ζητάτε να μην χρησιμοποιεί η πολιτεία τα εργαλεία της. Τι λέει η ΦΙΦΑ; Να μην προστατεύουμε το ποδόσφαιρο από τους φοροφυγάδες; Δεν είμαστε καλά. Γιατί τώρα η φαγούρα; Δώδεκα χρόνια υπάρχει η ΕΕΑ και θα συνεχίσει να υπάρχει». 

* Πριν την έναρξη της συζήτησης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης ανακοίνωσε την απόσυρση των άρθρων 21 και 22 του νέου αθλητικού νομοσχεδίου. Το 21 προέβλεπε μείωση του αριθμού των μελών των Δ.Σ. των ομοσπονδιών, ενώ το 22 προέβλεπε πως οι ομοσπονδίες μπορούν να αφαιρούν τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων από τις λίγκες και να τα διοργανώνουν οι ίδιες. 

Πηγή: sport-fm.gr

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top