Μια άσχημη βραδιά που… απαγορεύεται να επαναληφθεί για τον Άρη!

Ο Άρης έκανε πολύ κακό παιχνίδι χθες κόντρα στην ΑΕΚ και γνώρισε μια ήττα περισσότερο ψυχολογικών εντυπώσεων παρά ουσίας… Το θέμα δεν είναι εάν χάνεις έναν αγώνα, αλλά ο τρόπος που χάνεις.

Ήταν μια κακή βραδιά που… απαγορεύεται να επαναληφθεί για τους κιτρινόμαυρους… Όσα ειπώθηκαν στη θεωρία δεν έγιναν ποτέ πράξη κι αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο αρνητικό για τον Άρη.

Ο Άκης Μάντζιος έκανε αλλαγές, αλλά δεν του βγήκαν. Κανένα από τα δίδυμα που επέλεξε μεσοαμυντικά δεν λειτούργησε. Απόντος του Φαμπιάνο, Ρόουζ και Μπράμπετς…. ψάχνονταν και ειδικά στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν επιεικώς αναποτελεσματικοί. Όπως και οι Ζουλ με Βερστράτε δεν λειτούργησαν…

Ο Καμερουνέζος ειδικά έκανε ένα κακό παιχνίδι στο διάστημα που αγωνίστηκε και γι αυτό άλλωστε έγινε αλλαγή στο ημίχρονο. Αν και είχε ενέργεια, δεν κατάφερε να επιβληθεί στη μεσαία γραμμή, ούτε να συνεργαστεί σωστά με τον Βερστράτε. Ο Βέλγος έδειξε λίγα πράγματα… Μια πρώτη “ανάγνωση” είναι ότι ίσως γι’ αυτό να ευθύνεται η κίτρινη κάρτα που δέχθηκε μόλις στο 7ο λεπτό. Ίσως πάλι να μην κατάφερε να βρει ισορροπία με τον Ζουλ…

Ο Άρης ξεκάθαρα στην αρχή του αγώνα “πνίγηκε” στην πίεση της ΑΕΚ, ήταν συνεχώς μια ταχύτητα πίσω από την αντίπαλό του και η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε από το σημείο των πολλών αλλαγών του Άκη Μάντζιου.

Όσο κυλούσε ο αγώνας, ο Άρης συνέχισε να μην παίρνει πρωτοβουλίες, δεν είχε κράτημα μπάλας και τελείωσε το παιχνίδι δίχως ουσιαστική ευκαιρία… Εκτός φυσικά από εκείνη του Σαβέριο στο πρώτο ημίχρονο.

Δεν ξέρουμε πλέον ποιο είναι το χειρότερο παιχνίδι του Άρη φέτος… Αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό πριν από δύο εβδομάδες ή το χθεσινό…

Σε κάθε περίπτωση το… καμπανάκι χτύπησε. “Κοιτάμε να διαχειριστούμε τους παίκτες για τον τελικό. Σίγουρα υπάρχουν καλές μέρες ή κακές όπως η σημερινή. Ξέρω την ομάδα μου. Μας δίνονται ευκαιρίες να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Ξέρω όμως τις δυνατότητες της ομάδας και ξέρω πώς θα παίξουμε στον τελικό¨, είπε ο προπονητής του Άρη, αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη… μαεστρία για να το διαχειριστεί όλο αυτό.

Αναγνώριση από τον κόσμο και τόνωση της ψυχολογίας για τον Άρη

Το πώς μπορεί μια ήττα να μετράει και κάποια (σχετικά) κέρδη για μια ομάδα, καταγράφεται στον αγώνα του Άρη με τον Παναθηναϊκό.

Οι κιτρινόμαυροι σίγουρα πλήρωσαν την αναποτελεσματικότητά τους στην τελική προσπάθεια, σπαταλώντας μπόλικες ευκαιρίες, τις οποίες από την άλλη έκαναν γκολ οι αντίπαλοι, με αποτέλεσμα να κολλήσουν στο μηδέν και να χάσουν…

Εδώ όμως προκύπτει η αναγνώριση που ήρθε από τους φιλάθλους με το χειροκρότημα προς τους ποδοσφαιριστές και τον Άκη Μάντζιο, μετά το σφύριγμα της λήξης, αφήνοντας εν μέρει και τηρουμένων πάντα των αναλογιών ότι το αίσθημα που κυριάρχησε είναι της ικανοποίησης. Όλοι έφυγαν από το γήπεδο το βράδυ της Κυριακής με την αίσθηση ότι δεν κέρδισε η καλύτερη ομάδα, γιατί πολύ απλά ο Άρης ήταν καλύτερος από τον αντίπαλό του, όμως προδόθηκε από δυο άσχημες στιγμές του Μπράμπετς και την αστοχία του στην τελική προσπάθεια.

Όλα σίγουρα θα ήταν διαφορετικά, εάν ο Άρης ήταν πιο ψύχραιμος και ουσιαστικός σε μια από τις… 22 τελικές του προσπάθειες και όλοι θα μιλούσαν από διαφορετική βάση.

Τα παραπάνω συνθέτουν λοιπόν, ένα γεγονός: οι παίκτες του Άκη Μάντζιου μπορεί να μην κέρδισαν βαθμούς κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά σίγουρα ψήλωσαν σε επίπεδο ψυχολογίας και έδειξαν ότι στον τελικό του κυπέλλου έχουν όλες τις προϋποθέσεις να είναι αυτοί οι νικητές γράφοντας ιστορία!

Ο τελικός του κυπέλλου σίγουρα βρίσκεται ακόμη σε… απόσταση 40 ημερών, όμως για τον Άρη είναι εξαιρετικά χρήσιμο να συνειδητοποιεί τι έκανε και τι πρέπει να κάνει μέχρι τότε. Και το κυριότερο ότι την Κυριακή με την εικόνα του, απέδειξε ότι δεν υστερεί από τον Παναθηναϊκό…

Τα κέρδη του Άρη, το “χτίσιμο” ψυχολογίας και η συζήτηση για την 4η θέση

Ο Άρης σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο… άνετη ομάδα από τις πέντε πρώτες των πλέι οφ, όχι όμως και η πιο αδιάφορη. Κι αυτό το έδειξε περίτρανα το βράδυ της Κυριακής, όταν ένα θεωρητικά αδιάφορο παιχνίδι, κατάφερε να του δώσει λάμψη και σημασία, αποκομίζοντας κέρδη.

Η νίκη με 3-1 επί της Λαμίας έβγαλε ουκ ολίγα κέρδη για τους κιτρινόμαυρους:

1. Συνέχισαν νικηφόρα στα πλέι οφ, “χτίζοντας” ψυχολογία, απαραίτητη μέχρι το τέλος του… δρόμου που είναι ο τελικός του κυπέλλου.

2. Οι παίκτες που σκόραραν είχαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, σημαντικά οφέλη από τα γκολ. Ο Σουλεϊμάνοφ ξαναβρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, ο Μάνου Γκαρθία “ζωγράφισε” μετά από 435 μέρες, ο Μπράμπετς σκόραρε για τρίτη φορά κόντρα στην Λαμία, θέλοντας να φωνάξει παρών εντός, αλλά κυρίως και εκτός (εθνική Τσεχίας) συνόρων.

3. Δοκίμασε διάφορους σχηματισμούς, χωρίς ρίσκο και χωρίς απώλειες.

4. Μετά το 3-0, ο Άκης Μάντζιος έκανε (πολύτιμη αυτήν την περίοδο) διαχείριση του ρόστερ.

5. Έδειξε ότι παραμένει για την ώρα ανοιχτή η συζήτηση για την 4η θέση, μια και δεν έχει πετάξει “λευκή πετσέτα”. Όπως είπε με έμφαση ο προπονητής του Άρη είναι μια δύσκολη αποστολή, αλλά κανείς δεν δικαιούται να την παρατήσει, μια και μετά τις διαδοχικές νίκες του Άρη και τις αντίστοιχες ήττες του Ολυμπιακού, η διαφορά έπεσε στους εννιά βαθμούς. Ασφαλώς παραμένει μεγάλη, όταν απομένουν άλλες οκτώ “στροφές”, όμως στο ποδόσφαιρο επιβάλλεται να έχεις στόχους και να τους κυνηγάς.

