Ο άνθρωπος Αγκάνθο: Δεν θα γίνω ποτέ ταυρομάχος, εγώ, η οικονομική κρίση της Ελλάδας και οι… Ελληνίδες

Τον Νταβίντ Αγκάνθο τον γνωρίζουμε όλοι σιγά, σιγά από την παρουσία του στο γήπεδο. Του ζητήσαμε να μας περιγράψει με λίγα λόγια τον άνθρωπο Αγκάνθο. Πώς είναι στην προσωπική σου ζωή…

Ιδού οι απαντήσεις του για τον άνθρωπο Αγκάνθο:

“Είμαι ένας πάρα πολύ ήσυχος άνθρωπος, φυσιολογικός θα μπορούσα να πω. Λατρεύω την οικογένειά μου και μου αρέσει να περνάω πάρα πολλές ώρες μαζί της. Τώρα που είμαι μακριά μιλάμε πάρα πολλές ώρες στο τηλέφωνο καθημερινά. Μου αρέσει να είμαι ήσυχα, στο σπίτι μου, στη δουλειά μου, στην προπόνησή μου, να βγαίνω, να πηγαίνω σινεμά. Δυστυχώς το τελευταίο εδώ στην Ελλάδα δεν μπορώ να το κάνω λόγω της γλώσσας οπότε κάθομαι σπίτι και παρακολουθώ ισπανικές ταινίες. Μου αρέσει να πηγαίνω με τους φίλους μου για φαγητό, να κάνω γενικά πράγματα που κάνουν όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι. Είμαι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων”.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημά σου;

“Θα σου πω για το βασικό μειονέκτημά μου. Είμαι πάρα πολύ ξεροκέφαλος, πάρα πολύ επίμονος, θέλω τα πράγματα να γίνονται στην εντέλεια  και όταν αυτά δεν γίνονται όπως τα θέλω εγώ ταλαιπωρώ πάρα πολύ τους ανθρώπους που είναι γύρω μου. Έχω κάποια συγκεκριμένα πιστεύω, θέλω κάποια πράγματα να γίνονται όπως εγώ θεωρώ σωστό. Επιμένω πάρα πολύ όταν συμβαίνει το αντίθετο, το οποίο βέβαια καταντάει πάρα πολύ εκνευριστικό για το περιβάλλον μου. Αναφορικά με τα προτερήματά μου, δεν μπορώ να σου πω κάτι, γιατί αυτό το κρίνουν οι υπόλοιποι. Υπάρχουν μέρες που με βλέπω στον καθρέφτη και θεωρώ ότι δεν έχω κανένα πλεονέκτημα”.

Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής

Την πρώτη μέρα που σε συνάντησα συστήθηκες ως ένας φίλος του Πουλίδο που ασχολείται με την… πληροφορική. Αν δεν ήσουν ποδοσφαιριστής τι θα ήθελες να ήσουν;

(σ.σ. Γέλια) “Δε θα ήμουν ποτέ ταυρομάχος. Οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου θα μπορούσα να το κάνω. Αν και θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά θαρραλέο δεν μπορώ να με φανταστώ να στέκομαι μπροστά σε έναν ταύρο και να τον βλέπω να έρχεται κατά πάνω μου. Ακόμα και στην προπόνηση που κάνω, ένας ταύρος να απειλεί συνεχώς τη ζωή μου. Συν το γεγονός ότι, αν και Ισπανός, έχω μια άλλη άποψη για τις ταυρομαχίες και τα δικαιώματα των ζώων. Δεν το θεωρώ τόσο ευχάριστο το συγκεκριμένο θέαμα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ ότι η νίκη η δική μου θα φέρει το θάνατο του ζώου αυτού”.

Η οικονομική κρίση

Κατάγεσαι από την Ισπανία, αλλά ζεις στην Ελλάδα. Πώς βιώνεις την κρίση στις δύο αυτές χώρες;

Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ισπανία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Βλέπω πως έχει επηρεάσει η κρίση τους ανθρώπους στην Ελλάδα, μια και ο τρόπος ζωής μας μοιάζει αρκετά. Στην Ισπανία τώρα «χτύπησε την πόρτα» η κρίση . Εγώ βρίσκομαι εδώ τρεις μήνες, αλλά η κρίση είναι ένα πράγμα που αλλάζει βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με το μήνα. Δεν μπορώ να σου πω αν την έχω βιώσει, γιατί είμαι εκτός της χώρας μου, αλλά από μέλη της οικογένειάς μου έχω αρχίσει και καταλαβαίνω ότι τα πράγματα σφίγγουν πάρα πολύ. Είναι κρίμα, δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό.

