O Αντώνης Πακαλίδης αναλύει: Τα δυο πρόσωπα του Άρη και οι μεγάλες ευθύνες του Τερζή

Το καλύτερο ημίχρονο του ΑΡΗ σε αγώνα ντέρμπυ, κατέληξε χειρότερο στο δεύτερο. Απέναντι σε μια γνωστή αισχρή σε συμπεριφορά ομάδα, ο ΑΡΗΣ απέδειξε ότι οι αδυναμίες που τον συνοδεύουν την φετινή περίοδο, δεν διορθώθηκαν και μάλλον είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθούν.

Με άμυνα που δεν ενέπνεε καμία σιγουριά, Φαμπιάνο, Οντουμπάτζιο και Μαζικού ήταν σε κακή διάθεση και απόδοση, κέντρο που δεν μπόρεσε να κρατήσει την κατοχή όταν χρειαζόταν, επίθεση που χάθηκε όταν έπρεπε να δημιουργήσουν ρήγματα. Όλα όσα έγιναν στο πρώτο μέρος ήταν άξια συγχαρητηρίων, σε ομαδική λειτουργία κυρίως στο να μην επιτρέπει την ανάπτυξη του αντιπάλου.

Αλλά η κατάρρευση στο δεύτερο μέρος έχει ονοματεπώνυμα που έχουν την ευθύνη. Πρώτος υπαίτιος ο προπονητής. Δεν διάβασε την αλλαγή της διάταξης του Π.Α.Ο.Κ. , άφησε τους παίκτες να παίζουν την ίδια τακτική χωρίς να κλείνει τους χώρους που δημιουργούσαν τα τρεξίματα των παικτών του αντιπάλου, με αποτέλεσμα και από τα πλάγια και στον άξονα δεν υπήρχε ισορροπία και όλες οι επιθέσεις μύριζαν γκολ.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο Σιαμπάνης δεν απειλούνταν άμεσα. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που άλλαξε το παιχνίδι είναι ο διαιτητής. Ενώ στο πρώτο ημίχρονο σφύριζε δίκαια το παιχνίδι, στο δεύτερο επιδόθηκε σε μία ακατανόητη αλλαγή σφυριγμάτων με αποκορύφωμα το πέναλτι, το οποίο η αλβανοσουηδική συμμαχία της εξυγίανσης δούλεψε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από πότε ένας παίκτης που πετάγεται πίσω από αμυντικό, δεν έχει μπάλα στην κατοχή του, δεν τον βρίσκει κανένας αλλά πέφτει μέσα στην περιοχή είναι πέναλτι; Εφεύρεση του Κύρου Γρανάζη η συγκεκριμένη απόφαση. Δυστυχώς έτσι παίζεται το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Στα του ποδοσφαίρου που παίχτηκε στο γήπεδο, είδα δύο ομάδες με εντελώς διαφορετική προσέγγιση για να φτάσουν στη νίκη. Ο ΑΡΗΣ ήθελε να κατεβάσει το ρυθμό, να παίξει αργά και να εκμεταλλευτεί πάσες στην πλάτη της άμυνας, ώστε να βρει κενούς χώρους  και να απειλήσει. Ο Π.Α.Ο.Κ. πίεσε έξω από την περιοχή για να προκαλέσει λάθος κοντά στην εστία και να ελέγξει την κυκλοφορία της μπάλας. Η αδυναμία είναι εμφανέστατη στην άμυνα του μ΄αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού γιατί δεν έχει τους παίκτες που θα καλύψουν γρήγορα τα μέτρα από το κέντρο προς την εστία.

Η ατομική ενέργεια του Πάλμα και το γκολ που πέτυχε, έδειξε πόσο απλό είναι να σπάσεις κάποιος την αμυντική γραμμή του αντιπάλου. Ο ΑΡΗΣ κράτησε τη μπάλα έξω από την περιοχή του με άμυνα κάτω από το κέντρο, κοντά τις γραμμές και κυριαρχία στις προσωπικές μονομαχίες. Ήταν μία πολύ καλή εφαρμογή της τακτικής που αποφάσισε ο προπονητής. Στο δεύτερο ημίχρονο οι αλλαγές του αντιπάλου διέλυσαν αυτή την τακτική γιατί ο ΑΡΗΣ δεν κατάφερε να βγει από την περιοχή του. Δεν υπήρξε καμία συνεργασία ώστε να μεταφερθεί η μπάλα μπροστά, η άμυνα πελαγοδρομούσε όταν έπρεπε να διώξει. Ο Ετέμπο ήταν κατώτερος των περιστάσεων ενώ ο Νταρίντα ήταν καλά κλεισμένος και δεν μπόρεσε να οργανώσει σωστά το παιχνίδι. Κάπου εκεί είναι η ευθύνη του προπονητή.

Δεν έδωσε λύση ώστε να υπάρχει παίκτης που θα μπορούσε να κόψει και να μοιράσει τη μπάλα για να κερδίζει χρόνο η άμυνα , να παίρνει ανάσες και να αναγκάζει τον αντίπαλο να οπισθοχωρεί για να αποτρέψει το δεύτερο γκολ. Η βοήθεια του διαιτητή ήταν καθοριστική γιατί κρατούσε τον Π.Α.Ο.Κ. ψηλά και να γίνεται απειλητικός. Στο παιχνίδι φαινόταν περισσότερο η πρωτοβουλία των αντιπάλων λόγω της πίεσης που ασκούσε αλλά στην πραγματικότητα ο ΑΡΗΣ απέκρουε με ευκολία τις επιθέσεις. Ο Οντουμπάτζιο ήταν ο τραγικός του δευτέρου ημιχρόνου και ήταν πηγή κινδύνων.

Το κακό δεύτερο ημίχρονο ήταν η αιτία της ήττας. Κι αυτό δείχνει ότι η ομάδα έχει ανάγκη από προσωπικότητες μέσα στο γήπεδο. Από παίκτες που μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Οι αντιδράσεις των παικτών του αντιπάλου , που σε κάθε φάση δημιουργούσαν έναν χαμό γύρω από το διαιτητή, είναι μαθήματα που μαθαίνονται στην προπόνηση όταν δουλεύουν την νοοτροπία της ομάδας. Ο πάγκος τα ίδια. Είναι κι αυτό τρόπος παιχνιδιού. Έχουν βέβαια και τις πλάτες για να το κάνουν. Η αλήτικη συμπεριφορά δίνει πόντους αλλά αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο.

Ο ΑΡΗΣ έχει δρόμο ακόμα για να πετύχει τον στόχο της Ευρώπης. Χρειάζεται νίκες και πρέπει να τις βρει. Η διακοπή δεν ξέρω αν θα βοηθήσει αλλά οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους και το προπονητικό team να οργανώσει καλά το επόμενο παιχνίδι. Είδαμε διαφορετικό, καλύτερο ΑΡΗ  στα ντέρμπυ, τις προηγούμενες σεζόν και μου λείπει.  Θέλω να τον ξαναδώ.

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη στο PRESSARIS: Φυσιολογική ενδεκάδα, αναμενόμενο αποτέλεσμα…

Όταν κυριαρχεί η λογική τότε όλα γίνονται εύκολα. Μία ενδεκάδα με τους παίκτες στις θέσεις που μπορούν να προσφέρουν, έχει τη δυνατότητα να ανατρέπει σκορ στο ημίχρονο, να σκοράρει για να κλειδώσει τη νίκη, να κρατάει τον αντίπαλο μακριά από την εστία. Αυτό έκανε ο ΑΡΗΣ και κέρδισε τον Π.Α.Σ. Γιάννινα.

Με ψυχραιμία διαχειρίστηκε το εις βάρος του σκορ, δούλεψε την ανάπτυξη του έξω από την περιοχή, έτρεξε σε κάθε επίθεση και φυσικά στο τέλος δικαιώθηκε. Καλή εμφάνιση για τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου.

Η συνεισφορά του Νταρίντα , για ακόμα ένα παιχνίδι, ήταν σημαντική. Σκόραρε, έτρεξε, δημιούργησε, έκοψε. Ολοκληρωτική εμφάνιση χωρίς λάθη. Ο Ματέο σ’ αυτό το παιχνίδι έδειξε πιο έτοιμος, με θετική διάθεση και διεισδυτικός όταν χρειάστηκε. Το γκολ που πέτυχε ήταν αποτέλεσμα της κίνησης του μέσα στην περιοχή. Καλό το timing για τον αργεντίνο. Ο Καμαρά «έσπασε» το ρόδι για φέτος. Στο πρώτο ημίχρονο είχε προβλήματα από τα μαρκαρίσματα, στο δεύτερο βρήκε τη στιγμή και σκόραρε , με άνεση. Η assist πιστώνεται στον Καμάτσο , που έκανε μία συμπαθητική εμφάνιση.

Το ξεκίνημα τον play offs βρίσκει τον ΑΡΗ στην 5η θέση, κάτι που σίγουρα δεν χαροποιεί ιδιαίτερα. Έστω κι έτσι ο στόχος της Ευρώπης είναι ανοιχτός. Η ελπίδα που υπάρχει είναι να καταφέρει να κερδίσει παιχνίδια στο μίνι πρωτάθλημα, ώστε να πετύχει γρήγορα την έξοδο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Τα θέματα της ομάδας τα έχω γράψει σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει λόγος να ξαναειπωθούν. Το μόνο που μένει είναι οι εμφανίσεις της ομάδας να γίνουν καλύτερες και ανταγωνιστικές. Ο κόσμος θέλει να δει τον ΑΡΗ να προσπαθεί, να μοχθεί , να κερδίζει. Κάθε παιχνίδι θα είναι μία ευκαιρία για εξιλέωση των όσο ζήσαμε τη σεζόν που τελείωσε.

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός , στον ΑΡΗ οι επόμενοι μήνες θα ήθελα να γίνουν φάρμακο για να βελτιωθεί η κατάσταση και να μπουν οι βάσεις για την επόμενη χρονιά.

Ένας Νταρίντα δεν φέρνει την άνοιξη…

Ο ΑΡΗΣ κατάφερε να γίνει η χαρά των ουραγών. Απέτυχε να κερδίσει Ιωνικό, Λαμία , Λεβαδειακό, ομάδες που όλοι οι άλλοι έκαναν πάρτι απέναντί τους. Τι απαιτήσεις να έχω πλέον από αυτή την ομάδα. Όσο και να ήθελα να πιστέψω ότι έστω και τώρα στο τέλος, ότι θα μπορούσε να κάνει ένα πραγματικό come back , απογοητεύτηκα μετά από την εμφάνιση της στο Δ.Α.Κ. της Λαμίας.

Ο μόνος που αποτέλεσε όαση σ’ αυτή την αναποτελεσματική παρουσία της ομάδας , ήταν για μία ακόμη αγωνιστική , ο Νταρίντα. Τα έκανε όλα , εκτός από το βάλει γκολ, αλλά οι συμπαίκτες του ήταν αλλού. Κόντρα σε μια ομάδα που έπαιζε την ύπαρξη της, ο ΑΡΗΣ μας έδειξε ότι δεν ήταν έτοιμος για να διαχειριστεί την πίεση που θα ασκούσαν οι γηπεδούχοι. Ένας δεν φτάνει για να τραβήξει τους άλλους δέκα μπροστά. Και αυτό δυστυχώς είναι το ανησυχητικό της όλης φετινής ιστορίας του ΑΡΗ. Δεν βρέθηκαν, δύο, τρεις, τέσσερις , ταυτόχρονα σε ένα ματς να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Συμπαθητικές έως καλές , ανά περιόδους, εμφανίσεις από κάποιους , χωρίς να αποτελούν ούτε σταθερά, ούτε βάση για να χτίσει κάποιος πάνω τους. Χωρίς κορμό που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των αγώνων δεν μπορεί να πάει παρακάτω ο ΑΡΗΣ.

Είδαμε ένα σωρό λάθη στην άμυνα, λες και έπαιζαν πρώτη φορά μαζί ο Μπράμπετς με τον Ενκουλού. Από τα δύο γκολ , μέχρι τις κακές πάσες για να γίνει η ανάπτυξη του παιχνιδιού. Έναν Ετέμπο στο πρώτο ημίχρονο , που δεν ήξερε τι ήθελε να κάνει. Ο Πάλμα από τον τραυματισμό του και μετά, δεν έχει επανέλθει στο σημείο που βρισκόταν πριν απ’ αυτόν. Ο Πίρσμαν μία του ύψους και μία του βάθους. Ματέο και Ιτούρμπε επέστρεψαν στις γνωστές ανούσιες, άοσμες και άγευστες αποδόσεις, ενώ ο Καμαρά δεν βρήκε ποτέ τον χώρο για να γυρίσει πρόσωπο στην εστία. Η πίεση των αντιπάλων ήταν τέτοια, που δεν έδωσε ποτέ το δικαίωμα στον ΑΡΗ , να κατεβάσει τη μπάλα με αξιώσεις στην περιοχή τους. Εντυπωσιακό επίτευγμα , αν σκεφτεί κανείς ότι τις προηγούμενες αγωνιστικές ούτε ο Ο.Φ.Η. , ούτε κι ο Ατρόμητος το κατάφεραν. Να πούμε ότι έλειψε ο Ρουπ; Θα είναι μεγάλη ντροπή για τους υπάρχοντες παίκτες γιατί δεν μπορεί να είναι βαρόμετρο ένας ποδοσφαιριστής που ήρθε πριν ένα μήνα. Πιθανόν να μην υπάρχουν καθρέφτες στα αποδυτήρια του Δασυγένειου , για να καταλάβουν οι παίκτες του ΑΡΗ ότι το πρόβλημα είναι οι ίδιοι και πρέπει να λύσουν τα θέματά τους κοιτώντας πρώτα τους εαυτούς τους κατάματα.

Στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε σε παγκόσμια πρώτη , την διάταξη με δύο φορ. Καμαρά και Γκρέι βρέθηκαν μαζί στην ενδεκάδα. Η ύπαρξη τους ταυτόχρονα στον αγωνιστικό χώρο, λειτούργησε ως μοχλός πίεσης και γύρισε τη Λαμία πίσω, κάτω από το κέντρο. Χαλάρωσε η πίεση στην πρώτη πάσα και φάνηκε πως ο ΑΡΗΣ έχει τις πιθανότητες με το μέρος του, να ισοφαρίσει. Οι ευκαιρίες έγινα και χάθηκαν. Μία ο Γκρέι, μία ο Χριστοδουλόπουλος, δεν κατάφεραν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα. Εκεί τελείωσε και η όποια προσπάθεια για να φύγει έστω με τον ένα βαθμό η ομάδα από το γήπεδο. Έλειψε η πάσα θα έσπαγε την άμυνα, ενώ οι σέντρες, εκτός μίας που ο Ματέο έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ, δεν βρήκαν αποδέκτες.

Ο ΑΡΗΣ κατάφερε να φέρει τα χαμόγελα στα χείλη των αντιπάλων, η Λαμία πέτυχε τη δεύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα, οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα αποφύγουν την τελευταία θέση. Έγινε ο καλύτερος αντίπαλος που θέλει όποιος χρειάζεται βαθμούς. Πικρή αλήθεια αλλά αυτό μας έδειξαν οι παίκτες μας.

Ο Παλίκουτσα έχει την τεράστια ευθύνη να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται ώστε αυτό το συνονθύλευμα να γίνει ομάδα. Κάθε κίνηση , κάθε εισήγηση είναι υποχρεωτικό να αποτελεί κομμάτι του πάζλ που θα προσφέρει λύσεις. Θα έχει ως αρχή να παίξει για την ομάδα που τον πληρώνει. Θα βρίσκει κίνητρο ακόμα και εκεί που δεν θα είναι προφανές. Γιατί ο ΑΡΗΣ έχει ανάγκη από παίκτες που πιστεύουν στους εαυτούς τους , ξέρουν πως θα προσφέρουν το καλύτερο για την ομάδα και θα απαιτούν να κερδίζουν.

Ο ΑΡΗΣ δεν μπορεί φέτος να στρώσει. Η λύση του φεύγουν όλοι κι έρχονται άλλοι ακούγεται ελκυστική, δεν είναι όμως πάντα η καλύτερη. Κάθε χρονιά έχει τους δικούς της ήρωες , κάτι που δεν μπορεί κανείς να ξέρει ποιος θα είναι από πριν. Η φετινή χρονιά δεν είχε αρχή, μέση και τέλος οπότε πορευόμαστε με την ελπίδα ότι θα βλέπουμε κάτι καλύτερο σε κάθε παιχνίδι, όχι όμως και απαραίτητα νικηφόρο. Κι αυτό είναι αβάσταχτο….

H ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Μπήκε στα play offs, ευκαιρία να δείξει ο Άρης κάτι καλύτερο

Ο μικρότερος δυνατός στόχος , μέχρι νεωτέρας επετεύχθη. Ο ΑΡΗΣ νικώντας τον Ατρόμητο «κλείδωσε» την παρουσία του στα play offs. Μένει να ξεπεράσει μία ομάδα , στο μικρό πρωτάθλημα των δέκα αγωνιστικών, για να εξασφαλίσει την παρουσία του , για τέταρτη συνεχόμενη φορά, στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα του δίνεται η ευκαιρία να δείξει ότι οι αγώνες της κανονικής περιόδου, με αντιπάλους τους προπορευόμενους απ’ αυτόν, ήταν μια κακή εικόνα της ομάδας που δεν ξεπέρασε τα προβλήματα του καλοκαιριού, κάνοντας καλύτερες εμφανίσεις και παίρνοντας αποτελέσματα που θα είναι χρήσιμα για τον επόμενο στόχο του. Η Ευρώπη είναι πάντα μια επιτυχία και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους παίκτες. Η νίκη ήταν απαραίτητη όχι μόνο για τους τρεις βαθμούς αλλά για να φανεί η πρόοδος της ομάδας ,ειδικά σε θέματα τακτικής και ψυχολογίας. Επιτέλους είδαμε ίδια ενδεκάδα , για δεύτερο παιχνίδι, με καλή απόδοση στο πρώτο ημίχρονο , πολύ μέτρια στο δεύτερο.  Η σημασία της ίδιας ενδεκάδας είναι σημαντική γιατί αρχίζει να φαίνεται ότι μπορεί να βασιστεί σε έναν κορμό παικτών.

