Απώλεια για την οικογένεια του Άρη… Έφυγε από τη ζωή ο Κρίτων Σαλπιγκτής

Απώλεια για την οικογένεια του Άρη… Έφυγε από τη ζωή ο Κρίτων Σαλπιγκτής.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Από τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου στη γενέθλια πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, κηδεύεται στις 4:30 σήμερα το απόγευμα ο …συγγραφέας και μηχανικός Κρίτων Σαλπιγκτής  που πέθανε έπειτα από πολυετή ασθένεια.

Ο Κρίτων Σαλπιγκτής μέλος της κιτρινόμαυρης οικογένειας, ο …«Πουρός Ήρως» (κατά το ομότιτλο πρώτο του μυθιστόρημα – παρωδία των περιπετειών του Μικρού ήρωα συνδυασμένη με σάτιρα της ελληνικής πολιτικής σκηνής , που κυκλοφόρησε στα 1991), ο ταλαντούχος, ευγενής και «μορφή» της πόλης την τελευταία 30ετία και πλέον, γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και εργάστηκε ως μηχανικός -ελεύθερος επαγγελματίας. Αρθρογραφούσε αδιάλειπτα (από το 1978 μέχρι και προ δεκαετίας περίπου όταν άρχισαν τα πρώτα προβλήματα υγείας του) σε λογοτεχνικά και κινηματογραφικά περιοδικά .

Απο το 1991 μέχρι σήμερα κυκλοφόρησε τα βιβλία: «Ο πουρός ήρως: Το ξύπνημα του γίγαντα» (Νεφέλη 1991) , «Ο πουρός ήρως: Ο τερματοφύλακας που σφύριζε», Παρατηρητής 1994, «Τελευταίο δρομολόγιο», Αιγαίον (2012) , «Καραολής και Δημητρίου», Αιγαίον (2014) και …«Θρυμματισμένη φρυγανιά» -Ικαρος 2018.

Η ζωή του Κρίτονα Σαλπιγκτή

Ο Κρίτων Σαλπιγκτής γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και βιοπορίστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, εκπονώντας μελέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διακρίθηκε σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1979-1985). Επιστημονικές εκδόσεις (ιδίοις αναλώμασιν, 1972) : “Το υδραυλικό πλήγμα” και “Ασκήσεις εδαφομηχανικής.” Επιστημονικές δημοσιεύσεις: (α) περί κτηριοδομικού κανονισμού (1983), (β) περί θερμομονώσεως (1985) στο δελτίο του Πανελληνίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Από το 1978 έως το 2007 αρθρογράφησε σε περιοδικά (Γιατί, Εντευκτήριο, Κανονάκι, Cine 7), σε κινηματογραφικά φύλλα (Fix Carre, Εξώστης, Πρώτο Πλάνο) και σε εφημερίδες (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελευθεροτυπία).

Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τέσσερα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων “Το Ξύπνημα του Γίγαντα”, εκδ. Νεφέλη, 1991 και “Ο τερματοφύλακας που σφύριζε “, εκδ. Παρατηρητής 1994, με εικονογράφηση και των δύο από τον Γιώργο Ακοκαλίδη (τα οποία αποτελούν τους δύο τόμους της σειράς ο Πουρός ΗΡΩΣ, η οποία αποτελεί συνδυασμένη παρωδία της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του Μικρού ΗΡΩΑ), ενώ ως σύμβουλος του Τάσου Κοντέλη συνέβαλε στην συγγραφή του αστυνομικού “Σφαίρες Σωκράτη, όχι Κώνειο”, εκδ. Κέδρος, 2004.
Επίσης έχει γράψει τη νουβέλα: “Τελευταίο Δρομολόγιο – Μια ιστορία του Αστυνόμου Μπέκα”, εκδ. Αιγαίον, 2012, με εικονογράφηση του Γιώργου Ακοκαλίδη, έκδοση αφιερωμένη στη μνήμη του δημιουργού του Αστυνόμου Μπέκα, Γιάννη Μαρή (ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου, μετά από άδεια του υιού του Άγγελου).

Ανθολογημένα κείμενά του δημοσιεύτηκαν στα βιβλία: “Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει”, εκδ. Ιανός 1999 και “Καραολής και Δημητρίου: Η εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα”, εκδ. Αιγαίον 2011.

Υπήρξε δημιουργός της δημοφιλέστατης το 1988-89 στη Βόρεια Ελλάδα χιουμοριστικής εκπομπής “Ο Πατέρας και το Τέρας της Μητέρας” (ΕΡΑ, FM 102).

Αποτελούσε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και διηύθυνε τη σειρά “Αστυνομική Βιβλιοθήκη” των εκδόσεων Αιγαίον της Λευκωσίας.

Είχε δημοσιεύσει τα βιβλία:

Μυθιστορήματα

– Το ξύπνημα του γίγαντα, Νεφέλη, 1991

– Ο τερματοφύλακας που σφύριζε, Παρατηρητής, 1994

– Σφαίρες Σωκράτη, όχι κώνειο (με το ψευδώνυμο Τάσος Κοντέλης), Κέδρος, 2004

– Θρυμματισμένη φρυγανιά, Ίκαρος, 2018

Νουβέλα

– Τελευταίο δρομολόγιο – Μια ιστορία του αστυνόμου Μπέκα, Αιγαίον, 2012

Ιστορική έρευνα

– Καραολής και Δημητρίου – Η πανήγυρις των οδωνυμίων και η τρίτη αγχόνη, Αιγαίον, 2014

Κείμενα σε ανθολογία

– Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει, Ιανός, 1999

– Καραολής και Δημητρίου – Η εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα, Αιγαίον, 2011

Επιστημονικά συγγράμματα

– Υδραυλικόν πλήγμα, Ελληνικό Ίδρυμα Εξυπηρετήσεως Πανεπιστημίου, 1972

– Ασκήσεις Εδαφομηχανικής, Ελληνικό Ίδρυμα Εξυπηρετήσεως Πανεπιστημίου, 1972

 

To Top