ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Ήρωες vs ποδοσφαιριστές

Το φαβορί επιβεβαίωσε την ανωτερότητα του και πέρασε στον τελικό του Μουντιάλ. Το αουτσάιντερ δεν κατάφερε να αποδείξει ότι μπορούσε να κάνει το θαύμα. Η Γαλλία ήταν πολύ δυνατή και ώριμη για να χάσει έναν ημιτελικό , από το Μαρόκο.

Η υπεράσπιση του τίτλου της είναι ο νυν υπέρ πάντων αγώνας οπότε ήταν ευρέως αντιληπτό ότι οι κινήσεις της θα είχαν ένα και μόνο σκοπό: την αποτελεσματικότητα σε άμυνα και επίθεση. Όλα τα άλλα ήταν γαρνιτούρες στο κυρίως πιάτο. Η νίκη ήταν το μοναδικό ζητούμενο και ήρθε όπως ακριβώς θα επιθυμούσαν οι γάλλοι. Ένα γκολ στην αρχή του παιχνιδιού και μετά κλεφτοπόλεμος χωρίς απώλειες. Άμυνα χωρίς λάθη, Λιορίς σε απόλυτη συγκέντρωση, επίθεση με φαρμακερές αντεπιθέσεις. Ένας Γκρισμάν, που έχει αναγεννηθεί σ’ αυτό το τουρνουά, άξιος για να ονομαστεί ο πολυτιμότερος παίκτης της Γαλλίας. Βρισκόταν παντού στο γήπεδο, έκοβε μπάλες μέσα στην περιοχή, έτρεχε στα πλάγια να μαρκάρει, πεταγόταν στον άξονα και οργάνωνε την ομάδα, έκανε εμφάνιση που αρμόζει σε παίκτη παγκόσμιας κλάσης. Από κοντά ο Τσουαμενί. Οι δυο τους έχουν αποτελέσει δύο σημεία αναφοράς για την ομάδα του Ντεσάμπ.

Το παιχνίδι κύλησε πολύ βολικά για τη γαλλική ομάδα. Άνοιξε το σκορ στο 4ο λεπτό, ίσα που είχε ξεκινήσει το παιχνίδι, κάτι που μετάφερε αμέσως την ανάγκη στο Μαρόκο να αντιδράσει. Εκεί φάνηκε πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε η διαφορά ποιότητας μεταξύ των παικτών. Οι γάλλοι δεν είχαν κατοχή αλλά με το που έπαιρναν τη μπάλα, ξεδίπλωναν την επίθεση πολύ γρήγορα, αναγκάζοντας τους αντιπάλους να τους κυνηγάνε. Το μπρος – πίσω σε άμυνα και επίθεση ταλαιπώρησε τους μαροκινούς. Είχαν το άγχος να βρουν γκολ, έπρεπε να καταναλώνουν δυνάμεις στην άμυνα. Η πίεση που δέχτηκε η γαλλική άμυνα δεν μεταφράστηκε από ευκαιρίες. Οι μαροκινοί έφταναν να συνδυάζονται καλά, μέχρι την περιοχή, από κει και πέρα έμεναν ημιτελείς οι τελικές φάσεις. Ο Ζίγιακ με τον Μπραζίμι, έκαναν το καλύτερο παιχνίδι τους. Χωρίς σέντερ φορ ολκής ήταν δύσκολο να μετατρέψουν τις πετυχημένες ενέργειες τους σε γκολ.

Το Μαρόκο μας έδειξε το άλλο πρόσωπο του. Η ανάγκη του γκολ το μετέτρεψε σε ομάδα που διεκδικεί και απαιτεί στο γήπεδο. Είδαμε έντεκα «ορκισμένους» παίκτες να πετύχουν την μεγαλύτερη ανατροπή σε αγώνα Μουντιάλ. Ξεδίπλωσαν την τεχνική τους ικανότητα , στην ανάπτυξη του παιχνιδιού τους, έπαιξαν παθιασμένα, έκλεισαν τη Γαλλία στο δικό της μισό, ανάγκασαν τους επιθετικούς των αντιπάλων τους να αμύνονται έξω από την περιοχή τους, άλλαξαν σύστημα και τακτική για να γίνουν ακόμα πιο επιθετικοί, κάλυψαν όλο το γήπεδο με τα χιλιόμετρα που «κατάπιαν» στη διάρκεια του παιχνιδιού, έμειναν από δυνάμεις στο τέλος. Η ποιότητα τους δεν τους βοήθησε για να μπορέσουν να κάνουν τη φάση που θα γύριζε το παιχνίδι. Φάνηκαν έτοιμοι ψυχολογικά να αντιμετωπίσουν  τις συνθήκες του αγώνα κι αυτό τους έκανε να παίξουν σαν ίσο προς ίσο την παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η επιθετική αδυναμία τους ήταν το σημείο κλειδί , που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα.

Τα σενάρια του «αν» είναι πολλά, όπως παράδειγμα τι αγώνα θα βλέπαμε «αν» δεν είχε προηγηθεί τόσο νωρίς η Γαλλία; Ή τι θα γινόταν αν έβαζε γκολ το Μαρόκο και η Γαλλία έπρεπε να αντιδράσει; Σε όλα όσα μπορούν να ειπωθούν θεωρώ ότι οι τρικολόρ θα ήταν νικητές. Δεν πείστηκα από το Μαρόκο, όσο καλά και αν έπαιξε. Υστερούσε σε βασικά σημεία του παιχνιδιού, τα οποία κρύφτηκαν επειδή η Γαλλία δεν χρειάστηκε να βγει μπροστά. Το δεύτερο γκολ απλώς τελείωσε τον αγώνα. Ξεκίνησε από την δεξιά πλευρά της άμυνας του Μαρόκου , όταν ο προπονητής της έκανε αλλαγή για να προσθέσει παίκτη για την επίθεση της ομάδας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντεσάμπ έκανε μόνο δύο αλλαγές. Και οι δύο είχαν συμμετοχή στο γκολ, ο Τουράμ έκανε τη φάση με τον Εμπαπέ, και ο Κολό σκόραρε με την πρώτη επαφή του στον αγώνα.

Το Μαρόκο «κατέβασε» στο γήπεδο έντεκα ήρωες. Η Γαλλία έντεκα ποδοσφαιριστές. Στο ποδόσφαιρο κερδίζουν αυτοί που ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι. Η ικανότητα καθορίζει τον τρόπο παιχνιδιού και δίνει την σιγουριά της επιτυχίας. Ο ηρωισμός σε κάνει να προσπαθείς περισσότερο χωρίς να σημαίνει ότι θα καταφέρεις το στόχο σου. Θαύματα σαν της Ελλάδας το 2004 δεν είναι τόσο συνηθισμένα, γι’ αυτό και κάνουν εντύπωση όταν προκύπτουν. Ο τελικός είναι υπόθεση δύο ομάδων με τεράστιες δυνατότητες. Δεν υπάρχουν προγνωστικά. Είναι αγώνας με καθαρό 50-50. Ελπίζω ότι θα δούμε έναν αγώνα που θα ξεχειλίζει ποδοσφαιρική ποιότητα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Σόου Αργεντινής, σεβασμός για την Κροατία

Εντυπωσιακή Αργεντινή , κατατρόπωσε την Κροατία μετατρέποντας τον ημιτελικό για ένα προσωπικό σόου του Λινέλ Μέσι. Μια ομάδα , με όλη τη σημασία της λέξης, και έναν σταρ ο οποίος παραδίδει μαθήματα ποδοσφαίρου.

Ο θεατής θα μπορούσε να πει ότι κόντρα στη ροή του αγώνα οι λατινοαμερικάνοι προηγήθηκαν. Κι όμως , όσο κι αν φαινόταν ότι η Κροατία ελέγχει το παιχνίδι,  κυκλοφορεί τη μπάλα κοντά στην περιοχή της Αργεντινής, ήταν θέμα χρόνου να ξεφύγει μία φάση και να μείνει άδεια η περιοχή των κροατών. Επί ένα μισάωρο οι κροάτες προσπαθούσαν να βρουν τρόπο, να περάσουν τη μπάλα μέσα στην περιοχή των αργεντίνων, χωρίς όμως να καταφέρουν να κάνουν ευκαιρία.

Η Αργεντινή είχε σε καταπληκτική μέρα όλους τους κεντρώους παίκτες της, που δεν άφησαν ούτε το Μόντριτς, ούτε τον Μπρόζοβιτς, ούτε τον Κόβασιτς, να καταφέρουν να συνδυαστούν και να απειλήσουν με αξιώσεις. Ταυτόχρονα, βλέποντας την λειτουργία της άμυνας των κροατών, στόχευσαν τον Άλβαρεζ, να μπει ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς και να δημιουργήσει επιθετικές καταστάσεις. Ο Μέσι μένοντας πίσω και έξω από την περιοχή , έψαχνε την πάσα που θα «έκοβε» την άμυνα στη μέση. Στο πρώτο ημίχρονο δεν το κατάφερε όπως θα ήθελε, όμως ο Άλβαρεζ ήταν αυτός που πέτυχε το σκοπό του. Βρήκε το κενό , μπήκε στην περιοχή και κέρδισε το πέναλτι, όπου ο Μέσι το μετέτρεψε σε γκολ.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο ουσιαστική αφού στην επόμενη καλή φάση των αργεντίνων , ο Άλβαρεζ έτρεξε όλο το γήπεδο, χωρίς να τον σταματήσει κανένας, και με την βοήθεια της τύχης βρέθηκε μπροστά στον σαστισμένο Λιβάκοβιτς, όπου με ένα σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ημίχρονο με 2-0 εναντίον μιας τέτοιας Αργεντινής , είναι αφύσικο να αντιδράσει ομάδα. Πόσο μάλλον η Κροατία που μάλλον είχε χάσει τον προσανατολισμό της. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν η απόλυτη εφαρμογή της σωστής διαχείρισης ενός παιχνιδιού.