Σίγουρα ο ένας και μεγάλος στόχος είναι η κατάκτηση του κυπέλλου, όμως, έδειξε ότι μπορεί να σταθεί με ψηλά το κεφάλι και στα πλέι οφ, ειδικά από τη στιγμή που αύριο αγωνίζεται κόντρα στον Ολυμπιακό… Τώρα το αν καταφέρει να κάνει αυτό που δεν έχει κάνει πάνω από 20 χρόνια, δηλαδή να τον κερδίσει στην έδρα του, είναι μια άλλη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση ο Άρης πάει το Καραϊσκάκη απαλλαγμένος από κάθε άγχος. Αν καταφέρει και κερδίσει, θα δει λίγο διαφορετικά την προσπάθεια να πλησιάσει την 4η θέση. Αν δεν τα καταφέρει, προφανώς και δεν θα καταστραφεί, αφού, είπαμε ο μεγάλος στόχος είναι άλλος…

Άρης, Μπέος, αστυνομία θέλουν κόσμο, το Πανθεσσαλικό μπορεί… Τελικά ποιος θέλει άδειες κερκίδες;

Οι χθεσινές αποκαλυπτικές δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου στην ΕΡΤ3 για το… κάδρο του τελικού κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό, κατέγραψαν τόσο εμφατικά μια πραγματικότητα. Αυτή που λέει ότι Άρης, Μπέος, αστυνομία θέλουν κόσμο, το Πανθεσσαλικό μπορεί… Κόσμο θέλει και το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Ο επίσημος Άρης από την πρώτη στιγμή, παρά την… περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ήταν ξεκάθαρος για έναν τελικό με βάση την προκήρυξη που προβλέπει Πανθεσσαλικό και φιλάθλους.

Ο Αχιλλέας Μπέος, πρώτος δημότης του Βόλου χθες ήταν αφοπλιστικός. “Η Δημοτική Αρχή θα το περάσει στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο και θα βάλει τις κάμερες και μάλιστα ένα τουρνικέ που λείπει. Από πλευράς λοιπόν μέτρων ασφαλείας και όρων που θέτει η Νομοθεσία θα τηρηθεί κατά γράμμα και θα πληροί τις προϋποθέσεις. Είναι ένα γήπεδο ολυμπιακών προδιαγραφών και πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις. Έχουμε πενήντα μέρες στη διάθεσή μας και θα το έχουμε έτοιμο”. Τελεία και παύλα…

Η αστυνομία κατά δήλωση του Μπέου και όχι μόνο άναψε το “πράσινο φως” του κόσμου με τη συμμετοχή περίπου 4.000 από κάθε ομάδα.

Απλά… ελληνικά; Το Πανθεσσαλικό είναι το ενδεδειγμένο γήπεδο βάσει προκήρυξης για να φιλοξενήσει τον τελικό του Άρη με τον Παναθηναϊκό και όπως αποδεικνύεται επίσημα μπορεί αν το κάνει!

Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν τουρνικέ στο γήπεδο, εκτός από… μια θύρα κάτι που δεν είναι και… ακατόρθωτο να διορθωθεί, όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τις κάμερες, οι οποίες μπορεί αυτή τη στιγμή να μη πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όμως η αντικατάσταση τους καθίσταται αρκετά εύκολη και πλέον υπάρχει και η θέληση του δήμου Βόλου. Ή μήπως, η… υποχρέωση;

Εδώ λοιπόν τίθεται το απλό ερώτημα: Τελικά ποιος θέλει άδειες κερκίδες;

Η ΕΠΟ τελικά εξυπηρετεί κάτι διαφορετικό από την ισότητα και την εφαρμογή της προκήρυξης (;), την ώρα  ενώ απορίες προκαλεί η… πρεμούρα της να ανακοινώσει από τώρα την διεξαγωγή τελικού χωρίς φιλάθλους, ενώ υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο 50 ημερών!

Ιδού ο… Βόλος, λοιπόν.

 

Ένα διήμερο αντάξιο της ιστορίας του, σήμανε την ώρα για να γράψει ο Άρης νέες σελίδες

Ήταν πράγματι ένα ξεχωριστό εορταστικό διήμερο για όλη την οικογένεια του Άρη… Ο κιτρινόμαυρος σύλλογος συμπλήρωσε 110 χρόνια ιστορίας και το γιόρτασε όπως πράγματι του αξίζει… Με την λάμψη που επιβάλλουν οι χρυσές σελίδες της ιστορίας του, με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, με την περηφάνεια, αλλά και τη νοσταλγία για τις ένδοξες στιγμές.

Αρχικά, το γκαλά που πραγματοποιήθηκε στο “Ολύμπιον” έδωσε τη δυνατότητα να ξετυλιχθεί το κουβάρι των αναμνήσεων, να φωτιστούν μεγάλες επιτυχίες του χθες, να πρωταγωνιστήσουν ιερά “τέρατα” του συλλόγου.

Ήταν ένα λαμπρό φλας μπακ, που περιέγραφε γλαφυρά, γιατί αυτός ο σύλλογος μπορεί να καμαρώνει για το παρελθόν του. “Αρώματα” άλλων εποχών πλημμύρισαν την αίθουσα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Τι να πρωτοπεί κανείς για την κόρη του ιδρυτή (Σαλούστου) ή την κόρη του θρυλικού Κλεάνθη Βικελίδη;

Πώς να μην νιώσει κάποιος σεβασμό και δέος για τους κυπελλούχους του 1970 ή την ομάδα που θριάμβευσε στην Περούτζια; Πώς να μην υποκλιθεί στα μέλη της μπασκετικής Αυτοκρατορίας ή σε όλους εκείνους που έφεραν Ευρωπαϊκά τρόπαια στο μπάσκετ; Ακόμη και για την πρώτη ομάδα που έσπασε το κατεστημένο στο βόλεϊ και δεν είναι άλλη από τον Άρη;

Η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία… ΑΡΗΣ-τοτέλους. Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ παρέλασαν όλα τα τμήματα του συλλόγου. Από το “χθες”, περάσαμε στο “σήμερα”, το παρών του Άρη. Αποκορύφωμα οι στιγμές που εμφανίστηκαν οι ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Τι στιγμή, όταν η νύχτα έγινε μέρα και η Θεσσαλονίκη ζούσε σε ρυθμούς Άρη από τη μηχανοκίνητη πορεία των οπαδών…

Ήταν ίσως η πιο πετυχημένη εκδήλωση για τα γενέθλια του συλλόγου, συνδυάζοντας συναισθήματα, ρεαλισμό, αλλά παρέμβαση στην ίδια την πόλη.

Το “χθες”, το “σήμερα” ήταν εκεί. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να μείνει εδώ. Υπάρχει το “αύριο” για έναν σύλλογο, που έχει αφήσει αρκετές του σελίδες άδειες στο βιβλίο της ιστορίας του.

Για όλον τον Άρη, ο τελικός της 18ης Μαΐου αποτελεί σημείο αναφοράς. Ο Άρης όπως τόνισαν και οι ίδιοι του, οι πρωταγωνιστές θέλει διακαώς το κύπελλο. Γιατί πολύ απλά ήρθε η ώρα να γράψει νέες σελίδες ιστορίας. Επειδή είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να “τρέφεται” μόνο με αναμνήσεις…

Άρης για την… πάρτη του, πήρε νίκη ψυχολογίας, γοήτρου και με “υπογραφή” Μάντζιου… κλείνει στόματα!