Μετά τις προσθήκες του Ιανουαρίου , η παρουσία του Νταρίντα και του Ρουπ ,ήρθαν να «δέσουν» με τον Ετέμπο και να έχουν τον πλήρη έλεγχο του κέντρου. Από κει ο ΑΡΗΣ κατάφερε να επιβάλλει τον ρυθμό του και να γίνει απειλητικός στο παιχνίδι. Η τόσο ευάλωτη κεντρική γραμμή , μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, έχει αποκτήσει τρόπο λειτουργίας , εύκολης μετάβασης της μπάλας από την άμυνα , στην επίθεση, δημιουργίας και εκμετάλλευσης κενών χώρων, πίσω από την αντίπαλη άμυνα. Όλα αυτά συνιστούν μία καλή ομάδα, που στην Super League μπορεί να βρίσκεται στην 5η θέση. Άλλωστε η δυναμικότητα των ομάδων ευνοεί αλλαγές με αποδοτικότητα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για τον Νταρίντα , του πρώτου ημιχρόνου, όποια λέξη και να βάλω , θα είναι λίγη για να περιγράψει την καταπληκτική εμφάνιση του. Ήταν παντού, έβαλε γκολ, οργάνωνε, πίεζε, έκλεβε, ήταν καθοριστικός για τον ΑΡΗ. Είχε συμμετοχή και στο δεύτερο τέρμα του Ματέο, οπότε είναι φυσιολογικό να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ομάδα. Σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν θα λεγόταν «Νταριντίνιο» και θα είχε ρίζες από τη Βραζιλία. Έπαιξε ως ένας πραγματικός βραζιλιάνος. Κοντά του , λιγότερο καλός απ’ ότι στην Κρήτη, ο Ρουπ. Βοήθησε μέγιστα σε κάθε προσπάθεια , μπήκε στην περιοχή , ανάγκασε την άμυνα του Ατρόμητου, να τον προσέχει. Στα θετικά ο Ματέο, σκόρερ. Έχει αλλάξει το παιχνίδι του ο Αργεντίνος, προς το καλύτερο, δοκιμάζει να παίξει «ένας με έναν», προσπαθήσει να «σπάσει» την αμυντική γραμμή, πατάει περιοχή με αυτοπεποίθηση, το γκολ που πέτυχε ας ελπίσουμε να του ανεβάσει την συγκέντρωση στο παιχνίδι. Ο Καμαρά προσπάθησε, στην μοναδική καλή του ευκαιρία δεν κατάφερε να σκοράρει. Ξέρουμε και από τον προηγούμενο χρόνο, ότι δεν είναι ο παίκτης που θα λύσει το πρόβλημα γκολ. Για καλή του τύχη , και δικιά μας , σκοράρουν οι πίσω απ’ αυτόν οπότε κερδίζει χρόνο. Μπορεί να του βγει στην πορεία.

Στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε άλλο παιχνίδι. Ο ΑΡΗΣ έδωσε μέτρα στο γήπεδο, έμεινε στο μισό δικό του, οι γραμμές έκλεισαν κοντά η μία στην άλλη, οι επιθετικές ενέργειες λιγόστεψαν, έριξε το ρυθμό του αγώνα, ροκάνιζε χρόνο από το 46ο λεπτό. Ήταν επόμενο ο Ατρόμητος να βγει μπροστά ,να διεκδικήσει τις πιθανότητες του. Κατάφερε να σκοράρει και να αγχώσει τον ΑΡΗ μέχρι τη λήξη του αγώνα. Βέβαια είναι αδικαιολόγητοι οι παίκτες του ΑΡΗ, γιατί τους δόθηκαν οι ευκαιρίες να «τελειώσουν» το παιχνίδι με Νταρίντα και Χριστοδουλόπουλο , αλλά αντί για την εύκολη πάσα στον φορ , δοκίμασαν να εκτελέσουν μόνοι τους. Ο ΑΡΗΣ στο δεύτερο ημίχρονο έβγαλε ένα άλλο, κακό πρόσωπο. Από Θεός του Πολέμου , μασκαρεύτηκε Ιανός ο Ρωμαίο Διπρόσωπος Θεός, κάτι για το οποίο την ευθύνη την έχει ο πάγκος. Μπορεί ο τραυματισμός του Ρουπ να άλλαξε το κέντρο της ομάδας, με τον Ντουκουρέ να είναι ο χειρότερος του γηπέδου, υπήρχαν και άλλοι τρόποι να καλυφθεί το κενό του Γερμανού. Βιάστηκε ο κ. Τερζής να πάρει τους τρεις βαθμούς. Όταν υπάρχει ένα ολόκληρο ημίχρονο, η αντίπαλη ομάδα «μπάζει» αμυντικά, η προσπάθεια για ένα ακόμα γκολ ήταν επιβεβλημένη. Κακή σκέψη, αλλά δικαιώνεται από το αποτέλεσμα. Έστω κι έτσι ήρθε η νίκη.

Όσο καλός ήταν ο ΑΡΗΣ στην επίθεση και τον τρόπο που απειλούσε, τόσο μέτριος φάνηκε στην άμυνα, κάτι που προβλημάτισε. Ο Ετέμπο με τον Ντουκουρέ έκαναν εύκολα το λάθος και εξέθεταν την άμυνα. Η εξαφάνιση του Νταρίντα , όταν προωθήθηκε μετά την αλλαγή του Ρουπ, στο δεύτερο ημίχρονο, είναι ζήτημα. Η μετατόπιση του κοντά στον φορ, στο 4-4-2 όταν αμύνεται ο ΑΡΗΣ, χαλάει την ανάπτυξη της ομάδας , γιατί αυτός εξασφαλίζει σίγουρες πάσες χωρίς να γίνονται λάθη. Ας το προσέξουν.

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, οπότε δεν χρειάζεται να δούμε ξανά δοκιμές και πειράματα.    

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Οι τακτικές αλλαγές έφεραν τη νίκη

Υπάρχουν κι αυτές οι μέρες που ο ΑΡΗΣ θυμίζει την ομάδα που όλοι ελπίζαμε να δούμε από την αρχή της σεζόν. Μια νίκη εκτός έδρας με σκορ 0-3 , σε κάνει χαρούμενο , λειαίνει τις γωνίες από τις δύσκολες στιγμές, χαλαρώνει την πίεση για το επόμενο βήμα.

Ο ΑΡΗΣ υποχρεούται να κλείσει την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με νίκες για να διεκδικήσει το στόχο της Ευρώπης. Η φιλόξενη Κρήτη έδωσε τους τρεις απαραίτητους πόντους , κάτι που θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη συνέχεια. Ο χρόνος ηρεμίας και επιπλέον συγκέντρωσης είναι απαραίτητος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, γιατί ο ΑΡΗΣ μετά τους τελευταίους αγώνες είχε χάσει τον προσανατολισμό του. Ο ΑΡΗΣ βρήκε σφυγμό και αντίδραση , κάτι που το περίμενα πολύ πιο νωρίς. Είδαμε τον ΑΡΗ που μας έλειψε. Αυτόν που μπαίνει στο γήπεδο, ξέρει τι να κάνει, πώς να κινηθεί, που όλοι οι παίκτες έχουν έναν ρόλο, χτυπάνε στις αδυναμίες του αντιπάλου, αποφεύγουν τρανταχτά λάθη, με συνοπτικές διαδικασίες τελειώνουν το παιχνίδι με νίκη και φεύγουν με ψηλά το κεφάλι. Ένας τέτοιος ΑΡΗΣ θα είχε γεμάτο το Χαριλάου, θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για τις προπορευόμενες ομάδες και σίγουρα θα είχε παραπάνω  πόντους στη βαθμολογία.

Η ουσία της νίκης είναι η ανάδειξη της ομαδικής προσπάθειας , μέσα από εφαρμογή τακτικής που είχε τη δυνατότητα έκφρασης από παίκτες που μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις σχεδιασμένες κινήσεις του προπονητή. Ήταν φανερό ότι ο ΑΡΗΣ είχε συγκεκριμένο πλάνο παιχνιδιού, με συμπαγή άμυνα, γρήγορο και ακριβές passing game, επιθετικές πρωτοβουλίες των κεντρώων παικτών, παρουσία τουλάχιστον τριών παικτών μέσα στη περιοχή, υπερφόρτωση πλευράς όποτε ήταν απαραίτητο, χωρίς overlap για να μην υπάρχει επιπλέον παίκτης άμυνας στα πλάγια και το πιο σημαντικό η απελευθέρωση του φορ με τρεξίματα σε όλους τους χώρους έξω από την περιοχή. Ήταν μια ολοκληρωτική εμφάνιση, χωρίς ιδιαίτερες ανορθογραφίες.

Ο Ο.Φ.Η. πίστεψε ότι μπορεί να πάρει κάτι από το ματς, έπαιξε ανοιχτά, προσπάθησε να πιέσει , όλα αυτά όμως ήταν βούτυρο στο ψωμί του ΑΡΗ. Οι παίκτες του ΑΡΗ κέρδισαν όλες τις μονομαχίες, δεν έδωσαν χώρους για να αναπτυχθεί ο Ο.Φ.Η. και σε κάθε ευκαιρία έβγαινε στην αντεπίθεση με άνεση. Μετά το γκολ η ψυχολογία ανέβηκε επίπεδο κι αυτό φάνηκε από τη σιγουριά που αντιμετώπισαν και διαχειρίστηκαν τις επιθετικές στιγμές των κρητικών.

Το παιχνίδι κρίθηκε από την διάταξη των τριών του κέντρου. Ετέμπο-Νταρίντα-Ρουπ , σε έναν μπροστά από τους δύο αμυντικούς , οι δύο σε κοντινή απόσταση για να κλείνουν τους χώρους και να αλλάζουν τη μπάλα χωρίς λάθη, ο ΑΡΗΣ πήρε τον άξονα και έλεγξε τον ρυθμό. Τα πρώτα τριάντα λεπτά ήταν η απόλυτη κυριαρχία της ομάδας , κάνοντας ότι ήθελε στο γήπεδο.  Ο Νταρίντα και ο Ρουπ έγιναν σκόρερ και φάνηκε πόσο έλλειψε στην ομάδα, να πετυχαίνουν τέρματα παίκτες που παίζουν πίσω από τους επιθετικούς. Άνοιξαν τις γραμμές της άμυνας και βρήκαν χώρους να παίξουν πιο ελεύθερα.

Ο Ματέο με τον Πάλμα, συνέκλιναν προς τον Καμαρά, με αποτέλεσμα να φορτώνεται ο άξονας και η άμυνα του Ο.Φ.Η. πελαγοδρομούσε. Σημαντικότατος ο τρόπος που έπαιξε ο Καμαρά , έγινε ιδιαίτερα απειλητικός , αδικείται από το γεγονός που δεν κατάφερε να πετύχει τέρμα. Στα θετικά , είδαμε επιτέλους γκολ από τον Ιτούρμπε, φάση που την έφτιαξε μόνος του , με κλέψιμο της μπάλας στο κέντρο και εκτέλεση μέσα από την περιοχή. Αυτά τα τρεξίματα ήταν πάντα στο ρεπερτόριο του παίκτη, απλώς δεν τα έχουμε δει ολοκληρωμένα , στον ΑΡΗ. Η άμυνα με Μπράμπετς και Ενκουλού ήταν πειστική. Τα ακραία μπακ κράτησαν τις θέσεις του  και δεν άφησαν τους αντιπάλους να κάνουν φάσεις.

Η επιτυχία των τριών του κέντρου ήταν ότι μπορούσαν να ξεκινήσουν την επίθεση με σχετική ευκολία, κάτι που δεν το είχαμε μέχρι τώρα. Μπορεί ο Ετέμπο να έκανε δύο – τρία λάθη , ευτυχώς δεν στοίχισαν. Είναι μεγάλη ανακούφιση να βλέπεις ότι τρεις παίκτες να μπορούν να προωθήσουν τη μπάλα και ταυτόχρονα να παίρνουν τους κενούς χώρους με τις κινήσεις του, χωρίς η άμυνα να μπορεί να τους ακολουθήσει. Ήταν η αιτία του αποτελεσματικού τακτικού πλάνου, που βασίστηκε πάνω σ’ αυτούς , πρωτίστως και έπειτα στις κινήσεις του Ματέο – Καμαρά- Πάλμα. Το δεύτερο γκολ έδειξε πόσο καλά δούλεψαν τον τρόπο επίθεσης οι παίκτες. Είναι μέσα στην περιοχή τρεις αμυντικοί με πέντε του ΑΡΗ. Κι όλα αυτά μπροστά στο τέρμα. Δεν έχουμε ξαναδεί φέτος τέτοια φάση. Ελπίζω να μην είναι και η τελευταία.

Είναι νωρίς να αρχίσουμε τις εικασίες περί των παικτών που θα μείνουν ή όχι το καλοκαίρι. Ο τεχνικός διευθυντής θα αρχίσει να αξιολογεί τον καθένα ξεχωριστά , για να καταλήξει σε ένα κορμό που θα πρέπει να μείνει για τη νέα σεζόν. Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί αγώνες και τα συμπεράσματα θα βγούνε μέσα από μια πλειάδα προσπαθειών τους. Ο σχεδιασμός μπορεί και πρέπει να γίνει κάτω από τεχνοκρατικές συνθήκες , για να προκύψει ένα σύνολο παικτών που θα μπορούν να προσφέρουν και οι μεταγραφές να γίνουν εκεί που θα έχει ανάγκη η ομάδα.

Εφόσον ο ΑΡΗΣ θα είναι στην Ευρώπη, η σοβαρή ύπαρξη κορμού μαζί με μερικές μεταγραφές ουσίας , θα είναι η αρχή για μια ευρωπαϊκή πορεία και δυνατή παρουσία στον πρωτάθλημα.

Όταν οι θεσμοί αποκτούν επιλεκτική ευαισθησία

Η ζωή μας είναι γεμάτη από ακρωνύμια που δίνουν κύρος και αξιοπιστία γι’ αυτά τα οποία εκπροσωπούν και αποφασίζουν. Στο ποδόσφαιρο δύο βασικοί θεσμοί, είναι η Ε.Π.Ο. και η Κ.Ε.Δ. Μέσα στη διάρκεια των χρόνων έχουν αντέξει σε όλες τις καταστάσεις που χρειάστηκε να διαχειριστούν.

Πάντα θα θυμάμαι ότι παίζουν το παιχνίδι της εξουσίας τους, έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι , αποφάσιζαν και αποφασίζουν πάντα κατά το δοκούν. Ακόμα και το μπαράζ του Βόλου , ήταν απόφαση για αλλαγή του κανονισμού μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, για να μη βγει πρωταθλητής ο ΑΡΗΣ. Η λειτουργία τους είναι γεμάτη από αποφάσεις που χρήζουν ενστάσεων για το λόγο ότι δεν υπηρετείται το γενικό καλό αλλά μάλλον το ιδιοτελές υπέρ των δυνατών. Ο υποβιβασμός του Π.Α.Ο. ήταν η ποινή που έπρεπε να εκτίσει η ομάδα λόγω παραβάσεων. Έγινε αλλαγή του κανονισμού και όλα καλά.  Τα ίδια ισχύουν και για τον υποβιβασμό του Π.Α.Ο.Κ. με όσα έγιναν με τον σερβιτόρο και την Ξάνθη αλλά με μία αλλαγή των ποινών , έκλεισε η υπόθεση. Και πόσα ακόμα, που με πέρασμα των χρόνων έχουν ξεφτίσει από τη μνήμη. Αυτό το είδος της εξουσίας , συνδυαζόμενο με πολιτική σκέψη, καταβαράθρωσε την υπόληψη ενός κατ’ ευφημισμό «καθαρού ποδοσφαίρου».

Μπήκαμε στην περίοδο της Αποκριάς με τους συνήθως επίκαιρους συμβολισμούς τους. Πολλοί χρησιμοποιούν, λόγω της περιόδου, τη φράση «έπεσαν οι μάσκες». Δεν είμαι φαν αυτού. Καμία μάσκα δεν πέφτει. Αυτός που είναι υποκριτής, θα είναι και τις Αποκριές. Και μάλιστα θρασύς γιατί το κάνει χωρίς αναστολές , μιας και είναι ντυμένος καρναβάλι και δεν είναι αναγνωρίσιμος. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Όταν ξεπερνιούνται χάνεται το μέτρο.

Το πρόβλημα ήταν ότι ένα γκολ εις βάρος του Π.Α.Ο.Κ. ήταν άκυρο. Μάλιστα. Βγήκε η Κ.Ε.Δ. και έβγαλε ανακοίνωση γι’ αυτό. Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα «μπράβο στην Επιτροπή». Προφυλάσσει το προϊόν του ποδοσφαίρου. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και έχουμε δει τα πάντα, όλη η ιστορία παραείναι υποκριτική. Αν ήθελαν να είναι άξιοι αναφοράς για αξιοπρεπείς συμπεριφορές, θα έπρεπε να είχαν κάνει το ίδιο για τουλάχιστον οκτώ με δέκα φάσεις του ΑΡΗ, που έχει αδικηθεί από  διαιτησίες. Το πέναλτι στο Φαμπιάνο από τον τερματοφύλακα της Α.Ε.Κ. ήταν φάση για την οποία ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. ,ως «κυβερνητικός εκπρόσωπος» , ανακοίνωσε την θέση της Κ.Ε.Δ. Για το γκολ στο κύπελλο μέσα στο Καραϊσκάκη , δεν ακούσαμε κάτι. Για φάσεις πέναλτι που δεν δόθηκαν, δεν είδα την Κ.Ε.Δ. να εξηγεί τι έγινε.