Αναμονή στην άμυνα έξω από την περιοχή, σωστά φάουλ που δεν είναι σε θέσεις που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους, και μία ατομική ενέργεια του Μέσι που έδειξε την παγκόσμια κλάση του. Πήρε τον αμυντικό, που τον ακολουθούσε για να τον κόψει, τον έβαλε μέσα στην περιοχή και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Άλβαρεζ, που ερχόταν από πίσω και έσπρωξε τη μπάλα στο τέρμα για το τρίτο και καθοριστικό γκολ του αγώνα.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Παράσταση που αφορούσε ολοκληρωτικά την Αργεντινή. Δεν έδωσε κανένα δικαίωμα αμφισβήτησης , τα έκανε όλα σωστά, κράτησε τους κροάτες μακριά από την εστία της, έτρεξε απίστευτα, κυνήγησε κάθε φάση, κάθε μπάλα, οι παίκτες της  βγήκαν πρώτοι σε όλες τις διεκδικήσεις , πίεσαν τους παίκτες-κλειδιά των αντιπάλων και τους κούρασαν, επιθετικά ήταν σε πλήρη εγρήγορση για να εκμεταλλευτούν τις εμπνεύσεις του Μέσι, έφυγαν νικητές γιατί το ήθελαν περισσότερο και ήξεραν πώς να προκριθούν. Η τακτική τους ήταν ένα σεμινάριο. Θα μπορούσε να έχει τίτλο «Πώς να κερδίσεις ημιτελικό σε ενενήντα λεπτά». Την ύλη την βρήκε ο Σκαλόνι και ο Μέσι ήταν ο κεντρικός εισηγητής. Ο τελικός είναι άλλο παιχνίδι. Μην βγάλουμε συμπεράσματα από αυτόν τον αγώνα. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό.

Η Κροατία έφτασε πολύ πιο ψηλά απ’ όσο άντεχε. Έχει μια καλή ομάδα, έχει όμως πολλές αδυναμίες. Κυρίως επιθετικές. Δεν υπάρχει ο παίκτης που θα μπορέσει να σκοράρει εύκολα, να πάρει πρωτοβουλίες, να κερδίσει μονομαχίες στην περιοχή. Όσο το κέντρο της είχε τη μπάλα στα πόδια, προσπάθησε να ανοίξει την άμυνα με πλαγιοκοπήσεις, αλλά βρήκε μπροστά της παίκτες που δεν άφηναν τίποτα στην τύχη. Όσες φορές προσπάθησε ο Μόντριτς να βγάλει κάθετες πάσες, υπήρχαν δύο παίκτες που κάλυπταν τους χώρους, ο ένας πίσω από τον άλλο. Η αλλαγή τρόπου παιχνιδιού από το προηγούμενο παιχνίδι , με τη Βραζιλία, όπου είχε αμυντική προσέγγιση, σε σχέση με τον ημιτελικό, που πήρε την πρωτοβουλία να παίξει πιο επιθετικά, της κόστισε στις καλύψεις.

Έδωσε χώρους γιατί κινούνταν αρκετά ψηλά, και μπλέχτηκαν όταν δεν κατάφερναν να βγάλουν τη μπάλα μπροστά. Με επιθετικές προσπάθειες του δεξιού μπακ, σίγουρα δεν μπορείς να έχεις πολλές απαιτήσεις. Αντί να μείνουν σε ένα αργό τέμπο και δυνατή άμυνα, ένιωσαν αρκετά δυνατοί ,με αυτοπεποίθηση, για να επιβάλουν ρυθμό. Οι κούρσες του Κόβασιτς , τελείωναν πάνω στη ζώνη άμυνας της Αργεντινής, άδοξα. Κακή σκέψη να παίξουν επιθετικά, απέναντι σε πιο «πεινασμένη» ομάδα. Η πορεία της αξίζει το σεβασμό όλων των ποδοσφαιρόφιλων γιατί η τετράδα μετά από το τελικό που έπαιξαν πριν τέσσερα χρόνια, δείχνει τη συνέπεια αυτών των παικτών. Βέβαια τώρα είναι ώρα για κάποιου είδους ανανέωση για να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Υ.Γ. Σαν ένας κοινός φίλαθλος και λάτρης του ποδοσφαίρου έχω να καταθέσω την μεγάλη μου λύπη και τα συλλυπητήρια μου ,για το θάνατο του Γιάννη Διακογιάννη. Η φωνή του, για εμάς τους πιτσιρικάδες παλαιότερων εποχών, ήταν το κομμάτι του πάζλ που συμπλήρωνε την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο. Οι αναμνήσεις μας είναι όλες «ντυμένες» με το ντεκόρ του αξεπέραστου δημοσιογράφου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Χάλασε την… ίντριγκα

Kορυφώνεται το ενδιαφέρον στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS συμμετέχει σε αυτήν τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

Μαρόκο – Πορτογαλία (10/12 Σάββατο 17:00 ώρα Ελλάδος)

Ο αποκλεισμός της Ισπανίας από το Μαρόκο , χάλασε την ίντριγκα που θα προκαλούσε ένα παιχνίδι Πορτογαλίας – Ισπανίας. Δίκαια το Μαρόκο βρίσκεται στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου γιατί κατάφερε να φέρει το παιχνίδι με την Ισπανία στα μέτρα του. Με τέλεια αμυντική προσέγγιση έβγαλε εκτός ρυθμού τους ισπανούς και τους απέκλεισε στα penalties. Τώρα με την Πορτογαλία καλείται να βρει καλύτερες αντιδράσεις σε άμυνα και επίθεση. Γιατί δεν γίνεται με ίδιο παιχνίδι να κερδίσει δύο φορές. Δεν το σηκώνει το επίπεδο της διοργάνωσης.  Σίγουρα θα παίξει επιφυλακτικά μέχρι να συντονιστεί με τις κινήσεις των πορτογάλων α, αρκεί να μην είναι αργά γι’ αυτούς. Ένα γκολ νωρίς πιστεύω ότι θα διαλύσει το σχέδιο της αμυντικής τακτικής. Είναι δύσκολο παιχνίδι για το Μαρόκο , κανείς όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.

Η Πορτογαλία έχει τη βάση της έτοιμη για να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο Σάντος γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους με ποιον τρόπο μπορεί να προκριθεί. Το μόνο που θα θέλει , θα είναι η ομάδα του να επιβάλει τον ρυθμό στο παιχνίδι. Με Ρονάλντο ή χωρίς , δεν έχει καμία σημασία γι’ αυτόν. Παίζει όποιος μπορεί να φέρει πρόκριση. Το παιχνίδι με την Ελβετία θα είναι οδηγός. Με το Μαρόκο είναι σίγουρο ότι δεν θα βρουν ανοιχτή άμυνα. Τα υπόλοιπα είναι θέμα απόδοσης της ομάδας.

Αγγλία – Γαλλία (10/12 Σάββατο 21:00 ώρα Ελλάδος)

Το παιχνίδι που περιμένουν όλοι. Καθ’ υπερβολή θα έλεγα ένας από τους πρόωρους τελικούς που θα μπορούσε να βγάλει ο συνδυασμός των αγώνων. Να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές ομάδες. Σε ποιότητα, σε προσωπικότητες, σε τακτικές. Η Γαλλία θέλει να κάνει το repeat και να μπει στο πάνθεον των μεγάλων ομάδων του κόσμου, η Αγγλία ζει και αναπνέει για να βρει μια ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο που τόσο της λείπει , για να διαφημίσει ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρο στο Νησί. Στα μάτια μου η Γαλλία φαίνεται πιο έτοιμη για ένα τέτοιο παιχνίδι. Παίκτες όπως ο Λιορίς, ο Ράμπιο, ο Γκρισμάν, ο Εμπαπέ, ο Ντεμπελέ, ο Τσουαμενί, φαντάζουν πολύ υψηλά εμπόδια για κάθε αντίπαλο. Δεν με εμπνέει ο Βαράν , ο Κανουτέ αλλά ποιος είμαι εγώ που θα αμφισβητήσω τον Ντεσάμπ.

Η Αγγλία διαθέτει ίσως τον καλύτερο δεξιό μπακ του κόσμο , Γουόκερ, τον πλέον υποσχόμενο κεντρώο Μπέλιγχαμ, υπάρχει πάντα ο Κέιν στην επίθεση όπως φυσικά και οι Φοντέν, Σακά και Ράσφορντ , οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη ζημιά ανά πάσα στιγμή. Μαγκουάιρ, Σω, και Στόουνς είναι αίνιγμα για μένα πως θα καταφέρουν να αμυνθούν απέναντι στους ταχύτατους γάλλους. Είναι ένα ματς στο οποίο η δύναμη θα παίξει μεγάλο ρόλο, θεωρώ ότι υπερτερούν οι άγγλοι, όταν όμως πάει στην ποιότητα και την δημιουργία, εκεί οι γάλλοι δεν έχουν αντίπαλο. Προμηνύεται μάχη μέχρις εσχάτων , ευχή μας να κερδίσει ο καλύτερος και πιο τυχερός.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Και τώρα ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Kορυφώνεται το ενδιαφέρον στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS συμμετέχει σε αυτήν τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

Λίγο πριν τη φάση των «8»

Αισίως φτάσαμε στη φάση των «8». Οι ομάδες που θα αναμετρηθούν για την τετράδα δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Αυτό το Μουντιάλ θα μείνει στη μνήμη μας ως ένα τουρνουά όπου οι «μικροί» δεν μπόρεσαν να κάνουν το θαύμα. Λογικό αν σκεφτούμε ότι όλες οι ομάδες, μεσούσης της χρονιάς, δεν έχουν παίκτες , κουρασμένους, καταβεβλημένους, κορεσμένους από μια χρονιά συνεχόμενων αγώνων. Πιθανόν το τίμημα αυτό να το πληρώσουν οι ομάδες στις οποίες αγωνίζονται. Αλλά αυτό είναι μία συζήτηση για το μέλλον.