Ο Άρης πέτυχε χθες μια ακόμη νίκη επί του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα στην πρεμιέρα των πλέι οφ…  Ήταν μια ψυχολογίας και γοήτρου και όχι μόνο. Αποτέλεσε μια νίκη που κατέγραψε ότι η ομάδα του Άρη έχει μέταλλο και χαρακτήρα και είχε την “υπογραφή” του Άκη Μάντζιου.

Ήταν μια νίκη που έκλεισε φυσικά για μια ακόμη φορά πολλά στόματα, μια και οι κιτρινόμαυροι “γκρέμισαν” για τέταρτη φορά φέτος τον πρώτο της βαθμολογίας…

Ο Άρης παρέδωσε μαθήματα τακτικής συμπεριφοράς, έχοντας διαβάσει απέξω και ανακατωτά τον… φλύαρο αντίπαλο του. Είχε εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία στο συντριπτικό διάστημα του αγώνα, άσχετα αν η στατιστική του “έδωσε” χαμηλό ποσοστό κατοχής…

Ναι μεν ο ΠΑΟΚ είχε υψηλότατο ποσοστό κατοχής μπάλας αλλά ουσιαστικές φάσεις δεν έκανε. Αντίθετα, ο Άρης ήταν αυτός που θα μπορούσε να είχε τελειώσει το παιχνίδι από τις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου.

Ο Άρης έλεγξε το παιχνίδι του αντιπάλου από τα άκρα με Μοντόγια (από τις πιο ουσιαστικές και ώριμες εμφανίσεις του φέτος), Οντουμπάτζιο (ο κορυφαίος του Άρη), δεν είχε πρόβλημα ούτε από τον άξονα. Πολύ καλό παιχνίδι από τα στόπερ που δεν… ένιωσαν πίεση, ενώ Βερστράτε-Ζουλ ανέβηκαν αρκετά μετά το μισό του πρώτο μέρους…

Όσο για τον Λορέν Μορόν; Μια επαφή, ένα γκολ σεντερφορίσιο, ήταν χωρίς άλλο ο MVP στο πρώτο ημίχρονο, πριν γίνει αναγκαστική αλλαγή λόγω τραυματισμού στον αστράγαλο.

Ο Άρης έφυγε με το “τρίποντο” ψυχολογίας και μπαίνει σε ένα 20ήμερο ηρεμίας και διαχείρισης δυνάμεων και καταστάσεων πριν την τελική ευθεία. Σε κάθε περίπτωση απέδειξε σε όλους και φυσικά στον ίδιο της τον εαυτό ότι μπορεί και παίζει μόνο για… πάρτη του με φόντο τον τελικό του κυπέλλου!

“Εμείς κοιτάμε τον εαυτό μας. Θέλουμε να κερδίσουμε όσα ματς μπορούμε. Σίγουρα δεν είναι εύκολο διότι μιλάμε για ντέρμπι. Δεν μας ενδιαφέρει ο 1ος, ο 2ος, ο 3ος και ο 4ος… Εμείς πρέπει να ετοιμαστούμε, να αποφύγουμε τους τραυματισμούς και να είμαστε έτοιμοι για τον Μάιο” όπως τόνισε με έμφαση ο προπονητής του Άρη…

Οι “ξεγραμμένοι” απάντησαν με πράξεις και τώρα είναι έτοιμοι να… γράψουν ιστορία

Ο Άρης από το βράδυ της 6ης Μαρτίου σφράγισε το εισιτήριο στον τελικό του κυπέλλου… ξορκίζοντας άδοξους αποκλεισμούς, πατατράκ, άτυχες στιγμές εδώ και 14 χρόνια.

Η ομάδα του Άκη Μάντζιου, έχοντας καταφέρει να πετάξει έξω από τον θεσμό την κάτοχο του κυπέλλου (και συγχρόνως) πρωταθλήτρια ΑΕΚ, απέκτησε ψυχολογικό και αγωνιστικό πλεονέκτημα και με δυο συνεχόμενες προκρίσεις σε βάρος της Νίκης Βόλου και του Παναιτωλικού πήρε θέση απέναντι στον Παναθηναϊκό για τελικό της διοργάνωσης (προφανώς θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου).

Δεν χρειάζεται να σταθούμε περισσότερο στο τι έγινε χθες στο γεμάτο άγχος 0-0 απέναντι στο… πούλμαν του Παναιτωλικού, που δεν είχε να χάσει τίποτα, την ώρα κατά την οποία ο Άρης έπαιζε τα πάντα. Ακόμη και την ίδια του την ύπαρξη, χωρίς καμία δόση υπερβολής. Η ιστορία έγραψε άλλωστε ότι ο ένας φιναλίστ 2023-24 είναι ο Άρης.

Η ουσία είναι αλλού. Ο Άρης κουβαλούσε χθες:

Α. Τους τέσσερις (4) απίστευτους αποκλεισμούς στο κύπελλο (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Λαμία και πάλι Ολυμπιακό), μένοντας εκτός με… κάθε τρόπο.

Β. Την απουσία από έναν τελικό εδώ και 14 χρόνια.

Γ. Την πορεία 54 χρόνων χωρίς τίτλο. Φουλ του… τέσσερα.

Βαρύ το φορτίο, πράγματι… Δεν νομίζετε;

Την ίδια ώρα, κουβαλούσε και πολλά άλλα: μια αγωνιστική περίοδο που ξεκίνησε με προβληματική, στα όρια της ανεπαρκούς προετοιμασίας, την άστοχή επιλογή προπονητή (Τόλης Τερζής), μια σειρά από μεταγραφές που αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων, πολλοί, σχεδόν ατέλειωτοι τραυματισμοί… Σε όλα αυτά υπήρξε ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη και η απώλεια βαθμολογικού εδάφους στη Super League που απομάκρυνε την τετράδα σε μια χρονιά, κατά την οποία είναι τα ευρωπαϊκά εισιτήρια μειωμένα σε… τέσσερα (4).

Μέσα σε αυτό το κάδρο κι ενώ η κλήρωση του κυπέλλου έφερε την ΑΕΚ στο δρόμο του, η πλειοψηφία της ποδοσφαιρικής Ελλάδας έσπευσε να… ξεγράψει τον Άρη. Ειδικά όταν στις 3 Ιανουαρίου ήρθε η απίστευτη ανατροπή στην ήττα των κιτρινόμαυρων από τον Αστέρα Τρίπολης.

Χρειάστηκε να διαθέτουν γερό στομάχι πράγματι (και όχι μαγικά ραβδιά) ο Άκης Μάντζιος, οι συνεργάτες του για να εμπνεύσουν, να σώσουν ό,τι σώζεται και μαζί με τους παίκτες να απαντήσουν με πράξεις, όπως κι έγινε. Μέσα στον Ιανουάριο, ο Άρης είχε μια περίοδο “φωτιά”, μέσα στην οποία κατάφερε να κάνει τη μετάβαση: Από το “με την πλάτη στον τοίχο” μετάβαση στο “ζωντανός στους στόχους”!

O προπονητής του Άρη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου χθες, πρόβαλε το… φιλμ όλων των παραπάνω, τονίζοντας: “Μετά την ΑΕΚ όμως όλοι πιστέψαμε ότι είναι η χρονιά μας. Δεν ήταν εύκολο… Είχα να διαχειριστώ μία ομάδα καινούργια, με προβλήματα και πολλούς τραυματισμούς, με ανομοιογένεια λόγω των πολλών νέων παικτών. Έπρεπε να βελτιωθούμε ως ομάδα και όταν βάλαμε τον παράγοντα του Κυπέλλου στην καθημερινότητά μας, ήταν δύσκολο με τόσα προβλήματα και τραυματισμούς να στοχεύσουμε στο Κύπελλο και να κάνουμε ροτέισον. Ένας ήταν όμως ο στόχος να πάμε στον τελικό. Συγχαρητήρια σε όλο το γκρουπ για αυτή την πορεία. Όλους όσους είμαστε στο Ρύσιο και φυσικά σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο που έδειξε τη δύναμη του και μας βοήθησε να πάμε στον τελικό. Σε όλους όσους δουλεύουν στην ομάδα, στον πρόεδρό μας…”.