Για νίκες των τεσσάρων πρώτων ,που έγιναν με αμφισβητούμενες φάσεις, εναντίον μικρότερων ομάδων, δεν ακούσαμε κάτι. Για ποιο λόγο να βγει τώρα μια τέτοια; Ποιος είναι ο Π.Α.Ο.Κ. που δικαιούται επεξήγησης και συγγνώμης ενώ οι υπόλοιποι δεν μπορούν να έχουν την ίδια μεταχείριση; Τι εξυπηρετούν όλοι αυτοί που σκέφτονται αυτές τις αντιδράσεις; Είναι φανερό ότι υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Έχουν ξεχωρίσει τις ομάδες με τα διαχρονικά κριτήρια που έχουν φτιαχτεί προς όφελος αυτών που καταδυναστεύουν το ποδόσφαιρο , συνεχίζουν να υπηρετούνται με το ίδιο σθένος και πίστη στο σκοπό. Απλώς κάθε φορά αλλάζει ο Βεζύρης.

Η ΟΥΕΦΑ που είναι ο ανώτερος της Ε.Π.Ο. , δεν δείχνει να ασχολείται με τις εσωτερικές λειτουργίες της. Έχει επιβάλλει το αυτοδιοίκητο και τελείωσε με τις παρεμβολές. Ορίζεται αρχιδιαιτητής  και αυτό αφορά τους εδώ μνηστήρες των τίτλων. Κανέναν άλλο. Και ο συγκεκριμένος έχει ακούσει τα παράπονα όλων , εκτός των ευνοημένων, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποφάσεις, οπότε ισονομία και δικαιοσύνη πάνε περίπατο. Αν «έπεφταν οι μάσκες» , θα βλέπαμε κάποιους να νιώθουν ότι δεν είναι ικανοί να υπηρετούν τη θέση που κατέχουν. Θα βλέπαμε παραιτήσεις και άλλα εξωπραγματικά που δεν τα έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Συνεχίζουν την αποκριάτικη διάθεση όλη τη διάρκεια του χρόνου και εννιά έχει ο μήνας.

Κατά τα λοιπά ο ΑΡΗΣ έχει μπροστά του μία δύσκολη έξοδο στην Κρήτη. Μετά από την ήττα με τον Παναθηναϊκό , κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα της νίκης δεν είναι συζητήσιμο. Με οποιονδήποτε τρόπο. Πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μιλάμε για αποδόσεις, εμφανίσεις, τακτικές και όλα τα ποδοσφαιρικά. Μία νίκη , απλή, χωρίς ήρωες, με ένα σουτ, δεν ξέρω. Όπως να’ ναι. Ας το βάλουν οι άλλοι μόνοι τους. Δε με νοιάζει. Ας είναι οφσάιντ και μετά να βγάλει ανακοίνωση η Κ.Ε.Δ. Δεν έχω απαιτήσεις. Να μπούνε τρεις βαθμοί στο σακούλι. Μόνο αυτό. Όπως το έχει ανάγκη η ομάδα το έχουμε κι όλοι εμείς. Κάντε μας τη χάρη και νικήστε.

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει: Ο κατήφορος του Άρη, οι ευθύνες και η επόμενη μέρα…

Όσοι προπονητές και να ‘ρθουν , το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο. Ο ΑΡΗΣ θα χάνει και θα μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα ποδοσφαιρικό φάντασμα που κυκλοφορεί στα γήπεδα της χώρας. Η ομάδα δεν είναι μόνο ασθενής… Το βλέπουμε στην απόδοση των παικτών αυτό.

Είναι θύμα των κακών αποφάσεων , που πήρε ο πρόεδρος και οι συν αυτόν, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν το παραμικρό πλέον. Ο ΑΡΗΣ έγινε σάκος του μποξ για κάθε αντίπαλο. Τον κερδίζει χωρίς καν να παίζει ικανοποιητικά. Χωρίς να νιώθει ότι κινδυνεύει με ήττα.

Ο ΑΡΗΣ φέτος διαλύθηκε. Σκόρπισε στους τέσσερις ανέμους. Κανένας δεν ξέρει τι να κάνει , πώς να παίξει, πώς να κερδίσει, πώς να βγάλει πάθος σε έναν αγώνα. Είναι κατάντια αυτό το θέαμα και φυσικά τα αποτελέσματα. Ντρέπεται κανείς; Ξέρουν όλοι οι παροικούντες στα πέριξ της ομάδας ποιος είναι ο αρειανός; Πόσο περήφανος είναι για τα πάντα στη ζωή του άρα και για την ομάδα του;

Αντιλαμβάνεται ο κ. Καρυπίδης ότι ο ΑΡΗΣ υπάρχει γιατί έχει βαθιές ρίζες στα μεσαία και υψηλά στρώματα της Θεσσαλονίκης; Που δεν δέχονται να τους κοροϊδεύουν δευτερότριτοι τυχαίοι χωρίς υπόβαθρο; Πλέον το ζήτημα του ΑΡΗ φέτος αφορά έναν και μόνο , που θεώρησε ότι θα παίξει τον ρόλο «one man show» και θα αποθεωθεί από τον κόσμο. Μόνο που ο κόσμος έχει μάθει να αποθεώνει τη συνέχεια, τη συνέπεια, τη δουλειά, την προσπάθεια.

Τις εγωιστικές, αυτοκαταστροφικές, αδιανόητες συμπεριφορές και αποφάσεις τις καταλαβαίνει από πολύ μακριά. Το καλοκαίρι έδειξε το δρόμο. Τα «φύγε εσύ, έλα εσύ» κανένας δεν τα είδε με καλό μάτι. Οι εμφανίσεις της ομάδας ήταν το πρώτο δυνατό κουδούνι που ήχησε νωρίς. Οι ελλείψεις σε βασικές θέσεις ήταν το δεύτερο και δυνατότερο. Το ότι ο Βόλος είναι τέσσερις βαθμούς μπροστά είναι το τρίτο και τελικό. Οι φίλαθλοι δεν μπορούν να ασχολούνται με τον ΑΡΗ όταν βλέπουν ότι τίποτα δεν αλλάζει. Η αγάπη προς τη ομάδα , από τον κόσμο, θα είναι η αιτία που θα πηγαίνουν ακόμα στο γήπεδο. Φανερά λιγότεροι, αλλά θα πηγαίνουν. Γιατί το παραμύθι δεν είχε δράκο. Είχε μόνο προσωπικές πορείες, άτοπες κινήσεις, μηδενικές λειτουργίες. Το κατόρθωμα είναι μοναδικό και ανυπέρβλητο.

Ο πρόεδρος που έχει την ευθύνη όλων των παραπάνω αποτυχιών , έχει την υποχρέωση να δηλώσει γιατί έχει πάει έτσι η χρονιά, να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τα κακώς κείμενα και να μας πει τι περιμένει από δω και πέρα. Το ταβάνι της ομάδας ορίζεται από τον πρόεδρο. Αν έχει ο ίδιος ταβάνι να βγει και να μας πει πιο είναι αυτό. Να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Οι φρούδες ελπίδες είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μία μάζα, που για κακή τύχη αυτών που τις διακινούν , μπορεί και σκέφτεται. Δεν είναι σαν άλλους.

Για τον αγώνα μπορώ να πω μόνο ότι η ήττα έγινε δεύτερη φύση σ’ αυτή την ομάδα. Όταν ξεκινάει το ματς, στην έδρα της, η ομάδα προηγείται και μετά το χάος, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Έχω γράψει κι άλλες φορές ,ότι λείπουν πολλά στοιχεία για να πεις ότι αυτοί που παίζουν στους αγώνες, είναι ομάδα. Δεν υπάρχει κάτι που να βγάζω το συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας τρόπος για να πετύχουν μία νίκη. Είδαμε ενδεκάδες σε διάφορες εκδοχές , με αλλαγές παικτών και ρόλων, με ήττες με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους. Κι όμως δεν προέκυψε κάτι καλύτερο. Σαν να μην μπορούν να διαβάσουν τι φταίει. Οι ίδιοι οι παίκτες δεν βρίσκουν κίνητρο για να επιβληθούν του αντιπάλους τους έστω σε ένα παιχνίδι. Η πίστη που αποτελεί συστατικό επιτυχίας και τον έχουν όλες οι άλλες ομάδες που είναι ψηλότερα στη βαθμολογία, είναι είδος προς εξαφάνιση στον ΑΡΗ.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε για να βάλει ένα γκολ παραπάνω από τον ΑΡΗ. Η εμφάνιση του ήταν εφάμιλλη του ΑΡΗ, με την διαφορά ότι είχε τρεις – τέσσερις που ξεχώρισαν, πολέμησαν για τη νίκη και την πέτυχαν. Σε αντίθεση με τον ΑΡΗ, οι μόνοι που έδειξαν κάτι ήταν ο Ετέμπο και ο Οντεμπάτζιο. Ο Νταρίντα χρησιμοποιήθηκε λάθος πίσω από τον φορ. Ο Φαμπιάνο έβγαλε τα ίδια προβλήματα , που έχει σε κάθε αγώνα όταν ο σέντερ φορ είναι κινητικός, παίζει έξω από την περιοχή, έχει δύναμη και ταχύτητα. Ο Ιωαννίδης τον εξέθεσε. Στη φάση της ισοφάρισης ο Φαμπιάνο έχει χάσει όλη τη φάση, μία ακίνδυνη φάση που ξεκινάει από την άμυνα του Παναθηναϊκού, καταλήγει γκολ.

Επιθετικά ο Καμαρά πίεσε, έχασε μία καλή φάση, κι αυτό ήταν όλο. Η απορία μου είναι γιατί δεν ξεκίνησε ο Γκρέι με τον Καμαρά, σε ένα 4-4-2 για να δούμε πόσο πίσω θα παίζει ο αντίπαλος. Γιατί οι δυο τους ίσως να μπορούν να απειλήσουν λίγο περισσότερο.

Στο τέλος της ημέρας ο ΑΡΗΣ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Είναι αναγκαία τα ξεκαθαρίσματα στόχων, τρόπων παιχνιδιού, αλλά και παικτών. Η πρόσληψη του τεχνικού διευθυντή είναι μια καλή αρχή για όλες τις υπόλοιπες κινήσεις που υποχρεούται ο ΑΡΗΣ να κάνει. Σε διοικητικό, επικοινωνιακό, ποδοσφαιρικό, σε υποδομές και όλα όσα μπορούν να τον ανεβάσουν επίπεδο. Αρκεί ο Κροάτης να μη γίνει σύντομα η ασπίδα για τις διαμαρτυρίες, που θα αφορούν αποφάσεις άλλων.

Οι μεζούρες, ο Άγγλος… παρατηρητής και η σκόνη του Λάζαρου

Οι εικόνες από το γήπεδο του Περιστερίου, να είναι δέκα νοματαίοι που προσπαθούσαν να μετρήσουν το ύψος του οριζόντιου δοκαριού , με έκανε να θυμηθώ διάφορα.

Καταρχήν , δεν μετρούσαν με μεζούρα. Γιατί αν το έκαναν θα ήταν μοδίστρες. Το μέτρο που μετρούσαν , στους μυημένους των κατασκευαστικών εργασιών, στη γλώσσα των μαραγκών λέγεται «ο μέτρος». Είναι αρσενικό και μετράει ότι θέλει. Μπορεί εσύ να θες η κουζίνα σου π.χ. να είναι 8 μέτρα και 45 εκατοστά, αυτός θα το μετρήσει όσο θες αλλά θα στο φέρει πέντε πόντους συν – πλην. Είναι η δουλειά του. Πες ότι θες εσύ. Θα πάρεις ότι φέρει ο μαραγκός. Και να ξέρεις. Το μέτρησε σωστά. Εσύ δεν ξέρεις τι ζητάς. Απλά πράγματα.

Έχω μια αδερφή , όταν ήμασταν μικροί μαλώναμε ποιος θα σβήσει το φως του δωματίου. Κοιμόμουνα κάτω από τον διακόπτη κι αυτή στο άλλο κρεβάτι τρία μέτρα μακριά. Βγάλαμε «τον μέτρο» να μετρήσουμε για να υπάρχει δικαιοσύνη. Μετά από εννιά φορές , της απέδειξα ότι ήμουνα κατά τέσσερις πόντους πιο μακριά άρα έπρεπε να σηκώνεται και να σβήνει το φως κάθε βράδυ. Όταν οι μετρήσεις είναι σοβαρές και εμπεριστατωμένες , το αποτέλεσμα δεν αμφισβητείται. Όλα κι όλα. Υπάρχουν και οι μετρήσεις που κάνουν οι γυναίκες για τους άντρες, αλλά μην μπλέξουμε μ’ αυτά τα εκατοστά!

Με τα χρόνια ανακάλυψα ότι υπάρχουν μηχανήματα που μπορούν να μετράνε και να είσαι σίγουρος ότι αυτό που μέτρησες είναι σωστό. Το χρησιμοποιούσαν οι μάστορες που «ρίχνανε» τη μόρφωση για να ξέρουν πόσο τσιμέντο θα χρειαστούν ώστε να  φέρουν στα ίσια το πάτωμα και να μπούνε στη συνέχεια τα πλακάκια. Όταν είδα τους μαντράχαλους να προσπαθούν να βγάλουν αποτέλεσμα από τις μετρήσεις τους στα δοκάρια, μου ήρθε στο μυαλό ακριβώς αυτή η εικόνα. Ο μάστορας με το λέιζερ.

Κι όμως αυτοί στο γήπεδο έσκαβαν το χορτάρι για να είναι σωστοί στη μέτρηση. Ρε σεις δεν μπορεί να είναι τόσο ανήξεροι. Είναι απίστευτο να ζούμε στο 2023 και να μην έχει ήδη μετρηθεί το ύψος του δοκαριού. Άλλωστε είναι ένα σταθερό στοιχείο του αγωνιστικού χώρου. Γίνεται να ανεβοκατεβαίνει; Μόνο αν κάποιος  έχει μάτι «τίγρη» μπορεί να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ή αετού , κατά προτίμηση δικέφαλου και ακόμα περισσότερο κιτρινόμαυρου χρώματος.

Ξεφτιλίστηκε όλο το στερέωμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κατάφεραν να διαλύσουν όποια καλή διάθεση μπορεί υπήρχε από κάποιον , να ασχοληθεί με τα τεκταινόμενα. Ταυτόχρονα είναι τραγικό που οι υπεύθυνοι της διεξαγωγής του αγώνα, ήταν απροετοίμαστοι να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Η απόσταση που δημιούργησαν από τα σοβαρά πρωταθλήματα , όχι μόνο των πέντε πιο προηγμένων στην Ευρώπη, μετριέται πλέον σε χιλιόμετρα. Για μια νίκη ή ήττα σε έναν αγώνα η ΑΕΚ προτίμησε να ντροπιάσει όλους τους ποδοσφαιρικούς όρους λες και δεν υπάρχουν play offs ή δεν έχουμε κι άλλες αγωνιστικές. Εποχές «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε κι οι άλλοι…». Μια ζωή τα ίδια. Πόσο βαρετά…

Έχουμε και ΑΡΗ την Κυριακή σε ένα σημαντικό παιχνίδι για την εξασφάλιση της θέσης του μέσα στην εξάδα. Το ίδιο σημαντικός είναι ο αγώνας και για τον Παναθηναϊκό. Εκτός αν κοντύνουν τα σημαιάκια του κόρνερ και δεν είναι 1,5 μέτρα , που θα το δει ο γύπας του πάγκου δίπλα στον Γιοβάνοβιτς. Δεν ξέρω, όλα είναι πιθανά.

Ο υπεύθυνος του γηπέδου σίγουρα θα τα έχει όλα καλά, δεν έχω αμφιβολία. Για την ομάδα αμφιβάλλω. Έφυγε ο Πάρντιου, κάτι που φάνταζε φυσιολογικό, και ανέλαβε ο Τερζής. Δυστυχώς ο Άγγλος έδειξε ότι δεν προσαρμόστηκε στην ελληνική πραγματικότητα. Ο χρόνος σίγουρα είναι ελάχιστος , που έμεινε στον πάγκο, όμως δεν κατάφερε να δείξει ότι έχει στο μυαλό του μια ομάδα, έναν τρόπο παιχνιδιού. Σημειωτέον ότι είχε και το κενό του Μουντιάλ για να περάσει κάποιες δικές του ιδέες. Δεν ήταν ο κατάλληλος. Φυσικά και ξέρει ποδόσφαιρο. Οι συνθήκες δεν τον βοήθησαν να μπει στον ΑΡΗ. Έμεινε ένας παρατηρητής , χωρίς να παρεμβαίνει ουσιαστικά στο παιχνίδι.

Ο Τερζής δεν έχει τέτοια θέματα. Έχει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις για να κάτσει στην άκρη του πάγκου. Ξέρει τα μέσα και τα έξω , της ομάδας και του ποδοσφαίρου που παίζεται στην Ελλάδα. Τον έχουμε ξαναδεί ως υπηρεσιακό, έχει εχέγγυα για να περιμένουμε να δούμε την ομάδα να στέκεται στο γήπεδο. Τώρα μπήκε στο παιχνίδι ως πρώτος προπονητής μέχρι τέλος της σεζόν. Θα έχει λίγο χρόνο να κάνει τα δικά του. Υπάρχουν επιστροφές από τραυματισμούς και τιμωρίες, στο χέρι του είναι να κάνει ένα καλό ξεκίνημα.

Η μεταγραφή του Χριστοδουλόπουλου σήκωσε σκόνη. Η προσφορά του στον ΑΡΗ θα κριθεί. Έχουμε το υπόλοιπο του πρωταθλήματος για να τον δούμε. Η ηλικία του, οι τραυματισμοί του, δεν είναι ότι καλύτερο αλλά ποιος είμαι εγώ που θα κρίνει τις κινήσεις του προέδρου. Κάτι θα ξέρει παραπάνω…

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Δεν περιμένω τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, είμαι Άρης

Είναι κατόρθωμα να χάνεις και η πλειοψηφία των φιλάθλων σου να είναι προετοιμασμένοι σ’ αυτό γιατί σε πιστεύουν όλο και λιγότερο. Αυτή η ομάδα φέτος δεν μπόρεσε ποτέ να πείσει ότι μπορεί να καταφέρει τους στόχους της.