Στα του Μουντιάλ έχουμε πλέον όλα τα ζευγάρια και πιστέψτε με είναι όλα πάρα πολύ ενδιαφέροντα.

Κροατία –Βραζιλία

Το πρώτο χρονικά παιχνίδι , Παρασκευή 9/12 στις 17:00 ώρα Ελλάδος, ανοίγει την αυλαία της φάσης. Έχουμε τον αγώνα της φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ στη Ρωσία και της ομάδας που οδεύει με ταχύτητα για τον τελικό. Οι κροάτες, για κακή τους τύχη, έχουν μείνει με την τριάδα των Μόντριτς, Πέρισιτς, Μπρόζοβιτς, να κινεί τα νήματα της ομάδας, μόνο που είναι κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι , απ΄ όταν πέτυχαν να φτάσουν στον τελικό. Βαρύ το τίμημα , αν σκεφτούμε ότι θα έχουν απέναντί τους «διψασμένους» για διάκριση , νέους  , ταλαντούχους βραζιλιάνους.

Το παιχνίδι φαίνεται ότι θα κριθεί από την αμυντική λειτουργία των κροατών. Αν καταφέρουν και κρατήσουν το μηδέν πίσω, θα έχουν πιθανότητες να διεκδικήσουν τη νίκη. Αν δεχθούν τέρμα , θεωρώ ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι στενά. Δεν έχουν επίθεση που μπορεί να ενοχλήσει το δίδυμο Μαρκίνιος – Τιάγκο Σίλβα. Υστερούν σ’ αυτό τον τομέα. Από την άλλη οι βραζιλιάνοι , με όλα τα όπλα τους στο γήπεδο,  μπορούν να προκριθούν, εφόσον η τριάδα Κασεμίρο-Πακετά-Νεϊμάρ δεν δώσει δικαιώματα αμφισβήτησης. Μπροστά με Ρισάρλισον-Βινίσιους-Ραφίνια οι πιθανότητες να σκοράρουν είναι μεγάλες. Υπάρχει διαφορά δυναμικότητας , μένει να αποδειχθεί στο τερέν.

Ολλανδία – Αργεντινή. (9/12 Παρασκευή 21:00 ώρα Ελλάδος)

Ζευγάρι από το οποίο το προφανές αγνοείται. Κι αυτό γιατί η μεν Ολλανδία προκρίθηκε χωρίς να πείσει ότι έχει την ομάδα που κερδίζει εύκολα η δε Αργεντινή κινείται και ζει γύρω από τον Μέσι. Το δίδυμο στην επίθεση της Ολλανδίας Ντεμπάι και Χάκπο βγάζει φωτιές , αλλά με άμυνες που τους επέτρεψαν να τρέχουν σε ανοιχτό γήπεδο. Δεν νομίζω ότι θα βρουν τέτοιους χώρους με τους αργεντίνους. Το 3-4-3 του Βαν Χαλ δεν πρόκειται να αλλάξει , μένει μόνο να δούμε αν ο Κλάασεν θα γίνει σκιά του Μέσι ή θα επιλεγεί κάποια ομαδική άμυνα για να τον σταματήσουν.

Ο Βαν Ντάικ μέχρι τώρα ήταν βράχος στην άμυνα, η Αργεντινή όμως δεν πρόκειται να παίξει με παίκτη στο ύψος του ή την δύναμη του ώστε να έχει σημείο αναφοράς. Η Αργεντινή θα έχει ως πρώτο βιολί τον Μέσι κι από κει και πέρα θα ψάξει να βρει τον επόμενο ήρωα που θα κάνει το παιχνίδι που θα τον καθιερώσει ως τέτοιον. Μέχρι στιγμής Ντε Πολ και Άλβαρεζ τα έχουν καταφέρει καλά , ενώ ο Μακ Άλιστερ δίνει λύσεις. Η σκληρή άμυνα των αργεντίνων δεν κάνει καμιά τεράστια διαφορά σε σχέση με την επίθεση των ολλανδών. Εκεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για το ποια ομάδα θα προκριθεί.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, με αγώνα… τένις μοιάζει

Kορυφώνεται το ενδιαφέρον στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS συμμετέχει σε αυτήν τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΟλλανδίαΗ.Π.Α. 3-1

Η Ολλανδία πέρασε το εμπόδιο των Η.Π.Α. έχοντας ως προτεραιότητα την τακτική της υπομονής. Περίμεναν τα λάθη των Η.Π.Α. και τα εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Χωρίς να επιδιώκουν να έχουν τη μπάλα στην κατοχή τους, αμύνθηκαν με πολυπρόσωπη άμυνα έξω από την περιοχή , τοποθέτησαν δύο γρήγορους επιθετικούς μπροστά και επένδυσαν στα κλεψίματα και κοψίματα της μπάλας για να μην απειληθούν και να βγουν άμεσα σε αντεπίθεση. Η τακτική αυτή του Βαν Χάλ αποδείχθηκε αποτελεσματική και κυνική. Σε δύο πανομοιότυπες φάσεις, σημείωσαν δύο τέρματα στο πρώτο ημίχρονο , δείχνοντας ότι δεν είχαν σκοπό να χαρίσουν την πρόκριση. Ο τρόπος με τον οποίο τροφοδοτήθηκαν οι σκόρερ στις φάσεις του πρώτου ημιχρόνου, είναι πασιφανές ότι υπήρχε επανάληψη το που θα σεντράρουν οι πλάγιοι μέσα στην περιοχή. Το σημείο του πέναλτι ήταν πάντα κενό από παίκτη των Η.Π.Α. και έτσι οι ολλανδοί πέτυχαν δύο εύκολα τέρματα. Όταν μείωσαν οι Η.Π.Α. οι ολλανδοί είχαν άμεση απάντηση και «καθάρισαν» το παιχνίδι. Για τις Η.Π.Α. υπάρχει η καλή προσπάθεια στο παιχνίδι. Πέσανε «θύματα» της τακτικής των ολλανδών, θεώρησαν ότι αφού έχουν την κατοχή μπορούν να γίνουν κυρίαρχοι του αγώνα, το πρόβλημα  ήταν η άμυνα τους. Δεν μπόρεσαν να καλύψουν τους χώρους στις αντεπιθέσεις και έμειναν πίσω στο σκορ, ενώ φαινόταν ότι πιέζουν και έχουν τον έλεγχο. Στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν τις φάσεις τους , σκόραραν , δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι περισσότερο. Το τρίτο γκολ των ολλανδών διέλυσε κάθε ελπίδα για πρόκριση. Το φαβορί πέρασε στους «8». Οι Η.Π.Α. θα περιμένουν τέσσερα χρόνια να παίξουν στο σπίτι τους.

Αργεντινή – Αυστραλία 2-1

Τα εύκολα δύσκολα έκανε η Αργεντινή , απέναντι στην Αυστραλία. Σε ένα ματς που είχε το έλεγχο, επέβαλε τον ρυθμό, πέτυχε δύο τέρματα και δεν είχε απειληθεί ούτε μία στιγμή, βρέθηκε να προσπαθεί να κρατήσει το αποτέλεσμα και να βλέπει τον τερματοφύλακας της να κάνει την απόκρουση του αγώνα , στο τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Δόθηκαν ευκαιρίες στην παρέα του Μέσι να τελειώσει το παιχνίδι με ένα τρίτο γκολ, αλλά χάθηκαν όλες με αρκετή επιπολαιότητα. Κυριάρχησε , όπως ήταν αναμενόμενο, σε όλο το γήπεδο, κράτησε μπάλα , άνοιξε το σκορ σε φάση – Μέσι και όλα έδειχναν φυσιολογικά. Όταν μάλιστα ο τερματοφύλακας της Αυστραλίας έκανε το λάθος , τραγικό σ’ αυτό το επίπεδο, όλα φάνηκαν να τελειώνουν. Το τυχερό γκολ της Αυστραλίας ανέβασε την αδρεναλίνη στα ύψη, έως το σφύριγμα της λήξης. Η Αυστραλία ήξερε ποιον έχει αντίπαλο και έπαιξε τις πιθανότητες της. Δεν φαντάζομαι να περίμεναν ότι θα έφταναν στο σημείο να διεκδικούν την πρόκριση μέχρι το τέλος. Δεν ήταν ιδιαίτερα τεχνική ομάδα, με πολλά τρεξίματα, δύναμη, και καλή τακτική. Οι δυνατότητες της την έφεραν σ’ αυτή τη φάση, μόνο ο Θεός του ποδοσφαίρου θα της έδινε κι άλλη επιτυχία. Ως εδώ ήταν η λογική πορεία της. Η Αργεντινή πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο στον επόμενο αγώνα. Κανένα παιχνίδι δεν τελειώνει επειδή προηγείται.