Τώρα κι ενώ ο τελικός κυπέλλου απέχει χρονικά σχεδόν 2.5 μήνες, ο Άρης μπαίνει στη μάχη των πλέι οφ, έχοντας πετύχει ένα μέρος από τον στόχο: να είναι στον τελικό. Γιατί ο τελικός στόχος είναι η κατάκτηση του κυπέλλου.

Όπως όμως φάνηκε οι “ξεγραμμένοι” αφού απάντησαν με έργα και πράξεις, τώρα είναι έτοιμοι να… γράψουν ιστορία, ξεδιψώντας τον κόσμο του Άρη και αλλάζοντας την πορεία ολόκληρου του συλλόγου!

 

Πού ήσουν τόσο καιρό; Ο… μαέστρος Μάνου Γκαρθία φώναξε παρών για τον Άρη!

Πού ήσουν τόσο καιρό; Μια ερώτηση την οποία μαζί με μας, είμαστε σίγουροι ότι την έκαναν χιλιάδες φίλοι, όχι μόνο του Άρη, αλλά του ποδοσφαίρου…

Ο Ισπανός μέσος όχι άδικα παίρνει τον τίτλο του MVP του Άρη. Ή καλύτερα του MVP του αγώνα;

Ήταν μέσα σε όλες τις απειλές που δημιούργησαν οι κιτρινόμαυροι απέναντι στην πολυπρόσωπη άμυνα του Βόλου, ξεχωρίζοντας με τις επιθετικές του αρετές.

Εκτός από την εξαιρετική ασίστ του με το… τακουνάκι στο γκολ του Λορέν Μορόν, «ξεσήκωσε» το «Κλεάνθης Βικελίδης» με όμορφους ελιγμούς σε ορισμένες περιπτώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο καταχειροκροτήθηκε κατά την αντικατάσταση του.

Ήταν ένα χειροκρότημα που το κέρδισε σαν άλλος… μαέστρος με το σπαθί του, ακριβώς 13 μήνες μετά το σκληρό (αγωνιστικά και ψυχολογικά) τραυματισμό του, που έμοιαζε ικανός να του σταματήσει το δικαίωμα στο ποδοσφαιρικό όνειρο και φυσικά να κάνει τον Άρη να χάσει για μεγάλο διάστημα τις υπηρεσίες της πιο ακριβής μεταγραφής του όλων των εποχών.

Το χθεσινό παιχνίδι μόνο τυχαίο δεν ήταν… Ο Μάνου Γκαρθία συμπλήρωσε 31 αγώνες με την φανέλα του Άρη και χθες συνειρμικά οι μνήμες “επέστρεψαν” στην περσινή σεζόν, όταν ο Ισπανός έκανε το καλύτερό του παιχνίδι με τη φανέλα του Άρη κόντρα στους Θεσσαλούς. Είχε αγωνιστεί στις 21/1/2023, ακριβώς έναν χρόνο κι ένα μήνα πριν πετυχαίνοντας και τα τρία γκολ στη νίκη των κιτρινόμαυρων με σκορ 3-0.

Χωρίς υπερβολή ήταν μια εντυπωσιακή εμφάνιση, έμελλε όμως λίγες μέρες μετά να τραυματιστεί στον αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και να ξεκινήσει ένας “Γολγοθάς” μέχρι την επιστροφή του…

Το χθεσινό χειροκρότημα (πρέπει να) αποτέλεσε την καλύτερη επιβράβευση!

Αυτόν τον Άρη δεν μπορείς να τον ξεγράψεις ποτέ! Τρελαίνει μέχρι και την… στατιστική

Αυτόν τον Άρη δεν μπορείς να τον ξεγράψεις ποτέ! Μια ομάδα που αρνείται να χάσει και αποτελείται από παίκτες-μαχητές, που δεν τα παρατάνε ποτέ, ό,τι κι αν γράφει ο ηλεκτρονικός πίνακας, όποια κι αν είναι η διαφορά. Απόδειξη, μια ακόμη τη φετινή σεζόν, ο χθεσινός προημιτελικός με τον ΠΑΟΚ. 

Για περισσότερο από 30 λεπτά ήταν ο χειρότερος Άρης, που έχει εμφανιστεί μέσα στο 2024. Ανέτοιμος πνευματικά, δίχως αποθέματα ενέργειας και χωρίς συγκέντρωση, με έλλειψη ιδεών και συνεργασιών στην επίθεση και κακή αμυντική λειτουργία.

Στο πρώτο ημίχρονο ήταν φάντασμα του καλού του εαυτού και δεν θύμισε σε τίποτα την ομάδα, που το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πέτυχε σπουδαίες νίκες σε Basket League και EuroCup. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω στο σκορ με διαφορά 16 πόντων, πριν το 43-29 του ημιχρόνου.

Με όπλο την πιεστική άμυνα, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη μείωσε στους πέντε (45-40) στις αρχές της τρίτης περιόδου, αλλά η αντεπίθεση δεν είχε συνέχεια, με τον συμπολίτη να “χτίζει” και πάλι διψήφιες διαφορές.

Και φτάσαμε στο τέταρτο δεκάλεπτο, όπου μέχρι τα μέσα του, τίποτα δεν προμήνυε αυτό, που θα ακολουθούσε, με το σκορ σ’ εκείνο το χρονικό σημείο στο 64-49. Ο Βασίλης Τολιόπουλος άρχισε να βλέπει το καλάθι σαν βαρέλι και ο Άρης ολοκλήρωσε μια μυθική ανατροπή, με επιμέρους σκορ 30-17 στην τελευταία περίοδο.

Μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν κάποια στατιστικά στοιχεία, που δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στη χθεσινή νίκη-πρόκριση. Ο Άρης… τρέλανε μέχρι και την στατιστική.

Ο Άρης κατάφερε να κερδίσει ένα παιχνίδι, στο οποίο ο αντίπαλος πήρε σχεδόν τα διπλάσια ριμπάουντ, 38 έναντι 20, τα 15 εκ των οποίων επιθετικά κι έχοντας 10 χαμένες βολές (15/25). Είναι από τις φορές που οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια, σ’ ένα παιχνίδι μπάσκετ…

Οι προκρίσεις και οι τίτλοι θέλουν… μάτι που γυαλίζει! Κι ο Βέλεθ έδειξε τον δρόμο

Ο Άρης έκανε το… πρώτο μέρος της δουλειάς που καλείται τελειώσει μέχρι τον τελικό. του κυπέλλου. Το έκανε αν και δεν είχε την καλύτερη εμφάνιση σε ένα παιχνίδι (ημιτελικός), όπου δεν επιτρέπονται… εκπτώσεις ενέργειας, πάθους και αποτελεσματικότητας.

Ο Παναιτωλικός το πάλεψε σαν να έπαιζε αυτός τελικό (τι κι αν έχει την πίεση της παραμονής στην κατηγορία), είχε ευκαιρίες και φάνηκε να δικαιούταν ένα γκολ στο πρώτο μέρος, αφού δεν έριξε λευκή πετσέτα, όπως θα περίμεναν πολλοί μετά το 3-0 του Κλεάνθης Βικελίδης, αλλά και το 0-4 του περασμένου Γενάρη.

Στο πρώτο 25λεπτο ο Άρης έδειξε όλες εκείνες τις αδυναμίες και τις παθογένειες που τον χαρακτήρισαν στη φετινή σεζόν, έπαιξε με τη φωτιά, αλλά είχε τον Κουέστα και πάλι φύλακα άγγελο. Αν και θα μπορούσε να… τρέχει πίσω από το σκορ, κατάφερε να πατήσει στα πόδια του και ισορρόπησε στη συνέχεια.