Και όχι μόνο αυτό αλλά έδειξε ότι δεν αντέχει καμία πίεση και απαίτηση από κανέναν. Είτε είναι αγώνες πρωταθλήματος, είτε οι αγώνες κυπέλλου που χρειαζόταν σοβαρή προσπάθεια, δεν μπόρεσε να κάνει τα απαραίτητα μέσα στο γήπεδο. Το βασικό κατ’ αρχήν, να σκοράρει. Η αδυναμία να βάλει γκολ την έχει οδηγήσει να σκέφτεται αν θα μπορέσει να μπει στην εξάδα των play offs.

Όταν έβλεπε το πρόγραμμα των τεσσάρων αγώνων, αρχής γενομένης με τον Ιωνικό, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι είναι μια καλή ευκαιρία για 12 βαθμούς. Με το έληξε το ματς στη Νίκαια ήδη είχαν χαθεί οι τρεις. Πώς να πιστέψεις λοιπόν σ’ αυτή την ομάδα όταν σε απογοητεύει ή σε κάνει να μην μπορείς να ονειρευτείς. Όλα έχουν γίνει τόσο δύσκολα για τον ΑΡΗ.

Οι εμφανίσεις γίνονται όλο και πιο αναμενόμενες, χωρίς ιδέες, μακριά από την καλή δημιουργία. Η αντίδραση που ήταν απαραίτητη να βγει, φαίνεται ότι έχει χαθεί κάπου στα αποδυτήρια. Αν σήμερα ήταν φυσιολογικό να παίξει ο Πίρσμαν με τον Μαζικού στην αριστερή πτέρυγα, πόσο λογικό ήταν να ξεκινήσει ο Ντουκουρέ , μετά από την συνεχή καταπόνηση των αγώνων; Και τελικά πόσο απαραίτητος ήταν σε έναν τέτοιο αγώνα; Πολλά θέματα μπορούν να συζητηθούν για την διαχείριση των παικτών. Τέτοιοι τραυματισμοί, όταν υπάρχουν επιλογές, κοστίζουν στην ομάδα.

• Όσο και να πονάει, η ομάδα δεν μπορεί να μετατρέψει τις φάσεις της σε σκορ. Όταν αυτό δεν γίνεται , τα πόδια βαραίνουν και το μυαλό θολώνει. Κακές επιλογές, βιαστικές ενέργειες, απρόσεκτες τοποθετήσεις, δημιουργία κενών. Ουσιαστικά η κάθε φάση τελειώνει με άτσαλο τρόπο. Η απειλή υπάρχει μόνο στην στατιστική αναφορά. Οι φανέλες δεν κερδίζουν ποτέ από μόνες τους. Οι παίκτες είναι αυτοί που θα δώσουν υπόσταση, στο τερέν. Όταν δεν το κάνουν δεν μπορείς να περιμένεις πολλά. Το ερώτημα είναι: προσπάθησαν να κερδίσουν τον Ιωνικό; Ναι προσπάθησαν. Έτρεξαν , πίεσαν, έχασαν και ένα – δύο σημαντικές ευκαιρίες.

Κατάφεραν όμως να χάσουν από μία φάση. Ο ΑΡΗΣ έχει χωρίσει τις ήττες του με φάσεις διαφορετικού είδους αναλόγως τον αντίπαλο. Στα ντέρμπι χάνει από φάσεις που οι αντιδράσεις των παικτών είναι χαμηλής αντίληψης. Με τις μικρές ομάδες, χάνει από φάσεις που λειτουργεί εκτός σχεδίου. Η χρήση του φάουλ στον ΑΡΗ είναι μόνο για δύσκολες καταστάσεις, φανερής πίεσης. Ποτέ κανένας δεν μπαίνει στη διαδικασία να κόψει φάση με φάουλ όταν χάνεται η ισορροπία. Μία τυχαία απόκρουση έκρινε το ματς και τελείωσε την ελπίδα για κάτι καλό από τον ΑΡΗ.

Δεν υπάρχει κριτική για τους παίκτες. Αυτοί που παίζουν κάνουν τα ίδια σε κάθε αγώνα. Οπότε είναι αδιανόητο, για έναν λογικό φίλαθλο, να περιμένει ότι με τα ίδια πράγματα, τις ίδιες ενέργειες να δει διαφορετικό αποτέλεσμα. Έχει καταντήσει εκνευριστικό το γεγονός ότι ποτέ δεν βρίσκεται χώρος για τον Γκρέι, ποτέ δεν υπάρχει κάθετη πάσα, ποτέ δεν υπάρχει μονομαχία ένας με έναν στα πλάγια, ποτέ δεν κερδίζει κανείς διεκδίκηση μέσα στην περιοχή, ποτέ τα στημένα χτυπήματα δεν βρίσκουν στόχο. Για άλλη μία αγωνιστική έγιναν κάποιοι ήρωες, παίζοντας με τον ΑΡΗ.

• Ο προπονητής είχε σ’ αυτό το παιχνίδι περισσότερες επιλογές απ’ ότι μ’ αυτό με την ΑΕΚ. Προσπάθησε να κάνει το δύσκολο. Η τριάδα Ντουκουρέ – Νταμπό – Νταρίντα ήταν υπερβολή. Ο Πάρντιου «διάβασε» απειλές από τον άξονα, ενώ ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι ο ΑΡΗΣ θα είχε την κατοχή. Ο Ιτούρμπε μία πήγαινε στα πλάγια, άλλοτε έπαιζε δίπλα στον Γκρέι , καμία όμως «μπούκα» που προσπάθησε δεν έφτασε στην περιοχή.

Ο Καμαρά με τον Καμάτσο ήταν αλλαγές ημιχρόνου. Ειδικά ο Καμαρά θα μπορούσε να δώσει χώρους στο Γκρέι και οι δύο μαζί, να γίνουν πιεστικοί για την άμυνα του Ιωνικού μέσα στην περιοχή. Όταν έγιναν οι αλλαγές δεν είχαν το χρόνο να εκμεταλλευτούν περισσότερες φάσεις απ’ αυτές που έγιναν. Ο Νταρίντα προσπάθησε να βγάλει φάσεις, δεν του πήγε η γενική παρουσία της ομάδας. Ο ΑΡΗΣ ήταν φλύαρος και από ένα σημείο και μετά αναιμικός. Το κακό είναι ότι ο αντίπαλος απείχε πολύ από το να τον ονομάσεις μέτριο. Ίσα να κρατήσει το γκολ που έβαλε από το σημείο του πέναλτι. That’s all.

• Όσο πάει και στραβώνει η κατάσταση στην ομάδα. Ο σχεδιασμός του καλοκαιριού , φέρνει τα αποτελέσματα του χειμώνα. Από τη στιγμή που ο ΑΡΗΣ πάει από το κακό στο χειρότερο, τότε η κριτική για το ότι έγινε, απ’ όλους , είναι δίκαιη και επιβεβλημένη. Τώρα αν μαθαίνουν από τα λάθη τους , θα μας το δείξουν αργότερα. Αν μαθαίνουν βέβαια…

Επίδειξη δύναμης του παρασκηνίου!

Ο Αλμέιδα έχει καταλάβει ποιο ποδόσφαιρο παίζεται στην Ελλάδα. Πάνω απ’ όλα κατάλαβε ότι όταν η ομάδα του θα προστατεύεται ότι κι αν γίνει, μπορεί να παίζει πιεστικό ποδόσφαιρο χωρίς να νοιάζεται αν θα τιμωρηθεί κάποιος παίκτη του.

Ξέρει ότι θα πάρει όλα τα σφυρίγματα , οπότε δεν έχει κανένα πρόβλημα να βάζει τρεις που ξέρουν ποδόσφαιρο και επτά που είναι ξυλοκόποι. Πιέζει για να κλέψει τη μπάλα όσο πιο κοντά γίνεται στην περιοχή και δημιουργεί απειλητικές καταστάσεις στην άμυνα του αντιπάλου. Όταν μια ομάδα κάνει πολλά περισσότερα φάουλ μόνο και μόνο για να μην αφήσει την άλλη να αναπτυχθεί, ο διαιτητής θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός σ’ αυτή.

Όχι , ο διαιτητής εξέταζε αν ο ΑΡΗΣ θα κάνει τα φάουλ που σηκώνουν παρατηρήσεις. Αυτό που ο κάθε παίκτης κυλιέται στο χόρτο γιατί τον χτύπησαν στο κεφάλι, καλό είναι να το δούνε. Η πρώτη κάρτα του Ετέμπο δεν είναι σε καμία περίπτωση φάουλ πόσο μάλλον κάρτα. Ο διαιτητής όμως είδε πρόθεση, είδε επικίνδυνο παιχνίδι, είδε τραυματισμό παίκτη. Είναι ο περίεργος παράγοντας του παιχνιδιού , που χαντακώνει μία ομάδα και χαρίζει με ευκολία τρεις βαθμούς στην άλλη.

Ο ΑΡΗΣ είχε πολλά προβλήματα να λύσει, η ΑΕΚ αποδείχθηκε υπερεκτιμημένη. Χωρίς ευκαιρίες έβαλε τρία γκολ. Ο ΑΡΗΣ προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ έφυγε νικήτρια παίζοντας κάτι σαν ποδόσφαιρο. Η Superleague δεν αντέχει την ισονομία. Ένας προβληματικός ΑΡΗΣ μπορούσε να φύγει με βαθμό ή βαθμούς αν όλα παιζόταν στα ίσα. Για ακόμα μία φορά είδαμε επίδειξη δύναμης του παρασκηνίου. Για το πέναλτι στον Φαμπιάνο , άλλαξαν οι κανόνες για να μην υπάρχει υποψία ότι μπορεί να απειληθεί η χαϊδεμένη ομάδα. Έτσι είναι, δυστυχώς. Ο κακός σε απόδοση δεν δικαιούται τίποτα.

·  Οι απουσίες του ΑΡΗ ήταν το αδύναμο σημείο του. Με μια ενδεκάδα ανάγκης ήταν θαύμα που κράτησε το 1-0 τόση ώρα στο παιχνίδι, προσπαθώντας μάλιστα να επιτεθεί και να απειλήσει. Με την πάροδο του χρόνου κέρδιζε μέτρα, και έβαζε δύσκολα στην ΑΕΚ , που είχε αρχίσει να μαζεύεται στην άμυνα της. Ο Πάρντιου δοκίμασε σε θέσεις τον Νταρίντα με τον Ματέο μέχρι να καταλήξει που αποδίδουν καλύτερα. Ο Τσέχος στα πλάγια βοήθησε αμυντικά αλλά επιθετικά δεν ήταν καλός.

Ο Ματέο στον άξονα έκανε ένα άχρωμο και άοσμο παιχνίδι. Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Γκρέι ήταν εκτός. Δεν πρόσφερε τίποτα παρά μόνο δυνατές μάχες με τον προσωπικό του αντίπαλο στο κέντρο του γηπέδου, μακριά από τον χώρο ευθύνης του. Τον Ιτούρμπε τον είδαμε όταν πήρε τη θέση του Γκρέι , σε θέση σέντερ φορ. Προσπάθησε , χωρίς να καταφέρει κάτι ιδιαίτερο. Ήταν κακός ο ΑΡΗΣ , σε ότι είχε σχέση με την επίθεση. Στην άμυνα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Κανένας επιθετικός της ΑΕΚ δεν φάνηκε , εκτός από το πρώτο τέταρτο , γιατί όλοι κέρδιζαν τις προσωπικές μονομαχίες.

Το πέναλτι που κάνει ο Οντουμπάτζιο είναι 100% δική ευθύνη. Δεν έχει καν δει ότι μέσα στην περιοχή, πίσω του υπάρχει παίκτης. Είναι οι φάσεις του ΑΡΗ αυτές. Οι επιπόλαιες, αυτές που χαρίζει στους αντιπάλους απλόχερα σε κάθε ντέρμπι. Μετά απ’ αυτό η ΑΕΚ απλώς έκανε φάουλ. Αυτό είναι το παιχνίδι της. Ο σκοπός ήταν να μην παιχτεί ποδόσφαιρο. Ο διαιτητής με τη σφυρίχτρα στο στόμα να σταματάει συνεχώς το ματς, και οι παίκτες της ΑΕΚ να κυνηγάνε να σταματήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη ροή αρκεί να φτάσει η μπάλα στην περιοχή της. Βέβαια αυτό γίνεται πιο εύκολο όταν ξέρουν ότι δεν θα τιμωρηθούν. Ο Πορτογάλος διαιτητής έβγαζε κάρτες σε ένα παιχνίδι που ούτε ήταν άγριο, ούτε αντιαθλητικό, ούτε μύριζε μπαρούτι. Ήξερε πώς να το πάει…

· Η αποβολή του Ετέμπο διέλυσε κάθε ελπίδα για να συνεχίσει ο ΑΡΗΣ να πιέζει για την ισοφάριση. Έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης για την δεύτερη κάρτα. Με τέτοιο διαιτητή ήταν σίγουρο ότι θα υπάρξει κόκκινη. Μπορούσε να ήταν πιο προσεκτικός. Η πρώτη ήταν άδικη. Η αλλαγή του Νταμπό, θα γινόταν ούτως ή άλλως με τον Γκρέι. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πως θα έπαιζε ο Πάρντιου με αυτούς τους παίκτες στο γήπεδο. Λέτε να έβαζε τον Νταμπό σέντερ φορ;;; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Με το σκορ εις βάρος του και με δέκα παίκτες στο γήπεδο, ήταν θέμα χρόνο ο ΑΡΗΣ να ξεμείνει από δυνάμεις. Βέβαια τα δύο γκολ που πετυχαίνει η ΑΕΚ είναι δώρα του Νταμπό. Ο τρόπος με τον οποίο χάρισε τη μπάλα στους αντιπάλους του και μετά διαμαρτυρόταν, είναι μνημειώδης. Πέραν αυτού έκανε εντύπωση η αλλαγή του Πάρντιου στο 93ο λεπτό , βάζοντας τον Σγούρο. Όλα έχουν την σημειολογία τους.

· Μία δύσκολη αποστολή πριν το παιχνίδι, λόγω όλων των προβλημάτων του ΑΡΗ, έγινε ήττα με πολλούς αστερίσκους. Κι αν το δούμε λίγο πιο αισιόδοξα, διδακτική ήττα γαρ, ήταν καλύτερος του αναμενομένου. Ή για να το πω διαφορετικά έπιασε πάτο και από ‘δω και πέρα μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει.  Ο ΑΡΗΣ πληρώνει τα λάθη του. Αγωνιστικά και μη. Σε ακόμα ένα ντέρμπι έχασε κι αυτό θα γράψει η ιστορία.

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Στο ίδιο έργο θεατές και ένας ακόμη αποκλεισμός

Η ήττα έχει γίνει δεύτερη φύση στον ΑΡΗ κι αυτό από μόνο του είναι προβληματικό. Ότι εμφάνιση και να κάνει, όσες προσπάθειες να κάνει για γκολ, ότι άμυνα και να παίξει είναι αδύνατο αυτή η ομάδα να πετύχει μία νίκη που θα της δώσει πρόκριση…

Είναι λειψή στο ρόστερ της. Βγάζει σύνδρομο… κατωτερότητας. Είναι μακράν η πιο ψαρωμένη ομάδα που υπάρχει στην Ελλάδα. Αδυνατεί να επιβάλλει το νόμο της. Δεν έχει μέταλλο. Έπαψε να έχει και “φανέλα”. Κανένας πια δεν υπολογίζει το σήμα της ομάδας ως αντίπαλο –διεκδικητή.

Παίζουν με τον ΑΡΗ και έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Θα νικήσουν. Η ομάδα του ΑΡΗ έχει χάσει όση αγωνιστική αξιοπρέπεια κέρδισε τις προηγούμενες χρονιές. Με δέκα παίκτες η Μακάμπι και προκρίνεται γιατί βάζει γκολ. Με δέκα παίκτες ο Ολυμπιακός  κερδίζει γιατί βάζει γκολ. Σύμπτωση; Όχι.

Ο ΑΡΗΣ δεν μπορεί παραπάνω. Φανερό ακόμα και σε τυφλό. Το μέταλλο που πιστεύει ο κόσμος ότι έχει η ομάδα, φτιάχνεται απ’ αυτούς που δουλεύουν γι’ αυτήν, που αποφασίζουν και δημιουργούν την ψυχολογία. Απ’ ότι φαίνεται κανένας δεν εμπνέει τους παίκτες. Ο πρόεδρος είναι ο πρώτος που έχει την ευθύνη γι’ αυτό. Προφανώς δεν μπορεί κι ο ίδιος. Τελείωσαν οι στόχοι για φέτος, οπότε ας πανηγυρίσει όποιος θέλει την έξοδο στην Ευρώπη, αν έρθει, για μια ακόμη χρονιά, από την 5η θέση. Κατάντησε παρίας κύριοι. Σε ένα πρωτάθλημα πέντε ομάδων , δεν έχουμε τα κότσια να κερδίσουμε έναν από τους άλλους τέσσερις. Μην ξαναδηλώσετε κάτι που δεν ισχύει. Δημιουργείται φρούδες ελπίδες σε «πεινασμένο» κόσμο για κάτι καλό. Έχετε την ευθύνη για ότι συμβαίνει από το καλοκαίρι.  Ο θυμός είναι μεγάλος. Η απογοήτευση τεράστια. Μας πληγώσατε , ίσως να μην έχετε καταλάβει πόσο.