Υ.Γ. Τώρα που τα παιχνίδια είναι νοκ άουτ , αν συνεχίσουν να δίνουν τόσες καθυστερήσεις, θα έχουμε μία παράταση από τον διαιτητή και μία από την ισοπαλία. Ο αγώνα θα κρατάει τρεις ώρες. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, με αγώνα τένις μοιάζει σε χρόνο!!!

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Γιατί φεύγει με… χαρά το Καμερούν του Ενκουλού

Κορυφώνεται το ενδιαφέρον στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS ήταν αδύνατο να μείνει έξω απ’ αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΓκάναΟυρουγουάη 0-2

Το χειρότερο συναίσθημα που μπορεί να βιώσει ένας φίλαθλος , μια ομάδα, είναι να κερδίζει και να μην μπορεί να χαίρεται. Αυτό έπαθαν οι ουρουγουανοί φίλαθλοι και η ομάδα τους. Πήρε τη νίκη εναντίον της Γκάνα, αλλά αποκλείστηκε από τη Ν. Κόρεα.  Το χρέος της να νικήσει μία καλή ομάδα , όπως η Γκάνα, το έκανε με το παραπάνω. Δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο και διαχείριση του χρόνου και του ρυθμού του παιχνιδιού στο δεύτερο. Η Γκάνα όσο και να προσπάθησε δεν κατάφερε να πιέσει και να διεκδικήσει τη νίκη. Το χαμένο πέναλτι νομίζω ότι όρισε τη μοίρα της. Είναι η στιγμή που αν προηγούνταν θα είχε τον έλεγχο του αγώνα. Κυκλοφόρησε τη μπάλα, έπαιξε το «ένας με έναν» όποτε είχαν την ευκαιρία, δεν είχαν ουσία στην τελική πάσα ή προσπάθεια. Η Ουρουγουάη  , σε έναν όμιλο που μπορούσε να διακριθεί, κατάφερε να μείνει εκτός συνέχειας. Χρειάζεται μία νέα εκκίνηση για να μπορέσει να γίνει πάλι ανταγωνιστική.

Ν. Κορέα – Πορτογαλία 2-1

Εδώ που φτάσαμε , με τόσες ανατροπές, όλα είναι φυσιολογικά, όπως η νίκη της Ν. Κορέας επί της Πορτογαλίας.  Όχι , ο όρος έκπληξη παύει να ισχύει. Όλοι παίζουν ποδόσφαιρο, ο καλύτερος ας κερδίζει. Οι νοτιοκορεάτες έπαιξαν για να προκριθούν. Μπορεί η Πορτογαλία να ήταν η μεγάλη αντίπαλος, ποιος μπορεί να πει ότι είναι ανίκητη; Η Νότια Κορέα προκρίθηκε έχοντας όλες τις πιθανότητες εναντίον της. Μπράβο της και συγχαρητήρια που έκανε ένα σοβαρό παιχνίδι, είχε το σθένος να ανατρέψει το σκορ και πέταξε έξω την Ουρουγουάη των μεγάλων ονομάτων. Τεράστιο το δεύτερο γκολ των νοτιοκορεατών. Στο 90+ έχει τη δύναμη ο Σον να τρέξει όλο το γήπεδο, κυριολεκτικά, χωρίς να τον σταματήσει κανείς, να έχει καθαρό μυαλό να δει τον συμπαίκτη του και να βγάλει ασίστ για το γκολ πρόκρισης. Εξωπραγματικός παίκτης. Η Πορτογαλία έβγαλε την αγγαρεία με τον χειρότερο τρόπο. Ήττα που δεν θα επηρεάσει βέβαια την ομάδα, έδειξε ότι χωρίς κίνητρο δύσκολο να κάνεις πολλά στον αγωνιστικό χώρο. Με το βλέμμα στην επόμενη φάση, κανένας δεν θα «σκοτωνόταν» για μια φάση. Ενδιαφέρουσα η τελική έκβαση του ομίλου.

Σερβία – Ελβετία 2-3

Ανοιχτός αγώνας από δύο ομάδες που ήξεραν καλά τι ήθελαν και πως θα τα καταφέρουν. Το σχέδιο των ελβετών αποδείχθηκε καλύτερο και έδωσε την νίκη – πρόκριση. Και οι δύο κυνήγησαν τη νίκη, οι σέρβοι γιατί δεν είχαν ελπίδες με άλλο αποτέλεσμα, οι ελβετοί για να είναι σίγουροι ότι θα περάσουν στην επόμενη φάση, ανεξαρτήτως άλλων αποτελεσμάτων. Η διακύμανση του σκορ κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Οι σέρβοι έχουν μία πλειάδα καλών παικτών , στερούνται σε ομαδικότητα.

Η αμυντική λειτουργίας τους ήταν χαλαρή σε σχέση με την σημαντικότητα του παιχνιδιού, έδωσε ευκαιρίες και γκολ στους αντιπάλους τους, αυτό στοίχισε στο ότι δεν μπόρεσε να κρατήσει το προβάδισμα της. Οι ελβετοί είχαν καλές επιθετικές προσπάθειες , βρήκαν τα γκολ χωρίς να αγχωθούν , όταν προηγήθηκαν οι σέρβοι, κράτησαν το αποτέλεσμα με καλή άμυνα , ενώ ο προπονητής της την ενίσχυσε όταν χρειάστηκε , προς το τέλος του αγώνα. Δίκαιη πρόκριση των ελβετών , θα είναι δύσκολος αντίπαλος στη φάση των «16».

Καμερούν – Βραζιλία 1-0

Μόνο από το αποτέλεσμα μπορεί να εκπλαγεί κάποιος. Δεν κρινόταν κάτι από το συγκεκριμένο παιχνίδι και έτσι είδαμε τον Ντάνι Άλβες να γράφει συμμετοχή στο Μουντιάλ. Το μυαλό των βραζιλιάνων είναι στο επόμενο παιχνίδι , πρώτο νοκ άουτ, οπότε καμία απώλεια λόγω τραυματισμού δεν θα ήταν ανεκτή. Η ήττα δεν θεωρώ έχει καμία σημασία , τα σχέδια ήδη γίνονται για τον επόμενο αντίπαλο.

Το Καμερούν χαιρέτησε το Μουντιάλ με μια νίκη χωρίς ουσία, αλλά είναι εις βάρος της Βραζίλιας. Αυτό φτάνει από μόνο του για να είναι ευχαριστημένο.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Γερμανία ήταν και πάει… Καλές διακοπές!

Κορυφώνεται το ενδιαφέρον στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS ήταν αδύνατο να μείνει έξω απ’ αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΚροατίαΒέλγιο 0-0

Μακάρι όλα τα 0-0 να ήταν σαν αυτόν τον αγώνα. Δύο ευρωπαϊκές ομάδες , έπαιξαν την πρόκριση τους σε ένα παιχνίδι που κρεμόταν από μια κλωστή. Κάθε μία είχε από ένα ημίχρονο, δημιουργήθηκαν ευκαιρίες, το VAR καθόρισε μία φάση – πέναλτι, ο Κουρτουά έκανε καίριες αποκρούσεις, ο Λουκάκου έχασε ότι δεν χάνεται. Σημαντικό χαρακτηριστικό του αγώνα είναι ότι η Κροατία, ενώ βολευόταν και με την ισοπαλία, έπαιξε για να κερδίσει. Ποτέ δεν κλείστηκε στην άμυνα, με άξονες τους Μόντριτς και Μπρόζοβιτς, έχτισε επιθέσεις, έπαιξε σε όλο το πλάτος του γηπέδου, με μεγάλες πάσες , κράτησε μπάλα για να ελέγξει τον ρυθμό αλλά δεν βρήκε τον σκόρερ για να εξασφαλίσει με μεγαλύτερη ηρεμία την πρόκριση.

Από την άλλη το Βέλγιο είχε στιγμές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν είχε την καθολική πρωτοβουλία , όπως θα περίμενε κανείς, ο Ντε Μπρούινε έκανε τις γνωστές τους κούρσες, μοίρασε τη μπάλα, ο Καράσκο προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα από τα πλάγια , η άμυνα όμως των κροατών ήταν πολύ καλή για να κάνει λάθος. Η παρουσία του Λουκάκου έδωσε πνοή στην επίθεση των Βέλγων, πήρε τις ευκαιρίες του, τις οποίες χαράμισε με μεγάλη ευκολία. Ίσως ο Μαρτίνεθ έπρεπε να βάλει τον Ανρί… Στο δια ταύτα , πρόκριση για την Κροατία , αποχαιρετισμός για τους Βέλγους και η ζωή συνεχίζεται.

Καναδάς – Μαρόκο 1-2

Τα εύκολα δύσκολα πήγε να κάνει το Μαρόκο με τον Καναδά. Η ευκαιρία για ισοφάριση του Καναδά , με τη μπάλα να μην περνάει για λίγα εκατοστά τη γραμμή τέρματος, θα ήταν ψυχρολουσία για τους μαροκινούς. Η τύχη ήταν με το μέρος τους και χαμογέλασαν στο τέλος του αγώνα. Το Μαρόκο αήττητο στους ομίλους πάει στα νοκ άουτ με ανεβασμένη ψυχολογία και θα προσπαθήσει για την πρόκριση στους «8». Ο Καναδάς με μηδέν βαθμούς , πήρε ότι του άξιζε. Απορίας άξιον τι ήθελε να κάνει το τερματοφύλακας στο πρώτο γκολ; Κάτι τέτοιες αποκρούσεις , «έκοψαν» καριέρες σε επίπεδο τοπικών πρωταθλημάτων. Την επόμενη φορά, ως διοργανωτές, ας παρουσιάσουν πιο σοβαρή ομάδα.