Με μια ισπανική συνεργασία των δύο καλύτερων παικτών του χθες (Μάνου Γκαρθία, Φραν Βέλεθ), μετά την εξαιρετική αλλαγή παιχνιδιού από τον Οντουμπάτζιο. πήρε το προβάδισμα πρόκρισης, με το 0-1. Σκορ που δεν του εξασφαλίζει την πρόκριση, αλλά του δίνει πλεονέκτημα ψυχολογικό και αγωνιστικό ενόψει της ρεβάνς.

Στα πιο… ψιλά του χθεσινού αγώνα, οφείλουμε να σταθούμε στη γενικότερη παρουσία του Βέλεθ. Η “κανονιά” του, έδωσε τη νίκη, αλλά δεν ήταν μόνο αυτή. Ο Ισπανός ήταν εξαιρετικός μέχρι να βρει τα πατήματά του στο ξεκίνημα του αγώνα. «Καθάρισε» όσες φάσεις πήγε να δημιουργήσει ο Παναιτωλικός στα καρέ της ομάδας του και έδωσε το σύνθημα της… αντεπίθεσης με το πάθος το. Ο Βέλεθ έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, ήταν από τους κορυφαίους του Άρη, ενώ στο τέλος αγωνίστηκε και αμυντικό χαφ.

Ο έμπειρος αμυντικός “εξήγησε” μεταξύ άλλων και κάτι πολύ απλό. Οι προκρίσεις και οι τίτλοι θέλουν ψυχή, πάθος και… μάτι που γυαλίζει! Ο Βέλεθ τα είχε όλα αυτά κι έδειξε τον δρόμο, τον μοναδικό δρόμο που έχει τέρμα στην κατάκτηση του τίτλου.

O Γκάλης καμάρωσε τα… παιδιά του, Ελλάδα και Ευρώπη χαίρονται τον Άρη!

Ο Άρης κατάφερε να κλείσει νικηφόρα το σκληρό, επίπονο και μακρύ “ταξίδι” των ομίλων του Eurocup με μια νίκη που… φώναζε από μακριά ότι είχε την αύρα του Νίκου Γκάλη, το ενεργειακό πεδίο του Παλέ και τη μοναδική δυναμική αυτού του συλλόγου, ο οποίος διαχρονικά αποτελεί ένα ισχυρό brand name.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι περίμεναν όταν ξεκινούσε η διοργάνωση, ότι θα έφτανε εδώ που έφτασε ο Άρης, ειδικά παράλληλα μείνει ανταγωνιστικό και στην 4η θέση στη Basket League, σημειώνοντας μια τεράστια ηθικής σημασίας νίκη μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού κόντρα σε όλους.

Το σίγουρο, όπως φάνηκε είναι ότι το πίστευαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Οι παίκτες, ο Καστρίτης με τους συνεργάτες του, όλο το σταφ και φυσικά οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τον δύσκολο διοικητικό ρόλο να συνδυάσουν αγωνιστική πορεία με διακρίσεις και αξιοπρέπεια, αλλά και οικονομική εξυγίανση.

Δικαιολογημένα, όπως επισήμανε και ο προπονητής του Άρη, νιώθουν όλοι υπερήφανοι. Ο Άρης βγάζει υγεία, δείχνει εκ του αποτελέσματος πια, ότι η απόφαση για τη συμμετοχή στο Eurocup ήταν σωστή και στο κατάλληλο τάιμινγκ για τον σύλλογο.

Την ίδια ώρα, δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε όλα τα ματς της Ευρώπης σημειώθηκε sold-out με τον κόσμο να δείχνει ότι… γουστάρει την ομάδα και την προσπάθεια. Και κυρίως ότι τον πείθει για την προσπάθεια που κάνει.

Ο Άρης δείχνει ότι βαδίζει στον σωστό δρόμο. Ο Νίκος Γκάλης τον καμάρωσε χθες, καμάρωσε τα… παιδιά του, απόλαυσε μια όμορφη μπασκετική γιορτή στο σπίτι του. Μαζί με τον Γκάλη, τον καμάρωσε όλη η μπασκετική Ελλάδα και η Ευρώπη… Έδωσε χαρά μια και όλοι βλέπουν ότι αυτή η ομάδα (η μόνη που κατάφερε στα χρόνια της Αυτοκρατορίας να ενώσει όλη την Ελλάδα) να αρχίζει να πατάει γερά στα πόδια της.

Τα καλύτερα έρχονται… Αρκεί όλοι να μείνουν πιστοί στο σχέδιο και το πλάνο τους.

Βαριά η φανέλα του Άρη! Νικητής κόντρα σε όλους, λυγίζοντας αντίπαλο με 30 φορές μεγαλύτερο μπάτζετ

Όλοι έλεγαν ότι ο Άρης θα αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό, με το μυαλό στο αυριανό παιχνίδι με την Τρέντο, που μπορεί να κρίνει την είσοδό του στην τετράδα στον Β’ Όμιλο του EuroCup.

Χθες, όμως, αποδείχθηκε από τον τρόπο, με τον οποίο η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη μπήκε στον αγώνα και τον προσέγγισε ότι κανείς απ’ αυτούς δεν είχε δίκιο.

Οι κιτρινόμαυροι παρατάχθηκαν στο ΟΑΚΑ, το “Νίκος Γκάλης” της Αθήνας, όχι για να πραγματοποιήσουν μια αξιοπρεπή εμφάνιση, αλλά για να διεκδικήσουν τη νίκη και κατάφεραν να την κατακτήσουν, βάζοντας τέλος σε ένα αρνητικό σερί 27 ετών!

Ο Άρης απέδειξε χθες πόσο μεγάλη ομάδα είναι, πόσο βαριά φανέλα διαθέτει και για ποιον λόγο κουβαλά εδώ και δεκαετίες το προσωνύμιο Αυτοκράτορας. Έπαιξε χωρίς τον καλύτερο σκόρερ του (Γκάλινατ), με παίκτες που προερχόντουσαν από προβλήματα, αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν τον λύγισε, δείχνοντας τον χαρακτήρα του και την ταυτότητα, που έχει ως ομάδα.

Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας πιστώνεται στον Γιάννη Καστρίτη, που έστησε αριστοτεχνικά την ομάδα, διάβασε εξαιρετικά το παιχνίδι και στο τέλος πήρε την ταυτότητα του πολυδιαφημισμένου και δύο φορές πρωταθλητή Ευρώπης, Εργκίν Αταμάν.

Άξιοι συγχαρητηρίων φυσικά και οι παίκτες, οι οποίοι δεν φοβήθηκαν τον αντίπαλο με το 30 φορές μεγαλύτερο μπάτζετ και κατέθεσαν την ψυχή τους και όλες τις δυνάμεις τους στο παρκέ.

Ο Άρης, όμως δεν νίκησε μόνο τα προβλήματά του και τον αντίπαλό του αλλά και την κάκιστη διαιτησία, η οποία προσπάθησε με όποιον τρόπο και μέσο μπορούσε να δώσει τη νίκη στους γηπεδούχους. Ο αριθμός των βολών που εκτέλεσαν οι δύο ομάδες μιλάει από μόνος του. 29 για τους πράσινους, μόλις 6(!) για τους κιτρινόμαυρους.

Ο Άρης έχει μπροστά του μια μεγάλη βδομάδα με δύο πολύ σημαντικές αναμετρήσεις κόντρα σε Τρέντο και ΠΑΟΚ, αλλά το νερό έχει μπει στο αυλάκι και το μόνο σίγουρο είναι ότι τα καλύτερα έρχονται…

ΥΓ: Τελικά ο Άρης παίζει ξύλο και ΜΜΑ ή μπασκετάρα;

Από το “με την πλάτη στον τοίχο” μετάβαση στο “ζωντανός στους στόχους”! To δεκαήμερο “φωτιά” που άλλαξαν όλα…

Ο Άρης διένυσε ένα δεκαήμερο “φωτιά” με δύσκολο πρόγραμμα, υψηλά εμπόδια και απαιτήσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο, έχοντας καταφέρει στο διάστημα αυτό να τα αλλάξει όλα, προς το καλύτερο… Και το κυριότερο να μείνει ζωντανός τόσο στο κύπελλο, όσο και να διατηρήσει απόσταση πέντε βαθμών από την τετράδα.