· Να μιλήσουμε για την εμφάνιση; Ήταν καλή, έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό. Ο ΑΡΗΣ πήρε το κέντρο, πίεσε και επιτέθηκε όσο καλύτερα μπορούσε. Είτε από τα πλάγια, είτε με πάσες προς τον Γκρέι , δημιουργούσε καταστάσεις στην άμυνα του ΟΣΦΠ. Η μετατόπιση του Νταρίντα στα άκρα, αφαίρεσε τον επιπλέον παίκτη που πατούσε περιοχή. Αυτό είχε αποτέλεσμα να είναι ο Γκρέι μόνος του και να προσπαθεί εναντίον δύο.

Ο Ντουκουρέ με τον Ετέμπο έλεγξαν τον άξονα υποδειγματικά, ανέκοψαν όλες τις προσπάθειες του Ολυμπιακού και τον έβαλαν σε ρόλο αμυνόμενου. Το ίδιο και το αμυντικό δίδυμο Φαμπιάνο και Μπράμπετς που δεν ενοχλήθηκαν ποτέ από την παρουσία των επιθετικών. Και στα δύο ημίχρονα υπήρχε η τάση του ΑΡΗ να παίξει ψηλά, γιατί ένιωθε ότι δεν απειλούνταν.

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έκανε πολλές και σημαντικές αποκρούσεις. Εκεί κρίνω ότι έφταιξε η ανικανότητα των επιθετικών του ΑΡΗ να τον νικήσουν. Τόσες ευκαιρίες κι όμως μηδέν σκορ. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο Γκρέι έτρεξε, κυνήγησε φάσεις, διεκδίκησε όμως ήταν κακός στην τελική εκτέλεση. Ο Ιτούρμπε έπαιξε το καλύτερο παιχνίδι του. Αυτό είναι το καλύτερο παιχνίδι του, μην γελιέστε. Δεν εκβίασε προσπάθειες, ήταν ομαδικός, δεν κρατούσε τη μπάλα , προσπάθησε να εκμεταλλευτεί συμπαίκτες του.

Η ενδεκάδα ήταν τέτοια που όταν την διάβαζες , σου γεννιόταν η απορία ποιος θα βάλει γκολ. Ο Γκρέι που δεν έχει σκοράρει σε ντέρμπι; Ο Ιτούρμπε που έχει βάλει ένα μέσα στην Λειβαδιά; Ο Νταρίντα που έχει μηδέν; Ο Ετέμπο; Ο Ντουκουρέ; Ο Μανού ήταν δύσκολο να επαναλάβει την εμφάνιση με το Βόλο γιατί ήταν διαφορετικός ο αντίπαλος και θα του έκοβαν τους χώρους, όπως και έγινε. Από στημένα δεν πήρε καμία φάση ο ΑΡΗΣ. Θα έπρεπε αλλά δεν υπήρχε ο παίκτης που θα εκτελούσε σωστά. Η κατοχή και η πιεστική προσπάθεια στην επίθεση ήταν καλή αλλά όχι αποτελεσματική. Το μηδέν μπροστά δεν δίνει προκρίσεις, δεν σε κάνει να νιώθεις δυνατός, δεν μπορείς να αλλάξεις τη μοίρα σου.

· Πάμε και στο πέναλτι , που τελικά όρισε το παιχνίδι. Ο Γκρέι έχασε το πέναλτι με τον ΠΑΟΚ, τώρα χάνει αυτό που θα κρατούσε ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης. Γιατί αν είχε σκοράρει δεν θα ήταν άμεση η ανάγκη να γίνει ο Φαμπιάνο σέντερ φορ, να αφήσει την άμυνα , ώστε να σκοράρει με ευκολία ο Ελ Αραμπί. Θα πήγαινε το παιχνίδι , στην χειρότερη περίπτωση στην παράταση. Και εκεί θα παίζανε έντεκα εναντίον δέκα. Κατάφερε να διαλύσει όλα τα πιστεύω του κόσμου. Μπράβο του. Τέτοια ψυχρολουσία δεν φανταζόταν κανένας ότι θα ζήσει. Ο άνθρωπος δεν ξέρω πόσο ικανός είναι στις εκτελέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έπρεπε να το κτυπήσει αυτός. Το κέρδισε, πήρε την αποβολή, τον έπιασε η χαρά για να σκοράρει. Ο Τζολάκης τον είχε διαβάσει.

Σε όλο το παιχνίδι ήταν αυτός που τους κοιτούσε όλους με στυλ «δεν θα με νικήσετε». Έβγαλε όλες τις φάσεις και τους χάλασε την ψυχολογία. Η πλάκα είναι ότι στη φάση του πέναλτι, ο Ματέο δεν βάζει τη μπάλα στα δίχτυα , με το τέρμα μπροστά κενό, κάτι που θα αποτελούσε συζήτηση για πλεονέκτημα. Το έχασε γιατί ο αμυντικός του Ολυμπιακού έχει μάθει να μην αφήνει τίποτα να περάσει. Αυτό είναι μέταλλο. Στον ΑΡΗ το ψάχνουμε.

·  Τέλη Ιανουαρίου μπορούμε να ασχοληθούμε πλέον και με άλλα πράγματα. Τέλος οι στόχοι, τέλος οι συζητήσεις, τέλος τα όνειρα. Μία ακόμα χρονιά που ο ΑΡΗΣ θα συμπληρώνει τις αγωνιστικές. Το «καλύτερο ρόστερ» έμεινε από κίνητρο. Όσοι αποφασίζουν ας κρατήσουν τις ιδέες του για την άλλη χρονιά. Θα είναι πιο χρήσιμες. Κρίμα για τον ΑΡΗ, η χαμένη χρονιά μπαίνει στο πάνθεον των υπολοίπων σεζόν που δεν κατάφερε να κατακτήσει τίτλο. 53ος χρόνος και συνεχίζουμε.

O Αντώνης Πακαλίδης σχολιάζει: Μανού(βραρε) σε ρότα νίκης!

Σε σεμινάριο με τίτλο «πως κερδίζεις χωρίς να σκοράρει ο επιθετικός», εξελίχθηκε η εύκολη νίκη του ΑΡΗ εναντίον του Βόλου. Ένα Σαββατιάτικο σώου, σε λάτιν ρυθμούς, από τον εντυπωσιακό Μανού, σε συνεργασία με Μαντσίνι και Ματέο , διέλυσαν κάθε υποψία σοβαρής αντίστασης από τους αντιπάλους τους.

Το χατ – τρικ του Ισπανού ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος να δούμε ότι το πρόβλημα του γκολ λύνεται όταν οι παίκτες πίσω από τον φορ χρίζονται σκόρερ. Με τον συγκεκριμένο αντίπαλο ήταν φανερό ότι μόλις ο ΑΡΗΣ θα έβρισκε χώρους θα σκόραρε και θα κέρδιζε. Ο Βόλος ήταν μια κακή ομάδα που ήρθε στο Χαριλάου για να παίξει «ξύλο». Ο σκοπός του ήταν να κρατήσει μακριά τους παίκτες του ΑΡΗ από την περιοχή, χωρίς να μπορεί να βγει με αξιώσεις στην επίθεση. Αργά ή γρήγορα ο ΑΡΗΣ θα εκμεταλλευόταν την «ασόβαρη» αμυντική λειτουργία του Βόλου και θα σημείωνε τέρμα. Μετά το πρώτο γκολ όλα έγιναν φυσιολογικά ,με τον ΑΡΗ να σκοράρει και τον Βόλο να παρακολουθεί.

·         Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένα σαρανταπεντάλεπτο ανελέητου κυνηγητού , στην άμυνα, από την ομάδα του Βόλου στους παίκτες του ΑΡΗ. Έκλειναν όλους τους χώρους και όταν δεν μπορούσαν να κόψουν τη μπάλα, επέλεγαν τη λύση του φάουλ. Ο ΑΡΗΣ προσπάθησε να σπάσει την πίεση με γρήγορες πάσες αλλά τις περισσότερες φορές γινόταν λάθος επιλογή. Οι προσπάθειες από Ματέο και Μαντσίνι να μπουν στην περιοχή ήταν ανεπιτυχείς , παρότι προσπάθησαν να πάνε σε παιχνίδι ένας εναντίον ενός. Ο Γκρέι έβαλε πλάτη πολλές φορές τον αντίπαλο του αλλά δεν τροφοδοτήθηκε όπως ήθελε. Ο Νταρίντα και σ’ αυτό το παιχνίδι έπαιξε «σεληνιασμένος». Ατελείωτα τρεξίματα , με προσπάθειες να ανοίξει το παιχνίδι στις δύο πλευρές, πάτησε περιοχή σχεδόν σε κάθε επίθεση, ήταν εξαιρετικός. Ο Ντουκουρέ πήρε το ρόλο του αμυντικού χαφ που έκοβε κάθε επιθετική προσπάθεια χωρίς να μπορέσει να γίνει ιδιαίτερα δημιουργικός. Ο ΑΡΗΣ είχε την πλήρη υπεροχή στο γήπεδο, κατοχή της μπάλας σε μεγάλο ποσοστό αλλά φλύαρος γιατί δεν απειλούσε την εστία του Βόλου. Το σημαντικό σ’ αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού ήταν η απουσία στο δημιουργικό παιχνίδι και οι προσωπικές ενέργειες του Μανού. Ήταν ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού, μπλοκαρισμένος από τρεις και τέσσερις παίκτες.

·         Στο δεύτερο ημίχρονο όλα έγιναν διαφορετικά. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο βέβαια το γρήγορο γκολ του Μανού. Ήταν φάση που ο ΑΡΗΣ την έπαιξε από την άμυνα στην επίθεση με άμεσες μεταβιβάσεις, άφησε πίσω τους αμυντικούς που είχαν βγει μπροστά, και με κινήσεις που θύμιζαν καλοκουρδισμένη μηχανή, έδωσαν στον σκόρερ χώρο να σκεφτεί τις επιλογές του. Αυτός με μαεστρική ακρίβεια εκτέλεσε τον ανήμπορο τερματοφύλακα με πλασέ στην απέναντι γωνία του τέρματός του. Από το σημείο εκείνο και μετά ο ΑΡΗΣ ξεδίπλωσε την επιθετική του αρετή και κάθε επίθεση μύριζε γκολ. Ο Γκρέι τραβούσε τους αμυντικούς μέσα στην περιοχή, άδειαζε το χώρο στον άξονα του τέρματος, ο Νταρίντα έπαιξε με κοντινές πάσες και έσπαζε την πίεση στο χώρο του κέντρου, ο Μαντσίνι περίμενε τις πάσες στη γραμμή χωρίς να συγκλίνει, ο Ματέο απασχολούσε τους κεντρώους του Βόλου και ο Μανού είχε χώρους για να μας δείξει το ταλέντο του. Το δεύτερο τέρμα του εξέθεσε τον τερματοφύλακα για ακόμη μία φορά, τα εύσημα όμως ανήκουν και στον Γκρέι γιατί έκανε την κίνηση που τράβηξε την άμυνα πάνω του. Το τρίτο γκολ είναι η επιτομή της αυτοπεποίθησης. Έχοντας τη μπάλα στα πόδια έξω από την περιοχή, δεν ψάχνει κάποιον να πασάρει αλλά σουτάρει με τόσα φάλτσα και δύναμη που αφήνει τον τερματοφύλακα στήλη άλατος. Σουτ απ’ αυτά που λείπουν στην ομάδα. Ουσιαστικά τα γκολ του Μανού έδειξαν πως μπορεί να διαλυθεί μία άμυνα στις αποστάσεις της και ψάχνει να βρει τα μαρκαρίσματα. Αυτό είναι άλλωστε το σημείο στο οποίο πάρα πολλές φορές έχω επισημάνει ότι χρειάζεται ο ΑΡΗΣ. Τον σκόρερ που θα έρθει από πίσω. Σ’ αυτό το ματς βγήκε ο Μανού. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν κι άλλοι στη συνέχεια.

·         Ο ΑΡΗΣ έπαιξε όπως ήθελαν να το δουν όλοι και άφησε υποσχέσεις για κάτι ακόμα καλύτερο την Τετάρτη. Οι αγώνες με τον Ολυμπιακό ήταν διδακτικοί για να καταλάβουν οι παίκτες μας ότι δεν υπάρχει κανένα φόβητρο απέναντι τους. Είναι στα μέτρα του ΑΡΗ η πρόκριση. Με καθαρό μυαλό, χωρίς άγχος και ηρεμία μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση. Κι όπως έχει καταγραφεί ρήση της Γαλλικής Επανάστασης, που βρίσκει εφαρμογή στο επόμενο ματς, «Νικούν μόνο αυτοί που παίρνουν μέρος στη μάχη», αυτοί δηλαδή που είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν. Εμείς θέλουμε να δούμε «πολεμιστές» που θα είναι αποφασισμένοι να βγουν από το γήπεδο μόνο νικητές.

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Δεν… κουράστηκε o Άρης να χάνει με τον ίδιο τρόπο;

Είναι ίσως από τις λίγες φορές, που μία ομάδα , κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού, αλλάζει συνεχώς συστήματα και θέσεις τους παίκτες. Ο ΑΡΗΣ προσπάθησε με κάθε τρόπο να αλλάζει το ρου της ιστορίας του παιχνιδιού χωρίς να το πετύχει. Μέσα σε τρεις μέρες κατάφερε να χάσει από την ομάδα πρωταθλήματος και την ομάδα κυπέλλου του Ολυμπιακού , που και οι δύο είχαν το ίδιο χαρακτηριστικό.

Δεν δημιούργησαν απειλές στην εστία του Κουέστα. Ένας τόσο ακίνδυνος και κακός ΟΣΦΠ , μέσα στην έδρα του, ήταν ο… τέλειος αντίπαλος. Κι όμως, η αδυναμία του ΑΡΗ να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα διεκδικούσε νίκες , αφήνει πολύ πικρή γεύση στον κόσμο του. Μπορεί ο Ολυμπιακός να ξέρει να αμύνεται καλά όμως ο ΑΡΗΣ έδειξε ότι δεν επιτίθεται καλά. Με όσες προσπάθειες να έγιναν από τον πάγκο, το κοντέρ έγραψε μηδέν γκολ. Η πρόκριση πλέον παίζεται στο Χαριλάου με την βασική προϋπόθεση ότι ο ΑΡΗΣ πρέπει να σκοράρει. Πόσο δύσκολο είναι αυτό άραγε;

·  Το πρώτο ημίχρονο ήταν επιεικώς απαράδεκτο σε απόδοση για τον ΑΡΗ. Οι βασικοί Καμαρά και Ιτούρμπε δικαίωσαν τον Πάρντιου. Ο ένας ανέτοιμος , αποχώρησε τραυματίας, ο άλλος περίπου… ποδοσφαιριστής. Μόνο η σωματοδομή του θυμίζει ότι κάποτε υπήρχε ένας Ιτούρμπε που διακρινόταν στο ιταλικό πρωτάθλημα. Στον ΑΡΗ δεν έχει καταφέρει να διακριθεί και να δικαιολογήσει το όνομα που δημιούργησε. Από κει και πέρα , δύο ακραία μπακ που έχασαν όλες τις μάχες με τους προσωπικούς τους αντιπάλους, ειδικά στην ταχύτητα, με μηδενική προσφορά στην επίθεση. Το 4-2-3-1 δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα στην ισορροπία της ομάδας. Ήταν φανερό ότι ούτε ο Ματέο ούτε και ο Γκρέι, αλλαγή του Καμαρά, ένιωθαν άνετα από την πίεση που δεχόντουσαν. Ο Μαντσίνι προσπάθησε να βρει διαδρόμους αλλά ήταν απελπιστικά μόνος και εξουδετερώθηκε εύκολα.

·  Οι μόνοι που διασώθηκαν , με την συνολική τους απόδοση στο ματς, ήταν ο Νταρίντα και ο Ετέμπο. Είναι τεράστια πολυτέλεια σ’ αυτή την ομάδα να υπάρχουν αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές. Έτρεξαν σε κάθε σπιθαμή του γηπέδου, έκοψαν φάσεις, κάλυψαν, πίεσαν, πήραν πρώτες μπάλες για να προωθήσουν το παιχνίδι, μας έδειξαν πόσο διαφορετική θα ήταν η ομάδα  αν τους είχε από την αρχή της χρονιάς. Γιατί όταν στο δεύτερο ημίχρονο ο Πάρντιου άλλαζε συνεχώς την ενδεκάδα, ήταν οι μόνοι που προσαρμοζόντουσαν αμέσως.

Ο Νταρίντα ήταν ο παίκτης που έμπαινε στην αντίπαλη περιοχή και στην επόμενη φάση έκοβε επίθεση του Ολυμπιακού έξω από την περιοχή του ΑΡΗ. Ο Ετέμπο κάλυπτε το αμυντικό δίδυμο και με το που έπαιρνε μπάλα , δημιουργούσε κενό χώρο για το εαυτό του ή έψαχνε την πάσα στον αμαρκάριστο. Το 4-4-2 με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου έμοιαζε να είναι το καλύτερο σύστημα για τους παίκτες που ήταν στο γήπεδο.

Ο Μαντσίνι κοντά στον Γκρέι, ο Καμάτσο πλάγια , ο Ιτούρμπε από την πλευρά που ανέβαινε ο Εμπακατά, στο κέντρο Ετέμπο – Νταρίντα να ελήχουν την κυκλοφορία και οι Φαμπιάνο – Μπράμπετς κάτω από την γραμμή του κέντρου. Ναι αυτή ήταν ομάδα που προσπαθούσε κάτι να πετύχει. Είχε αρχή –μέση –τέλος. Όταν μπήκε και ο Πάλμα, βρήκε πάσα για τον Γκρέι και την ευκαιρία του Καμάτσο αλλά δεν ήρθε γκολ. Είχαμε το δοκάρι κι έξω. Ατυχία. Ήταν , όσο κράτησε, τα λεπτά που ο ΑΡΗΣ έδειξε ένα πρόσωπο ομάδας.