Ιαπωνία – Ισπανία 2-1

Μεγάλο κάζο της Ισπανίας η ήττα της από την Ιαπωνία. Έπαιξε με τη φωτιά, για την πρόκριση, αλλά η Γερμανία της έκανε τη χάρη να κερδίσει. Η υπεροψία δεν είναι καλός σύμβουλος όταν δεν έχεις καθορίσει 100% τη μοίρα σου. Ο Λουίς Ενρίκε θέλησε να ανακατέψει λίγο την ενδεκάδα. Παρόλα αυτά το πρώτο ημίχρονο ανήκε ολοκληρωτικά στην Ισπανία. Δεν φαινόταν ότι θα απειληθεί. Η Ιαπωνία με ένα 5-4-1 στην άμυνα, πήγαινε για μια ισοπαλία ή τιμητική ήττα. Η ιστορία του αγώνα έδειξε ότι ακόμα και αυτός που αμύνεται , θα βρει δύο τρεις φάσεις για να δικαιολογήσει μια επιθετική τακτική. Τόσες έκαναν οι Ιάπωνες , τους βγήκαν οι δύο, σκόραραν, προκρίθηκαν και έγραψαν μία χρυσή ποδοσφαιρική σελίδα. Μία νίκη απέναντι στην Ισπανία είναι σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε ομάδα. Ποιος να το περίμενε; Και έγινε με ανατροπή κάτι που τείνει να γίνει συνήθεια σ’ αυτό το Μουντιάλ. Εντυπωσιακό.

Κόστα Ρίκα – Γερμανία 2-4

Γερμανία ήταν και πάει απ’ αυτό το Μουντιάλ. Μια ομάδα που δεν πρόσφερε τίποτα στον κόσμο, ούτε καν στον ίδιο της τον εαυτό. Έμεινε έξω γιατί δεν μπόρεσε να περάσει το εμπόδιο της Ιαπωνίας. Τραγικό. Οι κάποτε ανίκητοι Γερμανοί του 2014, μόλις σε 8 χρονιά δεν μπόρεσαν να περάσουν στον όμιλο. Στέρεψε η παραγωγή ταλέντων; Δεν έγιναν σωστές επιλογές; Ότι και να είναι θα το βρουν. Γερμανοί είναι , θα το ψάξουν και θα πάρουν αποφάσεις. Η νίκη τους σήμερα βοήθησε την Ισπανία να περάσει.

Σκεφτείτε να έχανε η Γερμανία και να περνούσαν από τον όμιλο Ιαπωνία και Κόστα Ρίκα. Σενάριο που δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί ο πιο παράλογος σκηνοθέτης. Τουλάχιστον κρατήθηκαν τα προσχήματα. Κρίμα για την Κόστα Ρίκα, που μετά την εφτάρα του πρώτου αγώνα, προσπάθησε να φέρει τούμπα τα αποτελέσματα. Έμεινε στην προσπάθεια και θα φύγει με ανάμνηση ένα αρνητικό ρεκόρ. Το ότι σε ένα τέτοιο όμιλο βρέθηκε για πολύ λίγο σε θέση που προκρινόταν, το λες κατόρθωμα. Όταν έγινε η κλήρωση δεν νομίζω ότι το πίστευαν. Καλές διακοπές στους Γερμανούς , την επόμενη φορά να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, για να μην βάζουν τον Μίλερ σέντερ φορ….

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Μπέιλ και Ουαλία δεν θα μας λείψετε…

Συνεχίζεται το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS ήταν αδύνατο να μείνει έξω απ’ αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

Το ξεκίνημα της τελευταίας αγωνιστικής στο Μουντιάλ του Κατάρ, ξεκαθαρίζουν πλέον οι ομάδες που προκρίνονται στους νοκ-άουτ αγώνες.

Από τους ομίλους Α & Β προκρίθηκαν , εύκολα ή δύσκολα, η Ολλανδία, η Σενεγάλη, η Αγγλία και οι Η.Π.Α.

Η Ολλανδία εύκολα πέρασε και το εμπόδιο του Κατάρ και προκρίθηκε ως πρώτη στη σχετική βαθμολογία. Ήταν το φαβορί και το επιβεβαίωσε.

Η Σενεγάλη πήρε τη μεγάλη νίκη απέναντι στον Ισημερινό και αφήνει ανοιχτό το όνειρο της να κάνει μία καλή πορεία στη διοργάνωση. Η εναλλαγή του σκορ ήταν αυτή που έδωσε μία άγρια ομορφιά στο παιχνίδι , έως το δεύτερο γκολ της Σενεγάλης, το οποίο της έδωσε την πρόκριση.

Οι Η.Π.Α. με τη νίκη τους απέναντι στους πεισμωμένους Iρανούς , πήραν την πολυπόθητη πρόκριση, κάτι που δεν ήταν δεδομένο πριν την έναρξη του ματς. Το γεγονός ότι μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ενός παιχνιδιού που έπρεπε να κερδίσουν, δεν τους ευνοούσε άλλο αποτέλεσμα, δείχνει ομάδα με χαρακτήρα. Ας την υπολογίσει η επόμενη αντίπαλος. Δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Ουαλία – Αγγλία 0-3

Ο βρετανικός εμφύλιος είχε ξεκάθαρο νικητή. Η Αγγλία δεν έδωσε περιθώρια για αμφισβήτηση. Έκανε μια μεστή εμφάνιση , πέτυχε τρία γκολ, δεν απειλήθηκε, κράτησε τη μπάλα, έκλεισε όλους τους χώρους, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, προκρίθηκε χωρίς υποσημειώσεις. Το πλεονέκτημα  της είναι τα πολύ δυνατά άκρα που έχει, με Φιντέν, Ράσφορντ, οι οποίοι είναι κίνδυνος- θάνατος στην επίθεση.

Ο Κέιν δεν έχει καταφέρει να βρει πατήματα ανάλογα των άλλων δύο, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Χέντερσον με πολλά τρεξίματα, ο Μπέλινχαμ δίνει την εύκολη πάσα με την ποιότητα που τον διακρίνει , έκαναν την Αγγλία κυρίαρχη του παιχνιδιού. Η Ουαλία δίκαια κατετάγη τελευταία.

Μέτρια ομάδα , χωρίς κάτι το ιδιαίτερο στις εμφανίσεις της στο Μουντιάλ, με τον αστέρα της, Μπέιλ, να είναι εκτός τόπου. Δεν θα μου λείψει. Δεν πρόσφερε τίποτα. Η παρουσία της πέρασε απαρατήρητη και μπορούν να εκλάβουν μόνο ως μία εμπειρία.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Ακόμη… πεινασμένος ο Ρονάλντο

Συνεχίζεται το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS ήταν αδύνατο να μείνει έξω απ’ αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΚαμερούνΣερβία 3-3

Ήρθε και το παιχνίδι που μας θύμισε Μουντιάλ. Το 3-3 δεν ευνόησε καμία από τις δύο , όμως έδειξε ότι ένας αγώνας στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πάντα κάτι σημαντικό. Δυστυχώς για τη Σερβία το προβάδισμα με δύο τέρματα δεν συνοδεύτηκε με αμυντική καλή λειτουργία. Το Καμερούν μπροστά στο φάσμα του πρόωρου αποκλεισμού, έδωσε των υπέρ πάντων αγώνα και μαζί με τα «μαγικά» από την κερκίδα γύρισε ένα χαμένο παιχνίδι. Και σε αυτόν τον όμιλο όλα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική. Θα ήθελα να συνεχίσει ο Ενκουλού, προτιμώ όμως να επιστρέψει στην ομάδα για να ετοιμαστούμε για τον δεύτερο γύρο!!!

Νότια Κορέα – Γκάνα 2-3

«What the f***» αναφώνησε ο John από το Πλύμουθ ,στην Καλκούτα που έκανε διακοπές, όταν τελείωσε το παιχνίδι. Δύο ομάδες που δεν τις έχεις για πολλά, πρόσφεραν θέαμα, συγκινήσεις, πάθος, σκορ. Άρεσε το παιχνίδι. Ακόμα περισσότερο άρεσε ο τρόπος παιχνιδιού και των δύο ομάδων. Γρήγορες, δυνατές, αποτελεσματικές, τεχνικές, ξέφυγαν από την εικόνα που είχαμε για το κορεάτικο και το αφρικανικό ποδόσφαιρο. Μπράβο τους. Το αποτέλεσμα ευνοεί τη Γκάνα. Η νίκη της δίνει το δικαίωμα να ελπίζει και να παίξει τα ρέστα της με την Ουρουγουάη στο τελευταίο ματς. Η Ν. Κορέα προσπάθησε , πήρε ισοπαλία από την Ουρουγουάη και θα τα παίξει όλα για όλα με την Πορτογαλία.