Στις 7 Ιανουαρίου ο Άρης ξεκινούσε έναν αγωνιστικό “Γολγοθά” κόντρα στον ΠΑΟΚ με την… πλάτη στον τοίχο. Η ήττα με ανατροπή από τον Αστέρα Τρίπολης, ήταν η πιο… άσχημη ήττα της σεζόν. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ νίκησε με 2-1 έχοντας καλύτερη απόδοση, δείχνοντας μέταλλο και χαρακτήρα… Η αρχή είχε γίνει.

Ακολούθησε στις 10 Ιανουαρίου ο πρώτος ημιτελικός με την ΑΕΚ στην Αθήνα. Οι κιτρινόμαυροι τα πήγαν καλά σε εκείνο το πρώτο… μέρος, έδειξαν εξαιρετική μεσοαμυντική συμπεριφορά και θα μπορούσαν να είχαν πετύχει κάποιο γκολ που θα τους έδινε προβάδισμα ενόψει του δεύτερου… ημίχρονου στο Κλεάνθης Βικελίδης. Το τελικό 0-0 τα άφησε όλα ανοιχτά.

Στις 14 Ιανουαρίου, με ένα… ολικό rotation μέσα σε μια έδρα, το Αγρίνιο, όπου αντιμετώπισε αρκετά στραβοπατήματα, ο Άρης πέρασε… σίφουνας νικώντας με 4-0 τον Παναιτωλικό και έδειξε “πολύ σκληρός για να πεθάνει”.

Χθες, 17 Ιανουαρίου στο πιο κρίσιμο παιχνίδι μέχρι το επόμενο, κατάφερε στη ρεβάνς κυπέλλου με την ΑΕΚ να αποδειχθεί επτάψυχος και να κάνει κάτι που δεν είχε καταφέρει σχεδόν ποτέ τα τελευταία χρόνια: να προκριθεί σε ένα ματς “χωρίς αύριο”, φεύγοντας με μια σπουδαία επιτυχία από το γήπεδο.

Μέσα σε ένα δεκαήμερο λοιπόν “φωτιά”, ο Άρης κατάφερε να κάνει τη μετάβαση: Από το “με την πλάτη στον τοίχο” μετάβαση στο “ζωντανός στους στόχους”!

Τίποτε δεν κρίθηκε ακόμη. Ο Άρης προκρίθηκε, κρατάει επαφή στο πρωτάθλημα με την κορυφή, αλλά ούτε το κύπελλο κατέκτησε, ούτε εξασφάλισε την έξοδο στην Ευρώπη.

Ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος και ανηφορικός. Το σίγουρο είναι όμως, ότι ο Άρης απέκτησε αυτοπεποίθηση, πέταξε από πάνω του το βάρος μιας ακόμη αποτυχίας και μπορεί να ισχυρίζεται ότι κρατάει τις τύχες του, στα χέρια του.

Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά η πρόκριση έχει ένα ακόμη καθοριστικό… ημίχρονο

Ο Άκης Μάντζιος αρκετά εύστοχα υπογράμμισε μετά το 0-0 με την ΑΕΚ στην “OPAP Αρένα”, ότι απλά ολοκληρώθηκε το πρώτο “ημίχρονο” των δυο συναντήσεων για το κύπελλο.

Οι κιτρινόμαυροι τα πήγαν καλά σε αυτό το πρώτο… μέρος, έδειξαν εξαιρετική μεσοαμυντική συμπεριφορά και θα μπορούσαν να είχαν πετύχει κάποιο γκολ που θα τους έδινε προβάδισμα ενόψει του δεύτερου… ημίχρονου στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Σε γενικές γραμμές ο Άρης έκανε ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Δεν προκρίθηκε, ούτε βέβαια αποκλείστηκε.

Πλέον στο κύπελλο, το εκτός έδρας γκολ δεν δίνει “μπόνους”, οπότε όλα παραμένουν ανοιχτά στη ρεβάνς του Κλεάνθης Βικελίδης στις 17 Ιανουαρίου. Εκεί όπου ο Άρης θέλει τη νίκη για να περάσει στους “8” και να συνεχίσει σε ένα (θεωρητικά) πάντα πιο βατό μονοπάτι με… θέα τον τελικό του κυπέλλου.

Αυτό το καθοριστικό δεύτερο… ημίχρονο απαιτεί εγρήγορση, νοοτροπία νικητή, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Ο Άρης έδειξε στα ντέρμπι ότι έχει τον… χαρακτήρα για να είναι ανταγωνιστικός, αρκεί να τον ενεργοποιήσει στην κρίσιμη ρεβάνς με την ΑΕΚ.

Είναι αγώνες, όπου δεν χρειάζονται λόγια αλλά πράξεις. Ειδικά από έναν Άρη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει… καεί στον θεσμό του κυπέλλου, γνωρίζοντας πικρούς, αναπάντεχους, απρόσμενους αποκλεισμούς από ΑΕΚ, Ολυμπιακό (δυο φορές), Λαμία, σε ρεβάνς που θεωρητικά είχε το προβάδισμα.

Με απλά λόγια; Όλα θα κριθούν με σοβαρότητα, σχέδιο και έργα, περιμένοντας στο τελικό σφύριγμα της 17ης Ιανουαρίου να υπάρχουν πλατιά χαμόγελα στο “στρατόπεδο” του Άρη!

Οι παθογένειες παραμένουν! Ανεπίτρεπτα λάθη, ευάλωτη άμυνα που δέχεται εύκολα γκολ, εικόνα κατάρρευσης

Ο Άρης έχασε ακόμη ένα παιχνίδι από τα χέρια του, έχοντας καταγράψει ένα απίστευτο αγωνιστικό χαρακίρι. Όπως έκλεισε το 2023, έτσι άνοιξε το 2024 και μάλιστα με χειρότερο τρόπο… 

Ήταν η πιο… άσχημη ήττα μέχρι τώρα για τον Άρη, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Μπήκε με… φόρα στο παιχνίδι, έδειξε έτοιμος για ένα αγωνιστικό πάρτι, παίρνοντας προβάδισμα στο 14′ με 0-2 και μετά “πνίγηκε” σε μια σωρεία από ανεπίτρεπτα λάθη, με μια ευάλωτη άμυνα που δέχεται εύκολα γκολ (πέντε σε δυο αγώνες με Λαμία και Αστέρα) και συνολικά μια εικόνα κατάρρευσης!

Μέσα στις γιορτές, ο Άρης είχε μια δύσκολη περίοδο να διαχειριστεί μετά την “αυτοκτονία” με την Λαμία και αντί να κάνει πιο εύκολα τα πράγματα, ενόψει των ντέρμπι που έρχονται βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στην αμφισβήτηση και την εσωστρέφεια. Η πιο μεγάλη “ήττα” της ομάδας είναι ότι έδειξε χθες πόσο δύσκολο είναι να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, πληρώνοντας μια σειρά από λάθη που έγιναν από τον περσινό Ιούνιο μέχρι και σήμερα.

Το ρόστερ της ομάδας φέτος, είναι ξεκάθαρα πιο αποδυναμωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό “φωνάζει” σε κάθε αγώνα. Ο Άκης Μάντζιος, ο οποίος έχει με τη σειρά του σημαντικό μερίδιο στη διαχείριση του χθεσινού αγώνα παραδέχθηκε ότι: “Είναι ένα πολύ κακό διάστημα για την ομάδα. Δείξαμε σαν να μην βγήκαμε καθόλου στο δεύτερο μέρος. Λες και χάναμε με μεγάλο σκορ”.

