ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Το μήνυμα δόθηκε: Ο Άλκης “ζει” και ζητάει δικαιοσύνη

Ήταν σίγουρα μια ξεχωριστή μέρα η χθεσινή 1η του Φλεβάρη. Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την δολοφονία του Άλκη γέμισε με ανάμικτα συναισθήματα την κιτρινόμαυρη οικογένεια, την πόλη, τους ανθρώπους του αθλητισμού και όχι μόνο.

Ήταν κάτι το συγκλονιστικό αυτό που έγινε από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι την ολοκλήρωση της πορείας στον Λευκό Πύργο.

Αγρυπνία στο σημείο που δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση και άφησε την τελευταία του πνοή, τρισάγιο το πρωί, συγκέντρωση το απόγευμα και αμέσως μετά πορεία μέχρι το Λευκό Πύργο χιλιάδες φιλάθλων, μελών αθλητικών σωματείων, απλού κόσμου στη μνήμη του Άλκη Καμπανου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η δομή «Εις το όνομα του Άλκη».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια πανό με συνθήματα αθλητικής αλληλεγγύης και αναμμένα κεριά, ενώ αρκετοί φορούσαν φανέλες διαφόρων αθλητικών συλλόγων για να δείξουν ότι δεν είναι ανεκτή η βία εντός και εκτός των αθλητικών χώρων. Στο σημείο της δολοφονίας του Αλκιβιάδη, τοποθετήθηκαν 19 κίτρινα λουλούδια (πανσέδες) – αριθμός συμβολικός για τον αδικοχαμένο 19χρονο. Τα συνθήματα «Αλκη ζεις και δε θα ξεχαστείς» και «Αλκη ζωντανός για πάντα Αρειανός», δονούσαν την ατμόσφαιρα στα σημεία που σταμάτησε η πορεία, την οποία συνόδευσε μουσικά η μπάντα του δήμου Καλαμαριάς.

Η πορεία έφτασε στο Λευκό Πύργο, όπου είχε στηθεί γιγαντοοθόνη με δρώμενο στη μνήμη του Άλκη Καμπανού. Προβλήθηκε βίντεο με μηνύματα κατά της βίας και ιδιαίτερα της οπαδικης βίας, μαζί με δράσεις που έκανε όλο αυτό το χρόνο η δομή «Εις το όνομα του Άλκη». Μέλη των ακαδημιών μπάσκετ του Άρη, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή και της ΧΑΝΘ κρατούσαν κεριά, σχηματίζοντας το όνομα «ΑΛΚΗΣ», θέλοντας ενωμένοι να περάσουν το δικό τους μήνυμα που θέλει τον αθλητισμό να ενώνει και όχι να σκοτώνει.

Το μήνυμα ξεκάθαρο: Ο Άλκης “ζει” και ζητάει δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν έναν χρόνο μετά τη στυγερή δολοφονία, στις 18 Ιανουαρίου ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Για πρώτη φορά οι γονείς του Άλκη έρχονται αντιμέτωποι με τους 12 κατηγορούμενους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Οι 12 συλληφθέντες παραπέμπονται σε δίκη για τις εξής πράξεις:

Άπαντες για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του Άλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού, ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη, άπαντες για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Στις σύντομες τοποθετήσεις τους επί του κατηγορητηρίου, και οι 12 κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι χτύπησαν τον Άλκη Καμπανό, ενώ ζήτησαν να δικαστούν μόνο για τις πράξεις που έκαναν. Μόνο 4 από αυτούς ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του Άλκη…

To Top