Βραζιλία – Ελβετία 1-0

Ένας Κασεμίρο που τα κάνει όλα. Κόβει, οργανώνει, διεκδικεί, σκοράρει, είναι η επεξήγηση του «value for money». Τα βρήκε δύσκολα η Βραζιλία απέναντι στη «γραμμή Μαζινό» που έστησαν στην άμυνα οι ελβετοί. Δεν αμφισβητήθηκε η ανωτερότητά τους , αλλά η αποτελεσματικότητα τους. Οι βραζιλιάνοι όσο και να πίεζαν , δεν έκαναν ευκαιρίες, έμεινε να γυρνάνε τη μπάλα γύρω από την περιοχή, χωρίς την δυνατότητα να απειλήσουν. Είχαν την κατοχή, ο Άλισον ήταν θεατής του παιχνιδιού, χωρίς γκολ δεν θα έφευγαν νικητές. Ο «τα κάνω όλα» Κασεμίρο έδωσε τη λύση, το τέρμα του έστειλε τη Βραζιλία στην επόμενη φάση και ο αγχωμένος προπονητής ηρέμησε. Είναι δύσκολο να παίζεις και να ξέρεις ότι σε βλέπει ο Ρονάλντο με τον Καφού , τον Ρομπέρτο Κάρλος και τον Κακά, ειδικά όταν έχεις δεξί μπακ τον Μιλιτάο  και αριστερό τον Σάντρο… οι συγκρίσεις αναπόφευκτες. Ας μην το συνεχίσω για τον Ρίτσαρλσον και τον Ρονάλντο. Ιεροσυλία!!! Τέλος καλό , όλα καλά για μια μέτρια Βραζιλία. Οι Eλβετοί συνεχίζουν να ελπίζουν , αρκεί να μη χάσουν στο τελευταίο αγώνα.

Πορτογαλία – Ουρουγουάη 2-0

Μια Πορτογαλία να την πιεις στο ποτήρι. Πολύ σοβαρή ομάδα, με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, υψηλού επιπέδου τεχνίτες, δυνατούς, προκρίθηκε με δύο νίκες και περιμένει τον αντίπαλο στην επόμενη φάση. Ο Σάντος έχει στα χέρια μου μια πλειάδα παικτών, που μπορούν να επιβάλουν ρυθμό στο παιχνίδι, να τον «παγώνουν» όταν πρέπει, να παίζουν γρήγορα, να κινούνται στους ελεύθερους χώρους , με έναν Ρονάλντο, ακόμα «πεινασμένο» για διακρίσεις. Σύνολο που μπορεί να καταφέρει πολλά, δύσκολος αντίπαλος για οποιονδήποτε. Από την άλλη μία Ουρουγουάη που δεν φάνηκε στο γήπεδο. Σε ένα κρίσιμο παιχνίδι δεν παρήγαγε ποδόσφαιρο, έμεινε από ενέργεια, εκτός από τον Μπεντακούρ, που ήταν σε όλο το μήκος και το πλάτος του τερέν και τον Βαλβέρδε. Δέχτηκε γκολ, δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση και έφυγε με άδεια χέρια στα αποδυτήρια. Επιθετικά ήταν πολύ κακή και «σκόνταψε» στην οργανωμένη άμυνα των πορτογάλων. Εντυπωσιακός ο Γουίλιαμ, μαζί του Μπερνάντο και Φερνάντες, δημιούργησαν τριπλέτα μεγάλων  δυνατοτήτων. Θα τους δούμε στα ακόμα πιο δύσκολα παιχνίδια.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Ευτυχώς που ήταν ανοιχτό το φαρμακείο…

Συνεχίζεται το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS ήταν αδύνατο να μείνει έξω απ’ αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΙαπωνίαΚόστα Ρίκα 0-1

Ευτυχώς που ήταν ανοιχτό το φαρμακείο , κοντά στο σπίτι, και πρόλαβα να προμηθευτώ κολλύριο. Δεν βλεπόταν αυτό το θέαμα. Σίγουρα η σκοπιμότητα του αποτελέσματος έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο. Με τη νίκη της Κόστα Ρίκα έγινε ευρέως αντιληπτό ότι μπορεί μία αγωνιστική να χάνεις με εφτά γκολ και την επόμενη να κερδίζεις και να διεκδικείς την πρόκριση. Θεωρητικά βέβαια. Ο όμιλος πήρε τροπή τέτοια που η κάθε ομάδα μπορεί να ελπίζει.

Βέλγιο – Μαρόκο 0-2

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το Μαρόκο, πήρε το παιχνίδι με το Βέλγιο και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την πρόκριση. Ο Ντε Μπρόινε θέλησε με τις δηλώσεις του να «ξυπνήσει» την ομάδα του, για κακή τύχη βρήκαν εφαρμογή. Αυτό το Βέλγιο δεν προσφέρει πολλά στο Μουντιάλ. Έχει μία τελευταία ευκαιρία , στο τρίτο παιχνίδι να αποδείξει ότι η ομάδα-φόβητρο των προηγούμενων χρόνων, το Βέλγιο, έχει σφυγμό.

Κροατία – Καναδάς 4-1

Πολύ ωραίο παιχνίδι , από τα λίγα μέχρι τώρα, ανάμεσα στην Κροατία και τον Καναδά. Λογική νικήτρια η Κροατία. Πιο ώριμη , σαν ομάδα, με επιλογές , ηγετικές μορφές μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όταν χρειάστηκε να επιβάλλει τους όρους της, το έκανε με σχετική ευκολία. Ο Καναδάς αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Μουντιάλ. Έπαιξε με βάση τις δυνατότητες που έχει η ομάδα, δεν «κρύφτηκε» για να κλέψει αποτέλεσμα, παρότι προηγήθηκε, έβγαλε επιθέσεις , αλλά λείπει ο ποδοσφαιρικός «τσαμπουκάς», η mentality. Άλλο το μπάσκετ και το χόκεϊ και άλλο το ποδόσφαιρο.  Θα έχουν πάρει το μάθημα τους για τη συνέχεια.

Ισπανία – Γερμανία 1-1

Χωρίς νικητή έληξε το ντέρμπι , κάτι που ζορίζει τη Γερμανία για την υπόθεση πρόκριση. Όχι ότι η Κόστα Ρίκα είναι ομάδα που φοβίζει τους γερμανούς, αλλά στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Το παιχνίδι ήταν αντάξιο των δύο ομάδων. Μία Ισπανία που ανεβάζει στο πάλκο τη νέα σοδειά των παικτών, που θα λάμψουν τα επόμενα χρόνια στο παγκόσμιο στερέωμα και μια Γερμανία… που παίζει πάντα όπως η κάθε Γερμανία. Το πείσμα, το πάθος της, η δύναμη, διαχρονικά χαρακτηριστικά κάθε γερμανικής ομάδας. Έκπληξη η θέση του Μίλλερ ως καθαρό φορ, κάτι που δεν θυμάμαι να το έχω δει ξανά. Από την άλλη η Ισπανία έχει την ευχέρεια να παίζει με παίκτες που αλλάζουν εύκολα θέσεις, στην επίθεση, αναδεικνύει καλό τερματοφύλακα, κάνει passing game που δεν το βλέπεις σε άλλη ομάδα. Είδα ποδόσφαιρο, επιτέλους, αναμένω να περάσει η Γερμανία στον επόμενο γύρο.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Τα καγκουρώ και το κλέψιμο του ματς

Συνεχίζεται το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS ήταν αδύνατο να μείνει έξω απ’ αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΤυνησίαΑυστραλία 0-1

Επιτυχία της Αυστραλίας, με τη νίκη εναντίον της Τυνησίας, να παίζει την πρόκριση με τη Δανία. Ένα γκολ ήταν αρκετό , παρότι οι τυνήσιοι πίεσαν και είχαν τις ευκαιρίες τους. Κλίμα ευφορίας για τα «καγκουρώ» , που δίνει την αίσθηση ότι δεν θα κλωτσήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται να πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Πολωνία – Σαουδική Αραβία 2-0

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περίμενε με αγωνία και περιέργεια να δει ξανά την Σαουδική Αραβία, μετά την τρομερή νίκη τους εναντίον της Αργεντινής. Βλέπεις με μία ακόμα νίκη θα προκρινόταν και θα άφηνε τους υπόλοιπος να «σκοτωθούν» για ένα εισιτήριο πρόκρισης. Η Πολωνία δεν είχε δείξει κάτι φοβερό στο πρώτο ματς, οπότε όλα ήταν ανοιχτά. Οι άραβες βίωσαν την εναλλαγή ψυχολογικής κατάστασης όταν έχασαν το πέναλτι. Αφού δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε εκείνη τη φάση, το παιχνίδι γύρισε υπέρ των πολωνών. Η νίκη δεν εξασφάλισε την πρόκριση αλλά έδωσε μία ανάσα. Μην ξεχνάμε ότι στην τελευταία αγωνιστική η Πολωνία θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία το Μεξικό. Όλα ανοιχτά.

Γαλλία – Δανία 2-1

Η Γαλλία εξασφάλισε την πρόκριση με τις δύο νίκες και θα βρει χρόνο ξεκούρασης για τους stars της εναντίον της Τυνησίας. Η αλήθεια είναι ότι ένιωσε την πίεση του αποτελέσματος , ειδικά μετά την ισοφάριση των δανών, αλλά όταν υπάρχει ο Εμπαπέ πολλά πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Για δεύτερο παιχνίδι ο Γκρισμάν ήταν ο καλύτερος , κάνοντας ουσιαστικά όλο το παιχνίδι των γάλλων. Η Δανία ήταν μαχητική και με τις δυνατότητες που έχει έπαιξε στα ίσα την μεγάλη αντίπαλό της. Προσπάθησε να ανοίξει από τα πλάγια την άμυνα των γάλλων, εκεί που οι καλύψεις είναι πιο χαλαρές, δεν βρήκε την κατάλληλη φάση για να κάνει τη ζημιά. Τελευταίο παιχνίδι αυτό με τους Αυστραλούς, που θα παίξουν την πρόκριση για τον επόμενο γύρο.