 

·  Ο ΑΡΗΣ έπαιξε άσχημα στο πρώτο ημίχρονο και σχετικά καλά στο δεύτερο. Οι πολλές λάθος επιλογές, δεν στοίχισαν στην άμυνα, αλλά χάλασαν πολλές επιθέσεις. Το 4-4-2 βγάζει εκτός ενδεκάδας Ματέο και Μανού, κάτι που προβληματίζει για τις επιλογές που έγιναν το καλοκαίρι. Φτάσαμε στα μέσα της σεζόν , δεν υπάρχει σταθερή ενδεκάδα, η ομάδα δείχνει να θέλει πολλή δουλειά για να βρεθεί στον αγωνιστικό χώρο, το ξεσκαρτάρισμα συμβολαίων μοιάζει επίκαιρο όσο ποτέ. Η απόφαση πως θα παίζει η ομάδα είναι του προπονητή. Αν καταλήξει ότι το σύστημα είναι με δύο κεντρικούς χαφ, δύο πλάγιους και δύο επιθετικούς, πόσο εύκολο είναι να ξαναχτιστεί η ομάδα με τους παίκτες που έχει ήδη;

Επίσης υπάρχει ένα ερώτημα που ταλανίζει τον κόσμο. Ποιος είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας; Ποιος «τραβάει» τους άλλους μέσα στο γήπεδο; Ποιος τους φωνάζει και τους «ξυπνάει» για να ανεβάσουν απόδοση; Ο ΑΡΗΣ μπαίνει στο γήπεδο, παίζει σε ένα ρυθμό, αντιμετωπίζει τον αντίπαλο όπως είναι στο πρώτο λεπτό και χάνει από φάσεις που κανένας δεν υπολογίζει. Ο Ανδρούτσος από δεξί μπακ, κάνει διαγώνια κίνηση έξω από την περιοχή , δεν έχει παίκτη να τον κυνηγάει, Ιτούρμπε, φτάνει την άλλη άκρη της περιοχής βγάζει σέντρα και σε όλη αυτή την διαδρομή έχει χαθεί η συνοχή της άμυνας του ΑΡΗ.

Εκεί φαίνεται αν υπάρχει ο παίκτης που βλέπει το παιχνίδι από μέσα, φωνάζει , κατευθύνει και προπαντός, ακούγεται.

Υπάρχουν πολλά κενά που χρειάζεται βελτίωση ο ΑΡΗΣ, όταν παίζει με τέτοιους αντιπάλους. Ρητορικό το ερώτημα: δεν κουράστηκαν φέτος να χάνουν με τον ίδιο τρόπο;   

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει: Το πρόβλημα του γκολ στερεί βαθμούς

Μία καινούρια ενδεκάδα στο «Καραϊσκάκης» , με τρεις μέσους , έδωσε την εικόνα της καλής ομάδας. Είχε όλα τα στοιχεία να κρατήσει τους αντιπάλους μακριά από την περιοχή, το πέτυχε, μπόρεσε να κυκλοφορήσει τη μπάλα στο χώρο του κέντρου, πίεσε και εξαφάνισε τα ατού των αντιπάλων, αλλά ξέμεινε από επιθετικές ιδέες. Για ακόμα ένα ντέρμπι δεν μπόρεσε ο ΑΡΗΣ να κάνει το κάτι παραπάνω και να διεκδικήσει τη νίκη.

· Από το ξεκίνημα του αγώνα φάνηκε ότι ο ΑΡΗΣ δεν είχε πρόβλημα να ανακόψει τις προσπάθειες του Ολυμπιακού. Νταμπό και Ετέμπο έκοβαν με ευκολία τη μπάλα ενώ ο Νταρίντα κάλυπτε γρήγορα το χώρο ευθύνης του. Αποτέλεσμα της καλής τακτικής ήταν να μην απειληθεί σε καμία περίπτωση ο ΑΡΗΣ. Το δύσκολο κομμάτι αλλά απαραίτητο, αν θέλεις να κερδίσεις , ήταν η επιθετική προσπάθεια. Το παιχνίδι παίχτηκε σε οργανωμένες επιθέσεις, χωρίς πολλές γρήγορες μπαλιές μπροστά. Αυτό βοηθούσε στον έλεγχο του ρυθμού κάτι που σίγουρα βόλευε τον ΑΡΗ. Ο αντίπαλος είχε πρόβλημα στην ανάπτυξη του ενώ του έλειπε ο παίκτης που θα «πατούσε» περιοχή. Στο πρώτο ημίχρονο ο ΑΡΗΣ ήταν σαφώς καλύτερος , η άμυνα ήταν καλά διαβασμένη , το κέντρο είχε πετύχει να καταστρέψει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, η επίθεση ήταν απούσα.

·Το χάσιμο μιας φάσης , στην άμυνα, αρκούσε να πετύχει τέρμα ο ΟΣΦΠ, με την αλλαγή του Μίτσελ, τον Μασούρα, και να τελειώσει ουσιαστικά το παιχνίδι. Ο παίκτης μπήκε ακριβώς γιατί έχει την έφεση να βρίσκεται μέσα στην περιοχή και να κυνηγάει τη φάση. Η απροσεξία του Ουντουμπάτζιο ήταν καθοριστική. Από εκείνο το σημείο και μετά ο ΑΡΗΣ ήθελε να ισοφαρίσει, αλλά δεν βρήκε ποτέ τον τρόπο. Στην τακτική του Πάρντιου, έλειπε παίκτης που θα τροφοδοτούσε τα πλάγια με πάσα κοντά στην περιοχή. Οι αποστάσεις των δύο ακραίων με το σέντερ φορ ήταν μεγάλες, κι αυτό ωφελούσε την άμυνα του Ολυμπιακού, γιατί δεν υπήρχαν συνεργασίες. Ο Γκρέι ήταν μόνος του ανάμεσα σε δύο, ενώ Μαντσίνι και Ματέο ξεκινούσαν από τη γραμμή και έπεφταν πάνω σε δύο και τρεις αντιπάλους. Η αλλαγή του Καμάτσο ήταν πολύ φιλόδοξη για να ελπίσουμε ότι θα κατάφερνε κάτι ουσιαστικό.

· Μία καλή εμφάνιση του ΑΡΗ τελείωσε με ήττα. Η ομάδα έψαξε να βρει μία ισορροπία στις θέσεις της ενδεκάδας, αλλά ο κακός προγραμματισμός του καλοκαιριού, δεν της δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει παίκτες και να απαιτεί περισσότερο. Επίσης είδαμε το 4-4-2 σε μια μορφή γραμμών , κάτω από τη σέντρα. Ο Νταρίντα έβγαλε τον προπονητή ασπροπρόσωπο με την απόδοση του, αλλά αν αποφασίσει να παίζει έτσι ο Πάρντιου , ο συγκεκριμένος δεν είναι λύση γι’ αυτή τη θέση.

Χρειάζεται περισσότερη επιθετικότητα και δυνατότητα σκοραρίσματος. Η ομάδα έχει παίκτες που κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πιο είναι το καλύτερο σύστημα και οι καλύτερη τακτική.

Πρακτικά βέβαια ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και τακτική που δίνει νίκη είναι η πιο αποτελεσματική. Στον Πειραιά ούτε η ενδεκάδα κέρδισε, ούτε η τακτική έφερε αποτέλεσμα. Άρα η «καλή εμφάνιση» δεν απέδωσε τίποτα. Ρεαλιστικά και κυνικά. Μηδέν γκολ, μηδέν βαθμούς, μηδέν ευκαιρίες. Ο ΑΡΗΣ ακόμα παίζει για να βρει την χαμένη του ταυτότητα χωρίς να έχει πείσει ότι το κατάφερε.

Έρχονται κι άλλα ντέρμπι, από τα οποία η ανάγκη των βαθμών είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ας βρουν τον τρόπο να κερδίσουν. Οι καλές εμφανίσεις δεν έχουν βαθμούς.

Όσο για τον αγώνα του κυπέλλου που είναι ο χρονικά ο επόμενος, μόνο η νίκη θα χρίσει τον ΑΡΗ φαβορί. Και η νίκη έρχεται με γκολ…

 

Η πρόκληση για τον Άρη μεγαλώνει! Και τώρα η ώρα των πράξεων με νίκες

«Οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο πιο κοντά ερχόμαστε στο στόχο»… Βόλφγκανγκ Γκαίτε. 

Ο ΑΡΗΣ τελείωσε την υπόθεση πρόκριση με τον Λεβαδειακό, με νίκη 1-0, χωρίς να αμφισβητηθεί η υπεροχή του σε κανένα σημείο του παιχνιδιού. Με το τέλος αυτού του αγώνα , η σκέψη και οι ενέργειες όλων στρέφονται στην τριάδα των επόμενων αγώνων , σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Δύο αγώνες με Ολυμπιακό και ενδιάμεσα το παιχνίδι με τον Βόλο, θα κρίνει εν πολλοίς την φετινή πορεία του ΑΡΗ.

Η επικεφαλίδα είναι μία ρήση που δείχνει ότι κάθε βήμα προς την επιτυχία αυξάνει την δυσκολία της. Κι αυτοί οι αγώνες που έρχονται, θα δοκιμάσουν την ομάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο ΑΡΗΣ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να βάλει δύο καρπούζια στη μασχάλη του γιατί κανένας αρειανός δεν δέχεται επιλογή αγώνων, ούτε και ήττες που θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό την φετινή χρονιά. Όποια εμπόδια και να υπάρχουν στο διάβα του , είναι υποχρεωμένος να τα αντιμετωπίσει και να βγει κερδισμένος.

·     Η Λειβαδιά έπαιξε το ρόλο της ομάδας που έγινε “πειραματόζωο” στις δοκιμές του Πάρντιου. Δόθηκε η ευκαιρία σε Νταμπό, Καμάτσο να παίξουν , ο Ματέο με τον Μανού συνέχισαν να αγωνίζονται μαζί, άλλαξαν σχηματισμοί κατά τη διάρκεια του αγώνα , αγωνίστηκαν οι Εμπακατά και Ντουκουρέ μετά από καιρό, ο Καμαρά έκανε την πρώτη του εμφάνιση, χωρίς να φάνει αν υπάρχουν σχέδια για χρησιμοποίηση του σε άλλη θέση πέρα απ’ αυτή του φορ. Η προφύλαξη των Πάλμα και Νταρίντα ήταν φυσιολογική εξέλιξη.

·     Η ομάδα έχει υλικό για να αλλάζει παίκτες, αριθμητικά, ποιοτικά όμως οι διαφορές φαίνονται εύκολα. Ο Πάλμα είναι αναντικατάστατος σ’ αυτή την ομάδα. Ο Ματέο φωνάζει ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί πλέον στα πλάγια. Η τοποθέτηση του στο κέντρο του δίνει χώρο να κουβαλάει τη μπάλα, όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα καλό, κυνηγάει τις φάσεις, όσο όμως δεν χρίζεται σκόρερ , αποτελεί ένα άσφαιρο όπλο. Ο Μανού ,παίζοντας κι αυτός προς το κέντρο, δοκίμασε να σκοράρει, έχασε φοβερή ευκαιρία, είχε δοκάρι, έδειξε ότι έχει τη σκέψη του στο γκολ. Ο Μαντσίνι προσπαθεί να βγει από τα πλάγια, κάνει καλές επιλογές για την τελική πάσα, έχει ανεβάσει ταχύτητα, είναι πλήρης στη θέση που παίζει, θα απελευθερωθεί ακόμα περισσότερο εάν βγάλει φάσεις για δικά του γκολ.

·     Η πρόκληση της συνέχειας είναι το σκαρφάλωμα στον βαθμολογικό πίνακα και η πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. Αν μέχρι και τον αγώνα με τον Λεβαδειακό, υπήρχε η αναζήτηση για το πώς πρέπει να παίζει ο ΑΡΗΣ, νομίζω ότι έχουν βγει τα συμπεράσματα. Θα είναι ανεπίτρεπτο μετά από τόσα πειράματα να υπάρχουν απορίες για το τι μπορεί να κάνει ο κάθε παίκτης στη θέση που τον τοποθετεί ο προπονητής.

Φέτος εκτός έδρας η ομάδα έπαιξε με κάθε πιθανή και απίθανη ενδεκάδα. Τώρα μένει να παίξει με ενδεκάδα που θα αποφέρει αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που παίζει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι , κυριαρχικό, ειδικά εντός έδρας. Δεν είναι στην καλύτερη του φάση αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά.

Ο Μακιαβέλι έλεγε «Όταν η θέληση είναι μεγάλη, οι δυσκολίες δεν μπορεί να είναι μεγάλες.» Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο για τον ΑΡΗ. Να βγάλει τη θέληση που είναι απαραίτητη σε τέτοιες προκλήσεις και να συγκεντρωθεί πάνω στα σχέδια και τις ιδέες που θα ζητήσει ο προπονητής. Ο νικητής ΑΡΗΣ θα συσπειρώσει τον κόσμο, θα δώσει στίγμα ότι διεκδικεί , θα τονώσει την δικιά του αυτοπεποίθηση.

Το Καραϊσκάκη και κάθε έδρα αντιπάλου, είναι ευκαιρία ανάδειξης ποιότητας και πίστης στο στόχο. Ο ΑΡΗΣ της Τούμπας δεν έχει κανένα λόγο να ξαναεμφανιστεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ούτε καν αυτός της Λεωφόρου. Ο ΑΡΗΣ έχει όλα τα εφόδια να παίξει έξυπνα, δυνατά, γρήγορα για να ξεπεράσει πρώτα το εμπόδιο του πρωταθλήματος και να πάρει τους τρεις βαθμούς και έπειτα να πετύχει σκορ που θα του δίνει τον τίτλο του φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

·     Ο προπονητής έχει την ευθύνη να κάνει η ομάδα το come back στο δεύτερο γύρο. Τα ντέρμπι είναι το ένα πίσω από το άλλο άρα η εγρήγορση του πρέπει να είναι στα κόκκινα. Ο ΑΡΗΣ βασίστηκε πάνω του να κάνει αλλαγές και να πετύχει. Ας αποφασίσει ο ίδιος ποια είναι η καλύτερη λύση για να φέρει ο ΑΡΗΣ τα αποτελέσματα. Ο Πάρντιου και οι συνεργάτες του δεν δικαιολογούνται να έχουν διλήμματα. Έχουν δει και έχουν κρίνει. Ο ΑΡΗΣ έχει όλα τα εχέγγυα να πάρει όλα τα αποτελέσματα που τον συμφέρουν.

·     Είναι η ώρα των πράξεων. Οι τρεις νίκες είναι το ζητούμενο.   

 

 

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Το γρήγορο γκολ, ο Γκαρθία και η επιστροφή του Καμαρά

Αγώνας επιβίωσης για να μην έχουμε «μουρμούρες». Κάτι τέτοιο ήταν το ματς με τον Αστέρα. Η νίκη αναγκαία, για να μπορέσει η ομάδα να πατήσει στα πόδια της, να ανεβεί η ψυχολογία, να ετοιμαστούν με καλύτερες ιδέες για τα παιχνίδια με Λεβαδειακό και Ολυμπιακό.

Μετά από πολύ καιρό είδαμε μια ενδεκάδα που έβγαζε νόημα στο τι ήθελε να κάνει ο Πάρντιου. Η μετατόπιση του Ματέο στα άκρα του έκοψε τις καλές εμφανίσεις αλλά ήταν απαραίτητο να δοθεί η μπαγκέτα του μαέστρου στον Μανού. Τον πήραμε για να οργανώνει το παιχνίδι , όχι να βολοδέρνει σε χώρους που η πάσα του δεν θα έχει αξία.

Έδειξε ότι έχει ακόμα δρόμο για να γίνει ο πασαδόρος που θέλουμε, όμως αυτό διορθώνεται όταν παίζει. Από τον πάγκο δεν θα γίνει καλύτερος. Η εμπιστοσύνη που μπορεί να του δώσει ο προπονητής θα τον βοηθήσει να ανεβάσει την απόδοση του και να καπαρώσει τη θέση του στην ενδεκάδα. Ο Αστέρας δεν πίεσε για να πετύχει κάτι περισσότερο από μια ήττα. Η άμυνα του ήταν καλή στη διάταξη της, επιθετικά δεν δημιούργησε κάτι που να αξίζει την αναφορά μας.

Η ουσία του παιχνιδιού ήταν το γρήγορο γκολ του Μανού. Όρισε ποιος είναι ο δυνατός στο γήπεδο χωρίς να παίξει σε υψηλό ρυθμό. Στο παιχνίδι και τα τρία γκολ μπορούν να συνοδευτούν με τη λέξη «επιτέλους». Το πρώτο τέρμα μπαίνει από σουτ έξω από την περιοχή. Επιτέλους , μια φάση από κόρνερ, τελειώνει με τη σωστή τοποθέτηση και υποδοχή της μπάλας από τον σκόρερ, ο οποίος εκτελεί σε πρώτο χρόνο σωστά. Στο δεύτερο έχουμε το επιτέλους, γιατί αντάλλαξαν τη μπάλα μέσα στην περιοχή χωρίς υπερβολές, «μαγικές» κινήσεις, εξωπραγματικές εκτελέσεις. Μία πάσα στον αμαρκάριστο Φαμπιάνο , φάτσα με το τέρμα, σουτ και γκολ. Έτσι απλά. Πιστώνεται ο Νταρίντα την φάση. Χωρίς κουβέντα. Το τρίτο επιτέλους είναι πασιφανές. Ο Καμάτσο σκόραρε. Αυτό από μόνο του είναι ιστορία.