Χρόνος δεν υπάρχει. Η ομάδα ξεκίνησε μια σειρά δύσκολων αγώνων που παίζει τα πάντα. Την Κυριακή είναι το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ακολουθεί η πρώτη αναμέτρηση του κυπέλλου με την ΑΕΚ.

Οι μεταγραφές έχουν αργήσει, ήδη θα έπρεπε χθες να υπήρχαν δυο και τρεις ποδοσφαιριστές, όπως είχε υποσχεθεί άλλωστε ο ίδιος ο Θόδωρος Καρυπίδης στον προπονητή της ομάδας.

Το πώς μπορεί ο Άρης να ενισχυθεί αποτελεσματικά, να αλλάξει νοοτροπία και να βρει ένα αγωνιστικό μονοπάτι που θα τον κάνει ανταγωνιστικό είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν διοίκηση και πρωταγωνιστές στην πράξη…

Η ποδοσφαιρική αφέλεια του Άρη έβαλε πίεση ενόψει του καθοριστικού Γενάρη

Ο Άρης έχασε ένα παιχνίδι από τα χέρια του, έχοντας καταγράψει ένα απίστευτο αγωνιστικό χαρακίρι. Κι αν στους αγώνες με Κηφισιά και Ατρόμητο, η κιτρινόμαυρη ομάδα “κοιμήθηκε όπως είχε στρώσει”, χθες κόντρα στην Λαμία, πλήρωσε ακριβά την ποδοσφαιρική της αφέλεια, χάνοντας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τη νίκη…

Οι τρεις βαθμοί θα έλυναν ως δια μαγείας όλα όσα δεν έγιναν σωστά από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα; Όχι σε κάθε περίπτωση. Δεν θα μπορούσαν να… κουκουλώσουν τα προβλήματα, τις αστοχίες και τον λάθος -πλην κάποιων εξαιρέσεων – σχεδιασμό στις μεταγραφές.

Τι θα πρόσφεραν οι τρεις βαθμοί; Από τη μια πλευρά, σίγουρα τη βαθμολογική επαφή με την πρώτη τετράδα (ουσιαστική και ψυχολογική), ενώ από την άλλη ηρεμία και καθαρό μυαλό για να διαχειριστεί ο “οργανισμός” Άρη τις επόμενες 10-12 μέρες ενόψει του καθοριστικού Γενάρη. Εκεί όπου ο Άρης παίζει τα πάντα σε πρωτάθλημα και κύπελλο, (σε κύπελλο και πρωτάθλημα αν προτιμάτε πια…) με συνεχή παιχνίδια μέσα σε λίγες μέρες. Έξι αγώνες σε 18 μέρες στις διοργανώσεις.

Από χθες ο Άρης “κατάφερε” με την ποδοσφαιρική του αφέλεια του να χάσει τη νίκη και να βάλει πίεση μέσα στις επόμενες μέρες, όπου η ψυχραιμία και οι δραστικές αποφάσεις είναι πολύτιμες. Κι όταν αναφερόμαστε σε “ποδοσφαιρική αφέλεια” τι εννούμε; Είναι ξεκάθαρο, ότι μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει δεν κάνει τα λάθη που έγιναν στα τελευταία λεπτά (αλλαγές από τον Μάντζιο, διαχείριση του αγώνα, αγωνιστική συμπεριφορά) μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα, όπου έγινε το απόλυτο χαρακίρι!

Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα το είπε ανοιχτά μετά το τέλος του αγώνα… «Το αποτέλεσμα μας βάζει σε μεγαλύτερη πίεση, διότι είναι πριν τις γιορτές. Μετά την διακοπή έρχονται δύσκολα παιχνίδια στα οποία πρέπει να πάρουμε βαθμούς για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», όπως είπε χαρακτηριστικά περιγράφοντας την κατάσταση…

Θα είναι μια δύσκολη περίοδος αυτή που ακολουθεί. Θα χρειαστεί “μέταλλο” και “καθαρό μυαλό”.

 

Η μεταγραφική στόχευση (πρέπει να είναι) άμεση και αποτελεσματική

Το περασμένο καλοκαίρι ο Άρης προχώρησε σε ολικό λίφτινγκ του ρόστερ, πραγματοποιώντας συνολικά σε 19 μεταγραφές.

Επί της ουσίας, αποδείχθηκε ότι άλλο η… ποσότητα, κι άλλο οι ποιότητα, καθώς παίκτες οι οποίοι αποκτήθηκαν με σκοπό να καλύψουν κενά και να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στο αγωνιστικό πλάνο βλέπουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις αλλά και στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με τη μεταγραφή τους.

Τώρα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου που είναι προ των πυλών, η στόχευση πρέπει να είναι ξεκάθαρη: άμεση, γρήγορη και όχι πρόχειρη και φυσικά αποτελεσματική. Είναι η πιο… άχαρη και απαιτητική συγχρόνως περίοδος, μια και δεν υπάρχει η πολυτέλεια αναμονής για να αποδώσει μια μεταγραφή. Οι παίκτες που θα έρθουν θα πρέπει να συνδυάζουν έναν απαιτητικό συνδυασμό: ουσία και άμεση προσαρμογή στα “θέλω” της ομάδας.

Η αναβολή του πρωταθλήματος δίνει επιπλέον χρόνο, αλλά κυρίως η αναβολή του πρώτου αγώνα για τον κύπελλο με την ΑΕΚ για τις 10 Ιανουαρίου με τη ρεβάνς στις 17 Ιανουαρίου καταγράφουν το… τάιμινγκ για την επίσπευση των μεταγραφικών αποφάσεων στην λογική ότι ο Άρης θέλει να έχει λύσεις από την 1η Ιανουαρίου και να είναι έτοιμος ενόψει ενός σημαντικού θεσμού, έχοντας απέναντι του ένα υψηλό εμπόδιο όπως είναι η αθηναϊκή ομάδα.

Αυτό είναι το περίγραμμα των όσων προσδοκάει ο Άρης να “πάρει” από την ενίσχυση που… επιβάλλεται να γίνει. Από κει και πέρα, είναι οι θέσεις που χρειάζονται αυτήν την ενίσχυση.

Ήδη στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του Εμίλ Σεϊντέ, αριστερού εξτρέμ της Σασουόλο. Τόσο στην περίπτωση του Νορβηγού, όσο και στις υπόλοιπες που είναι στα μεταγραφικά ραντάρ του Άρη είναι ξεκάθαρο ότι μπαίνοντας στον Δεκέμβριο, υπάρχει η πίεση των οριστικών αποφάσεων. Είτε από τον Άρη, είτε από τους παίκτες που έχει προσεγγίσει.

Σε ότι αφορά τις θέσεις, εκτός από φορ και αριστερό εξτρέμ, οι αναζητήσεις είναι για αμυντικό χαφ, επιτελικό μέσο υπό προϋποθέσεις (άσχετα εάν φώναξε παρών ο Ρουπ, ενώ ακόμη κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το πότε θα είναι σε θέση να βοηθήσει ο Μάνου Γκαρθία), ενώ δεν έχει αποκλειστεί η περίπτωση για την απόκτηση αριστερού μπακ. Ο Ρόναλντ Ματαρίτα δεν έχει βοηθήσει ως τώρα, άσχετα με τον τραυματισμό του και ο Άρης σκέφτεται σοβαρά να κινηθεί για έναν ακόμα ακραίο αμυντικό στο αριστερό άκρο, ντουμπλάροντας τον Φράνκο Φεράρι.

O Άρης μπορούσε και άξιζε θετικό αποτέλεσμα, του έλειπαν αυτοπεποίθηση και γκολ

Ο Άρης μπορεί να μην έφτασε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά με βάση την εικόνα των δυο ομάδων στην “OPAP Arena” θα μπορούσε να πάρει θετικό αποτέλεσμα, το άξιζε, αλλά του έλειπαν “καθαρό μυαλό”, αυτοπεποίθηση και φυσικά το γκολ.