Αργεντινή – Μεξικό 2-0

Το Μεξικό ήθελε να παίξει 90 λεπτά άμυνα απέναντι στο Μέσι. Πόσο εφικτό είναι αυτό; Μία ευκαιρία βρήκε ο αργεντίνος και τιμώρησε τους μεξικάνους. Ο προπονητής του Μεξικού ήθελε να «κλέψει» το ματς , με την τακτική που επέλεξε να παίξει. Οι δύο επιθετικοί του , αν τελείωναν το ματς, θα είχαν γράψει 16 χιλιόμετρα και βάλε, στη στατιστική. Γιατί; Επειδή ήταν οκτώ παίκτες κάτω από το κέντρο, για να κακοποιήσουν το ποδόσφαιρο, και δύο να τρέχουν μπρος , πίσω , να καλύψουν, να κερδίσουν μονομαχίες, να βάλουν και γκολ. Δε γίνονται αυτά. Η Αργεντινή , εκεί που φαινόταν ότι αρχίζει να χάνει τον ρυθμό της πίεσης της, πήρε την ανάσα της απελευθέρωσης από το άγχος του αποτελέσματος, από τον αρχηγό της, με ένα σουτ λες και έγινε με μοιρογνωμόνιο. Ακριβώς στη γωνία , καμία αντίδραση από τον Οτσόα. Το δεύτερο γκολ, κερασάκι στην τούρτα, επίσης με σουτ, χωρίς τη δυνατότητα αντίδρασης από τον τερματοφύλακα. Το Μεξικό ήθελε να μη χάσει και να τα παίξει όλα στο τρίτο ματς, η Αργεντινή καιγόταν για την νίκη και την πήρε. Το Πολωνία – Αργεντινή θα κρίνει τα πάντα για την πρόκριση.

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: H εξάρα και ο… τερματάς!

Συνεχίζεται το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS ήταν αδύνατο να μείνει έξω απ’ αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΟυαλίαΙράν 0-2

Τι κι αν έχασε με εξάρα από την Αγγλία, το Ιράν πήρε το νικηφόρο αποτέλεσμα που χρειαζόταν , απέναντι στην Ουαλία και ελπίζει για την πρόκριση. Κάποτε είχε νικήσει τις Η.Π.Α. με 1-0 , σε εποχή που η πολιτική ήταν σε πρώτο πλάνο και θεωρήθηκε νίκη ενάντια στον δυνάστη, τώρα θα πρέπει να κερδίσει ποδοσφαιρικά και να δείξει ότι ο Κεϊρόζ έχει κάνει δουλειά. Η Ουαλία δεν άξιζε τίποτα. Κάκιστη εμφάνιση. Ο Μπέιλ είναι καλός για την Αμερική , όχι παραπέρα. Πέρασαν τα χρόνια, τελείωσε το κίνητρο. Ας πάει για γκόλφ. Μπορεί εκεί να κερδίσει τρόπαια. Δίκαιη νίκη και ακόμα πιο δίκαιη η παράταση της ελπίδας.

Υ.Γ. Ο τερματάς της Ουαλίας έκανε έξοδο σαν να ξεκίνησε η περίοδος του κυνηγιού της μπεκάτσας και πήγε να κόψει ποδοσφαιρική καριέρα, όποια και να είναι αυτή. Απαράδεκτος… Η κόκκινη κάρτα είναι ελάχιστη ποινή.

Κατάρ – Σενεγάλη 1-3

Οι διοργανωτές προετοίμαζαν την ομάδα για το τουρνουά χρόνια αλλά αυτό δεν έφτασε. Δύο αγώνες , δύο ήττες και αντίο. Δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς να κάνει κάποια πορεία το Κατάρ. Όπως δεν έχει ποδοσφαιρική κουλτούρα, έτσι δεν έχει και ποδοσφαιρική ομάδα. Ευτυχώς κιόλας που αποκλείστηκε γιατί για φανταστείτε να γινόταν της Κορέας (το Μουντιάλ) και να έπρεπε να τους ανεχτούμε μέχρι τα ημιτελικά; Τέλος καλό, όλα καλά. Η Σενεγάλη είχε την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα, αν θέλετε και τύχη, να κερδίσει και να τα παίξει όλα για όλα την τελευταία αγωνιστική. Αν υπήρχε ο Μανέ αυτή η ομάδα θα ήταν πολύ καλύτερη.  Στα συν οι μεγάλες αποκρούσεις του τερματοφύλακα της Σενεγάλης και της Τσέλσι Μεντί.

Ολλανδία – Ισημερινός 1-1

Τρίζουν τα κόκκαλα του Κρόιφ, με τέτοια Ολλανδία στο γήπεδο. Αν έβλεπαν το ματς ο Γκούλιτ, με τον Βαν Μπάστεν και τον Ράικαρντ, θα μονολογούσαν «εγώ αν έπαιζα τρεις φάσεις θα τις είχα κάνει». Αυτά τα παιδιά που απαρτίζουν την τωρινή εθνική δεν είναι για πολλά. Κάτι λάθος γίνεται στη χώρα της τουλίπας. Από κει που είχαν πληθώρα ταλέντων, τώρα αγκομαχούν να κοντράρουν τον Ισημερινό. Μια χώρα από την οποία κάποτε ο Ολυμπιακός αγόραζε και παρουσίαζε σέντερ φορ – κόμπρα , που θα «τσιμπούσε» όλες τις άμυνες αλλά αποδείχθηκε δεντρογαλιά. Από τότε μέχρι τώρα προφανώς άλλαξαν πολλά. Παίζουν μπαλίτσα οι του Ισημερινού. Το ξέρουν το τόπι. Ήταν πιο κοντά στο γκολ απ’ ότι οι Ολλανδοί , αν και δεν είδαμε μεγάλες ευκαιρίες. Η τελευταία αγωνιστική του ομίλου είναι φωτιά. Οι ολλανδοί παίζουν με το αδιάφορο αλλά πιεσμένο για αποτέλεσμα Κατάρ και   ο Ισημερινός ματς ζωής και θανάτου με τη Σενεγάλη. Ποπ κόρν και ο καλύτερος ας προκριθεί.

Αγγλία – Η.Π.Α. 0-0

Ότι μπορούσαν να κερδίσουν και οι δύο , το είδαμε όλοι. Το ότι η Αγγλία δεν συνέχισε την νικηφόρα πορεία , είναι κακός οιωνός. Όσο καλή και να ήταν η ομάδα των Η.Π.Α. . όταν είσαι Αγγλία και έχεις υψηλούς στόχους , υποχρεούσαι να κερδίσεις. Αλλιώς δίνεις δικαιώματα αμφισβήτησης. Θα τα λουστεί όλη η αποστολή στο Κατάρ. Η κριτική είναι αναπόφευκτη. Η Η.Π.Α. κέρδισαν το δικαίωμα να ελπίζει. Ο όμιλος πήρε φωτιά , να βρεθεί ο πυροσβέστης!!!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Ενκουλού, το… δικό μας παιδί και ο “πόλεμος” αρχίζει

Συνεχίζεται το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS ήταν αδύνατο να μείνει έξω απ’ αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΕλβετίαΚαμερούν 1-0

Η Ελβετία ήταν πιο έτοιμη και καλύτερα προετοιμασμένη για να παίξει το πρώτο παιχνίδι του Μουντιάλ. Ένα τέρμα ήταν αρκετό , για να το κρατήσει και να τελειώσει το ματς νικηφόρα. Το Καμερούν φλύαρο , δεν είχε τον τρόπο να μπει στην περιοχή. Τα μάγια των καμερουνέζων στις κερκίδες δεν έπιασαν τόπο .  Μας άρεσε ο Ενκουλού γιατί είναι δικός μας παιδί, θα φέρει και λεφτά στο ταμείο!!!! Απορία 1: ο Σακίρι τι τρώει και έγινε έτσι; Λες να κάνει παρέα με τον Αζάρ; Απορία 2: Το γκολ Εμπολό ,που είναι καμερουνέζος, μήπως έπρεπε να μετρήσει για αυτογκολ;

Ουρουγουάη – Νότια Κορέα 0-0

Είσαι ο Νούνιες, ο Σουάρες, ο Καβάνι, ο Βαλβέρδε, ο Γοδίν, που έχεις φάει τα γήπεδα με το κουτάλι και σου τυχαίνουν κάτι Λι, κάτι Σον, κάτι Να, κάτι Κιμ , λες «ντάξει τώρα, ευκολάκι». Θ βάλεις λίγο τσαμπουκά, κανένα κλωτσίδι στα μουλωχτά, μια καλή επίθεση να βγουν οι killer μέσα στην περιοχή, τσουπ το γκολάκι , τέλος το ματς. Αμ δε. Μπλέξανε με τους ασιάτες, οι λατίνοι. Τους κυνήγησαν, τους έτρεξαν στην επίθεση, έκαναν play with one touch και pass and move στους ελεύθερους χώρους και μείνανε παγωτό «τα σκυλιά του πολέμου». Αλλιώς το περίμεναν , αλλιώς τα βρήκαν. Πάλι καλά να λένε που δεν μπήκε η κραυγαλέα ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο , να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Γιατί έτσι και έβγαιναν μπροστά, θα είχαμε ματς πολλά με λίγα. Ο Βαλδέρδε τάραξε το δοκάρι και αφού δεν πανηγύρισε εκεί, το έκανε σε ένα τάκλιν. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Οι κορεάτες είναι οι ίδιοι, απ’  όταν τους αντιμετώπισε η δικιά μας εθνική στη Νότια Αφρική,  και θα είχαμε τότε πλεονέκτημα στο ψηλό παιχνίδι  γιατί είναι κοντοί. Τότε μας κέρδισαν και τώρα δεν έχασαν κεφαλιά. Μάλλον ψήλωσαν!!!!