–  Έγραψα Καμάτσο και ξαναδιάβασα τις δηλώσεις του Πάρντιου. Είπε ότι ο Καμάτσο είναι πρότζεκτ. Η ερώτηση είναι η εξής: από πότε ένας δανεικός παίκτης είναι πρότζεκτ για την ομάδα; Έχει γίνει κάτι που δεν γνωρίζουμε και ευελπιστεί η ομάδα ότι έχει να καρπωθεί κάτι από την βελτίωση του συγκεκριμένου παίκτη; Ναι εννοείται ότι κάθε παίκτης πρέπει να βελτιώνεται μέσα από την προπόνηση. Έχασε τα άχαστα ο Καμάτσο και μετά από έξι μήνες παρουσίας στο Χαριλάου σκόραρε ένα τέρμα. Μπράβο , συγχαρητήρια, αλλά το πρότζεκτ ποιο είναι; Αυτό που έδειξε ο Καμάτσο στο παιχνίδι δεν ήταν η βελτίωση του να πετυχαίνει το τέρμα. Είναι η διαφορά που δημιούργησε λόγω της ταχύτητας του σε σύγκριση με τον Γκρέι. Κινούνταν γρηγορότερα στον κενό χώρο, κι αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να ξεμαρκαριστεί από τον προσωπικό του αντίπαλο για να τον βρει ο Μαντσίνι. Δυστυχώς χωρίς ταχύτητα δυσκολεύει η επιθετική ανάπτυξη.

–  Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού ήταν η δοκιμή για κάποια λεπτά , ενδεκάδα με τρεις αμυντικούς χαφ. Ετέμπο – Νταρίντα – Νταμπό χρησιμοποιήθηκαν ταυτόχρονα , προφανώς για να δει αντιδράσεις ο προπονητής. Θα μπορούσε να είναι άσκηση στο πεδίο για μια σκέψη εναντίον του Ολυμπιακού. Ίσως. Είναι παιχνίδι με πολλές ιδιαιτερότητες οπότε χρειάζονται και τρόποι αντιμετώπισης τους. Ο ΑΡΗΣ έχει μείνει πίσω στην βαθμοθηρία του, είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει βαθμούς σε όλες τις έδρες. Το γεγονός ότι υπολείπεται επτά βαθμούς από τον Ολυμπιακό και δεκατέσσερις από την κορυφή, είναι απογοητευτικό. Όλα τα παιχνίδια δίνουν βαθμούς , ο ΑΡΗΣ πρέπει να μαζέψει από παντού. Χρειάζεται σερί νικών για να τονώσει το ενδιαφέρον του κόσμου , δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα του για τα ply offs, όταν έρθει η ώρα. Αυτές οι βαθμολογικές διαφορές είναι μεγάλες  και καθόλου ανεκτές. Ας γίνει η αρχή στον Πειραιά.

–  Ο αγώνας δεν πρόσφερε συγκινήσεις , κυμάνθηκε σε χαμηλό ρυθμό, με μέτρια απόδοση και από τις δύο ομάδες. Ο ΑΡΗΣ ήταν πιο αποτελεσματικός και σοβαρός αμυντικά, με τη νίκη να του αξίζει δικαιωματικά. Το πρόβλημα του φορ είναι σημαντικό, το γκολ δεν μπαίνει εύκολα , οι αυτοματισμοί δεν βγαίνουν , αλλά τουλάχιστον «χτίζεται» το κέντρο με την προσθήκη του Τσέχου.

–   Είχαμε και την ανακοίνωση της μεταγραφής του Καμαρά. Ήμουν απ’ αυτούς που θεώρησαν ότι ο συγκεκριμένος παίκτης καλώς πουλήθηκε, μιας και η προσφορά του ήταν μικρότερη από τις ανάγκες της ομάδας, για την θέση που τον είχε αγοράσει. Ένα παίκτης , όχι ιδιαίτερα γρήγορος, δυνατός, που έπαιζε έξω από την περιοχή καλύτερα, απ’ ότι μέσα σ’ αυτή.  Δεν είχε την ευκολία του σκοραρίσματος , προσπαθούσε να γίνει χρήσιμος χωρίς όμως αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο στις άμυνες.

Η επιστροφή του σε τι θα βοηθήσει; Αν παίξει ο ΑΡΗΣ με δύο τέτοιου τύπου προωθημένους λογικά θα γυρίσει το σύστημα σε 4-4-2. Με τους παίκτες που απαρτίζουν το ρόστερ , η εφαρμογή του πάει σε ρόμβο. Να υπάρχει ένας από πίσω τους για να τους τροφοδοτεί. Έτσι χάνουμε τον Πάλμα. Δεν χωράει. Όπως φυσικά δυσκολεύει και η παρουσία του Μαντσίνι. Η ομάδα θα γίνει «βαριά» μπροστά με την απαίτηση να βγουν στα πλάγια οι αμυντικοί.

Είναι σύστημα που δεν μαθαίνεται στη μέση της σεζόν. Να πιστεύει κάποιος ότι ο Καμαρά θα παίζει πλάγια; Μάλλον αδιανόητο. Ήρθε ως αντίπαλο δέος του Γκρέι;

Υπερβολή. Τουλάχιστον τον ξέρουμε, άρα γνωρίζουμε τι θα περιμένουμε απ’ αυτόν. Στην περίπτωση του ισχύει η παροιμία «περσινά ξινά σταφύλια». Ακόμα κι έτσι, ότι μπορεί να προσφέρει ευπρόσδεκτο.

 

Ο Αντώνης Πακαλίδης σχολιάζει: Έβγαλε όλες τις αδυναμίες του – Σημαντικές οι ευθύνες Πάρντιου

Φέτος η χρονιά ξεκίνησε με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες. Ακούσαμε δηλώσεις που θέλαμε, έγιναν συγκρίσεις παικτών με άλλους προηγούμενων χρόνων, πείστηκε ο κόσμος ότι είναι η χρονιά μας. Στην πορεία τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά αλλά πάντα υπήρχε μία δικαιολογία για να καλύψει τα κακώς κείμενα.

Έγινε και η αλλαγή προπονητή και «έδεσε» το γλυκό της επαναφοράς στα αναμενόμενα μεγάλα. Και έρχεται το ματς στη Τούμπα , που οι προηγούμενες , λιγότερο ποιοτικές ομάδες του ΑΡΗ, έμειναν αήττητες, είτε με ισοπαλίες είτε με νίκες , και πέφτουν όλες οι μάσκες της προόδου.

Τελικά υπάρχουν με το ζόρι 15 παίκτες που μπορούν να παίξουν , όπως μπορούν, ένα ντέρμπι. Με το ΠΑΟΚ υπήρχαν οι έντεκα που ξεκίνησαν και οι δύο αλλαγές. Ναι αυτό είναι το «καλύτερο ρόστερ» που είχε ποτέ ο ΑΡΗΣ; “Ξεφτιλιστήκαμε” με 1-0. Γιατί; Γιατί δεν μπόρεσε η ομάδα να κάνει μία ευκαιρία. Πήγε να παίξει ντέρμπι με μηδενική ψυχολογία, με μηδενική ικανότητα διαχείρισης παιχνιδιού, με εξόφθαλμη ανικανότητα δημιουργίας. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που επέβαλε όλα τα θέλω του στον αγώνα, με σχέδιο. Χωρίς ρίσκα και χτυπήματα στα αδύναμα σημεία του ΑΡΗ. Ποιοτικά το ντέρμπι ήταν πολύ μέτριο. Λογικό από τι στιγμή που η μία ομάδα δεν μπορεί να κάνει επίθεση. Ο ΑΡΗΣ ήταν κάκιστος , χωρίς πυξίδα και συγκέντρωση. «Χάσανε τη μπάλα» οι παίκτες μας. Κρίμα γιατί προς στιγμή πιστέψαμε ότι κάτι καλό μπορεί να βγει από την αναμέτρηση.

–  Απ’ αυτό το άναρχο σύνολο δεν περιμένω καμία απάντηση. Έπαιξαν όσο μπορούσαν. Ακόμα και όταν στο δεύτερο ημίχρονο είχαν την κατοχή της μπάλας, δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν για να κάνουν μία φάση. Προσωπικά δεν θα επιρρίψω καμία ευθύνη στους παίκτες για αρχή. Η ευθύνη ανήκει στον προπονητή τη ομάδας. Ο Άλαν Πάρντιου ήρθε με περγαμηνές αλλά δεν έχουμε δει καμία. Μας είπε ότι είναι μπαρουτοκαπνισμένος σε δύσκολα παιχνίδια και το μόνο ντέρμπι που πήρε ήταν αυτό με τον Ολυμπιακό, δεν έστησε καν την ομάδα τότε. Που είναι ο τσαμπουκάς του; Που είναι οι ατελείωτες εμπειρίες του για να διαχειρίζεται παιχνίδια που στραβώνουν; Που είναι τα συστήματα του ; Που είναι οι αυτοματισμοί που περιμένουμε να δούμε; Που είναι η παρεμβατικότητα του στο παιχνίδι; Τελικά πιο είναι το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει; Τι θέλει να βλέπει από την ομάδα;

–  Από την αρχή ο ΠΑΟΚ έκανε αυτό που θέλει ένας γηπεδούχος σε ένα ντέρμπι. Μετέφερε την πίεση στο μισό γήπεδο του ΑΡΗ, πίεσε, έβγαλε παίκτες από πίσω, γέμιζε τα κενά στις γραμμές άμυνας του ΑΡΗ και δημιουργούσε ρήγματα. Αν προσθέσουμε την απομυθοποίηση του Μπράμπετς από τον Ολιβέιρα, συμπληρώνουμε την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Τι έκανε ο προπονητής όταν έβλεπε ότι όλη η άμυνα ήταν ακίνητη;

Όταν δεν ακολουθούσε κανένας , αντίπαλο παίκτη, αλλά έμενε σταθερός στο χώρο; Όταν Μαντσίνι και Ιτούρμπε έτρεξαν από λίγο έως καθόλου στις καλύψεις στα πλάγια; Εκτέθηκε ο Πίρσμαν από τους παίκτες του ΠΑΟΚ, γιατί δεν μπορούσε να κλείνει ταυτόχρονα δύο παίκτες. Ο Ετέμπο έτρεχε χωρίς να ξέρει τι να πρωτοσώσει από τις συνεχείς πάσες στην πλάτη της άμυνας. Ο Γκρέι μία ακόμα μέρα στο γραφείο. Δεν πήγε. Ο Ματέο έπαιξε σαν να πήγε πρώτη φορά σ’ αυτό το γήπεδο. Ποιος θα έδινε τον ρυθμό; Υπήρχε κάποιος να ξυπνήσει την ομάδα; Μόνο ο προπονητής μπορεί να το κάνει αλλά δυστυχώς ήταν απλώς παρατηρητής. Μήπως πιστεύει ότι υπάρχουν άλλες τριάντα αγωνιστικές , όπως στην Αγγλία, και θα στρώσει η ομάδα; Δεν καταλαβαίνω. Η σπουδαία εμφάνιση του Κουέστα χάθηκε εξαιτίας της συνολικής εμφάνισης. Έπιασε πέναλτι, έβγαλε ότι πήγαινε μέσα, προσπάθησε να γλιτώσει την ομάδα.

– Όταν ο ΑΡΗΣ πήρε τη μπάλα, γιατί του την έδωσε ο αντίπαλος, δεν είχε καμία απολύτως ιδέα τι να την κάνει. Δεν ήξερε πώς να δημιουργήσει μία φάση για να απειλήσει. Έμεινε έξω από την περιοχή, με έναν πάντα μέσα σ’ αυτή, και περίμενε να διασπάσει τις γραμμές της άμυνας με επιθέσεις χωρίς στόχο. Η αμυντική γραμμή του αντιπάλου ήταν σωστά οργανωμένη για να μην αφήσει χώρους που θα υπάρχει υπεραριθμία. Το πρόβλημα της ταχύτητας στην άμυνα τους οι αντίπαλοι το έλυσαν βγάζοντας τον τερματοφύλακα εκτός περιοχής, να επεμβαίνει αν η μπάλα έβγαινε στην πλάτη της. Μελετημένη τακτική από τον αντίπαλο προπονητή. Πίεσε μπροστά χωρίς να αφήσει την άμυνα να πελαγοδρομεί. Ο δικός μας προπονητής τι έκανε για όλα αυτά;

–  Ο ΑΡΗΣ έχασε γιατί δεν ήξερε πώς να κερδίσει. Διαλύθηκε όταν ένιωσε την πίεση και δεν μπορούσε να βρει απαντήσεις. Έμεινε με μια προσπάθεια που δεν τιμάται από κανέναν. Στο ποδόσφαιρο έχεις την υποχρέωση να κυνηγήσεις το γκολ γιατί χωρίς αυτό δεν μπορείς να κερδίσεις. Όταν δε η άμυνα σου χάνεται σε κάθε φάση των αντιπάλων, τότε θα χάσεις. Γιατί κάποια στιγμή θα κάνεις λάθος Και το λάθος πληρώνεται. Μια ομάδα λοιπόν που δεν μπορεί να επιτεθεί και αμυντικά δεν μπορεί να βγει νικήτρια στις μονομαχίες , επόμενο είναι να περιφέρεται απλώς στο γήπεδο χωρίς να απαιτεί. Αυτό έπαθε ο ΑΡΗΣ. Μπήκε σε ένα ντέρμπι χωρίς σκοπό.

–   Άλλη μία αγωνιστική που ο ΑΡΗΣ την πέταξε στα σκουπίδια. Το πρόβλημα είναι ότι μαζεύτηκαν πολλά σκουπίδια και μυρίζουν…    

 

Ο πραγματικός αντίπαλος του Άρη κρατούσε… σφυρίχτρα! Πλήγμα ο τραυματισμός του Πάλμα

Το πιο σημαντικό θέμα του αγώνα με τον Παναιτωλικό, είναι ο τραυματισμός του Πάλμα. Διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας, σκοράρει, πιέζει, δημιουργεί ρήγματα στις άμυνες, έχει ρέντα στα στημένα κτυπήματα, είναι το νούμερο ένα απειλή για κάθε αντίπαλο. Θα κοστίσει η απουσία του στο επόμενο παιχνίδι. Ελπίζω να προλάβει, αν είναι εφικτό, το ντέρμπι. Τον χρειαζόμαστε όπως και να ‘χει.

Κατά τα λοιπά είδαμε το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών. Σφύριξε ο συγκεκριμένος , ότι απίθανο θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Δεν είναι η φάση του οφσάιντ στο Γκρέι. Είναι λάθος αποφάσεις σε κόρνερ, λάθος σφυρίγματα φάουλ, επιλεκτική ευαισθησία σε μαρκαρίσματα των παικτών του ΑΡΗ. Ένας διαιτητής που θέλει να πάει μπροστά αλλά δυστυχώς δεν μπορεί. Καμία οπτική στο παιχνίδι, καμία συγκέντρωση.

Περιφερόταν στο γήπεδο ως παρατηρητής που είχε σκοπό να ανατρέψει ότι γινόταν μέσα στο γήπεδο. Μια φανερή προσπάθεια για να δημιουργηθεί πρόβλημα στον ΑΡΗ. Μια επιλογή της νέας τάξης πραγμάτων της Ε.Π.Ο. για να αναδείξει πιστούς στο δόγμα της: ο ΑΡΗΣ δεν δικαιούται να παίζει με καλή διαιτησία. Θα μου πεις μόνο τώρα γίνονται αυτά; Όχι βέβαια. Αλλά τώρα πλέον γίνονται τόσο φανερά που είναι να απορεί κανείς. Δεν μπορεί κάποιος να επιβάλλει την ισονομία των αγώνων; Όσο συνεχίζεται αυτό το σκηνικό, τόσο το ελληνικό ποδόσφαιρο θα κατεβαίνει τα σκαλοπάτια που το οδηγούν στα Τάρταρα. Το κάνουν στον ΑΡΗ που είναι μία ομάδα που τουλάχιστον σε σχέση με τις άλλες, παίζει ποδόσφαιρο. Το αναδεικνύει. Ας το έφτιαχναν και οι άλλοι.

Ασχολήθηκα με τη διαιτησία, κάτι που δεν συνηθίζω, γιατί ήταν τραγικά κακός ο συγκεκριμένος. Οι αποφάσεις του έκοβαν τον ρυθμό, την πίεση, γιατί όταν έναν κόρνερ μετατρέπεται σε άουτ , τότε η ομάδα που αμύνεται παίρνει ανάσες, κρατάει μπάλα, «παγώνει» το ρυθμό και αλλάζει το momentum του παιχνιδιού. Ο ΑΡΗΣ , σε σύγκριση με το παιχνίδι στη Λιβαδειά, ήταν πολύ καλύτερος. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο Παναιτωλικός έπαιξε με 10 κώνους στους χώρους του γηπέδου, για να γεμίσει την άμυνα και να μην απειληθεί. Ήταν κακός ο τρόπος που έπαιξε και η ευθύνη είναι του προπονητή του. Μέσα στο Χαριλάου ο ΑΡΗΣ θα επιτίθονταν και θα διεκδικούσε τη νίκη. Όταν βγήκαν οι φάσεις που έδειξαν ότι δεν υπάρχει βάθος στην άμυνα, έγινε αντιληπτό ότι το γκολ ήταν θέμα χρόνου.

Ο ΑΡΗΣ ήταν καλός στο γρήγορο παιχνίδι, με πάσα άμεσα , δύο δημιουργούς τον Ματέο και τον Μανού, έναν Ετέμπο που πάτησε σε όλο το γήπεδο, και έναν Πάλμα που ήταν πάρα πολύ κινητικός. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στον Ετέμπο, που ο ερχομός του, έχει αλλάξει την ομάδα, γιατί λειτουργεί ως «οδόφραγμα» σε κάθε επίθεση των αντιπάλων. Κερδίζει όλες τις μονομαχίες, καλύπτει με παραδειγματικό τρόπο την άμυνα, είναι γρήγορος, και μπαίνει σε όλες τις φάσεις ως διεκδικητής. Είναι χαρακτηριστικά που τα «βγάζει» σε κάθε παιχνίδι και η αλήθεια είναι ότι τον απολαμβάνω για το πείσμα του και την θέλησή του. Πήρε αναίτια κίτρινη κάρτα σε φάση που δεν έκανε καν φάουλ. Ντροπή στον διαιτητή.