Σε γενικές γραμμές ο Άρης ήταν καλοστημένος, είχε μεσοαμυντικό προσανατολισμό σε καλό βαθμό και δημιούργησε και μερικές πολύ καλές τελικές κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, δημιουργώντας κινδύνους στην εστία του Αθανασιάδη. Αυτό που του έλειψε όμως ήταν τα σωστά τελειώματα τα οποία ήταν άσχημα, κάτι που επισήμανε μετά τον αγώνα και ο Άκης Μάντζιος…

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Θέλαμε το γκολ. Η δουλειά μας είναι να φτάνει η μπάλα στην περιοχή. Το γκολ είναι θέμα στιγμής και αυτοπεποίθησης. Δουλεύουμε στο κομμάτι της δημιουργίας και στα τελειώματα. Ελπίζουμε στα επόμενα παιχνίδια να είμαστε πιο εύστοχοι».

Αποκορύφωμα φυσικά ήταν οι δυο φάσεις με Οντουμπάτζιο στο 6′ (ο Άρης εξέφρασε παράπονα, αναφερόμενος σε παράβαση πάνω στον Οντουμπάτζιο στο μαρκάρισμα του Γκατσίνοβιτς) και με τον Μορόν στο φινάλε του πρώτου μέρους. Στιγμές που πρέπει να σκοράρεις εάν θέλεις να πάρεις το αποτέλεσμα απέναντι στην ΑΕΚ… Κι όταν δεν καταφέρνεις σε τέτοια ματς, να μετουσιώνεις σε γκολ τις ενέργειες σου, παίζεις με τη “φωτιά” και φεύγεις με… άδεια χέρια από το γήπεδο.

Το “κρύο γκολ” από μια ολιγωρία της άμυνας του Άρη, που “έχασε” τον Βίντα ψαλίδισε τις ελπίδες του Άρη σε ένα μέτριο δεύτερο ημίχρονο.

Το δίδυμο Ζουλ, Τζούρασεκ τα πήγε καλά στα χαφ και ουσιαστικά κάλυψε το κενό του Βερστράρε. Ο Παναγίδης τακτικά τα πήγαινε καλά, όμως τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε, χωρίς πάντως ο Κάρλσον να κάνει (για μια ακόμη φορά) κάτι ουσιαστικό στο παιχνίδι.

Στα συν η πολύ καλή παρουσία του Οντουμπάτζο, ο οποίος δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην ΑΕΚ με τα ανεβάσματά του, το χάλασε όμως στα… τελειώματα, ενώ μοίρασε σωστά και την μπάλα. Όπως και η πολύ καλή εμφάνιση και πάλι του Χουλιάν Κουέστα.

Το αρνητικό για τους κιτρινόμαυρους ήταν ότι παίκτες – κλειδιά, οι πιο ποιοτικοί του δεν πήγαν καλά. Ο Σουλειμάνοφ έκανε αρκετά λάθη, όπως και ο Νταρίντα που και πάλι δεν «φάνηκε». Ο Μορόν πάλεψε αλλά ήταν μόνος και για πρώτη φορά άστοχος, με χαρακτηριστική τη φάση που άγγιξε το γκολ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Άρης έκλεισε τον πρώτο γύρο με μια ήττα, την οποία θα μπορούσε να την είχε αποφύγει, συνεχίζοντας τα όσα ξεκίνησε κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Έχει μπροστά του δυο αγώνες στην έδρα του με ΟΦΗ και Λαμία, όπου καλείται να πάρει του έξι βαθμούς και να συνεχίσει με διαφορετική ώθηση το πρωτάθλημα, περιμένοντας την απαραίτητη ενίσχυση της ομάδας τον ερχόμενο Ιανουάριο.

O Άρης έδειξε “σφυγμό” σε κρίσιμη καμπή και… μέταλλο ότι θα το παλέψει μέχρι το τέλος!

O Άρης έδειξε “σφυγμό” σε κρίσιμη καμπή, πήρε μια σημαντική νίκη επί του Παναθηναϊκού και με μια ομάδα που είχε… μέταλλο, έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα ρίξει “λευκή πετσέτα” και ότι θα το παλέψει μέχρι το τέλος!

Η εικόνα της ομάδας ήταν βελτιωμένη σε σχέση με άλλα παιχνίδια. Κάλυψε τις αδυναμίες, ήταν εξαιρετικά “διαβασμένη” και έφυγε με ένα σπουδαίο “τρίποντο”. Σίγουρα δεν έθελξε με κάποια απόδοση υψηλού επιπέδου αλλά πήρε αποτέλεσμα που ήταν δίκαιο χωρίς αμφιβολία. Την ίδια και ακόμη καλύτερη εικόνα πρέπει να δούμε στο επόμενο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ, για να υπάρχουν οι ελπίδες ενός νικηφόρου αποτελέσματος.

Την Κυριακή σε επίπεδο ομαδικής δουλειάς, η νίκη βασίστηκε και σε κάποια στοιχεία που δεν μας είχε συνηθίσει φέτος ο Άρης, τα οποία δεν τα είχε και πέταξε στα… σκουπίδια πολύτιμους βαθμούς (π.χ. με Κηφισιά και Ατρόμητο). Οι κιτρινόμαυροι ήταν προσηλωμένοι στην πιστή εφαρμογή της προπονητικής οδηγίας να είναι κοντά οι γραμμές και όχι μόνο αυτό…

Οι παίκτες του Άρη είχαν  μεγάλο πάθος, έβγαλαν εντάσεις, ενέργεια, κυνήγησαν όλες τις μπάλες, πήγαν με αποφασιστικότητα στις προσωπικές μονομαχίες.

Ο Άρης πήρε ένα “τρίποντο” μεγάλης ψυχολογίας, απέκτησε μέρος από τη χαμένη αυτοπεποίθηση, που έχει ανάγκη μια καινούργια ομάδα, αλλά μέχρι εκεί.

Δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές, ούτε παχιά λόγια και τυμπανοκρουσίες. Απαιτείται ρεαλισμός και συνέχιση της δουλειάς για να μαζέψει βαθμούς και να μείνει ζωντανός στο κυνήγι της συμμετοχής της πρώτης τετράδας.

“Φωνάζει” για αλλαγές και ενίσχυση ο Άρης…

Μπορεί ο Γιάννης Καστρίτης να επιμένει να στηρίζει όλους τους παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ και να θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δεν τον δικαιώνει.

Ο Έλληνας τεχνικός έχει δουλέψει σκληρά για την ομάδα του Άρη, ήταν παρών σε αντίξοες συνθήκες και καταστάσεις και σίγουρα αποτελεί ένα δυνατό ατού της κιτρινόμαυρης ομάδας.  Αυτό ως… εξήγηση για να μην υπάρχει παρεξήγηση.

Είναι θεμιτό να υπερασπίζεται τους παίκτες, που αυτός έφερε στην ομάδα του Άρη (αυτοί άλλωστε είχαν ένα θετικό σερί πριν μερικές βδομάδες), όμως η απόδοση συγκεκριμένων παικτών “φωνάζει” ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή ή αλλαγές. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός σε τεχνικό επίπεδο για να το αντιληφθείς…

Το οικονομικό είναι σίγουρα ένα θέμα και είναι κατανοητό, διότι για να γίνει κάποια αντικατάσταση απαιτούνται χρήματα, προκειμένου να αποζημιωθεί ο παίκτης, που θα υποχωρήσει συν την υπέρβαση στο μπάτζετ της ομάδας γι’ αυτόν που θα έρθει. Και αυτό είναι ξεκάθαρο, θεμιτό και -κακά τα ψέματα- έγιναν τεράστιες προσπάθειες προς την οικονομική εξυγίανση του συλλόγου. Και φυσικά πολλές “θυσίες”.

Η αντίδραση του προπονητή του Άρη και ο εκνευρισμός του στην ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγών χθες στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου φανερώνει ότι είναι πιεσμένος και αυτός, ωστόσο συνεχίζει να υπερασπίζεται τις επιλογές του.

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε…

To Top