Πορτογαλία – Γκάνα 3-2

Ενώ φαινόταν , μετά το τρίτο γκολ, ότι η Πορτογαλία θα καθάριζε το ματς, κάτι οι αλλαγές του Σάντος, οι καθυστερήσεις του διαιτητή και το δεύτερο γκολ της Γκάνα, έκαναν το ματς ντέρμπι. Κι αν ο Γουίλιαμς-Μπουχαλάκης είχε καταφέρει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα θα μιλούσαμε για αυτοκτονία. Την γλίτωσαν οι Ίβηρες. Ήταν καλύτεροι οι πορτογάλοι, με έναν Ρονάλντο που έπαιξε με πάθος , με τον Φέλιξ να είναι μέσα στις φάσεις, σκόραραν και οι δύο, όμως η άμυνα είχε κενά. Ο τερματοφύλακας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και έμοιαζε σαν αδύναμος κρίκος. Η νίκη είναι αυτή που μετράει και δίνει τους βαθμούς. Τους πήρε η Πορτογαλία και άφησε τους γκανέζους με το παράπονο ότι τους δόθηκε η ευκαιρία , τουλάχιστον να μην χάσουν, αλλά την σπατάλησαν εύκολα. Ενδιαφέρον παιχνίδι , απ’ αυτά που κοντράρεται η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική νοοτροπία με την αφρικανική δύναμη και  τεχνική.

Βραζιλία – Σερβία 2-0

Αυθεντικοί βραζιλιάνοι εναντίον αποκαλούμενων «βραζιλιάνων της Ευρώπης» , την εποχή της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, σημειώσατε άσσο. Ένα ημίχρονο κράτησε η αντίσταση των σέρβων. Μετά το χάος. Οι βραζιλιάνοι δεν αστειεύονται. Θέλεις να έχεις αντίπαλο των Ρίτσαλσον και όχι το Γκάμπριελ; Τον Βινίσιους ή τον Ροντρίγκο; Τον Ραφίνια ή τον Άντονυ; Εσύ διαλέγεις. Αυτοί τους έχουν.  Άμυνα με Μαρκίνιος-Σίλβα-Σάντρο-Ντανίλο και μπροστά Κασεμίρο , δύσκολα θα βγάλουν άκρη οι ομάδες. Μπροστά υπάρχει το πιο ποιοτικό παγκόσμιο ταλέντο παικτών, που μπορεί να έχει μία ομάδα. Αυτή η Βραζιλία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πάει τελικό. Μόνο οι αυτοκτονικές τάσεις τους θα τους στερήσουν μια τέτοια πορεία. Η Σερβία θα προσπαθήσει, είναι σίγουρο. Αν θα πετύχει , θα φανεί. Δεν μου γέμισε το μάτι. Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήταν για τα δόντια τους.

Τέλος πρώτης αγωνιστικής με Ισπανία, Γαλλία, Βραζιλία και μετά την Αγγλία, να δείχνουν δύο ταχύτητες επάνω από τους υπόλοιπους. Η δεύτερη αγωνιστική θα κρίνει προκρίσεις. Ετοιμαστείτε για «πόλεμο»!!!

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Τι… copy paste ήταν αυτό;

Συνεχίζεται το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS ήταν αδύνατο να μείνει έξω απ’ αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΜαρόκοΚροατία 0-0

Άρχισαν οι ισοπαλίες με 0-0 , κάτι που από τη μία έχει να κάνει με τη σκοπιμότητα των ομάδων για το αποτέλεσμα αλλά και των μικρών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των αντιπάλων. «Της αμύνης τα παιδιά» και σ’ αυτό το παιχνίδι, χωρίς κάτι φοβερό ή κραυγαλέο στον αγωνιστικό χώρο. Από την Κροατία περίμενα να εμφανίσει καλύτερο επιθετικό πρόσωπο , όμως το Μαρόκο είχε απαντήσεις. Λυπηρό το γεγονός ότι ο 37χρονος Μόντριτς συνεχίζει να κρατάει τη μπαγκέτα του μαέστρου ενώ η ίδια η φύση έχει προκαθορίσει τις δυνατότητες του. Το Μαρόκο ήταν μέχρι στιγμής, από τις αφρικανικές ομάδες, αυτή που προσπάθησε να κάνει το κάτι παραπάνω, έχει τους παίκτες γι’ αυτό, χωρίς να πετύχει στην προσπάθεια της. Τι μένει απ’ αυτό το παιχνίδι; Οι προσποιήσεις του εξτρέμ του Μαρόκο , που ήταν τόσες ώστε ξέχασε τη μπάλα και ο μαροκινός φίλαθλος που χρειάζεται επειγόντως οδοντίατρο!!!

Γερμανία – Ιαπωνία 1-2

Τα βεγγαλικά στο Τόκυο θα κάνανε τη νύχτα μέρα. Μπαμ και μπουμ, έσκασε η πρώτη σοβαρή έκπληξη στο Μουντιάλ. Η Ιαπωνία ψυχωμένη , με περίσσιες δυνάμεις , ανέτρεψε το σκορ του πρώτου ημιχρόνου και νίκησε την Γερμανία. Αφού κατάφερε να αποφύγει την παραβίαση της εστίας της , σε μια φάση διαρκείας, εκτέλεσε την άμυνα των γερμανών με δύο γκολ, στη συνέχεια. Αν και στο πρώτο ημίχρονο φαινόταν να παίζουν οι γερμανοί με την Κ-17, στο δεύτερο γύρισε το κουμπί και οι ιάπωνες έδειξαν ότι δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Η άμυνα της Γερμανίας «κοιμήθηκε» και στα δύο τέρματα που δέχτηκε, ενώ είναι απορίας άξιο τι ήθελε να κάνει ο Νόιερ στο δεύτερο γκολ.  Τα χέρια του τα είχε σε θέση υποδοχής πρώτης μπάλας στο βόλεϊ, κολλημένα στο σώμα του. Τι απόκρουση ήθελε να κάνει έτσι , μόνο ο ίδιος ξέρει. Κατά τα λοιπά , αυτή η Γερμανία , αν συνεχίσει έτσι και δεν σοβαρευτεί, θα μας αφήσει νωρίς. By the way τι φανέλα ήταν αυτή ρε φίλος, ίδια της Γιουβέντους!!!! Τι copy – paste είναι αυτό…

Ισπανία – Κόστα Ρίκα 7-0

No mercy φώναξε η Ισπανία και έσβησε κάθε υποψία έκπληξης από το πρώτο ημίχρονο χωρίς  να  δώσει περιθώρια για παρερμηνείες. Νέα ομάδα, αλλά με προσωπικότητες , ηγετική μορφή ο Μπούσκετς, ταχύτητα, passing game όπως οι ισπανοί ξέρουν να παίζουν, πίεση, κάλυψη χώρων και αποτελεσματικότητα. Πολλά υποσχόμενη εμφάνιση, αν και η Κόστα Ρίκα δεν ήταν στο γήπεδο. Η πιο άνευρη, κακή, χωρίς πυξίδα ομάδα μέχρι στιγμής στο Μουντιάλ. Η Ισπανία αναβίωσε το 4-3-3 χωρίς σέντερ φορ, μιας και τη θέση την έπαιζε ο Ασένσιο, παίκτης που τον έχουμε συνηθίσει να καλύπτει την δεξιά πτέρυγα στη Ρεάλ ή πίσω από το φορ. Όπως και να ‘χει η Ισπανία ήταν ανώτερη και κέρδισε εύκολα. Ο πάγκος των ισπανών είναι γεμάτος ταλέντο οπότε κάθε αλλαγή προσθέτει προβλήματα στον αντίπαλο. Θέλει να αποδείξει πράγματα ο Λουίς Ενρίκε , αυτό το παιχνίδι όμως δεν είναι για συμπεράσματα.

Βέλγιο – Καναδάς 1-0

Το Βέλγιο νίκησε κάνοντας αγγαρεία. Οι λάθος επιλογές, οι λάθος μεταβιβάσεις, η αποτυχία λειτουργίας των αυτοματισμών ήταν χαρακτηριστικά του παιχνιδιού τους. Από την άλλη ένας Καναδάς που πάλευε και πάλευε χωρίς να μπορεί να απειλήσει σοβαρά. Σαν να είχαν βάλει στοίχημα με τους εαυτούς τους , ποιος θα κάνει την πιο εξεζητημένη φάση. Περίεργο ματς. Ότι αποτέλεσμα και να ερχόταν θα ήταν δίκαιο. Ήταν ένα καλό τεστ για να δούμε γιατί ο Αζάρ δεν παίζει στη Ρεάλ. Δεν μπορεί το παλικάρι. Φως – φανάρι. Με τόσο μεγάλες αποστάσεις των γραμμών και από τις δύο ομάδες, αναρωτιόμουνα μήπως ο κυρ –Ανέστης του Κατάρ ζωγράφισε τις γραμμές του γηπέδου σε λάθος απόσταση. Τόσο μεγάλο μου φάνηκε το γήπεδο!!!

Υ.Γ. Έτσι όπως το πάνε με τις καθυστερήσεις το βλέπω να έρχεται… σταμάτημα χρόνο από τον διαιτητή για τους πανηγυρισμούς, το ίδιο για τις αλλαγές, το ίδιο για το V.A.R και τα πέναλτυ. Καθαρός χρόνος στο προσκήνιο.

To Top