Ο Ματέο έχει την πλήρη στήριξη του Πάρντιου , βγάζει ενενηντάλεπτα σε διαφορετικές θέσεις και αποδίδει καλύτερα γιατί βγάζει αυτοπεποίθηση. Έχασε ευκαιρία που φαίνεται εύκολη, αλλά βρήκε τη μπάλα όταν ήδη είχε κάνει το βήμα προς τα εμπρός, αλλά ήταν σημαντικό ότι ήταν μέσα στην περιοχή, κάτι που μας λείπει ως ομάδα. Ο Μανού εξέθεσε την άμυνα βγάζοντας τρεις μπαλιές στην πλάτη της, δείχνοντας ότι έστω και με λίγο κενό χώρο μπορεί να κάνει ζημιά.

Ο Πάρντιου για ακόμα ένα παιχνίδι έκανε δοκιμές, Το δίδυμο Ματέο-Μανού έδωσε επιθετικότητα, είχαν καλή συνεργασία, έψαξαν να βρουν τα κενά στη ζώνη άμυνας των αντιπάλων, έκαναν τους συμπαίκτες τους καλύτερους. Δε νομίζω όμως ότι είναι δίδυμο που μπορεί να παίξει σε πιο δύσκολα παιχνίδια. Εκεί χρειάζεται δύναμη , περισσότερα μαρκαρίσματα και τρεξίματα προς τα πίσω, κάτι που δεν θα βοηθήσει η παρουσία τους. Ο Νταριντά έρχεται να καλύψει ένα κενό , δίπλα στον Ετέμπο, ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιώσει όσα έχουν γραφτεί γι’ αυτόν. Για τους δύο πλάγιους αμυντικούς θα περιμένω να τους δω σε πιο δύσκολα παιχνίδια. Η παρουσία τους με τον Παναιτωλικό ήταν αψεγάδιαστη και τακτικά αλάνθαστη.  Η ενδεκάδα μετά το 80ο λεπτό έδειχνε περισσότερο κάτι από τα προσεχώς.

Ο Γκρέι σκόραρε τρία γκολ, μέτρησε το ένα, αλλά έχασε ξανά φάση που δεν χάνεται. Όταν κάτι επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση. Κι αυτό γιατί όταν όλη η φάση είναι σωστά παιγμένη και χάνεται στην τελευταία επαφή, πρέπει να δούμε τι μπορεί να πάει λάθος. Βάζει τα δύσκολα και δεν βάζει αυτά που φαίνονται απλά. Είναι περίεργο και ταυτόχρονα ανεξήγητο. Η ομάδα υποχρεούται να το δει.

Κλείνω βάζοντας την ευχή μου για τον καινούριο χρόνο. Ελπίζω ο προπονητής Πάρντιου να έχει έρθει και να αισθάνεται ότι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Να έχει κίνητρο και να θέλει να οδηγήσει την ομάδα σε επιτυχίες. Πιστεύω ότι η δικιά του δουλειά, με την εμπειρία που κουβαλάει, μπορεί να μας κάνει χαρούμενους. Αρκεί να πιστεύει στον εαυτό του και στην ομάδα.

Για όλους εσάς εύχομαι ότι καλύτερο για τον καινούριο χρόνο και να πανηγυρίσουμε τίτλο τον Μάιο. Να είστε όλοι καλά.

Υ.Γ. Ο θάνατος του Βασιλιά του ποδοσφαίρου Πελέ, επισκιάζει κάθε άλλη είδηση σε όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν, γιατί ήταν ο πρώτος και μοναδικός που ανάγκασε τους πάντες να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Μόνος του βγάζει τα μάτια του! Ποιος… Άρης κατέβηκε στο γήπεδο;

Ο ΑΡΗΣ των εκτός έδρας απωλειών βαθμών, εμφανίστηκε στη Λιβαδειά, στην αρχή του δεύτερου γύρου. Σε μια έδρα που πριν 6 μέρες είχε βρει όλα τα κουμπιά του γηπεδούχου και ανέτρεψε το σκορ, δεν κατάφερε να κερδίσει και προβλημάτισε ξανά. Εκεί που είπαμε ότι έχει βρεθεί ένας κορμός που θα ξεκινάει το παιχνίδι, είδαμε ενδεκάδα που δεν κατάλαβε κανείς τι σκοπό είχε.

Κάτι συμβαίνει με τον προπονητή. Ποια λογική είναι αυτή που πρέπει να παίξει με δύο κεντρικούς χαφ, χωρίς πλάγιους και δίδυμο Γκρέι-Ζερβίνιο στην επίθεση; Τι βλέπει στην προπόνηση που έβαλε σε σκέψεις και αποφάσισε να παίξουν οι δύο τόσο αργοί επιθετικοί; Με ποιον θα έπαιζε ο Ματέο όταν δεν μπορούσαν να ξεμαρκαριστούν από τους αμυντικούς;

Ο Νταμπό εξελίσσεται σε άγνωστος Χ με το που μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Αν μπορεί βέβαια. Ο Εμπακατά έπαιζε μπροστά ή πίσω; Ο Οντουμπάτζιο είναι καλός αμυντικός ή καλύτερος πλάγιος στο κέντρο και την επίθεση; Ο Πίρσμαν έφευγε στην επίθεση επειδή ξεχνούσε ότι είναι κεντρικός αμυντικός ή λόγω φύσης της θέσης που παίζει τόσα χρόνια; Ποιος ΑΡΗΣ κατέβηκε να παίξει στο πρώτο ημίχρονο;

Δέχεται το γκολ η ομάδα του ΑΡΗ από παίκτη που δεν υπάρχει κάποιος να τον μαρκάρει. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη στο πρώτο 45ολεπτο. Γέμισα απορίες για τις οποίες δεν έχω ούτε μία λογική εξήγηση. Τι περίμενε ο προπονητής; Ότι ο Λεβαδειακός θα παίξει φουλ επίθεση και έπρεπε να έχει η ομάδα δυνατότητα αμυντικής λειτουργίας; Δεν τον είδε στο κύπελλο; Τι φοβήθηκε ακριβώς;

Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε ο Πάλμα , που είναι απορία άξιο πως δεν ξεκινάει τα παιχνίδια, μπήκε ο Ιτούρμπε να πάρει τη μία πλευρά και το απολωλός πρόβατο , ο Μαντσίνι , να πάρει την άλλη. Αμέσως η ομάδα άρχισε να ρολάρει και να πιέζει ενώ έγινε πιο γρήγορη. Ο ΑΡΗΣ που ήταν λογικό να ξεκινήσει το παιχνίδι, εμφανίστηκε αφού αντιλήφθηκαν στον πάγκο, ότι το αρχικό σχέδιο απέτυχε. Και να πεις ότι η Λειβαδιά είχε καμιά άμυνα μπετόν; Όποιος έφευγε με τι μπάλα μπροστά δημιουργούσε ρήγμα. Πραγματικά δεν πίστευα αυτό που έβλεπα.

Ο καλός Πάλμα κατάφερε να ισοφαρίσει, με σουτ – φάουλ από σημείο που δεν δοκιμάζει σχεδόν ποτέ κανείς, να το χτυπήσει απ’ ευθείας. Ήταν τέτοια η τροχιά της μπάλας που ήταν αδύνατο να αποκρούσει τερματοφύλακας. Δυστυχώς όσο και να προσπαθούσαν οι παίκτες να βγάλουν δημιουργικές φάσεις, πάντα έβγαινε η λάθος επιλογή. Προσπάθησαν να «χτίζουν» επιθέσεις από πίσω , για να ανοίξουν ή να βρουν κενούς χώρους, αλλά κάπου το παρατράβηξαν. Ναι να γίνει κατοχή της μπάλας, να υπάρχει όμως η δυνατότητα να βγει η πάσα μπροστά ώστε να δημιουργηθεί απειλή. Μόνο από τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου και μετά, λειτούργησε το επιθετικό κομμάτι, κι αυτό γιατί ο Ματέο μπήκε στην περιοχή, ο Ιτούρμπε πήρε στην ταχύτητα τους αμυντικούς και σύγκλινε, ο Μαντσίνι γιατί έπαιξε κοντά στο Γκρέι.

Όμως για κακή μας τύχη ο Γκρέι αποδείχτηκε «Άγιος Βασίλης» για τον Λεβαδειακό. Σε δύο φάσεις , μόνος του απέναντι στο τέρμα, στη μία μάλιστα ένα μέτρο πριν τη γραμμή, κατάφερε να χάσει τα γκολ. Ωραία, ξέρω όλα μπαίνουν και όλα χάνονται. Μόνο για την εμπειρία του, την ποιότητα του, αυτές ήταν φάσεις «ψωμοτύρι» για ένα σέντερ φορ . Δεν είναι ο τυχαίος παίκτης που ήρθε από τα αζήτητα του πρωταθλήματος της Μάλτας. Είναι ένας καταξιωμένος επιθετικός, με όνομα στην Αγγλία, με αποστολή να κερδίζει τις τόσο εύκολες φάσεις σε ένα παιχνίδι με ένα αντίπαλο κατά πολύ υποδεέστερο. Δεν ζητάω κάτι τρομερό. Δεν θέλω να πάει με τη Τζαμάικα στο Μουντιάλ και να σκοράρει. Θέλω να παίξει για τον ΑΡΗ και να κερδίσει το παιχνίδι στη Λειβαδιά.

Η ομάδα χωλαίνει εκτός έδρας και μετά από έναν ολόκληρο γύρο δεν έχει βρεθεί το φάρμακο για να γιατρέψει τα λάθη. Στον υπολογισμό των βαθμών του δευτέρου γύρου, αυτό το παιχνίδι ήταν τρεις βαθμοί. Κατάφεραν να πάρουν έναν και να αγκομαχήσουν γι’ αυτό. Αν ακόμα γίνονται δοκιμές για να δούνε ποιοι παίκτες μπορούν να προσφέρουν και ποιοι είναι για να μείνουν εκτός, να τους πληροφορήσω ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τέτοιου είδους πολυτέλεια.

Χάνουμε βαθμούς άρα μένουμε πίσω. Όταν υπάρχουν τα παιχνίδια – ντέρμπι μπροστά μας , εκτός έδρας, τι θα περιμένουμε να δούμε από την ομάδα; Ο σκοπός δεν επετεύχθη , ο ένας βαθμός είναι παρηγοριά χωρίς να σημαίνει κάτι σημαντικό, η ομάδα ψάχνει ακόμα να βρει τον προσανατολισμό της.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους, υγεία, χαρές, επιτυχίες, πρόοδο, να περάσετε όλοι εξαιρετικά.

Υ.Γ. Τραγική εικόνα η οπαδοί του ΑΡΗ να βλέπουν τον αγώνα από τον λόφο έξω από το γήπεδο. Είναι ευθύνη της Π.Α.Ε. να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο των μετακινήσεων γιατί είμαστε η μόνη ομάδα που δεν μπορεί να μεταφέρει φιλάθλους. Η ίδια η διοργανώτρια αρχή έχει υποχρέωση να ασχοληθεί με το θέμα. Να μας απαντήσει γιατί μόνο ο ΑΡΗΣ δεν δικαιούται να έχει τον κόσμο μαζί του; Τα όρια της ισονομίας έχουν ξεπεραστεί από καιρό, στον αγωνιστικό χώρο, θέλουν να τα ξεπεράσουν και στις κερκίδες. Τι απειλεί και για ποιον είναι ο κόσμος του ΑΡΗ ας μας το εξηγήσει κάποιος «αρμόδιος» για να ξέρουμε τον λόγο της απουσίας του από τα γήπεδα μακριά από τη Θεσσαλονίκη.  

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει τον τελικό: Από… παρωδία, γράφτηκε έπος!

Το μενού του τελικού στο Κατάρ τα είχε όλα. Συγκινήσεις, αλλαγές συναισθημάτων, ανατροπές, ήρωες, ένας  τελικός που αρμόζει σε Μουντιάλ.

Η αποθέωση του Μέσι είναι το τελευταίο χειροκρότημα σε έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή , που πλέον δεν θα αγχωθεί ποτέ ξανά αν τον συγκρίνουν με τον Μαραντόνα.  Πήρε το τρόπαιο , αύξησε τη συλλογή του με το μεγαλύτερο σε αξία, ήταν καθοριστικός για την ομάδα του, θα αποχωρήσει έχοντας τιμήσει με το παραπάνω τη φανέλα της χώρας του. Η ιστορία κράτησε το καλύτερο γι’ αυτόν, στον τελευταίο αγώνα του και είναι θαυμάσιο ότι μπορεί να διηγηθεί όλες τις ποδοσφαιρικές του εμπειρίες κλείνοντας πάντα με την κατάκτηση του Μουντιάλ.

Από την άλλη υπάρχει το μέλλον. Ο Εμπαμπέ πήρε από το χέρι τη Γαλλία, πέτυχε χατ-τρικ, έδωσε το σύνθημα για την αντεπίθεση και την ανατροπή, έχασε στα πέναλτυ, εκεί που έπρεπε και οι συμπαίκτες του να είναι ψύχραιμοι και δυνατοί. Έδειξε τι παίκτης είναι , τι μπορεί να κάνει και σίγουρα στο μέλλον θα τον δούμε να ξεδιπλώνει το τεράστιο ταλέντο του στα γήπεδα.

Ο αγώνας ξεκίνησε με μία ομάδα να είναι στο γήπεδο. Η Αργεντινή «κλείδωσε» τη Γαλλία και την έκανε παιχνιδάκι στα πόδια του Μέσι. Το 2-0 σε συνδυασμό με την απόδοση των ομάδων, έμοιαζε με προάγγελος διασυρμού της Γαλλίας. Χαρακτηριστικό ότι δεν κατάφερε να κάνει ούτε μία ευκαιρία στο ημίχρονο. Ο Ντεσάμπ «χάθηκε» με τη διάταξη των αργεντίνων και την χρησιμοποίηση του Ντι Μαρία. Η άμυνα των αργεντίνων είχε προσαρμοστεί πάνω στους Γκρισμάν, Τσουαμενί, Εμπαμπέ για να μην μπορούν να υποδεχτούν και να προωθήσουν τη μπάλα. Κόπηκε πλήρως η δημιουργική δυνατότητα των γάλλων και έδωσε ευκαιρίες στους λατινοαμερικάνους να βρουν κενούς χώρους και να αναπτυχθούν ιδανικά. Οι αλλαγές του προπονητή της Γαλλίας έδειξαν το πρόβλημα. Ο Ντεμπελέ δεν μπορούσε να τρέξει σε άμυνα και επίθεση, εκεί που χρειαζόταν βοήθεια ο Κουντέ, ο Ράμπιο ήταν εκτός ρυθμού, ο Ζιρού αρνητικός , ο Γκρισμάν κράτησε το χειρότερο του παιχνίδι για το τέλος. Το ματς ξεκίνησε με το 2-1 στο 78ο λεπτό.

Από εκείνο το σημείο και μετά είδαμε άλλον αγώνα. Από τελικός-παρωδία, γιατί χρειάζονται δύο ομάδες για να παιχτεί το παιχνίδι, έγινε ένας μουντιαλικός τελικός. Απ’ αυτούς που θυμούνται όλοι για την διακύμανση του σκορ, τις χαμένες ευκαιρίες, τις επεμβάσεις των τερματοφυλάκων. Ο Σκαλόνι ρίσκαρε τραβώντας τον Ντι Μαρία στον πάγκο και βάζοντας τον Ακούνια. Το 4-4-2 δεν έβγαινε στην πίεση προς τη μπάλα και οι γάλλοι βρήκαν ελεύθερα μέτρα προς την περιοχή του Μαρτίνεζ. Ο Ντεσάμπ άργησε να καταλάβει ότι η δύναμη ήταν βασικός ρυθμιστής του αγώνα, έβαλε μέσα Καμαβίγκα ως αριστερό μπακ, πέρασε τον Κομόν στα πλάγια, και έβαλε σέντερ φορ τον Τουράμ. Αμέσως άλλαξε η απόδοση της ομάδας του, και με δύο καλές φάσεις έφεραν οι γάλλοι το παιχνίδι στα ίσα. Στην παράταση το δεύτερο γκολ του Μέσι και τρίτο της Αργεντινής, φάνηκε ότι θα ήταν και η χαριστική βολή για να φύγουν νικητές από το γήπεδο. Ο Εμπαμπέ κέρδισε πέναλτι για τη Γαλλία, ευστόχησε και καταλήξαμε στα πέναλτι. Ο ψυχραιμότερος κέρδισε.

Η Γαλλία αυτοκτόνησε γιατί δεν βγήκε από τα αποδυτήρια για να παίξει το παιχνίδι. Όταν το έκανε διεκδίκησε το τρόπαιο. Τόσο κακή ομάδα δεν περίμενα ποτέ ότι θα δω. Τόσο ταλέντο, τόση δύναμη, τόση ενέργεια , χάθηκαν στο τερέν ενός τελικού. Τα 78 λεπτά που δεν έπαιζε ποδόσφαιρο είναι πάρα πολλά και στοίχισαν. Όση αντίδραση έβγαλε ήταν υποδεέστερη από την ψυχολογία που πήρε η Αργεντινή σκοράροντας δύο τέρματα.

Η Αργεντινή δεν νομίζω να περίμενε τόσο τραγική αντίπαλο. Παθιάστηκαν , έπαιξαν δυνατά, τακτικά ήταν άψογοι, έμενε να βρεθούν οι φάσεις. Όταν έγινε κι αυτό , προηγήθηκαν και πήγαν να παίξουν με το χρόνο. Είναι επικίνδυνο όταν το κάνεις σε τέτοιους αγώνες, αλλά δεν το πλήρωσαν. Σαν ομάδα δεν ήταν καλύτερη από τη Γαλλία, είχαν τη θέληση και την πίστη για την κατάκτηση του τροπαίου. Αυτό έκανε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Αυτός ο αγώνας μας απέδειξε ότι για να γίνει το repeat χρειάζονται περισσότερα πέρα από το ταλέντο. Από την άλλη , η θέληση του ενός μπορεί να παρασύρει και τους υπόλοιπους να μπούνε σε μια μάχη με μοναδικό σκοπό τη νίκη. Και τα δύο είναι μαθήματα ποδοσφαίρου και είναι ωραίο που τα είδαμε σε έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.     

To Top