Στην Ισπανία υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αρχίσει και πεινάνε, όπως και εδώ στην Ελλάδα, άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν πλέον για 300-400 ευρώ ζώντας κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό δε γίνεται να συνεχιστεί! Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται, να ανταμείβονται και να ζουν ήσυχα. Πιστεύω ότι  τώρα έχει φτάσει η στιγμή που ο κόσμος πρέπει να ενωθεί, να ξεσηκωθεί και να πάρουμε όλοι μια βρεγμένη σανίδα για να αλλάξουμε αυτή  την κατάσταση.

Δεν είναι καιροί για να βγει ένας μπροστά και να τα αλλάξει όλα. Εντούτοις, πρέπει όλοι μαζί να δούμε και τα θετικά στοιχεία της κρίσης, το ότι δηλαδή ερχόμαστε πιο κοντά, το ότι μπορούμε να αξιολογήσουμε το ποιος είναι πραγματικά κοντά μας και θέλει να μας βοηθήσει παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος. Τέλος όσον αφορά το δικό μας επάγγελμα έχουν αλλάξει και εκεί πολλά πράγματα. Στην Ισπανία τα συμβόλαια έχουν μειωθεί κατά πολύ, και απ’ ότι βλέπω το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα”.

Τα ελληνικά και οι… Ελληνίδες

Πως σου φαίνονται τα ελληνικά ως γλώσσα;

“Είναι δύσκολη γλώσσα, αλλά αν πρώτα ο Θεός μείνω πολλά χρόνια στην Ελλάδα και αρχίσω να την μαθαίνω θα τα καταφέρω. Όσον αφορά το τι μπορώ να κάνω, αυτό είναι να μάθω κάποιες λέξεις και να πειράζω τους συμπαίκτες μου για να αμυνθώ. Ξέρω τέσσερις-πέντε λέξεις όπως χοντρός, άσχημος, κεφάλας, κουνελοπνίχτης  και αυτές προσπαθώ να τις «πετάω» σε εκείνους υπό μορφής «άμυνας».

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε μία σχέση, πως θα σχολίαζες τις Ελληνίδες;

“Οι γυναίκες στην Ελλάδα είναι εξαιρετικές. Είναι πάρα πολύ όμορφες . Το επίπεδο που έχω βρει είναι πάρα πολύ υψηλό και δεν το περίμενα. Είναι ούτως ή άλλως από φυσικού πάρα πολύ ωραίες, αλλά αυτό που μου κάνει εντύπωση στην Ελληνίδα είναι ότι είναι πάρα πολύ περιποιημένη. Όταν βγαίνουν έξω για ψώνια ή για έναν καφέ είναι πάρα πολύ όμορφα ντυμένες και βαμμένες. Είναι επίσης πάρα πολύ έξυπνες. Γνωρίζουν ποια είναι τα προτερήματά τους και αυτά τονίζουν περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι έχω μείνει εντυπωσιασμένος”.

Ο Κασίγιας και ο Αγκάνθο

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία φωτογραφία με εσένα και τον Κασίγιας. Με ποιους παίκτες από τα πρωταθλήματα του εξωτερικού έχεις καλές σχέσεις;

“Τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο έχω γνωρίσει πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είχαν πολύ μεγάλη εξέλιξη. Υπάρχει αυτή η φωτογραφία με τον Ίκερ στο ίντερνετ από όταν ήμασταν αρκετά μικρότεροι, την οποία δημοσίευσε μάλιστα ο ίδιος και αυτό έχει να κάνει με το ότι είμαστε πολλά χρόνια φίλοι. Γνωριστήκαμε όταν ήμασταν πολύ μικροί, και ακόμα τα σπίτια μας στην Ισπανία είναι πολύ κοντά. Η ζωή όμως του επαγγελματία ποδοσφαιριστή είναι πάρα πολύ δύσκολη και αυτό σε κάνει να χάνεσαι με κάποιους φίλους σου και να κάνεις καιρό να μιλήσεις μαζί τους. Με τον Κασίγιας έχω πολύ καλές σχέσεις, αλλά να! Αυτός είναι ήσυχος, στην Ισπανία, αγωνίζεται στη Ρεάλ, είναι κοντά στο σπίτι του, με την κοπέλα του, ενώ εγώ είμαι εδώ, στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη.

Από εκεί και πέρα είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που έχω γνωρίσει αρκετούς καλούς ποδοσφαιριστές και κυρίως καλούς ανθρώπους και τους έχω διατηρήσει ως φίλους μου. Δε σημαίνει όμως ότι δεν έχω γνωρίσει και καλούς παίκτες με κακό χαρακτήρα. Συνεπώς, τους φίλους μου τους έχω για μένα, τους έχω πάρα πολύ κοντά μου και δεν θα ήθελα να ονομάσω κάποιον”.

 

 

 

To Top